2022. szeptember 11., vasárnap



Amelia Mellor: A ​világ legnagyobb könyvesháza | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Pearl még bizonytalan volt a saját hitében, de tetszett neki Papus világnézete:        

Hagyd, hogy a világ legyen az otthonod, és a jó cselekedet a vallásod.      

 




Pearl és Vally Cole egy könyvesboltban él. Méghozzá a világ legnagyszerűbb, legkülönlegesebb, legvarázslatosabb könyvesboltjában, a Cole Könyvesházban, ahol minden nap új csodákat kínál: bűbájjal töltött cukorkák, beszélő papagájok, télikertté varázsolt dzsungel, saját zenekar, teázó, maguktól mozgó polclétrák és persze temérdek könyv…


Amikor Pearl és Vally megtudják, hogy édesapjuk egy ördögi csere miatt kockára teszi a Könyvesházat és a saját életét, a testvérek azonnal cselekszenek, s hamarosan veszélyes-varázslatos kalandok közepén találják magukat. A feladványok megoldásában nem csupán az eszüknek, de a szívüknek is a helyén kell lenniük, ám a játékban, ha nyernek, megmenthetik a Könyvesházat és az édesapjukat. Ha elbuknak, a Könyvesházzal és édesapjukkal együtt a velük kapcsolatos emlékeiket is elveszíthetik…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: 

The Grandest Bookshop in the World

Eredeti megjelenés éve: 2020

Manó Könyvek, Budapest, 2022

344 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635841356 · Fordította: Cséplő Noémi

WEBÁRUHÁZ

MANÓ KÖNYVEK

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

Nos… A borítója és a címe fogott meg. Egészen addig nem tudtam, hogy miről fog szólni, amíg el nem kezdtem olvasni. Szerencsémre a gyönyörű borító és a sok jóval kecsegtető cím egy valóban élvezetes történetet takart!

 

A regényről…

 

Ez a történet egy varázslattal teli világban játszódik, egy alternatív múltban, az 1800-as évek végén, amikor egy egymástól kissé elhidegült testvérpár csak egymásra számíthat. Pearl és Vally (Valentine) Cole apukája, Papus Melbourne (Ausztrália) Könyvkirálya, aki egyébként egy elég fura figura, mondhatni holdkóros, bár a szerethető fajta. Mamusnak és Papusnak összesen 5 élő gyermeke van, és három éve, hogy elvesztették a Rubyt, akit apjuk egy fura alkuval próbál visszahozni. Amikor Pearl találkozik a titokzatos Obskurálóval, akkor már sejthető, hogy rossz fordulatot vesznek a dolgok, és valóban így is lesz: Papus mind rosszabbul van, és a Könyvesház is kezd kicsit szétesni. A vadóc Pearl összefog legkomolyabb, és ezáltal tőle legtávolabb álló fivérével, Vallyval, és kihívják az Obskurálót egy játszmára, aminek még nagyobb a tétje. Mázlijukra (vagy pechjükre) a férfi belemegy… de hét próbát kell kiállniuk, és egyiket se veszíthetik el!

 


Szerintem…

 

Legelőször is a fordítást emelném ki, ami szerintem bravúros, hiszen a fiataloknak szánt kihívások (versek) tökéletesen átjöttek, és nem vált értelmetlenné egyik feladvány sem. Ahogy pedig sejthető, oda meg vissza vagyok ettől a történettől! Minden vágyam, hogy eljussak ebbe vagy egy ehhez hasonlatos hatalmas, varázslattal és mindenféle csodás teremmel teli Könyvesházba. Nagyon szerettem, ahogy a mágiát beleszőtte az író a történetbe, ahogy a Könyvesházon belül külön élettér jutott a varázslatos Cukorkaboltnak, a Páfrányosnak, a Csodák termének – és még sorolhatnám, de nem szeretném lelőni a poént. Kész élmény felfedezni a könyvesház területeit!

 

 

Az Obskurátor vigyorgott. Féktelen volt, jókedvű, egyszerre villantotta ki az összes fogát. Az ilyen pillanatokban félt tőle Pearl a legjobban. A könnyed báj elillant, felfedve valami mániákus és pusztító éhséget, mohóságot a férfiban. Amikor mosoly helyett vigyorgott, vagy kuncogás helyett röhögött, Pearl előbukkanni látta ezt a vad belsőt.

– Ha tisztességes játékot akartatok, nem hozzám kellett volna fordulnotok – mondta a mágus.

 

 

A Cole család minden egyes tagja külön történet, de az én szívemhez Vally állt a legközelebb, aki a maga fiatalos komolyságával igyekszik megmenteni a szeretteit és az életterét. Szerettem a cserfes és nagyszájú Pearlt is, aki hisz abban, hogy léteznek unikornisok és akár az emlékeit is feláldozni, hogy ne veszítse el a családját. Amennyire eltérőek, annyira alkottak izgalmas, belevaló párost ők ketten.

 

Bár a GoodReadsen fent van, hogy érkezhet idén egy „második rész” The Weirdest Market in the World címmel, de nem gondolnám, hogy ténylegesen ennek a regénynek a folytatása lenne, ugyanis ez a sztori kerek egész! Megismerjük a Cole családot, elkezdjük elveszíteni a Könyvesházat, történik jó pár szerencsétlen fordulat, majd a két gyerkőc megpróbálja kiverekedni magukat a bizarr kalandból, de nem függővégű vagy lezáratlan a történet. BÓNUSZ érdekesség, hogy a könyv végén az írónő mesél az igazi Cole Könyvesházról és az igazi Cole családról, akikről a szereplőket mintázta – csak megspékelte a történetüket némi varázslattal. (Edward William Cole-ról és a történetéről olvashattok az https://www.ewcole.com/ weboldalon. Rendkívül érdekes olvasmány.)

 


Összességében

 

Nagyon szerettem olvasni Pearl és Vally küzdelmét, imádtam a Cole Könyvesházban barangolni, egyszerűen tetszett az egész hangulat, amit a könyv teremtett. Érdekes volt, hogy a Cole Könyvesház és a Cole család valóban létezett, és a velük kapcsolatos dolgok tényleg megtörténtek (gondolok itt Papus feleséget kereső hirdetésére vagy Ruby halálára). Jó ötlet volt mindezt megspékelni egy jó adag varázslattal, mágikus alkukkal és egy ijesztő, már-már ördögi alakkal. Irtó izgalmasak voltak a próbák és a fiataloknak nem kevés leleményességre, mázlira és bátorságra volt szükségük a teljesítésükhöz, de a leginkább azt szerettem, hogy mennyire közel kerültek egymáshoz a végére.

Ritka kincs, ha egy könyv belül is olyan értékes-érdekes, amilyen megragadó kívülről. Szerintem nem fog csalódni, aki a szép borító miatt lekapja a polcról és hazaviszi.

 

Értékelés: 5


 

Azoknak ajánlom, akik szeretnének elveszni egy hatalmas és csodálatos könyvesházban, illetve azoknak, akik szeretik a gyerek főszereplős, próbákat/kihívásokat kiálló sztorikat.

 

Idézetek:

Papus mindenre szivárványt tett. A könyveire, az érméire, a Könyvesházára. Miért nem egy ragyogó napot, hogy beragyogja a világot? Vagy miért nem egy földgömböt, ami megmutatja, hogy a Könyvesházban minden van? Egy szivárvány léte olyan rövid.

Mégis mindenki csodálta érte. Soha senkit nem látott elfordulni szivárványtól csak azért, mert az rövid életű. Épp ellenkezőleg. Az emberek mindig olyan sokáig akarták nézni, ameddig csak lehetett, hogy a szivárvány szépségének minden múló pillanatát élvezhessék.

– Cole, ideje végre a sarkamra állnom – jelentette ki Mamus péntek reggel. – Ma felhívod Simmons doktort, ágyban maradsz és pihensz, ahogy illik. Remetévé válsz.

    Pearl elképzelte, ahogy az édesapja összezsugorodik és belemászik egy páncélba, hogy csak a bajusza kandikál ki belőle. Aztán eszébe jutott, hogy a remete nem remeterák, hanem olyan öreg, bolond ember, aki egyedül él a vadonban.

– Ez egy oryxé volt – biccentett Vally a lenyűgöző szarv felé. – Ugye tudod, hogy az unikornisok csak a mítoszokban léteznek?

Pearl nem gondolta, hogy a bátyja kegyetlen lenne. Egyszerűen ilyen volt a természete: a tény az tény. Számára a tudomány nem semmisítette meg a varázslat csodáját, hanem a tudomány maga volt a csoda. A fiú néha egyszerűen csak elfeledkezett arról, hogy a húgai nem így gondolkoznak. Pearl hitte, hogy az unikornisok igenis létezhetnek, ahogy hitt abban is, hogy talán még élhet valahol a világon okos dodók egy csoportja.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Saját és nem saját képek. Pinterest tábla: A ​világ legnagyobb könyvesháza

The Grandest Bookshop in the World a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


A világ legnagyszerűbb, legkülönlegesebb, legvarázslatosabb könyvesboltja, a Cole Könyvesház, ami csodálatosabbnál csodálatosabb dolgokat kínál a látogatójának. Amikor a bolt veszélybe kerül, Pearl és Vally Cole mindent megtesz azért, hogy megmentse. De vajon sikerrel járnak? Tartsatok velünk, derítsük ki együtt milyen izgalmakat rejt a Könyvesház, drukkoljunk együtt a két gyermeknek és ha nektek kedvez a szerencse, nyerhettek is egy példányt a kötetből.

  


 

Nyereményjáték:

 

Mi, könyvmolyok egyszerűen rajongunk az olyan írásokért, melyekben megjelenik a könyvek és az olvasás szeretete. Ebben a játékban olyan regényeket keresünk, melyek fülszövege azt sejteti, hogy a történetben fontos szerepet játszik egy könyvesbolt. Minden állomáson találtok egy idézetet. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi annak a könyvnek a címe, ahonnan származik az adott idézet.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

“– A szomorúság olyan, mint egy útvesztő. Az ember tesz egy-két butaságot útközben, de végül mindig megtalálja a kiutat.”

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

09.01.: Csak olvass!

09.03.: Könyv és más

09.05.: Olvasónapló

09.09.: Utószó

09.11.: Hagyjatok! Olvasok!

09.12.: Spirit Bliss Sárga könyves út

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése