2024. július 18., csütörtök



T. Kingfisher: Varázslókalauz önvédelmi sütéshez | Blogturné Klub borítómustra és könyvajánló

  

 

- Egek! Milyen jóképű, fiatal őreink vannak manapság!

Holloway asszony közel járt a teljes siketséghez, úgyhogy a suttogását az utca túloldalán is hallani lehetett. Joshua elvigyorodott, Harold füle pedig rózsaszínre váltott.

- Őfelsége, a hercegnő – zendült fel Joshua – látni kívánja Monát, a Pékség Mágusát.

A Pékség Mágusa. Na ez már cím.

 




A tizennégy éves Mona más, mint a város védelmével megbízott mágusok: nem tudja uralni a villámlást, nem tud beszélni a vízhez. Familiárisa egy kovászkeltető, mágiája pedig kizárólag kenyéren működik. Kényelmes életet él a nénikéje pékségében, ahol mézeskalács embereket bír táncra.

 

Élete azonban fenekestül felfordul, amikor egy holttestet talál a pékségben. Egy orgyilkos járja a város utcáit, varázsnépekre vadászik, és úgy tűnik, Mona a következő célpontja. Ráadásul a hirtelen mágusok nélkül maradt, káoszba zuhant városban talán még az orgyilkos lesz Mona legkisebb problémája…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű:

A Wizard's Guide to Defensive Baking

Eredeti megjelenés éve: 2020

Kossuth, Budapest, 2024

352 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789636362935 · Fordította: Rusznyák Csaba

WEBÁRUHÁZ

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

A regény címére meg a frenetikus borítóra figyeltem fel, de ez a könyv annyira a stílusomba vág, hogy még édesanyám is elküldte a könyv linkjét, pedig elég régóta nem követi, hogy mit olvasok!   

 

Szerintem…

 

Fantasztikus, kalandos és humoros ifjúsági fantasy regény, ami ráadásul önálló olvasmány, nem sorozatrész! Szóval, ha valami szórakoztató, de sötét hangvételű sztorira vágysz, akkor én ezt javaslom! 

Nem egy tipikus, könnyed, nyári olvasmány. Inkább egy takaró alá kuckózós, forró csokizós történet szerintem, szóval a téli hónapokra javaslom* – akár ajándéknak, akár olvasmánynak. *(Legalábbis én imádok begubózva kalandos-varázslós sztorikat olvasni.) Pedig nincs benne semmi téli vagy ünnepi, leszámítva a városi ostrom ellen védekező, 4 méteres mézeskalács embereket! Na, de félre a spoilerekkel, lássuk, miről szól a történet! 

 


Főszereplőnk egy 14 éves Mona nevű kislány, aki a nagynénje pékségében dolgozik, és különös érzéke van a liszttel készülő dolgokhoz. Szó szerint úgy hivatkoznak rá a könyv elején, hogy „pékinas és botcsinálta tésztamágus”, ami szerintem abszolúte tök menő, de hamar kiderül, hogy nem elég, hogy ritkák a varázstudású emberek, ő a furcsán haszontalan képességűek közé tartozik. Én személy szerint nagyon érdekesnek tartom Mona képességét, amivel képes meggyőzni a süteményeket, hogy ne csomósodjanak össze, a kenyereket, hogy ne égjenek oda vagy a mézeskalács emberkéket, hogy éledjenek fel kis időre, és szórakoztassák tánccal a pékségbe érkező vásárlókat.

 

Aztán egy hajnali órán egy halott lányt talál a pékségben, és az inkvizítor a hercegnő elé vezeti Monát, mint lehetséges tettest. Ami szerencsére annyira nevetséges, hogy Folyófonat város uralkodója elengedi a lányt. Főszereplőnk nem csak talpraesett, de intelligens is, és a körülötte zajló furcsa események és elejtett pletykák által összerakja, hogy valaki – a Tavaszzöld Ember – mágusokra vadászik, majd megöli őket. Amikor Monára vet szemet, akkor indulnak csak be igazán az események, mely az őrök előli bujkálással, némi nyomozással, egy prominens személy száműzésével, majd egy lehetséges ostrom előkészületeivel folytatódnak.  

 

 

Kicsit szomorú, amikor egy megkötözött gonosz varázsló fekszik a lábadnál, egy halott a szomszéd szobában, a királyság uralkodója körülötted téblábol, te meg puccsra készülsz, hogy megszabadulj a királyság egy árulójától..., és akkor rájössz, hogy unatkozol.

 

 

A regény az első pillanatától a legvégéig izgalmas, humoros és fordulatos volt. Bár ifjúsági regénynek van írva, azért akadnak benne picit vérszomjasabb dolgok, mint például egy elég vérszomjas, öntudattal bíró kovász, jó pár felélesztett, de döglött ló felbukkanása és egy-két gyilkosság. Ezek számomra még élvezetesebbé tették a történetet, de emiatt a 12 éven felülieknek javaslom a regényt. De nekik nagyon! Ha szerették Percy Jackson, Harry Potter vagy Böszörményi Gyula Gergőjének a kalandjait, akkor ezt is fogják. 

 


Nagyon szerettem, hogy végre a hősködés és a hősiesség nem teljesen pozitív dologként van feltüntetve, hanem eléggé körül van járva a téma a „hős” nehézségeinek a szempontjából is. Tetszett, hogy a Mona körüli felnőttek nem kezelik se őt, se a halott lány öccsét, Orsót gyerekként, és nyíltan beszélnek velük a dolgok árnyoldalairól is. 

 

Összességében

 

Egy érdekes csatába invitállak titeket, ahol a kiskamasz tésztamágus több méteres mézeskalács emberkékkel és rengeteg lekváros üvegre szétosztott vérszomjas kovásszal igyekszik megmenteni az otthonát.

Nyilván sok kaland és rengeteg humor lesz a társunk, míg eljutunk idáig, eközben pedig sok mellékszereplő lopja magát a szívünkbe az őszinteségével és a szarkasztikusságával, hogy a péksüteményekért élő főszereplőnket meg a hatalmas szívét ne is említsem. Olvassátok és szeressétek, nálam meg az év legjobbjai közé.

 

Értékelés: 5

 

Enyhe OFF: Amikor elolvastam az író köszönetnyilvánítását, amiből kiderült, hogy 12 évig házalt ezzel a sztorival, aztán álnéven és magánkiadással adta ki végül, akkor azt hittem, hogy rosszul látok. Zseniális ez a sztori, nem tudom elképzelni, hogy ülhettek rajta 12 évet…

Reményeim: remélem, hogy az író többi sötét hangvételű, de humoros Middle Grade könyvét is olvashatom magyarul. Például az Illuminations is izgatja a fantáziám. 

 

Külföldi borítómustra:

 


 

Kedvcsináló idézetek:

- Ezek kánkánoznak? – kérdezte hitetlenkedve Harold.

- Harci kánkán – mondta bölcsen a hercegnő. – Nagyon régi taktikai manőver. Emlékeim szerint ezzel győzték le Nyugat-Quillmark keringőző ámokfutóit.

- Ezt most találta ki felséged.

- Nyilvánvalóan.

Az ember azért lesz pék, hogy etessen másokat, és ez jó dolog. Finom ételeket készítesz, ami boldoggá teszi a vásárlókat. Akkor a legjobb péknek lenni, amikor valaki beleharap egy áfonyás muffinba vagy egy szelet vajtól csöpögő friss kovászolt kenyérbe, majd a szemed láttára lehunyja a szemét, és kiélvezi az ízeket. Ha csak egy egészen picikét is, de jobbá teszed az életüket. Szinte képtelenség szomorúnak lenni, amikor áfonyás muffint eszel. Szerintem ez tudományos tény.

Üdvözlet Monának, a Sütés Mágusának, Ethan tábornoktól.

 

Á. Hát persze. Most már az Aranytábornok ír nekem levelet. Természetesen ez a következő logikus lépés. Ezután pedig a Fájdalmas Angyalok Szűzanyja lelép a templomtoronyról, feltűri az ingujját, és beáll tésztát dagasztani Tabitha néni mellé.

Szólnom kell Tabitha néninek. Ő tudni fogja, mit kell tenni. Nem mintha Tabitha néni pékségében rendszeresen bukkannának fel hullák, de ő mégiscsak az a fajta ember, aki mindig tudja, mit kell tenni. Ha kiéhezett kentaurok hordája ront rá a városra, és kisgyerekeket meg macskákat felzabálva vágtázik az utcákon, Tabitha néni higgadtan barikádokat állít fel, és számszeríjakat készít, mintha hetente kétszer amúgy is ez lenne a dolga.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek! Pinterest tábla: Varázslókalauz ​ önvédelmi sütéshez

A Wizard’s Guide to Defensive Baking a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

 


A Kossuth Kiadó jóvoltából immár magyarul is elolvashatjuk T. Kingfisher Varázslókalauz önvédelmi sütéshez című könyvét, melyben bepillantást nyerhetünk egy tizennégy éves kis pékmágus küzdelmeibe, hogy megmentse az otthonát és az életét. Ezúttal öt bloggerünkkel vehettek részt a nagy kalandban, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

 

 

Nyereményjáték:

 

Mivel a sütés nagyon fontos szerepet játszik ebben a könyvben, ezúttal sütéssel kapcsolatos kérdéseket találhattok a blogjainkon. A feladatotok az, hogy beírjátok a helyes választ a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

A pászka a zsidók mely ünnepének kenyere?

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

07. 10. Spirit Bliss Sárga könyves út

07. 12. Utószó

07. 14. Könyv és más

07. 16. Dreamworld

07. 18. Hagyjatok! Olvasok!

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése