2022. szeptember 23., péntek



Blake Crouch (szerk.): Elhagyott ​part ~ Hat sci-fi történet | Blogturné Klub novelláskötet ajánló

  

 

- (...) Várjunk csak, ezt régen Egyesült Államoknak nevezték? Most mi a neve?

- Most nincs neve. A világ. Föld. Már nem vesződünk a határokkal.

(...)

- Rájöttünk, hogy egy helyet sem lehet megvédeni akkor, ha a szomszédos hely épp a vízbe fúl vagy lángokban áll. Rájöttünk, hogy a régi határok nem azt a célt szolgálták, hogy kívül tartsák a nemkívánatos dolgokat, hanem hogy felhalmozzák az erőforrásokat. És azok az emberek jelentették a probléma gyökerét, akik ezt tették.


/N. K. Jemisin: Szükségbőr/

 




Egy ​ VR-játékfejlesztő egy kódolási hiba következtében létrehoz egy szuperintelligenciát. A távoli jövőben emberek kis kolóniája visszaküld a Földre egy katonát, ám a küldetés nem várt fordulatot vesz. Egy megtermékenyítéssel foglalkozó cég a főbb tulajdonságok befolyásolása mellett már különböző projekciókat is készít a szülőknek, hogy születendő gyermekük milyen életre számíthat.

2019-ben az Amazon felkérte Blake Crouchot, hogy állítson össze egy hat történetből álló sci-fi antológiát az Original Stories-sorozatuk keretében. Crouch ennek alkalmából írta meg Elhagyott part című kisregényét, valamint e mellett bemutat egy-egy izgalmas novellát a műfaj elmúlt időszakának legismertebb szerzőitől. A történetek közt egyaránt található klasszikusabb hangvételű, Philip K. Dicket felidéző írás és olyan realistább gondolatmenet is, ami akár már holnap megvalósulhat.

N. K. Jemisin Szükségbőr című novelláját Hugo-díjjal tüntették ki 2020-ban, míg az Elhagyott partot várhatóan Neil Burger fogja filmre adaptálni.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Forward

Eredeti megjelenés éve: 2019

Agave Könyvek, Budapest, 2022

318 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635980451 ·

Fordította: Juhász Viktor, Kleinheincz Csilla,

Kozma Dániel, Sárpátki Ádám,

Benkő Ferenc, Ballai Mária

Hat sci-fi történet: 

Blake Crouch: Elhagyott part
N. K. Jemisin: Szükségbőr
Veronica Roth: Bárka
Amor Towles: Érkezés a célhoz
Paul Tremblay: Az utolsó beszélgetés
Andy Weir: Véletlenérték

 

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Ritkán olvasok novellásköteteket, és még ritkábban nyúlok komolyabb sci-fi zsánerhez, de nem tudtam kihagyni ezt az antológiát, mert jobbnál jobb írók szösszenetei olvashatóak benne. Hármójuktól már olvastam, hármójuktól még csak tervezek, de mindegyiküket ismerem.

 

Blake Crouch: Elhagyott part: Ezt a történetet vártam a legjobban, mert az író Wayward Pines-trilógiájáért teljesen odáig voltam, de tetszett a Menekülj című posztapokaliptikus pszicho-thrillere is. (A Sötét anyag című elgondolkodtató thrillere nem igazán jött be, de volt benne potenciál.) Az ELHAGYOTT PART rendkívül olvasmányos és bár lassan épül fel, nagyon izgalmas és elgondolkodtató történet egy öntudatra ébredő játék karakterről. A WorldPlaynél dolgozó főszereplőnk, Riley rájön, hogy az egyik Nem Játszó Karakter (NJK) megvadul, és igyekszik kitörni a játékból. Kimenti egy védett szerverre, ahol a kapott tudást magáévá téve a karakter, Max folyamatosan tanul, okosodik Riley felügyelete alatt. A sztori a beszélgetéseikből épül fel.

 

 

>>>Amit Riley lát, az a látható spektrum fotonjainak visszaverődése a különböző felületekről, amelyek Riley látásért felelős érzékszervében, a fotoreceptorok csapjaiban és pálcikáiban egy fa leképezéseként jelennek meg. Riley fája ugyanaz, mint Max fája. Egyetlen különbséggel.

>>>Mi lenne az?

>>>Max tudja, hogy a pálmafák szimulációk.

>>>Szerinted egy szimulációban élek?

>>>58,547% eséllyel igen.

 

 

Nekem tulajdonképpen tetszett, bár tényleg lassan épül fel, lassan alakul ki az olvasóban az a Ne tovább! érzés Max fejlődése és Riley életelszúrása kapcsán! Szerettem a főszereplők beszélgetéseit, Max változását, Riley tanakodását, mind erősebbé kialakuló szeretetét a számítógépes játék figurája iránt.

 


N. K. Jemisin: Szükségbőr: Lassan ezer meg egy éve tervezem elolvasni a polcomon pihenő A megtört föld-trilógiát, mert nagyon tetszik a fülszövege és a beleolvasók alapján nagyon jó stílusban ír az írónő. Nos, ez be is bizonyosodott a SZÜKSÉGBŐR című novellája által, ugyanis csak beleolvasni kaptam az éppen megkapott kötetbe, aztán fél órával később azon kapott a főnököm, hogy munkaidőben várom a Tellusra/Földre érkező kompozitruhás emberszerűség viszontagságait. Elsőre kicsit furcsa volt, hogy főszereplőnknek igazából nincs is hangja, inkább csak a fejében válaszolgató mesterséges intelligencia (vagy mi) okoskodását, fejtegetéseit hallgatjuk, aki egyszerre reagál a külső dolgokra, a főszereplő kérdéseire, továbbá reflektál az emberekre, akiknek már egyébként rég ki kellett volna halniuk... A belső hang utasításait egy ideig vakon követő bőrzsák egy küldetés miatt lett leküldve a kihaltnak gondolt Tellusra, és eléggé megrökönyödik mind ő, mind a hang fejében, hogy tévesek az információik.

Izgalmas, egyedi elbeszélésű sztori, akadtak benne okos gondolatok, ám eléggé szíven tudott ütni a történet mondandója.

 

 

- És nem fáj, hogy nincs bőröd? Ez az egész olyan... Például hogy szeretkeztek? Hogy szoptattok? Ha már itt tartunk, milyen neműnek tartod magad? Én nő vagyok.

Miért beszélgetsz még mindig ezzel a férfival? Nincs szükséged ilyen információkra. Teljesítetted a küldetésedet, vagyis teljesíteni fogod, amint hazaérsz. Van egy...

Igen, Tudjuk, hogy mit jelent a "nő". Csak egyszerűen nem ismerjük el a létezését.

[További információra irányuló kérés megtagadva.]

 

  


Veronica Roth: Bárka: A Divergent sorozat rajongójaiként nagyon izgatta a fantáziám ez a novella, ám nem olyan volt, amit vártam. Rendkívül realisztikus történet arról, hogy miként készül egy maroknyi tudós a Spitzbergákon arra, hogy minél több növény mintát azonosítsanak és vigyenek magukkal a Földet Bárkaként elhagyó óriási űrhajókra. 

 

 

- De nem gondolom, hogy a pártatlanság annyira jó volna... ez minden.

Hagen visszafordult a saját növényéhez.

- Nem?

- Nos, az ember nem szerethet mindent egyforma mértékben - mondta a lány. - Egyszerűen lehetetlen... és még ha képes is volna rá, az ugyanolyan lenne, mintha semmit nem szeretne. Ezért néhány dolgot becsben kell tartai, mert ez a szeretet. Egyéni. Különleges,

 

 

Samantha a főszereplőnk, aki már a gyerekkorától fogva tud a Finis nevű aszteroidáról, és folyamatos készenlétben nő fel, hiszen tudja, hogy a Földet egy nap el fogva pusztítani a Finis. A nő jóba lesz az idősebb elszeparálódott tudóssal, Nils Hagennel, akinek az üvegház a mindene, ami tele van orchideával. A férfi nem is akarja otthagyni a Bárka miatt a szeretett növényeit. A novella a Finis árnyékában szóló életről szól, a fiatalságról és arról, hogy minden nap történhet valami meglepő velünk. Nekem tetszett ez a többnyire párbeszédekből álló történet.

 


Amor Towles: Érkezés a célhoz: Sam Paxton meglátogatja "a" meddőségi klinikát, ahol a felesége kiválasztott három lehetséges életúttal rendelkező gyereket maguknak... A férfi kénytelen végignézni, hogy miként nőne fel a fia, ha önző lenne, ha mosolygós és életvidám lenne, illetve ha olyan természetes ügyességgel lenne megáldva, amitől az egész élete könnyűvé válna. Miután sokkot kap, hazafelé betér egy útszéli krimóba gin tonikozni, ahol szóba elegyedik a kicsit dilisnek tűnő helyi arccal, Mukival, így hamar egy összeesküvés-elmélet középpontjában találjuk magunkat.  

 

 

- Az az egyik olyan meddőségi klinika, igaz?

- Nem "az egyik" - javította ki Sam -, hanem a meddőségi klinika.

- És hogy működnek ott a dolgok? Fizetsz, aztán kiválaszthatod, fiú lesz-e vagy lány, kék szemű vagy barna?

Sam felnevetett.

Fiú vagy kék, lány vagy barna, ez csak az amatőröknek való. A Viteknél te választhatod ki a gyereked életének fontosabb állomásait.

- Az állomásait?

- Hogy milyen jelleme lesz. Milyen karrierje. Milyen élete.

 

 

Frenetikus történet, amitől rendesen kirázott a hideg! Elég para volt nekem a meddőségi klinikán tett látogatás, el se tudom képzelni, hogy Sam mennyire kiakadhatott. Ötletes, de idegborzoló sztori!

 

Paul Tremblay: Az utolsó beszélgetés: Azt hiszem, hogy ez a novella rázott meg a leginkább, ugyanis végig nagyon komor, és elég nyomasztó érzést hagy az olvasóban az egész. A történet főszereplői közül csak az egyikük nevét tudjuk: Dr. Anne Kuhn kihangosítón tartja a kapcsolatot a gyenge, alig látó férfival, aki egy sötét kórteremben ébred, újra kell tanulnia önmagát, ráadásul megtudja, hogy egy világjárvány mindenkit megölt közel s távol. Tanulgat, fejlődik, morog a dokinak, de teljesít, és mind jobban emlékszik a múltjára.  

 

 

(...) a futógépet a tizenkilencedik századbeli Angliában találták fel azzal a céllal, hogy megkínozzák és megtörjék a foglyokat. Egy James Hardie nevű foglár szavait idézed, aki egykor azt írta a futópadról: "nem a kegyetlensége, hanem a zsibbasztó unalma kelt rettegést".

 

 

Borítókolható a történet vége, mégis annyira apránként épült fel, hogy szinte síkideg voltam a végére. Nem egy hosszú novella, mégis alig bírtam lenyelni a gombócot a torkomban, miközben olvastam. Ötletes, jól megírt novella, ami miatt összefacsarodott a szívem.

 


Andy Weir: Véletlenérték: Hatalmas szerelmem A marsi (írtam róla itt, itt meg itt) és nagyon tetszett A Hail Mary-küldetés is, így tűkön ülve vártam, mit talál ki ez a zseni! A novella más, mint a két említett regény, ugyanis egy las vegasi kaszinóban játszódik, ahol a mázlista tulajt megmenti egy előrelátó informatikus a veszteségtől. Ugyanis történetünk idején a közemberek számára is elérhetővé válik a QuanaTech 707 elnevezésű kvantumszámítógép, ami lazán leigázza a kenógépek agyát, és így mindenkiből nyertes lehet. Bár laposan hangzik, irtó mód tele van zsúfolva mindenféle technikai okossággal és eredeti ötlettel a sztori. Igazi tolvajsztori, csak kvantumszintű csúcstechnikával karöltve. Talán ez rítt ki számomra a leginkább a kötetből, de mégis jól szórakoztam.

 

 

- Érdekes probléma. Méghozzá teljesen új a szerencsejáték-ipar számára. Kér egy italt?

- Ö-ö, nem, köszönöm.

- Hm... - Rutledge sosem bízott azokban, akik nem isznak. Vagy nem tudják, hogyan élvezzék az életet, vagy az erkölcs büszke, önelégült bajnokai. Mindkét esetben nehéz velük együtt dolgozni.

 

  

Összességében

 

Élvezetes lett ez az antológia/novelláskötet, szerintem jól választották ki az belekerülő írókat is, ugyanis minden történet egyedi, érdekes módon van elbeszélve, és mindben ott van a lélek, amitől ijesztőbbek, elgondolkodtatóbbak és átérezhetőbbek lettek, mint egy átlag űrutazós sci-fi sztori. Kedvencet nem tudok kiemelni, mert egyik novella sem hasonlatható a többihez... Némelyik teljesen elrugaszkodott a valóság talajától, a másik történet a halál árnyékában játszódik, a harmadikban meg mondjuk csak elkészül egy szuper hacker számítógép, és beparázik Las Vegas... Érdemes elolvasni mind.

 

Értékelés: 4,5

 

Kedvcsináló idézetek:

- Sajnálom - mondta neki az apja. (...)

- Semmi baj - mondta a lány, bár nem tudta, mit sajnál az apja. (...)

Most, hogy idősebb lett, megértette: más életek is lehetségesek voltak a Finis előtt. Életek hűtőre celluxozott evakuálási terv és előszobai gardróbba tett, vészhelyzetre bepakolt hátizsákok nélkül. Életek tele tervekkel főiskolákról és házakról, gyerekekről és golden retrieverekről, nyugdíjról és végtisztességről. Azokat az életeket nem a Finis árnyékában élték. És az apja tudta, amikor őt létrehozta, hogy számára ezek nem lehetségesek.

Szóval talán ezért kér bocsánatot, mert életet adott neki, holott tudta, tele lesz rettegéssel. 

(Veronica Roth: Bárka)

- Miért?

- Mert retteg Roko baziliszkuszától. (...)

- Félelemből?

- Szerinted létezett ennél jobb motiváló erő az emberiség történelmében? Ha elhiszed, hogy az ördög felemelkedése elkerülhetetlen, nem az áll leginkább érdekedben, hogy minden lehetséges módon elnyerd a szörnyeteg bizalmát?

(Blake Crouch: Elhagyott part)

>>>És tetszett valamelyik?

>>>A Monte Cristo grófja.

>>>A legutolsó adagból vagy az összes eddig elolvasott könyv közül?

>>>Az összesből.

>>>Az mennyi is?

>>>201 773 124.

>>>Jesszusom. Kezdek aggódni?

>>>Miért?

>>>A kétszázmillió elolvasott könyvből az eddigi kedvenced egy igazságtalanul bebörtönzött fogoly bosszújának a története.

(Blake Crouch: Elhagyott part)

 

☆☆☆

Nem saját képek. Pinterest tábla: Elhagyott part - Forward Collection

FORWARD COLLECTION a GoodReads-en.

☆☆☆

 


Az Elhagyott part című kötetben hat ismert és elismert író műve szerepel. Blake Crouch, N. K. Jemisin, Veronica Roth, Amor Towles, Paul Tremblay és Andy Weir egy-egy izgalmas, ám meghökkentő sci-fi történettel járultak hozzá az antológiához, melyeket most bloggereink vesznek górcső alá!

Tartsatok velünk legújabb blogturnénkon, de ne felejtsetek el játszani se. A turné végén megnyerhetitek az Agave Könyvek kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

  


 

Nyereményjáték:

 

Az Elhagyott part című antológiában hat szerző sci-fi novelláját olvashatjátok, ezért a játékunk is velük kapcsolatos. Az állomásokon szereplő fülszöveg részletek alapján rá kell jönnötök, hogy melyik író magyarul is megjelent művéhez íródott. A megoldás az ÍRÓ NEVE, azt írjátok be a megfelelő helyre.

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

 

 

“(...) az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét.”

a Rafflecopter giveaway

 


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése