2015. november 6., péntek



Stephenie Meyer: A burok (könyv és film)

Mini-könyvklub 2. felvonás: sci-fi és disztópia
A témához tartozó bejegyzések a „mini-könyvklub” címke alatt elérhetőek.
  

– Csak a testemet kedveled – ismételtem meg.
– Ez egyáltalán nem igaz – tiltakozott. – Nem az arcod tetszik, hanem a kifejezés, ami rajta ül. Nem a hangod, hanem amit mondasz. Nem az, ahogy kinézel ebben a testben, hanem az, amit teszel vele. Te vagy gyönyörű.


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Földet elfoglalta a világűrből érkező idegen faj, amelynek tagjai irányításuk alá vonják az emberek elméjét, miközben testüket érintetlenül hagyják. Az emberiség túlnyomó része feladta, az ő testük már csak egy burok. A betolakodók magukkal hozták a rák ellenszerét, megszüntették a háborúkat, a Földet paradicsommá változtatták. Saját maguk számára.
Amikor egy nagyhírű, különc, világról világra vándorló lélek érkezik a bolygóra, az utolsó lázadók egyikének testét kapja ittlétéhez. A Vándor, aki Melanie Stryder testébe költözik, ismeri a nehézségeket és kihívásokat, amelyekkel szembe kell néznie egy emberi burokban élve. Tud a mindent elsöprő érzelmekről és a mindennél erősebb emlékekről. Egyvalamire azonban nem készült fel. Arra, hogy új testének előző lakója nemhogy nem költözött ki a burokból, de egyenesen visszaköveteli a tulajdonát. Melanie nem hajlandó feladni, nem hajlandó eltűnni.
Ő egy kőkemény lány, aki a végsőkig küzdeni fog a testébe betolakodó idegen létforma ellen.
Melanie megtölti a Vándor elméjét az emlékeivel és képekkel a szerelméről, aki egy távoli helyen bujkál, és még mindig nem adta fel a harcot az idegenek ellen. Mivel a Vándor képtelen ellenállni a rátörő érzelmeknek, vágyakozni kezd a férfi után, akivel még soha nem találkozott. Aztán egy váratlan fordulatnak köszönhetően Melanie és a Vándor szövetségesekké válnak, és a két lélek ugyanabban a burokban vág neki az arizonai sivatagnak, hogy megtalálják a férfit, akibe mindketten szerelmesek…

Könyv információk:

Eredeti cím: Stephenie Meyer: The Host
Eredeti megjelenés éve: 2008

Agave Könyvek, Budapest, 2012
520 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639868274 · Fordította: Farkas Veronika

(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Szerintem:
THE HOST - The Soul
by TheSearchingEyes
Azt hiszem, ez a legfurább szerelemi három… négy…akárhányszög, amivel valaha dolgom volt; ugyanakkor az én ízlésemhez mérten ennek a megoldása tetszett a leginkább. Kifejezetten tetszett a történet lezárása, bár magam se tudtam volna ennyire össze-vissza kavarni a dolgokat. Jó lett!

A barátnőim részéről már jó ideje jön az ív, hogy de el kéne olvasnom, mert Jared így meg úgy, és tényleg nem annyira Tvájlájtos… Tudják, hogy az írónő erősen a komfortzónámon kívül van Bella óta, mégis tolták ezt a könyvet. El kell, hogy mondjam, hogy szerintem az írónőnek semmi köze a könyvhöz. Mármint nehezen dolgozom fel azt, hogy mind az Alkonyat-szériát, mind a Burkot ő írta. Mintha két különböző kvalitású, stílusú ember könyvét olvasnám! Döbbenetes. Szóval sorry, tényleg jó EZ a könyv!

De… Jared? Bevallom, annyira unszimpatikus volt a gyerek az első pillanattól kezdve…! Nem volt egy oldal, amin kedveltem volna. (Pedig ez egy nagyon hosszú könyv ám.) Ellenben nagyon hamar megszerettem Vándort, megkedveltem Jeb bácsit és beleszerettem Ian stílusába. (Ki gondolta még akkor, hogy mi lesz itt vele a könyv végén?)

A történet az első pillanattól az utolsóig fenn tartotta a figyelmemet. Egyenletesen érdekes és izgalmas, mindig van valami újdonság a múltból vagy a jelenből, amin elgondolkodhattam vagy elámulhattam. Például imádtam a lelkek becsületességét és a pénz hiányának magyarázatát, számomra inkább tűnik utópiának az általuk megreformált világ, amit pikk-pakk létrehoztak, mint disztópiának. (Mondjuk valami szimbiózis még jobb lenne ugye… de kedveltem ezt a békés harmóniát.) Abszolút egyedi, jól kitalált világról van szó és az egész sztori nagyon jól épül fel, majd áll össze egy szerethető, izgalmas, akció dús egésszé. 


Számomra a legkülönösebb az volt a könyvben, hogy szegény, békés lelkű főszereplőnket mindenki bokszzsáknak nézte. Komolyan még az Éhezők Viadalában sem verték ennyit Katnisst... DURVA! Majd' 500 oldalon keresztül volt valami sérülése, zúzódása, sebe vagy horzsolása. Mindazonáltal meg tudom érteni a leigázott embereket is, hogy bizalmatlanok és szemétként kezelik az idegeneket, de épp az ilyenek miatt merengtem el azon, hogy nem-e érdemelték meg?! 

„Imádtam”-karakterek: Vándor-Vanda, Ian, Doki, Jeb bácsi 
Agyrém karakterek: Kyle, Hajtó/Lacey (és igen, néha Jared...)

Kedvenc részek: bevásárlás, gyógyszerek, Jeb akármikor, a történetek más bolygókról/fajokról, Jamie ragaszkodása, Kyle és Napfény 
Nem értem dolog: Miért lett a Burok a címe? :D Utólag belegondolva el sem hangzott talán a könyvben… és nem is igazán illik a helyzetre. Gondolom a Testrablók vagy a Parazita nem éppen YA romantikus típusú cím…

Értékelés: 5*
*újraolvasósan jó
The Host - Wanda and Ian by ~TeddysTwin

Ajánlás: Ha tetszett az Obszidián: ez jobb! Ha nem tetszett az Alkonyat: adj még egy esélyt az írónőnek! Romantikus lelkeknek, akiket nem zavarnak a szerelmi sokszögek és az intergalaktikus l’amour-ok. Továbbá földönkívülis történeteket kedvelőknek. (Szigorúan akkor, ha szeretitek az ifjúsági regényeket.)

Az EXTRA fejezet

Egyes kiadásokban szerepel egy extra fejezet is, ami tulajdonképpen Mel ébredését meséli el, illetve a beszélgetését Iannel. Nem egy túl happy történet, mert ugye enyhén sokkos, amikor egyedül ébred, de szerintem érdemes elolvasni. Végre Mel szemszögéből is átélhetünk valamit, és nem csak az emlékei vagy a párbeszédei által ismerhetjük meg. Magyarul a 2015-ben újra kiadott verzióban található meg az extra fejezet. (Kiadás a molyon)

A BUROK - film…

A könyvet szerettem, de a film annyira nem ragadott magával – nehezen tehette volna, hiszen se a főszereplőt játszókat, se a többieket nem éreztem eltaláltnak a szerepeikre. Egyedül az IAN-t játszó Jake Abel-lel és a JEB bácsit alakító William Hurt-tel voltam maradéktalanul megelégedve! (Oké, talán még Kyle színészével Boyd Holbrook-kal is valamennyire…)

A nem szimpatikus színészeken túl azt sem bírom, ha egy történetet elrontanak azzal, hogy az összes akciót és izgalmat kivágják belőle, lefaragják a történeteket és nevetségessé teszik a romantikus jeleneteket. Teátrális lett minden, pedig azt a kis drámát is kiszuszakoltál belőle, ami a könyvben megvolt.

Jared és Ian
(Max Irons és Jake Abel)
És a végén... *hatalmas sóhaj* Én komolyan szeretem az Álomháborút (Sucker Punch, 2011) és azóta imádom Emily Browning-ot, amióta megláttam abban a filmben. (Igen, totál dögös jelenség szerintem és igen, ÉRTEM, mit beszél el a film - but I don’t care; szeretem.) DE MIÉRT NEM LEHETETT A CUKI, APRÓSÁG szőke? 

Miért nem bírták átfesteni az egyébként cuki – ártalmatlan arcú, aprócska Emily hajacskáját… Ott már elgurultak a dili bogyóim.

Adaptáció: 5/2 ☆☆

Ha meg szeretnéd nézni, akkor hajrá, de szerintem olvasd el ELŐTTE a könyvet! Gyönyörű helyeken játszódik, nagyon érdekesen oldották meg a könyvben szereplő dolgokat és helyszíneket – ezek miatt abszolút megéri megnézni. Nem rossz film. Szép, szomorú, szerelmes sztori.

Kedvcsináló idézetek:
[Mel] Nem tudom megszokni, hogy nem kell fizetni a dolgokért, váltott Melanie témát. Akkor miért kell leolvasni a vonalkódokat?
"Az én házam, az én szabályaim!" - Jeb
[Vanda] Természetesen a leltárnyilvántartás miatt. Tényleg azt várnád, hogy mindenre emlékezzen, amit elvittünk, amikor új készletet rendel? Egyébként is, mi értelme lenne a pénznek, amikor mindenki talpig becsületes?

Ismertem az emberek túlzó kifejezését a szomorúságra – megszakad a szíve. De mindig azt hittem, hogy ez csak egy allegória, hogy a hagyomány értelmében így neveznek valamit, aminek igazából nincs lélektani kapcsolata a valósággal, mint a „vaj van a füle mögött” esetében is. Úgyhogy nem ért váratlanul a mellkasi fájdalom. A hányinger sem, az összeszoruló torok sem, és a szememet égető könnyek sem. De mi ez a feszítő érzés közvetlenül a bordáim alatt?

– Hát jó – csattant fel Jared. – De ha megpróbálsz hozzám bújni éjszaka… hát Isten engem úgy segéljen, O'Shea.
Ian felkuncogott. – Nem akarok beképzeltnek tűnni, de őszintén szólva, Jared, ha ilyesfajta hajlandóságaim lennének, szerintem jobbat is találhatnék.

✿✿✿✿✿
A képek a „The Host” Pinterest táblámról származnak.
Egyéb The Host kiadások a GoodReadsen.
✿✿✿✿✿

1 megjegyzés:

  1. Ne már, tényleg van plusz fejezet?! Jaj, de érdekelne! Bár az is igaz, hogy olyan szempontból jobb nélküle, hogy így végig csak Vándort követtük nyomon, a könyv legelejétől a legvégéig. De azért bíztam benne, hogy a végén Mel-ből is kapunk kicsit,***SPOILER*** főleg, hogy én azt hittem, tényleg meg fog halni. ***SPOILER VÉGE***

    VálaszTörlés