2020. május 2., szombat



Carmen Maria Machado: A ​női test és más összetevők | Blogturné Klub ajánló





Mint kiderült, a harmadik és egyben legsúlyosabb hiba, ha egy nőnek igaza van.



Fülszöveg:
A női test és más összetevők Carmen Maria Machado irodalmi diadalmenete, mely során látványosan lerombolja az önkényesen felhúzott falakat a pszichológiai realizmus és a disztópia, a komédia és a horror, a fantasy és a fabulizmus között. Sokszor szürreális és provokatív könyvében e műfajok felhasználásával elképesztő narratívákat alkot, melyek bemutatják a nők mindennapi életét és azokat a külső erőket, amelyek hatással vannak a testükre. A kötetet a 2017-es megjelenése után díjesővel honorálták: elnyerte a Shirley Jackson- és Lambda-díjat, valamint a Brooklyni Közkönyvtár irodalmi díját és az Amerikai Könyvkritikusok John Leonard-díját, ezenkívül pedig jelölték a nemzeti könyvdíjra, valamint a PEN/Robert W. Bingham-, Dylan Thomas- és World Fantasy-díjakra.

Egy feleség visszautasítja a férje kérését, hogy levegye azt a zöld szalagot, amit állandóan a nyakán hord. Egy nő beszámol a szexuális együttléteiről, miközben egy járvány lassan az egész emberiséggel végez. Egy plázában dolgozó ruhabolti eladó rémisztő felfedezést tesz a ruhák varrásának körülményeiről. Egy zsírleszívás után nem várt vendég jelenik meg a lakásban. Ezek a hol földhözragadt, hol a világunktól elszakadt, csábító és szexi, ugyanakkor bizarr és maró, humoros és halálosan komoly történetek minden oldalukról megmutatják a nőket. A kötet novelláinál eredetibb hangvételű, izgalmasabb és felkavaróbb történetekkel rég találkozhatott az olvasó.

Könyv információk:

Eredeti mű: Her Body and Other Parties
Eredeti megjelenés éve: 2017

Agave Könyvek, Budapest, 2020
288 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634197041 ·
Fordította: Ács Eleonóra, Ballai Mária, Farkas Veronika, Nagy Mónika, Török Krisztina, Orosz Anna, Bosnyák Edit, Molnár Berta Eleonóra
(Az értékeléshez olvass tovább!       )
A novellákról...

Ez a kötet összesen nyolc novellát tartalmaz, és rendkívül változatos mind műfajilag, mind hangulatilag. A legtöbb novellában hangsúlyos a szexualitás, és mindegyik tartalmaz valami nyomasztó elemet, ami miatt még a picit romantikusabb részekre is árnyék vetül. A főszereplők minden esetben nők, viszont a partnerválasztásuk változatos; akadnak novellák, amikben a főszereplők heteroszexuálisak, de többnyire vagy bi-, vagy homoszexuális kapcsolatokról olvashatunk.

A Még egy öltés a férj kedvéért (The Husband Stitch) című novellában a végkifejlet az első pillanattól borítékolható volt számomra, de tetszett az elbeszélés stílusa. Főszereplőnk egy nő, aki kamaszos vágyát kiélve találkozik valakivel, akivel később családot alapít. Dúl a szerelem, isteni a szex: a nő perverziókra vágyik, a férj minden iránt érdeklődik. Mindent megad a férjének, egyedül a nyakán lévő szalagot nem engedi kibogozni neki. Különösen idegborzolók a zárójeles történetmesélési útmutatók, amiktől az egyébként is elvont, picit elborult történet még olyanabbá válik… Mindazonáltal, hogy felvetett pár kérdést bennem, tetszett ez a picit tanmese feelingű történet. (Misztikum, disztópia műfaj. 3-3,5 csillag)

A második történet - Leltár (Inventory) - nagyon eredeti, és a járvány idején különösen ijesztő volt olvasni. Nem mondanám, hogy tetszett, ugyanakkor nagyon izgalmas, mert egy világjárvány lefolyásáról mesél, de egy biszex nő szexuális kalandjain keresztül tudunk meg információkat arról, hogy éppen hol tart a járvány! Ahogy számba veszi a szexuális kalandjait, úgy haladunk előre a történetben, ahol az érintéssel terjedő, gyors lefolyású vírus káoszt okoz és rengeteg áldozatot szed. (Thriller, apokalipszis, disztópia. 3,5-4 csillag?)

Az Anyák (Mothers) című sztori egyáltalán nem tetszett, mert egyrészt eléggé össze-vissza volt, másrészt nehéz kisakkozni, hogy mennyi elmebaj és mennyi a valóság benne. Spoiler nélkül csak annyit mondanék, hogy egy leszbikus nő megőrüléséről szól a sztori, akire az exe ráhagyja a közös gyermeküket. Számomra már az elejétől fura volt az egész elbeszélés, nem találtuk meg a közös hangot. (Pszicho-thriller. 2,5-3?) De felbosszantott a 66 oldalnyi feleslegesnek tűnő Különleges ügyosztály: Esküdt ellenségek 272-szer (Especially Heinous) című „novella” is, ami lényegében a sorozat 12 évadának az összes címére írt 1-2 bekezdésnyi valamiből áll. Elsőre az első évad után feladtam, hiszen nem ismerem a sorozatot se, így a főszereplőket se tudom, másodszorra a negyedik évad táján adtam fel. Nagyon remélem, hogy semmi köze az igazi sorozathoz, mert ennyi erőszaktevést, csengettyűszemű lányokat meg „élő” New Yorkot hallucináló nyomozót nehezen tudok elképzelni. Inkább mondanám fanfictionnek, mint novellának, de ahhoz is rövid. (Fanfic/retelling? 1 csillag)

Az igazi nőknek van testük (Real Women Have Bodies) – ezt nagyon szerettem olvasni, pedig nagyon nyomasztó atmoszférájú történet. A Glam ruhabolt egyik eladólánya összejön a beszállító csajszival, akivel hamar szerelembe esnek, összeköltöznek, és sokat hancúroznak. Viszont az ő világukban van a nőknek egy „betegsége”, elkezdenek testetlenné válni. Nem tudni, hogy miért, ráadásul gyógyszer sincs rá. Eléggé megrázó, de izgalmas történet. (Disztópia, fantasy. 4,5 csillag)

A Nyolc harapás (Eight Bites) is tetszett, de a központi téma nem, ugyanis egy rubensi alkatú nőről szól, akinek már mindegyik nővére átesett egy műtéten, amitől csodásan lefogytak. Szinte alig esznek – nyolc harapással jóllaknak -, és támogatják a főszereplőnket is abban, hogy essen át a műtéten. Fájt a szívem, hogy egy nő ennyire nincs megelégedve magával; ő nagyon szeret enni, és megfosztja magát ettől az örömtől. Szomorú, a végén majd összetört a szívem. (Horror? Sci-fi? 4,5 csillag)


„A doktornő (…) Ehhez képest aranyosan gömbölyded volt - én miért ugrottam át azt a fázist, ahol kerek és veszélytelen vagyok, mint egy panda, de mégis elbűvölő?”


A másik WTF történet számomra A lakó (The Resident) volt, ahol főszereplőnk egy írónő, aki elutazik Ördögtorokra a művésztelepre, hogy megírja a saját regényét. Barátkozik a többi művésszel, visszaemlékezik fiatalkorára, amikor nem messze onnan táborozott meg írja a könyvét. Nagyon terjedelmes és aprólékosan megírt volt ahhoz képest, hogy nem igazán van sztorija… ráadásul egy csomó dolgot megválaszolatlanul hagyott. A többi novellát is lezáratlannak éreztem, de itt eléggé kiakadtam, hogy nem derült ki, miért „süket” valakire a főszereplőnk. (Pszicho-thriller, fantasy/mágikus realizmus? 2 csillag)

A Meghibásodott részek (Difficult At Parties) főszereplője verekszik álmában, és öntudatlanul bántja a férjét. Nincsenek kimondva a dolgok, így csak a megromlott házasságból, a kórházi tartózkodásból és a fura megnyilvánulásokból gondolom, hogy ez egy nemi erőszak feldolgozásának a története lehet. Ahogy próbál visszatalálni a férjéhez, és elkezd olyan „felnőtt filmeket” nézni, amik szerelmespároknak szólnak, rájön, hogy nem a film hangjait hallja, hanem a szex alatti gondolatokat. Számomra ez az utóbbi momentum picit vicces volt, mert érdeke,s hogy mire gondolhatnak a pornósok forgatás közben, de ennyi. Sajnos nem tetszett különösebben. (Mágikus realizmus? Realista történet elmebajjal? 3 csillag.)

Összességében

Ritkán olvasok novellákat, de nagyon kíváncsi voltam erre a Shirley Jackson-díjat is bezsebelő gyűjteményre. A történeteket változatosak, de többnyire rengeteg megválaszolatlan kérdést hagynak maguk után, és én jobb szeretem az elvarrt szálakat meg a kiderülő titkokat. Volt, amelyiket szerettem olvasni, de olyan is, amit nem bírtam végigolvasni kétszeri próbálkozásra se (és nem is érzek a kötetbe valónak, mert inkább egy fanfiction). Ugyanakkor nagyon jók a fordítások, és még a legkevésbé izgalmas történet elbeszélési módja is bejött.
Tetszett az is, hogy bár tele van szexualitással, nem csak a hetero párkapcsolatokat mutat be, mint a legtöbb könyv manapság, hanem a főszereplő nők jóval szabadosabbak, nyitottabbak. (Persze ez gondolom annak köszönhető, hogy az írónő is boldogan él a feleségével, aki gyerekkönyveket ír.)

Értékelés: 3

Kinek ajánlom?
Azoknak, akik olvasás után szeretnek elgondolkodni a történetek mélységén, mondanivalóján, és akik szeretik kielemezni a sztorik szimbolikáját. Mindenkinek, aki szereti a weird fictiont, a különleges elbeszélési módokat, de nem bánja, ha a történetek lezáratlanok.

Külföldi borítók:




Kedvcsináló idézetek:
Amit mondok:
- Miért hagytad itt nekem?
Amit mondani akarok:
- Ebbe majdnem beleroppantam, de mégsem. Erősebb lettem, mint valaha. Jobbá tettél engem. Köszönöm! Az idők végezetéig szeretni foglak.
- Szóval esik – mondtam, ahogy a báli ruha megremegett a kezében, és vízcseppek gördültek le a műanyag védőzsákról.
- Talán elég sokáig esik ahhoz, hogy mind megfulladjunk. Végre történne valami jó is.
Mi van akkor, ha gyarmatosítod a saját elméd, és amikor belé hatolsz, azt látod, hogy a jövő a mennyezethez tapad? (…) Mi van, ha bemész, és semmi nincs odabent, aztán becsukódik és rád záródik az ajtó?
Melyik rosszabb: kizáródni a saját elmédből, vagy odabent foglyul esni?

◈ ◈ ◈ ◈ ◈
Pinterest tábláim: LGBTQ / Random Pictures
◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Az Agave Könyvek gondozásában idén nálunk is megjelent Carmen Maria Machado több díjat nyert novellagyűjteménye, A női test és más összetevők. A kötet újszerűségét az írónő eredeti stílusa és a műfaji határok összemosása adja; a történetekben szabadon keverednek a thriller, mágikus realizmus, fantasy és sci-fi elemek, mindezt pedig a nők helyzetének és problémáinak témaköre köti össze. Tartsatok öt bloggerünkkel, és ha szerencsétek van, akár a könyv egy példányát is megnyerhetitek!


Nyereményjáték:

A női test és más összetevők 2017-ben elnyerte a Shirley Jackson-díjat is, mellyel a pszichothriller és horror műfaj kiemelkedő alkotásait ismerik el. Bloggereinknél most egy-egy idézetet találhattok olyan művekből, melyek a évek során szintén elnyerték ezt a díjat. A feladatotok annyi lenne, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok a szerző nevét és a könyv címét, amiből az adott idézet származik. A helyesen válaszolók között az Agave kiadó jóvoltából a könyv egy példányát sorsoljuk ki.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

„Mert mi mást tehet az ember,
ha szembetalálja magát a halállal,
mint hogy kineveti?”
BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

máj. 4. Utószó
máj. 6. Spirit Bliss Sárga könyves út
máj. 8. Könyv és más
máj. 10. A Szofisztikált Macska



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése