2014. április 6., vasárnap



Veronica Roth: A beavatott (Divergent 1.)


FÜLSZÖVEG

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.


EGYETLEN DÖNTÉS
alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid
EGYETLEN DÖNTÉS
meghatározhatja az értékrendedet
EGYETLEN DÖNTÉS
örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges
EGYETLEN DÖNTÉS, AMELYTŐL MEGVÁLTOZOL

Beatrice Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.


Eredeti mű: Veronica Roth: Divergent
Eredeti megjelenés éve: 2011


SZERINTEM


A könyv eleje és az alapötlet az valami zseniális. Érdekes és izgalmas, ahogy folyamatosan fenntartja az érdeklődést az olvasóban. Nem olyasmi, amit könnyű félbehagyni – nem egyszer morogva tettem félre, hogy végezzem a dolgaimat.
Tulajdonképpen az első 3/4-e a könyvnek rendben van, aztán valami elromlott. Illetve spoiler nélkül mondhatom, hogy minden elromlott. Úgy érzem, ha írtak volna egy epilógust hozzá, akkor nem kéne trilógiává avatni ezt a könyvet, de mindenképpen érdekel hogyan tovább.


Tetszett a hosszas felvezetés és a ráérős megismerkedés ezzel a kifacsart Chicago-val. Ez ismét egy olyan világ, ahova szívesen „költöznék”. A könyv elején megállapítottam, hogy a logikus, könyvbu… könyvmániás Művelt csoporthoz tartozom és az utolsó oldalakon sem éreztem úgy, hogy ez bűn lenne. Hobbiból térképet bemagolni vagy könyveket venni és eldugdosni a család elől – ezeket ismerem… Jó lett volna a többi csoport ceremóniáiról, avatásáról, mindenről többet megtudni!


Mire a könyvig értem már megfilmesítették és csak amiatt szántam rá magam a várólistán való előrehozására, mert tele volt a Friss-em a lelkes filmélményekkel. Sajnos a megfilmesítés és a promo képek (de még az új borítós magyar kiadás miatt is) elém állítottak egy Négyest, egy Tris-t, akiktől meglepően könnyedén vonatkoztattam el olvasás közben! Főleg Tristől…

(xxx)

Az eredeti borítók nagyon tetszenek, imádom a kitalált világot és ezt az elosztást is. Nagyon tetszett minden, csak a vége az nagyon nem. Pedig jó kis csavarokkal jutottunk el az első rész végére! Van 2-3 szereplő, akit agyonlőnék, de összességében meg vagyok elégedve a főbb alakokkal!


Értékelésem: 4




BŐVEBBEN – spoileresen morogva


A könyv mélységéről.

Nagyon jól megfogalmazott dolgok vannak a könyvben, amiken el lehet gondolkodni. Akkor lehetek igazán őszinte, ha már minden titkomat tudják mások? Az önfeláldozáshoz mennyire kell bátornak lennünk? Egy zseniális olvasmány ahol olvasás közben olyan mély és megdöbbentő dolgokat vágnak hozzá az olvasóhoz, akinek megrökönyödnie sincs ideje. Hiszen ez csak „mese”, egy mese egy disztópikus világról, ahol az okosak vezetnek, a vakmerők védelmeznek, a boldogok elégedettek és vannak, akik mindent feláldoznak, ha szükséges.


 

Négyes tetkó fan art (x)

A csoportokról.

Igazából az Önfeláldozók az elején rettenetesnek tűntek a szememben azzal a vélekedésükkel együtt, hogy nem szabad – NEM ILLIK magadra gondolnod... Aztán felesleges vakmerőségnek tartottam, hogy fel- és leugrálnak emberek a vonatokról. Az egyetlen dolog, amiben magamra ismertem a könyvben (a fent említett könyvimádaton kívül) az a tetováltatás, piercingkészítés volt. Én is szúrattam át a szemöldököm bátorság próbaként. Én is túléltem – persze a tűfóbia megmaradt.
Szívesen olvasnék még az Elfajzottságról is, nem csak a különféle avatási szertartásokról és próbákról. Mitől alakult ki?


A főbb szereplőkről.

Tris fan art (x)
Tris zseniális! Ki nem érzi úgy 16 évesen, hogy egyáltalán nincs jó helyen? Szerintem a legtöbb embernek, ha felkínálnák a változtatás lehetőségét, akkor otthagyná az addigi életét. Persze később lehet, megbánja az ember, de ebben a világban van idejük felkészülni a döntésre, ráadásul egy szimuláció is segít dönteni. Értékelem, hogy Tris a korához képest tisztában van a döntése(i) súlyával – igyekszik a legjobbat kihozni a helyzetéből! Rettenetesen sajnáltam a szülei elvesztése miatt… vajon Caleb hogy van? Nagyon átsiklottunk szegény srácon a végén. Tris nincs egyedül, de ettől még én tuti, hogy a testvéremmel gyászolnék. Bár lehet már annyira Bátor, hogy pikk-pakk túljutott a dolgon.

Négyes szintén egy jól felépített karakter. Nem leplezi le magát azonnal, titokzatos és misztikus. Olyan idióta dolog, hogy az elején kiderül róla, hogy tériszonyos és csak a könyv vége felé az igazi neve, sőt szerelmet is szinte az utolsó oldalon vall! Imádtam a fejét, de leginkább azt, hogy kis adagokban jutottam információhoz róla!

Imádtam a tetováló csajt - sajnálnám, ha kiderülne, hogy meghalt! Christina és Tris barátságát főleg a sztori eleje felé értékeltem, csakis a beintegrálódás miatt, de hamar rájöttem, hogy Tris-nek jobb Uriah-val barátkoznia vagy Négyes közelében sertepertélnie a jövője szempontjából.

A fent említett „agyonlőném, ha tehetném” emberek: a Műveltek vezetője, Tobias édesapja és Peter (meg azért a sleppje). Aljasak egytől-egyig. Annyira jól megvalósított, nagybetűs ROSSZak, hogy már a nevük láttán ökölbe szorul az ember keze.


(X)
IDÉZETEK


„– Ti nem tarthattatok háziállatokat? – kérdezi Christina számonkérően, tenyerével az asztalra csapva. – Miért nem?
– Mert ésszerűtlen – válaszolja Will tárgyilagosan. – Mi értelme etetni és befogadni egy olyan állatot, ami csak összekoszolja a bútoraidat, büdössé teszi az otthonodat, és aztán úgyis elpatkol?
(…)
– Az a lényege, hogy… – Christina elhallgat, majd félrefordítja a fejét. – Szóval szórakoztató dolog kutyát tartani. Volt egyszer egy buldogom, akinek a Zabagép nevet adtuk. Egyszer kiraktunk a konyhapultra egy egész grillcsirkét, hogy hűljön, és míg a mamám bement a fürdőszobába, a kutya lerántotta a pultról, és felfalta, csontostul, bőröstül, mindenestül. Nagyon jót nevettünk rajta.
– Igen, ennek ismeretében máris meggondoltam magam. Naná, hogy szeretnék együtt élni egy olyan állattal, aki felfalja az ételemet, és összerondítja a konyhámat – feleli Will a fejét rázva.”
 *

„Megszoktam, hogy mindig kimondom, amire gondolok. Az udvariasság mások becsapása, csak szép csomagolásban.”

A FILMről (imdb link)


Láttam képeket cast-ról, képeket a filmből és interjú részleteket a szereplőkkel, de igyekeztem kerülni a spoilert. Az biztos, hogy nagyon jól kell alakítaniuk ahhoz, hogy felérjenek a könyvben megszeretett / megutált karakterekkel, ugyanis egyiküket sem úgy képzeltem el, ahogy a színészek kinéznek.

Az biztos, hogy egy jól összeszokott színészgárda, akik jól el vannak egymással és imádnivalók az interjúk alatt. Egy laikus nézőből is szimpátiát váltanak ki az évődéseikkel, humorukkal.

Egyedül a Tris édesanyját (Natalie Prior-t) alakíto Ashley Judd színésznőt ismerem más filmekből. A Prior testvéreket alakító színészeket pedig tudom, hogy a Csillagjainkban a hiba című filmből kéne ismernem, de előbb még azt a könyvet is meg kell néznem, aztán jöhet az a film. Jelenleg a Divergent mozi a soros.

Beatrice Prior (Tris) - Shailene Woodley és Négyes  - Theo James
TESZTEK

 Én Erudite (Művelt) vagyok, és te?



Egyéb angol Divergent kvízek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése