2015. március 14., szombat



Colleen Hoover: Slammed - Szívcsapás (Slammed 1.)

Sorozat a blogon: Szívcsapás, Visszavonuló, Ez a lány


– Mi az a slam? – kérdezem.
– Költészet – feleli mosolyogva. – Ez az életem.


Fülszöveg:
{
Apja váratlan halála után a 18 éves Layken lesz édesanyja és öccse legnagyobb támasza. Bár kívülről erősnek tűnik, valójában teljesen reményvesztetté válik.

Ekkor lép életébe egy fiatalember, aki mindent megváltoztat. Az ország másik végébe költöző Layken megismerkedik új szomszédjával, a huszonegy éves, jóképű Will-lel, aki szenvedélyesen rajong a slam költészet iránt. A fiatalok hamar egymásra találnak, és a lányban újra feléled a remény.

Csakhogy egy megdöbbentő felfedezés már az első csodálatos randevú után kettejük közé áll. Ettől fogva minden találkozás fájdalmassá válik számukra. Meg kell találniuk az egyensúlyt az egymás iránt táplált érzelmek és az őket szétszakítani akaró erők között.
{
Eredeti mű: Colleen Hoover: Slammed
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633738283 · Fordította: Barthó Eszter
{

Szerintem:
{
Véletlenül került a kezembe, de nem bántam meg, ugyanis átlendített egy kisebb olvasási válságon. Végre egy regény letehetetlen történettel, szerethető szereplőkkel, de nem cukormázas élettel és nyáltengeres egymásra találással.

Két nagyon fontos pontja van a történetnek: a slam költészet és az Avett Brothers zenéje.
A slam poetryvel nincs közös múltan – hallottam már róla és ennyi. Nem tudom érdekel-e, amíg nem próbáltam, szóval mindenképpen beugranék a N9NE klubba! A könyvben preferált zenekarról (The Avett Brothers) viszont még életemben nem hallottam, de ez a könyv - egészen biztos vagyok benne -, jó propaganda a zenekarnak. Én például rákattantam a zenéjükre.

Rövid, élvezetes és érdekes történet, amit szerettem olvasni. Tényleg minden tetszett benne, mert a legapróbb részletre is nagy gondot fordított az író. „Suta, életszerű” és „túl szép, hogy igaz legyen” történet egyszerre. A folytatástól tartok, ugyanis egésznek érzem a Slammed történetét, akár be is fejezhetném itt. Ugyanakkor alig várom a következő részét, mert nagyon jól ír az írónő és kíváncsi vagyok, hogy mit tud még kihozni Will és Lake sztorijából!
  
A borító volt az, ami miatt végül a könyv mellett döntöttem. Szerintem a KMK kiadó is jól döntött, hogy ezt a verziót vette át külföldről, mert az eredeti elég szimpla (egy színpad, bárszékkel). Én imádom ezt a furcsa magenta-pink színvilágot.

Kedvenc jelenet: Amikor Lake az általános iskola igazgatónőjénél előadja azt a rövid monológot. Imádtam! I-m-á-d-t-a-m!

Kedvenc szereplő: Minden főbb szereplőt imádtam.

Új szerelmem: Will Cooper
Értékelés: 5
Bővebben:
{
Hogyan került a kezembe?

Bevallom hősiesen, hogy eszem ágában sem volt elolvasni ezt a könyvet, de van egy kihívás, amiben véletlenszerűen összesorsolnak 3 dolgot, hogy mi alapján kell olvasmányt kutatni. A 3) igazából nem is fontos (elolvasni, értékelni és idézni a könyvből), de az első két dobás nagyon beszűkítette nálam a dolgot. 1) Rubin-pöttyös könyv, 2) a borítón legyen PINK szín. Még ennek a borítója áll a legközelebb a megoldáshoz, bár a Nyugalom tengere is szóba jöhetett volna…
  

A történet röviden –
SPOILER!
ugord át!

Egy 18 éves lány, a 9 éves öccse és az édesanyjuk Texasból Michiganbe költöznek pár hónappal az édesapjuk halála után. Ott a srác egyből összebarátkozik a szomszéd 9 éves kissráccal, miközben a 18 éves leányzó összefut a kölyök 21 éves bátyjával. Hamarosan randiznak, EGÉSZEN megtetszenek egymásnak. (Tulajdonképpen szerelem első látásra a pasi részéről és a csajszinak sem kellett sok.)

Hétfőn Lake, a leányzó az új gimijében szerez egy legjobb barátnőt, aztán pofára esik – belefut a szomszéd srácba, aki abban a gimiben tanár(segéd). Ráadásul a csajszi költészettan tanára! (Kedvenc manga témám, de regényben még nem találkoztam hasonlóval.) A srácról kiderül, hogy egyedül neveli az öccsét, szóval közli a csajjal, hogy első helyen a tesója, második helyen a munka áll, a megélhetésével pedig nem játszik.

Persze a kapcsolatuk, mint szomszédok nagyon jó marad a két kölyök miatt. Aztán anyuról kiderül, hogy tüdőrákja van és azért költöztek ide, hogy a régi barátnője „segíthessen”, illetve detroit-i a legjobb specialista. A történet röviden ennyi, két nagy bonyodalmat kapunk: a szexi tanár bácsi versus szerelmes diáklány – szituációt és anyu haldoklásának történetét.


Mi ez a könyv?

Ez a könyv rózsaszín lufi, sorrendbe tett szabásminta, szív tetkó a csuklón, tüdőrák jelmez, családi tökfaragás, dühroham a hóesésben… Ez a könyv a gyász öt szakasza és a szerelembe esés, egymásnak rendeltetés iskola példája…

Az biztos, hogy vannak benne morbid-, és ezáltal az én életemhez is közelálló, szóval életszerű, valódi momentumok, de mégsem kívánom senkinek azt, amit Eddie, Lake vagy Will átélt…

Elolvasni viszont érdemes, ugyanis mély és felületes dolgokkal is foglalkozik. Mennyit jelent a család? Hát a család hiánya? Lehet-e egyszerűen félrenézni, amikor valaki szenved? Érdemes-e várni a másikra?

Rövid és olvasmányos regény.


„Azt kívánom, bárcsak örökké tartana ez a pillanat. Bárcsak faraghatnánk együtt a töklámpásokat, amíg világ a világ!”


Legszívesebben sokkal több idézetet kiválogattam volna belőle, mint amennyit egy átlag bejegyzéshez hoztam, ugyanis most tényleg betalált nálam ez a furcsa nevű, érdekes borítójú könyv, amiben a főszereplőt Layken-nek hívják, ugyanis az apja és az anyja nem jutott dűlőre azzal, hogy Layla vagy Kennedy legyen a neve. Már ezzel a röpke történettel a legeslegelején megfogott magának a sztori.

The Avett Brothers, vagyis mjúzik a könyvben:
{
Az egyes fejezethez egy-egy The Avett Brothers dal részlete van, amelyik megalapozza a fejezet hangulatát vagy leírja mi lesz a központi téma. (Nem véletlenül aggódtam, amikor az egyik fejezet mellé a Die, die, die című dalt választották!)

Egész különleges megoldás, de nekem tetszett, bár meg kell szokni.

Az a helyzet, hogy iszonyatosan rácsavarodtam a zenéjükre. A Youtubeon a Slammed többen is készítettek TAB-s zenelistát, íme, az én kedvenc listám: Slammed (chapter playlist) by Colleen Hoover!


The Avett Brothers számok a könyvben:


Murder in the City
Paranoia in B Major
I and Love and You
If It's the Beaches
Laundry Room
The Perfect Space
Ill With Want
Die Die Die
Tin Man
I Would Be Sad

Ten Thousand Words
Slight Figure of Speech
Talk on Indolence
Salina
Pretty Girl
All My Mistakes
When I Drink
The Once and Future Carpenter
Swept Away
Gimmeakiss
Living of Love

Ízelítőnek pedig a The Avett Brothers: Gimmeakiss című száma, ami személyes kedvencem lett:

DreamCasting:
{
Én legalábbis valahogy így képzeltem el őket, persze egyedül Eddie-t (Samaire Armstrong) láttam magam előtt, ugyanis imádom ezt a bolondos, szöszi színésznőt.

(Filmajánló: Lelkes testcsere (romantikus) vagy Stay Alive - Ezt éld túl! (horror))

A többieket csak nézelődés közben találtam, és amikor rájuk néztem, akkor jött az „Aha!”-pillanat. A srácok kicsit hasonlítanak ugyan, de tulajdonképpen a sztoriban is egyformák, csak lelkiekben.


Idézetek:
{
Három kérdés van, amire egy nőnek igennel kell válaszolnia, mielőtt elkötelezné magát – vág bele. – Ha bármelyikre is nemmel felelnél, akkor jobb, ha gyorsan odébbállsz.
(…)
– Az első kérdés, hogy mindig tisztelettel bánik-e veled. A második, hogy ha tudod, hogy húsz év múlva is éppen olyan lesz, mint most, akkor hozzámennél-e feleségül. A harmadik pedig, hogy általa jobb emberré válhatsz-e. Ha találsz valakit, akivel kapcsolatban mindhárom kérdésre igen a válasz, szerencsésnek érezheted magad.

{
 - Természetes, hogy a kötelezettségeid előbbre valók nálam, ezért szeretnék várni rád. Te jó ember vagy, Will. Amit te hibának látsz magadban, az számomra éppen az az ok, amiért beléd szerettem.

{
- Én tudom, miért írnak az emberek verseket - szólal meg Javi. - Mert érzelmes lúzerek, akiknek nincs jobb dolguk, mint exbarátnők és halott kutyák után rinyálni.
- Tévedsz, Javi - felelem. - Az a countryzene.

{
Amikor meghal valaki, akit szerettünk, minden emlék fájdalmassá válik. Csak a gyász ötödik fázisába érve kezdünk el újra jó szívvel visszagondolni a közös időkre, amikor már nem a halála jut róla az eszünkbe, hanem az élete.

{ { { { {
Képgyűjtemény a Pinteresten: Colleen Hoover könyvek.
Különböző kiadások borítói a GoodReads-en!

{ { { { {

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése