2014. október 24., péntek



Veronica Roth: A lázadó (Divergent 2.)



„Ha másban nem is, abban biztos voltam, hogy hosszú életű leszek.”


Előző részek:
Fülszöveg:
Egyetlen döntésed hatására megváltozhatsz – vagy akár meg is semmisülhetsz. Minden egyes választásunknak megvannak a maga következményei – Tris Prior is megtapasztalja ezt, amikor nyugtalanság s zavar támad körülötte a társadalom valamennyi csoportjában. Meg kell próbálnia megmenteni a szeretteit – és önmagát –, miközben újra meg újra szembesül a fájdalom, a megbocsátás, az azonosulás, a hűség, a politika, a szerelem és a szeretet kérdéseivel.

Eredeti mű: Veronica Roth: Insurgent / Eredeti megjelenés éve: 2012
Ciceró, Budapest, 2013 / 432 oldal · ISBN: 9789635397815 · Fordította: Logos

Szerintem:

Nehéz helyzet… sokkal többet kaptam ettől a kötettől, mint az előzőtől, kicsit taccsra is vágott. Tulajdonképpen ez a rész egy nagy sprint: néha-néha pihenhetsz, aztán fuss tovább, mint a nyúl!

Izgalmasak voltak a csoportok, a szérumok, a szokásaik. Aranyosak a kezdő szerelmesek huzavonái, persze én bárminek örülök, ami nem szerelmi háromszög… Imádtam Caleb rácsodálkozásait is, számomra ő és Uriah a nagy kedvencek.

Mindenképpen pörgősebb ez a rész és nagyon sok meglepetést tartogat! Azoknak ajánlanám, akik bírják a kalandos utazást és lótifutit, illetve a fej ide-oda kapkodást, miszerint: „Mi van?! Most mi van?!”. No, meg az önfejű (fő)szereplőket.

Nagyon szerettem! Kedvenc: a paintballozás.

Értékelés: 5

Jönnek a spoilerek!


IMÁDTAM, hogy azt, hogy végre bekukucskálhattunk a Barátságosak, az Őszinték és a Műveltek életterébe, életébe is! Engem az egészben az elkülönültség és a nem egységes szokások, kultúra fogott meg a csoportosulásokban. Nem beszélhetsz más (ált. a régi) csoport dolgairól, ezáltal misztifikálják azokat. ANNYIRA örültem, hogy megleshettem a többieket. Mondjuk továbbra is kitartok amellett, hogy a Műveltek között lennék otthon.

A békeszérum, az igazságszérum és a halálszérum léte és részeik hol mulatságosak, hol ijesztőek voltak – előfordult, hogy sajnáltam Trist. Bár szegénynek van elég baja a szurkálások nélkül is… Kár volt megfejelni azt, hogy Elfajzott azzal, hogy szuper különleges, mert kettő helyett három helyre is beillik…

Négyes egy roppant megértő pali, ha az ő szemszögét nézzük, de azonnal hideg és bizalmatlan, ha a kedvese szemén keresztül látjuk… Emiatt nem sikerült megkedvelnem A beavatottban sem. Szerelmi háromszög tényleg nem volt, de ez a folyamatos bizalmatlansági problémás összetűzés és hátbaszúrás –sorozat kiidegelt.

Peter menekítési ügyét EGÉSZ VÉGIG szimulációnak hittem! Igazából több fejezettel később is vártam, hogy csóri Tris felébredjen abban a szobában és Jeanine boldog, hogy beugratta végre. Ez a kötet többször sikeresen és teljesen átvert, amit elismerek. Letaglóztam a végén a csavartól, ami picit Az emlékek őre című könyvre emlékeztetett. Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra!

A beavatott – film:
Végre sikeresen megnéztem az első rész mozifilmjét és akárki akármit mond: bejött! Nem voltak szimpatikusak a szereplők, nem hittem, hogy jó lesz a hosszú hajú leányzó Trisnek. Utálni akartam, mert nem írták bele végül az egyik kedvencemet – Uriaht. Mégis élveztem és végigizgultam! Lélegzetvisszafojtva és a fotelkarfát karmolva bámultam a tévét – enni is elfelejtettem közben.
Nem tökéletes adaptáció, de tökéletesen élvezhető lett. Ha adaptációként kéne pontoznom, akkor:
5/4 ☆☆☆☆
A film előzetese:

A jó hír, hogy már forgatják A lázadót is! Alig várom!

Idézetek:

- Vagyis a téma, amiről most nem beszélünk - mondja, és felém int. - Kis híján meghaltál, egy szadistamuskátlis pite meg-mentett, és most mindannyian a résztvevői vagyunk egy súlyos háborúnak, amelyben a csoport nélküliek a szövetségeseink.
- Muskátlis pite? - kérdezi Christina.
- Bátor-szleng. - Lynn önelégülten vigyorog. - Súlyos sértésnek minősülne, csakhogy ma már senki sem használja.
- Mert annyira bántó - bólint Uriah.
- Nem, hanem mert ostobaság, és egy normális Bátor ki sem ejtené ezt a szót a száján, sőt eszébe sem jutna. Muskátlis pite... Hány éves vagy? Tizenkettő?
- És fél - feleli Uriah.

A Barátságosok otthona

Caleb a homlokát ráncolva néz.
– Egyébként hány éves is vagy?
– Tizennyolc.
– És nem gondolod, hogy túl idős vagy az én kishúgomhoz?
Tobias felnevet.
– Ő se nem a tiéd, se nem kicsi.


- Nagyon jó tortánk volt - mondom Calebnek.
- Nekünk szénsavas üdítőnk volt - mondja ő.
- Na jó, de volt nálatok olyan szakadék, ahonnan egy föld alatti folyóra látni? - kérdi Marlene, a szemöldökét rángatva. - Vagy olyan helyiség, ahol egyszerre szembesülhettél az összes rémálmoddal?
- Nem - feleli Caleb. - És, őszintén szólva, elég jól ki is bírtam nélküle.
- Pu-hány - énekli Marlene.
- Az összes rémálmoddal? - kérdi Caleb, felcsillanó szemmel. - Az meg hogyan működik? Úgy értem, számítógép generálja a rémálmokat, vagy az ember agya?
- Te jóságos ég! - Lynn a kezeibe temeti az arcát. - Kezdődik.


✪✪✪✪✪
A képek a Divergent series nevű Pinterest táblámról származnak.

✪✪✪✪✪

1 megjegyzés:

  1. Imádtam !! Nemrég olvastam el , és bátran kimerem jelenteni hogy jobb mint az Éhezők Viadala!
    Már meg is rendeltem a 3. kötetet :3 :3

    VálaszTörlés