2014. április 24., csütörtök



John Green: Alaska nyomában


Fülszöveg:

Első pia
Első balhé
Első csaj
Utolsó szavak

A tizenhat éves Miles Haltert elbűvölik a híres emberek utolsó mondatai és unja otthoni biztonságos életét. A középiskola után rábeszéli szüleit, hogy írassák be egy bentlakásos iskolába, mert abban bízik, ettől talán megváltozik addigi unalmas élete. Itt ismerkedik meg Alaska Younggal, az okos, vicces és halálosan szexi lánnyal, valamint Chippel, az ösztöndíjas zsenivel, aki kollégiumi szobatársa lesz.

Százhuszonnyolc nap alatt Miles élete gyökeresen megváltozik, miközben Alaskát önpusztító viselkedése a végső tragédia felé sodorja.

John Green Alabamában járt bentlakásos iskolába, amely nem sokban különbözött az Alaska nyomában Culver Creekjétől. Az Alaska nyomában az első regénye.

Eredeti mű: John Green: Looking For Alaska / Eredeti megjelenés éve: 2005
Kiadó: GABO, Budapest, 2011 / 248 oldal · ISBN: 9789636890896 · Fordította: Rindó Klára, Szabados Tamás

Szerintem:

Alaska szerintem (xxx)
A főszereplő sosem szép. Akivel a főszereplő összekötné az életét mindig meseszép. John Green szeret elgondolkodtató, lineáris sztorikat írni. Hétköznapi témákkal operál, amikről nem beszélgetünk, nem beszélünk.

John Green könyveiben vannak metaforás dolgok, cigis dolgok és könyves dolgok. Rájöttem, hogy szeretem John Green cigis-metaforás-könyves dolgait olvasni.

Azonos alapra épít mást, de mindig megrázót.

Sokkal-sokkal közelebb érzem magam Alaskához, Pufihoz, Takumihoz és az Ezredeshez, mint a Csillagainkban a hiba című könyvben bárkihez. (Ugye a szülőket leszámítva, akik a sajátjaim is lehetnének…) Culver Creek-be szeretnék járni… Szeretném megtalálni a Nagy Talán-t…

Durva ez a visszaszámolós fejezetjelölés… nyolcvannégy, hetvenhat, hatvanhét, ötvennyolc… túl gyorsan és túl nagyokat lépünk! Lassíts! Lassíts… Nem is értettem, hiszen alig voltam túl a felén… azután, azután… százkét nappal azután bírtam legközelebb elmosolyodni…

Legjobb rész: a patriarchális paradigma megfordítása – iszonyatosan röhögtem!

Igazából minden jó volt a könyvben, jobban tetszett, mint a Csillagainkban a hiba. A szereplők, az utolsó szavak, a sztorijuk, a nyomozás, az alaptörténet, a csavarok és a balhék – mindent vittek. Nem untam, folyamatosan izgultam valamiért - vártam valamit.

Értékelés: 5


 
(tumblr)

Bővebben – hasonlóságok a J. G. könyvekben

(tumblr)
Nem csak a cigi, a metafora és a könyvek a közös pontok a J. G. regényekben. Általában valami igazán hálátlan és tabu téma köré épülnek – öngyilkosság, haldoklás, halálos betegségek, fiatalkorúak alkoholizmusa.

A könyvek végén Augustus és Pufi is ír egy szép hosszú A Nő-t méltató eszmefuttatást, amit könnyes szemmel és fél mosollyal olvasunk, mert addigra az író eléri, hogy őket – a női főszereplőket - is nagyon megszeressük.

Az emlékek elhalványulása és az emberek elfeledése szintén nevezhető központi témának, mert különböző szinteken, de izgatja a könyvünk szereplőit, hogy el lesznek feledve a haláluk után.

Ebben a könyvben különösen izgalmas volt a világtól elzárt iskola tanárait, csoportosulásait, tradícióit és tanulóit megismerni. Tetszett, ahogy a gazdag és nem gazdag tanulók csoportja a betyárbecsület (Ne légy spicli! Ne köpj!) betartása mellett szívatta egymást.

Nem tudhatjuk, hogy mi történt Hazel Grace-szel, miután a könyv véget ért, és most sem tudhatjuk, hogy Alaska Young öngyilkos lett-e vagy tényleg egy részeg ember szenvedett halálos balesetet. Az olvasó döntse el magának, hogy szerinte mi történt, akárcsak a barátai.

Idézetek:

„Rühelltem a sportot. Gyűlöltem minden fajtáját, gyűlöltem, akik játszották, akik nézték, és gyűlöltem azokat, akik nem gyűlölték azokat az embereket, akik nézték vagy művelték. Harmadikban, az utolsó évben, amikor az ember T-ballt játszhat, az anyám ragaszkodott hozzá, hogy barátokat szerezzek, ezért beterrorizált az Orlandói Kalózok csapatába.” - Pufi

Megyek megkeresni a Nagy Talán-t! (tumblr)

„Kiskorom óta minden nyáron elmentem a helyi használt holmik kiárusítására, és megvettem az összes érdekesnek látszó könyvet. Így aztán mindig lesz mit olvasnom. De annyi minden más dolog van: dohányozni, szeretkezni, hintázni. Ha majd megöregszem és unalmas leszek, több időm lesz olvasni.” - Alaska


„– Az összes könyvet elolvastad a szobádban?
Felnevetett.
– Jaj, nem. Talán a harmadán jutottam túl. De mindet el fogom olvasni. Életem könyvtárának hívom. Kiskorom óta minden nyáron elmentem a helyi használt holmik kiárusítására, és megvettem az összes érdekesnek látszó könyvet. Így aztán mindig lesz mit olvasom. De annyi minden más dolog van: dohányozni, szeretkezni, hintázni. Ha majd megöregszem, és unalmas leszek, több időm lesz olvasni.” – Pufi & Alaska


Looking for Alaska - borítógyűjtemény:

Annyira változatosak a kiadott borítók, hogy a GoodReads oldalról idegyűjtöttem párat. Több is van, érdemes megnézni őket!








  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése