2016. január 28., csütörtök



AniTiger – Classic Book Tag


Az a helyzet, hogy jelenleg beszippantott a Lineage II meg a valóvilág, szóval ide-oda ugrálok a két világ között. Az olvasás nagyon lassan megy, ráadásul az Értelem és érzelem című könyvről és a filmadaptációiról is szeretnék egy összehasonlítást írni. Nem egy piskóta témakör, van már pár tucat jegyzetes cetlim.

A mai tagválasztásom nem egy hálás téma részemről, ugyanis elég furcsán állok a kötelezők és a klasszikusok témakörhöz. Ha megihlet a téma, bátran vidd csak a taget te is! Szóval Jane Austen miatt az jutott eszembe, hogy kitöltöm a Classic Book Taget, amit már hónapokkal ezelőtt láttam a Pergamenre hányt szavak nevű blogon. 
(Az ő kitöltését < ITT > olvashatjátok!)

❖❖❖❖❖

1. Egy felkapott klasszikus, amit nem kedveltél

Bármelyik felkapott orosz szerző műve... Sajnálom, de nem igazán vagyok oda a stílusukért, pedig nem egy barátnőm odáig van például a A Karamazov testvérek-ért, Anna Karenina-ért meg a Bűn és bűnhődés-ért… Ezek olyanok, amiket sok-sok éve csupán pár oldal vagy fejezet erejéig bírtam.

2. A kedvenc időszakod, amiről olvastál

Nincsen kifejezetten kedvenc időszakom, mert jobban szeretem a jövőt, míg a klasszikusok jobbára a múltban játszódnak. A legjobban a Jane Austen műveinek idejét szeretem, bár ott a (női) semmittevés néha halálra idegesít.

3. A kedvenc tündérmeséd

A Szépség és a Szörnyeteg! Természetesen… láttátok azt a könyvtárat?! :D

Egyébként az eredeti történet számít? Imádom a Hamupipőke bosszút állós eredetijét Perraulttól! A Grimm meséket is szeretem, bár nem kivétel nélkül, de sokkal szebbek, mint a Disney feldolgozások (Pl. A kis hableány érdekesebb mind a Grimm-féle átírásban, mind eredetiben.).

*A tündérmesék eredetijeiről itt olvashatsz bővebben: 
LINK

4. Az a klasszikus, amit kínos, hogy nem olvastál

A könyvekkel kapcsolatban nagyon régen nem lehet engemet zavarba hozni, de anno a suliban előfordult, hogy kínos volt a helyzet, hogy Vavyan Fablet olvasok Jókai Mór helyett teszem azt… de ez sem igaz, mert inkább a lebukás volt kínos, mintsem az izgalmasabb könyvre fordított idő. Szerintem majd eljön minden klasszikusnak az ideje – vagy nem… nagy cucc - és addig nem érdekel, ki mit mond.


5. Top 5 klasszikus, amit el szeretnél olvasni 
  1. Jane Austen: A mansfieldi kastély
  2. Michael Ende: Momo
  3. Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
  4. José Saramago: Vakság
  5. Jane Austen: A klastrom titka 

6. Kedvenc modern könyved / sorozatod, ami egy klasszikus alapján íródott

Marissa Meyer: Scarlet – ami a Piroska és a farkas alapján íródott, de imádom az előző részét a Cinder-t is, ami viszont a Hamupipőke feldolgozása!

7. Kedvenc klasszikus adaptációd

Ezt úgysem fogja elhinni nekem senki, de a kedvencem a 2007-es Twist Oliver minisorozat! Féregfark (Timothy Spall) ~ amint Fangint alakítja, Tom Hardy ~ Bill Sikes-ot és az a cukorpofa kissrác…! Abszolút kedvenc. 

8. Legkevésbé kedvelt klasszikus adaptációd

ÚRISTEN, annyira rémesen van feldolgozva a Meggyőző érvek a 2007-es Tartózkodó érzelem című film által! A színészeket szerettem, de a sztori katasztrófa, hogy milyen rossz volt.

9. Kedvenc klasszikus kiadásaid, amit mindenképp meg szeretnél szerezni

A legvágyottabb kiadásom Jane Austen: Emma 1977-es Európa kiadása védőborítóval. (Ez.) A Meggyőző érvek is így van meg és szépséges, szeretem ezeket az igényes megrajzolt, minimalista, nem túl színes képeket.

10. Egy kevésbé felkapott klasszikus, amit mindenkinek ajánlanál

George Bernard Shaw: Pygmalion című drámáját mondanám. Nem lett a kedvencem, de érdekes és szórakoztató volt! 

A tag szabadon vihető, ahogy általában!

❖❖❖❖❖
Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!
❖❖❖❖❖

2 megjegyzés:

  1. Szintén viszem :)
    JA nálam is nagy szerelem, készítsd a lelkedet, hogy a Mansfield parknak is van rémes feldolgozása; 1999-es film nagyon jó, a 2007-es Bilie Piperrel agyhalál.
    (kifejezetten idegrángást tudok kapni, ha szőke színésznő játssza a barna főhősnőt, és viszont)
    ú, a hatos ponton még fogok szenvedni, azt már látom, de majd megoldom valahogy :))

    VálaszTörlés