2022. szeptember 27., kedd



Joya Goffney: Bocs, ​hadd bőgjem ki magam | Blogturné Klub könyvajánló és borítómustra

  

 

Összeráncolom a homlokom.

- Józan Quinn túlságosan fél az érzéseitől.

Felvonja a szemöldökét.

- Hogy érted?

- Erről szól a naplóm: kiírom magamból az érzéseket, hogy soha ne kelljen beszélnem róluk. – Csettintek a nyelvemmel. – Elég csúnya szokás.

 




Egy könyvsorozat, amelyen keresztül jobban megismerheted önmagad és a világ sokszínűségét.

Érezted már valaha úgy, hogy kicsúszik a lábad alól a talaj? Hogy egyszerűen tehetetlen vagy, és nem tudod irányítani az életed? Ha igen, nem vagy egyedül…

 

Quinn Jackson:

fekete

tizennyolc éves

vegetáriánus

krónikus listaíró

nehezen barátkozik

hazugságban él

megzsarolták

szembe kell néznie az igazsággal

 

Quinn mindenről listát vezet az életében – a napokról, amikor bőgött; a fiúkról, akiket megcsókolna, és a dolgokról, amiket sosem vallana be senkinek. Azzal, hogy kiírja magából a problémáit, nem kell megbirkóznia velük a való életben. Egészen addig, amíg valaki el nem lopja a naplóját…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Excuse Me While I Ugly Cry

Eredeti megjelenés éve: 2021

Kolibri, Budapest, 2022

372 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634377665 · Fordította: Sepsi László

WEBSHOP

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )


Szerintem…

 

Nagyon értékes olvasmány, ami nem csupán szórakoztató, romantikus és kalandos, de igazi érzelmi hullámvasút rengeteg drámaisággal megfűszerezve. Főszereplőnk, Quinn mániákusan írja a maga kis listáit, vagyis igazából kiírja magából a dolgokat, az érzéseit és a gondolatait. A listák a piros füzetben egy az egyben Quinn. De mi történik, ha az unszimpatikus, ám dögös srác, Carter, akivel egy tanuló csoportba kerülnek, véletlenül elveszti őket? Mivel mániákusan imádom a teleírt jegyzetfüzeteimet és mindenféle to-do listeket vezetek, ezért totál megértettem a főszereplő paráját, bár ő tényleg MINDENRŐL vezetett listákat… A fejezetcímek is egy-egy lista nevét tartalmazták, például: Mit tudok apáról? / A legrosszabb dolgok az emberi létben / Dolgok, amiket sosem vallanék be senkinek / Okok, amiért rád nézni sem bírok / etc.

 


Bár alapjában véve elég erős romantikus szál fut végig a sztorin, hiszen már az első pillanattól érzékelhető Quinn és Carter között a fesztültség, mégis inkább a lány fejlődésén, a jelleme megszilárdulásán van az igazi hangsúly. Az eltűnt piros notesznek és az azt megtaláló, zaklatásba kezdő ismeretleneknek hála szembe kell néznie a legnagyobb félelmeivel, ki kell mondania a felgyűlt hazugságokat, vállalnia kell a felelősséget a tettei és a döntései után. Közben persze megjelenik a rasszizmus meglepően sokféle árnyalata is a történetben, engem például mind az édesapa feketékkel szembeni ellenérzései, mind Quinn barátainak az Oreorázása meglepett (Oreo, mert kívül fekete, belül fehér a lány… no comment).

 

 

Az, hogy a naplómban tartottam az érzéseimet, végül a lehető legrosszabb módon ütött vissza. Nem arról van szó, hogy félek, hanem arról, hogy megváltoztam.

 

 

Ugyanakkor a főszereplők között is elég éles ellentétek vannak, hiszen míg Quinn egy gazdag család rosszul tanuló gyermeke, addig ott van az iskola másik két színesbőrű tanulója, akik szegény családból, a lakótelepről érkeztek, de mégis tehetségesek vagy okosak. Tetszett a művészi Olivia felbukkanása, ahogy a beleszerelmesedő fehér srác vergődése is. Élveztem, ahogy Quinn kinyílik, hiszen mivel nincsen nála a listákat gyűjtő füzete, amibe beleírhatná az érzéseit, kénytelen megélni azokat! Első berúgás, első hamis személyi, első ellógás az iskolából, első egyetem látogatás, első kirándulás színesbőrűek lakta környékre, és hasonló izgalmas kalandok várnak a fiatalokra.

 


Összességében

 

Tanulságos, érzelmes fejlődéstörténet egy fiatal fekete lányról, szerelmes a legjobb barátjába, listákba szedi és elfojtja az érzelmeit, hazudik a szeretteinek. Egy lányról, aki elhagyja a naplóját és akit emiatt zsarolni kezdenek, de ennek hála egy teljesen új vágányra terelődik az életét. Komoly társadalmi problémákkal és családon belüli titokkal foglalkozó, mégis romantikus, humoros történet. 

Szerettem, szórakoztatott és rendkívül olvasmányos volt. 

Csak ajánlani tudom! Biztosan fogok még olvasni az írótól!

 

Értékelés: 4,5

 

Külföldi borítómustra:

  


 

Kedvcsináló idézetek:

- Csak azért hoztam fel Cartert, mert biztosan tudom, hogy nem ő csinálja ezt veled.

- Honnan tudod?

- Mert a hülyéje azóta beléd van zúgva, hogy ideköltözött.

Kinyitom a szemem, ő pedig majdnem kiszúrja az ecsettel.

- Kizárt. Utálja a fejem.

- A szüleim arra sosem figyelmeztettek, hogy a beszédem és a viselkedésem ahhoz vezethet, hogy az emberek elkezdenek fehérnek hívni.

- Ja, ezt vágom – mondja Carter. – Anyám megtanított a sztereotípiákra, de annak a veszélyeire nem, ha eltérsz tőlük.

Cartert megcsókolni olyan, mintha ott lennék, ahol lennem kell. Mintha minden azért történt volna, hogy itt lehessek, megszabadulva a hazugságoktól, a félelemtől és a bűntudattól, olyan barátokkal, akik megértenek és tisztelnek, és egy fiúval, aki nem tökéletes, de türelmes, és akinek fénye beragyogja a sötét részeimet. Végre.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: Bocs, hadd bőgjem ki magam       

Excuse Me While I Ugly Cry a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


#POV könyvek címmel indult el a Kolibri kiadó új sorozata, amiben olyan Young Adult regények érkeznek magyarul, amelyeken keresztül az olvasó jobban megismerheti önmagát és a világ sokszínűségét.

Az első három kötet, a Telihold volt aznap, a K-Pop: Szigorúan bizalmas és a Bocs, hadd bőgjem ki magam már meg is jelent. A Blogturné Klub bloggerek ezekről a regényekről mesélnek most. 

 


 

Nyereményjáték:

 

A Blogturné Klubnál örülünk a #POV könyveknek, már csak azért is, mert eddig is sok fiataloknak szóló könyvet olvastunk a Libri kiadócsaládnál, amiket nagyon szerettünk. A nyereményjátékunk során ezen korábbi kötetekből találtok idézeteket, a feladatotok pedig az, hogy a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott könyv címét.

 

A szerencsés győztes pedig egy klassz POV könyves csomagot nyer, amiben egy menő vászontáska mellett könyveket is kapni fog.

 

(Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

– Őszintének és kiszolgáltatottnak lenni nehéz, és igen, néha, amikor szembenézünk egy problémával, akkor rá kell ébrednünk, hogy a párkapcsolat nem működik, és az ijesztő lehet. – Otis elhallgatott, mély levegőt vett. – De így helyes.

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]


Telihold volt aznap

09.09. - Könyv és más

09.10. - Kelly & Lupi olvas

09.11. - Könyvvilág

09.13. - Csak olvass


K-Pop: Szigorúan bizalmas

09.15. - Kelly & Lupi olvas

09.17. - Ambivalentína


Bocs, hadd bőgjem ki magam

09.19. - Fanni's Library

09.21. - Sorok Között

09.23. - Csak olvass!

09.25. - Hagyjatok! Olvasok!

09.27. - Könyv és más

09.29. – Könyvvilág

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése