2024. július 26., péntek



Dorothy L. Sayers: Holttest ​a fürdőkádban (Lord Peter Wimsey 1.) | Blogturné Klub könyvajánló és borítómustra

  

 

 (...) És tényleg ez minden?

– Tényleg. Illetve van még itt egy apróság.

– Rajongok az apróságokért – mondta Lord Peter gyermeki örömmel. – Oly sok embert akasztottak már fel apróságokért. Miről van szó?

 




Egy londoni kispolgár lakásában különös dologra ébrednek: a fürdőkádban egy teljesen meztelen holttest fekszik, orrán aranykeretes cvikkerrel. Az illető kilétét homály fedi, ám a nyomozásba hamar bekapcsolódik a detektívvé avanzsált Lord Peter Wimsey, aki elhatározza, hogy a kezébe veszi a rejtélyes ügyet.


A rendőrség azt feltételezi, hogy a holttest az előző este eltűnt bankáré, Sir Reuben Levyé lehet. A londoni pénzember ügyében szerencsére Lord Peter barátja nyomoz, így Wimsey csatlakozik hozzá, és arra a következtetésre jutnak, hogy a két eset valószínűleg nem függ össze egymással.


 De akkor vajon ki lehetett a kádban talált ismeretlen, és mi történhetett egy jómódú, köztiszteletnek örvendő bankárral, akinek, úgy tudni, nem voltak ellenségei? A megválaszolatlan kérdések látszólag Lord Wimsey csavaros észjárásán is kifognak, ám pár lépéssel így is a rendőrök előtt jár…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Whose Body?

Eredeti megjelenés éve: 1923

General Press, Budapest, 2024

288 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789634528647 ·

Fordította: Rácz Péter

Lord Peter Wimsey sorozat:

 

1. Holttest a fürdőkádban

8. Jelige: „Gyilkosság”

9. Kilenc ütés egy ember

11. Mézeshetek

 

(önálló kötetek)

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Ez fergetegesen humoros volt!

Nos, nem mondhatnám, hogy terveim közt szerepelt valaha is Dorothy L. Sayers könyvet olvasni vagy elmélyedni a hobbinyomozó arisztokratája, Lord Peter Wimsey munkásságába. Sőt, szánom-bánom, de mielőtt felvetődött a blogturné ötlete, még csak nem is hallottam róluk… Ehhez hozzátartozik, hogy egy több mint 1500 kiadást megért krimi klasszikusról van szó, amit először 101 éve, 1923-ban adtak ki!

 



Történetünk az arisztokrata, Lord Peter Wimsey cseppet sem unalmas életébe enged bepillantást nekünk, akinek az édesanyja súg egy izgalmas ügyet. Az özvegy hercegné ugyanis tudja, hogy fia rajong a titokzatos bűnügyekért, és mi lehetne izgalmasabb, mint hogy egy elismert mesterember reggel egy aranyvikkeres, ám meztelen holttestet talált a fürdőjében? Míg Lord Peter elkezd nyomozni az ügyben, addig barátja, Mr. Charles Parker felügyelő egy másik ügyben nyomoz: szőrén-szálán eltűnt egy hírneves bankár, Sir Reuben Levy!

 

 

– (…) Ah, bárcsak őlordsága ne várná el tőlem, hogy éjszaka is ellássam inasi teendőimet! Jó néhányszor megesik, hogy hajnali háromig-négyig fenn vagyok, aztán kora reggel újra talpon, hogy felébresszem az uraságot, mert „sherlockozni” óhajt az ország túlsó felén. És az a tömérdek sár a ruháján és a cipőjén, amit összeszed!

– Hát, elég szégyen, Mr. Bunter – jegyezte meg meleg hangon Mrs. Pemming. – Egyenesen méltatlan. Megítélésem szerint a rendőri munka nem illő foglalkozás egy úr számára, egy lordról nem is beszélve.

 

 

A két nyomozás néha egybemosódni látszik, máskor egészen másfelé viszik a nyomozást a feltárt apróságok, de igazából nem is a sztori miatt éreztem fergetegesnek a könyvet, hanem a karakterek miatt! Lord Peter szövegétől majd megvesztem! Folyamatosan vigyorogtam a stílusán olvasás közben, ugyanis a szövege alapján néha széllelbélelt, könnyelmű ficsúrnak gondoltam, máskor viszont olyan meglátásai voltak, hogy tényleg Sherlock Holmes-osnak éreztem. (Akit egyébként emlegettek eleget a könyvben, hiszen eléggé felnéz rá az irodalombarát főhősünk.)

 



De nagyon szerettem az inast, Mr. Buntert is, aki hatalmas segítség a gazdájának, mert szuper nyomolvasó, például simán vesz ujjlenyomatot fényképezőgéppel és áztat el tanut, hogy kiszedje belőle, amire a gazdája kíváncsi. Az ő szövegét is imádtam, de az egyik kedvenc részem az volt, amikor NEM ENGEDTE el Lord Petert otthonról, mert azon olyan nadrág volt, amit nem viselhetett társaságban, mert az Ő – az inas! – rosszhírét keltené. ÉS eltorlaszolta előle az ajtót! Haláli páros. Nagyon feldobták az estéim, az biztos.

 


Összességében

 

Bár soha nem terveztem olvasni Lord Peter Wimsey nyomozásairól - hiszen sosem hallottam róla, hiába hogy 1923-ban jelent meg először ez a könyv a főszereplésével -, odáig vagyok érte! A nem 100-as, flúgos szövege, a fura verselései, a zseniális meglátásai, a kitartó makacssága, az interakciói az inasával meg a felügyelő barátjával – mind meggyőztek arról, hogy kár lett volna kihagynom.

A fürdőbe talált holttest és a rejtélyes módon eltűnt bankár története, illetve az egész sztori egész ötletes volt, és a lezárás se volt éppen mindennapi. Bónusz piros pont: a magyar kiadvány igazán tetszetős és igényes - például a borítója is sokkal jobban tetszett, mint bármelyik külföldié. 

 

Értékelés: 4


 

Kedvcsináló idézetek:

- Parker, acushla*, maga egy gyöngyszem a Scotland Yard számára. Ha magára nézek, Sugg fantomnak, merő képzelgésnek, félkegyelműnek tűnik a szememben, akit egy költő bizarr elméje szülhetett éjnek évadján. Ő túl tökéletes, hogy egyáltalán lehetséges legyen. Mellesleg ő miként vélekedik a holttestről?

* szívecském (ír gael)

– Juhé! – harsogta sugárzó arccal. – Belevaló, öreg tyúk! Mrs. Thipps volt az. Süket, mint egy ágyú. Még sosem használta a telefont korábban. De eltökélt. Akárcsak Napóleon. Az utánozhatatlan Sugg felfedezett valamit, és őrizet alá helyezte a kis Thippset. Az idős hölgy ott maradt egyedül a lakásban. Thipps még odakiáltotta neki, hogy „Értesítsd Lord Peter Wimsey-t!”. Az öreglány pedig összeszedte minden bátorságát, és elszántan felütötte a telefonkönyvet. Az összes központost felébresztette. Nem fogadott el nemet válaszként – megjátszotta, hogy nem hallja, amit mondanak neki –, majd amikor a végén kapcsolták, megkérdezte tőlem, hogy megteszek-e mindent, ami módomban áll. Közölte, hogy egy igazi úriember keze között biztonságban érezné magát.

– Van némi skót vér magában, Parker? – kérdezte a kollégája zord ábrázattal.

– Nincs tudomásom róla – válaszolta Parker. – Miért?

– Mert az összes gyanakvó, méltánytalan, kimért és hidegvérű csirkefogó közül, akit ismerek, maga a leggyanakvóbb, legméltánytalanabb, legkimértebb és leghidegvérűbb. Itt állok, és olyan igyekezettel járatom az agyam, hogy elönt az izzadság, csak azért, hogy valami igazán szenzációs felfedezést tegyek a maga végtelenül unalmas és gyalázatos nyomozásában, mire maga a lelkesedésnek egy halovány szikráját sem mutatja.

– Bunter, könyörögve kérem – szólalt meg Lord Peter –, hogy a jövőben vessen gátat annak, hogy egyszerre két nyúl után szaladjak. Ez a két ügy kezdi megviselni a szervezetemet. Az egyik nyúlról nem tudható, honnan bújt elő, a másikról meg az nem, hogy hova futott. Olyan ez, mint egy önkívületi állapot, valóságos delirium tremens, Bunter. Ha ennek vége, lábujjhegyen fogok járni, messziről elkerülöm a rendőrségi híreket, és kímélő diétaként a romantikus Charles Garvice műveit fogom olvasni.

 

☆☆☆

Képek: a külföldi borítók.  TÁBLA: Lord Peter Wimsey / Dorothy L Sayers

Whose Body? a GoodReads-en.

☆☆☆



Dorothy L. Sayers igazi klasszikus krimiszerzőként van számon tartva és kiváló amatőr nyomozóját, Lord Peter Wimseyt egy ligában szokás emlegetni Agatha Christie vagy Sir Arthur Conan Doyle detektívjeivel. A General Press Krimikönyvtár sorozatában először találkozhatunk vele. Ha szeretnétek ti is megismerkedni ezzel a kiváló íróval és hősével, tartsatok három bloggerünkkel a turné állomásain, játszatok velünk és nyerjétek meg a General Press Kiadó által felajánlott példányt!

 

 

Nyereményjáték:

 

Hullák nem csak fürdőkádban de máshol is előfordulnak. Játékunkban olyan regények fülszövegéből találtok részletet, amelyek címében szerepel a holttest szó. A feladatotok pedig, hogy a regény szerzőjét és címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

 

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

 

 

“A város legdögösebb vámpírvadászának és halottkeltőjének még mindig nincs pasija, de problémája annál több. Először visszautasítja egy gazdag és befolyásos üzletember felkérését, hogy támasszon fel egy háromszáz éves holttestet. Nagy hiba. Aztán magára haragítja a valaha élt egyik leghatalmasabb vudu papnőt. Ez még nagyobb hibának bizonyul.”

a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSLISTA:

[Blogturné Klub]

 

07.23 Olvasónapló

07.26 Hagyjatok! Olvasok!

07.29 Könyv és más

 

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése