2024. július 2., kedd



Michael Slepian: A titkok titkos élete | Blogturné Klub könyvajánló


 Hogyan befolyásolja a titkolózás az életünket?

 

 

(…) nem definiálhatjuk cselekvésként a titkolózást, hanem szándéknak kell tekintenünk: szándékomban áll megakadályozni, hogy az emberek megtudjanak valamit.

 




„A ​gyerekek tudják, de a felnőttek gyakran elfelejtik, hogy a titkok arra valók, hogy megosszák őket.”

 

Miért titkolózunk, milyen titkaink vannak, hogyan befolyásolják ezek a titkok a világról alkotott benyomásainkat, az egészségünket, a munkahelyi életünket, a kapcsolatainkat – és kire bízzuk rá őket?

Titkaink teherként nehezedhetnek ránk, ha egyedül, mások támogatása nélkül hordozzuk őket. Akár a jó hírünk, akár egy kapcsolat vagy hozzátartozó védelme, akár valamilyen más cél motivál a titkolózásra, azzal tisztában kell lennünk, hogy a titok magányossá és elszigeteltté tesz.

A szerző bizonyos titkok létjogosultságát elismeri, nem ítéli el a titkolózót, nem követeli a feltétel nélküli vallomásokat, hanem olyan tudományosan megalapozott stratégiákat kínál, amelyek segítenek együtt élni a titkainkkal. Elsajátításuk során jobban megismerhetjük elménk, kapcsolataink és önmagunk működését.

 

Michael Slepian a Columbia Egyetem Üzleti Karának docense, menedzsmentet és etikát tanít. Több mint 60 viselkedéstudományi tanulmányt publikált, nevét a titkokkal és a titkolózással kapcsolatos átfogó tudományos munkája tette ismertté. Könyve nem gyakorlati útmutató kezdő és haladó titkolózók számára, hanem egy ötvenezres mintán végzett, hosszan tartó kutatássorozat összefoglalása, a titok lélektanának és a 38 titokfajtának a leírása. A Rising Star-díjjal kitüntetett szakértő kutatásairól a The New York Times, az Economist, a The Wall Street Journal és a BBC is beszámolt. Magyarul ez az első könyve.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Secret Life of Secrets

Eredeti megjelenés éve: 2022

Park Könyvkiadó, Budapest, 2024

256 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789633559413 · Fordította: Molnár Csaba

WEBÁRUHÁZ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

A könyv írója, Dr. Michael Slepian titokkutató, akik a titkokkal és a titkolózással kapcsolatos publikációi tettek híressé. (Jelenleg a Columbia Egyetem Üzleti Karának docense, ahol menedzsmentet és etikát oktat). Könyvében kilenc fejezeten és számos alfejezeten keresztül ismerkedhetünk meg a titkokkal.

Egyáltalán mit nevezhetünk titoknak? Hogy születnek a titkok? Tudnak az állatok titkot tartani? Hát a babák? Csak negatív titkok léteznek? A titkolózásnak van káros egészségügyi hatása? Az segít jobban, ha megosszuk a titokat másokkal vagy elég, ha egy füzetbe beleírjuk őket? Hogyan kezelik az eltérő kultúrák a titkokat? Kikkel osszuk meg a legszívesebben őket? Ezek a kérdések jártak a fejemben, amikor az első fejezet után rájöttem, hogy egy egészen más típusú ismeretterjesztőt kaptam, mint amit vártam, de legnagyobb meglepetésemre minden kérdésemre választ kaptam! Sokszor valami izgalmas történettel, kutatással vagy személyes kötődésű példával bemutatva.

 

No, de kezdjük az elején! Eléggé felszaladt a szemöldököm, amikor úgy indít a szerző, hogy élete egyik legfontosabb állásinterjúját követően a leendő kollégáival iszogattak egy bárban, amikor felhívta az apja és beközölte, hogy egyébként nem ő a biológiai apja, a megfogantatásukhoz donort használtak, és az öccse csak a féltestvére! És a kötet feléig nem is kapjuk meg a körülményeket, hogy miért kellett ezt akkor és ott, telefonon keresztül elmondani neki, hanem elkezdődött az első fejezet, ahol Tony Soprano (Maffiózók c. sorozat) és Edward Snowden kiszivárogtatási ügyét állította párhuzamba…

Szóval ráncoltam a homlokom rendesen, de aztán amikor igazán belecsaptunk a lecsóba, és elkezdődött a titkok mibenlétének a körbejárása, és bemutatásra került a 38 legyakrabban őrzött titok fajtájának a kielemzése, már máshol járta a gondolataim.

 


Ez az 50.000 résztvevőt számláló kutatás teljesen lebilincselt! A viszgált személyek 97%-a legalább egy olyan fajtájú titkot őrzött, amit Dr. Michael Slepian felsorolt. Amiről a leggyakrabban hazudunk: 69% hazugság, 61% romantikus vonzalom, 58% szex, 58% pénzügyek. A legritkább titok közé tartoznak: 12% szexuális orientáció, 12% terhesség, 10% házassági ajánlat, 9% abortusz. (Míg a gyakoriakra nagy pénzekben fogadtam volna, addig a ritkábbak között már érzek némi megingást, hiszen ki tudja, hogy az 50.000 fő közül hány volt nő, és mennyinek volt terhessége/abortusza, szóval lehet, hogy ezért alacsony a szám.)

A másik kedvenc sztorim, vagyis inkább titokkal kapcsolatos művészeti projektem a könyvből Matthew Chavez nevéhez kötődik, aki a SUBWAY THERAPY megalkotója. Képzeljünk el egy aluljárót, aminek a falai tele van ragasztva színes cetlikkel, amelyeket az arra járók tehettek fel. Titkokat, érzelmeket, gondolatokat, bármit megoszthattak másokkal névtelenül, és bárki, aki arra ment megállhatott és elolvashatta. Aztán írónkkal való találkozása után megalkotta a NY-i Washington Square Parkba kihelyezett új projektjét, Titoktelefont, amire bárki felmondhatta a titkait, majd meghallgathatta mások vallomásait. Imádtam az ideát!

 

 

A legzárkózottabb emberek csak a hozzájuk egészen közel állók előtt tárulkoznak ki. A kevésbé zárkózottak viszont gond nélkül osztanak meg magukról személyes információkat is nem csupán a barátaikkal és a családtagjaikkal, de a munkatársaikkal, ismerőseikkel is, sőt bárkivel, akivel éppen összefutnak.

 

 

Hogy miért keltette fel a figyelmem ez a kötet? Kíváncsi voltam, hogy vajon mennyire vagyok titkolózó típus – ugyanis egyáltalán nem érzem magam annak! Egyszerűen csak nem vagyok egy mindenkivel mindent megosztó ember. Számomra a magánszféra és a titok különválik, ráadásul szeretem, hogy azt csinálok, amit akarok anélkül, hogy ezt akár előre, akár utólag el kéne mondanom bárkinek. Legnagyobb meglepetésemre ennek külön része van a könyvben: Pozitív titkok – Titkos örömök, mely részben az író azt ecseteli, hogy némely „titkos” tevékenység élvezetéhez hozzátesz, hogy nem tudnak róla mások. Legyen az hajnalban jógázás vagy éjszaka sétálás. Illetve kitér arra is, hogy más a titok és más a magánszféra.

 


Összességében

 

A titkok és a titkolózás lélektana, illetve a leggyakoribb titoktípusok rész miatt nagyon megérte elolvasnom, de összességében mást vártam ettől a könyvtől. Az én ízlésemhez képest kicsit sok volt benne az obszcén állatokkal és szexszel kapcsolatos példa vagy kutatás. (Gondolok itt például a csirkével közösülő férfira, aki aztán megsüti és megeszi vacsira a légyott partnerét.)

Ugyanakkor tetszett, hogy egy nagy családi titkot leplez le előttünk, ami átível az egész könyvön, többször felbukkan az éppen vizsgált dolgok kapcsán, ahogy azt is szerettem, hogy mennyi popkulturális példát hozott. (Például: Kszi, Simon / Diploma előtt / Bojack Horseman /etc.)

 

Ajánlás: Érdekesség gyanánt.

 

EXTRA: Külföldi borítók

  


 

Kedvcsináló idézetek:

A mások előtt titokban tartott örömteli élmények jól mutatják, hogy az egyedüllétnek az elszigeteltségen kívül más aspektusai is vannak. A magány helyett érezhetünk ilyenkor függetlenséget is, miközben nem kell mások elvárásaival és véleményével foglalkoznunk.

Az emberek által titokban tartott hobbik jó részére is ráillik ez a leírás. Idetartoznak a művészeti törekvések, a gyűjtőszenvedély (kártyák, képregények, bélyegek, érmék), a szerencsejáték, a kézimunka (hímzés, kötés), a meditáció, a játékok (kártya, társasozás, videójáték), az olvasás (sci-fik, romantikus regények), az élvezeti kábítószerek fogyasztása, az edzés, az írás (regények, versek), a tévénézés (rajzfilm, más gyerekműsorok, szappanoperák), illetve a jóga.

Az emberi élet egyik legfontosabb értéke a kontroll érzete. Ha azt érezzük, hogy mi irányítjuk az életünket, akkor erősebbek leszünk, így jobban tudjuk kezelni a stresszt, illetve hatékonyabban küzdünk meg az élet kihívásaival. Akik úgy érzik, hogy kontrollálják az életük történéseit, boldogabbak és egészségesebbek, illetve tovább élnek azokhoz képest, akik nem így érzik.

Ha a gyerekeket megkérdezzük arról, hogy mi a titok, akkor általában úgy definiálják, hogy olyasmi, amit elmondhatnak a barátaiknak, akik ezért nem fogják kinevetni őket. Sőt a gyerekek azt is elmondják, hogy arról ismerszik meg a legjobb barát, hogy megoszthatják vele a titkaikat.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: Michael Slepian - A titkok titkos élete

The Secret Life of Secrets a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

 


Dr. Michael Slepian immár több, mint 60 viselkedéstudományi tanulmányt publikált, de a nevét a titkokkal és a titkolózással kapcsolatos átfogó tudományos munkája tette ismertté. A titkok titkos élete kutatásainak összefoglalása, melyet ezúttal bloggereink vesznek górcső alá.

Tartsatok velünk, hiszen a blogturné végén a Park Könyvkiadónak köszönhetően, egy szerencsés olvasónk megnyeri a könyvet!

 

 

Nyereményjáték:

 

Ezúttal Michael Slepian titkokról szóló idézeteit fogjátok megtalálni az egyes állomásokon, de mindegyikből hiányzik egy szó! Kis kutatás és keresgélés ugyan szükséges, de könnyedén ki fogjátok tudni egészíteni őket. Nekünk a HIÁNYZÓ SZÓ kell, amit írjatok be a rafflecopterbe a megfelelő állomáshoz.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

  

“A titkolózás nem cselekvés, hanem _____. Vannak titkok, amelyeket sohasem kell elrejtenünk a beszélgetéseink során, de a titok attól a pillanattól kezdve teherként nehezedhet ránk, ahogy eldöntjük, hogy nem mondjuk el valakinek már jóval azelőtt, hogy egyáltalán alkalmunk lenne elrejteni.”

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

06/24 - Szembetűnő

06/28 - Könyv és más

07/02 - Hagyjatok! Olvasok!

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése