2016. február 16., kedd



Rachel Cohn - David Levithan: Nick és Norah végtelen éjszakája (könyv és film)



  Tetszett nekem Norah.
  Tetszett, hogy Playboy-nyuszikkal barátkozik. Tetszett, hogy tud sebváltós autót vezetni. Tetszett, hogy meg kellett dolgoznom a mosolyáért, a nevetéséért. Tetszett, ahogy megcsókolt. Tetszett, ahogy túl tudott lépni a múlton, úgy tűnt, ebből tanulhatnék. Tetszett, hogy bármit kimondhatok neki, és nem kell azon aggódnom, nem beszélek-e túl nyíltan.


Fülszöveg:
El tudod képzelni, hogy életed első szerelme a szakítás után megjelenik egy másik pasival a következő koncerteden?
Amíg gondolkodsz, eláruljuk, mit tett Nick, a fellépő zenekar basszusgitárosa. Mielőtt még az excsaja odaért volna hozzá gratulálni a szuper jó koncerthez, megkért egy lányt a közönség soraiból, hogy legyen pár percre a barátnője. Nem tudhatja, kivel kezdett, de ki fog derülni. Mégpedig egyetlen pörgős éjszaka alatt! Vajon Norah és Nick útja tényleg csak egy csók erejéig keresztezi egymást? Vagy mit tartogat ez a zenés, hajnalig bulizós, egymás nyomában rohanós, végtelennek tűnő manhattani éjszaka Nick és Norah számára?

Könyv információk:

  Eredeti mű: Nick & Norah's Infinite Playlist         
  Eredeti megjelenés éve: 2005

  Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2015
  190 oldal · puhatáblás ·
  ISBN: 9786155441943 · Fordította: Moldova Júlia          

                                                              (Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Kifejezetten tetszett Dash & Lily története, ezért a barátnőim tanácsai ellenére belevágtam ebbe a könyvbe. ~ Pedig megmondták, hogy ebben túl sok a káromkodás, tudják, hogy azt nem kedvelem. Enyhén szólva… :’) 
Már a kiadásakor felfigyeltem a regényre, ugyanis szerintem nagyon szép a magyar borító!

PHOTO of salestinus sustyo h
Nick & Norah története

Adott egy zenekarban játszó srác, aki nem képes túllépni az excsaján. Zenei válogatásokat csinál neki, keresi a tömegben, csak rá gondol, stb.. Adott egy tipikus jó kislány, aki a részeges barátnőjére vigyáz buliról-bulira - teljesen józanul. Előfordulhat, hogy egy van egy "nem-igazán-barátnő" osztálytársnője, aki egy bandatag srácot bolondít, aki csinált neki néhány válogatás kazettát… Előfordulhat, hogy a zenész srác, a jó kislány és az exbarátnő-osztálytárs összefutnak egy bulin és az előző kettő a harmadik miatt összecsókolózik. Más-más okból, de szép félreértés kerekedik belőle. Előfordulhat az is, hogy a friss szerelmi-harci sérüléseikre a másik a gyógyír.

Butaság, mi? 

Pedig tök jó alapnak tűnik egy jól megírt romantikus sztorihoz. DE! A „kedvenc” oldalamon – a 102. oldalon - összesen 26 csúnya szó (főleg b+) hangzik el. Majdnem élvezhetetlenné teszi az egészet a töménytelen káromkodás… Tetszett a találkozás, a véletlen, az ide-oda menés és a beszélgetések. Tényleg egy aranyos páros lehetne Nick és Norah párosa, ha egy kicsit kevesebb obszcén szó szerepel a regényben…

OFF

Nem vagyok szent, naná, hogy néha nálam is kiszalad a b+. (Persze aki ismer, tudja, hogy hajlamos vagyok kifütyülni magamat, amikor valami igazán cifrát akarok mondani. :D) Imádom az ilyen gyökér nyelvezetű műsorokat (pl. South Park, Brickleberry) és igenis nagyokat nevetek a beszólásaikon, de leírva ritkán jön be.

Összességében…

…ez lehetett volna egy igazán jó történet. Egy jópofa egymásra találás a New York-i forgatagban; egy szerelem, ami egy csókkal kezdődik. De sajnos… nekem sok volt… A főszereplők se voltak mindig a topon nálam, mert Nick részéről a dolgok néha túlírtak voltak - kivéve a Norah-ról elmélkedések, ugyanis azokat imádtam -, néha botrányosan idióta volt. Norah túlságosan jó kislány, de a mocskos szájúsága ennek nagyon ellene ment… Olyan buta volt az egész néha, nyakon öntve egy jó adag káromkodással. Voltak humoros és szívmelengető pillanatok is, de a két író másik könyvének a nyomába se ért.

Én inkább azt ajánlom, hogy ha egy aranyos, humoros, laza szerelmes sztorit akarsz olvasni, akkor inkább olvasd el az írópáros másik könyvét: Dash és Lily - Kihívások könyve


Értékelés: 3

Ajánlom, ha… bírod a káromkodást, a bolond szerelmeseket, a kezdődő kapcsolatokat, a szakításos-összejövős sztorikat meg a nagyvárosban bóklászást..

Nem ajánlom, ha… nem bírod a transzvesztitákat, a szakítós sztorikat, a melegeket, a zenekaros regényeket, a rengeteg káromkodást, az ide-oda cirkulálást a városban. (SPOILER- Jelöld ki, ha érdekel.) Nem ajánlom, ha neked az óriási happy endek a kedvenceid. (SPOILER vége)

Dalok ismerkedéshez (2008)
 (Port / Snitt / IMDb)

Élvezetesebb volt, mint a könyv – ezt mindenképpen leszögezném! Ráadásul lényegesen visszafogottabbak káromkodásilag a szereplők. Ha választanom kéne a könyv újraolvasása vagy a film újranézése között, akkor maradnék a filmnél (habár erősen egyszer nézhető kategória). Szórakoztató volt és ez nem mondható ez a regényről. A castingot tekintve 3 színészt találtak el csak, ráadásul mindhárman főbb mellékszereplők Nick és Norah történetében. 

A három bajkeverő:

Tris ~ 100%-ig tökéletes Alexis Dziena a szerepre! Elkényeztetett, szép, tipikus kis p….a. Olyan csaj, aki menő a suliban, odáig vannak érte a pasik és hajlamos éjszakai pillangóként repdesni pasiról-pasira.
Caroline ~ 99%-ig hozta a szerepre kiválasztott Ari Graynor a részeges, pasi- és buli mániás, szétcsúszott barátnőt! Fantasztikus volt nézni, ahogy csetlik-botlik és mind szánalmasabb, mint egy perccel előtte.
Tal ~ a castingja csupán 98%-ig tökéletes. Jay Baruchel hozta a jó kedélyű, kihasználós, szépfiút, aki hiába helyes: egy jó nagy roh…dék!

A két főszereplő castingja BORZASZTÓ volt szerintem. Nick egy tökös, dögös, józan, szerelmileg picurkát papucsállatka, zeneileg szexi zenész A KÖNYVBEN, míg a filmben megkapja a néző Michael Cera-t. Könyörgöm. Ez most komoly? Nem mondom, cuki kis piskóta a srác, de annyira nem „NICK”. Egyébként ugyanez a bajom Kat Dennings-szel: ő nem NORAH. Norah egy kicsit komplexusos, de király csaj, nagy dumával, és akkor is egy jópofa józan csaj, ha hajlamos szerelmi ügyekben buta döntéseket hozni. Mindazonáltal EGYÜTT nagyon aranyosak voltak és a film végére drukkoltam nekik (még akkor is, ha tutyimutyik ránézésre :)).

Adaptáció: 5/2 ☆☆

Nyilván nem hozta a könyvet, de ez a sztorinak NAGYON jól állt. Jól állt az is, hogy megbonyolították kicsit és ez által többet kaptunk a meleg zenészekből meg Carolineból, de nem bírtam, hogy kihagyták belőle Tonit és behozták a stúdió-részt. Nem tetszett… de összességében egy vicces és cuki filmecske volt. Olyan egyszer nézős.

Kedvcsináló idézetek:
– Magyarázattal tartozom neked. Tudom, valószínűleg azt gondolod, rémes liba vagyok a Skizofrénia nevű bolygóról, de tényleg nem akartalak összezavarni. Magamat zavartam össze, és úgy tűnik, sikerült belerángatni téged is. Azt gondolom, kedves vagy velem, és ettől kurvára összeszarom magam. Mert ha egy srác szemét és rohadék, az könnyebb, az ember tudja, mi az ábra. Mivel a bizalom nem jön szóba, nem kell beszarni, hogy esetleg meg kéne bízni benne. Pillanatnyilag egyszerre vagy tíz dolgot gondolok, és ebből legalább négyet rólad. Ha el akarsz menni most azonnal, hazamenni, és elfelejteni a nevem meg a képem, nem hibáztatlak egy kicsit sem.

– Neve is van a Yugódnak? Kérlek, mondd, hogy nem vagy olyan, aki nevet ad a farkának!
– Sajnos, még nem találtam meg neki a tökéletes nevet, úgyhogy pillanatnyilag a névtelenség mocsarában vergődik. – Nick a sliccére pillantott, majd rám. . De ha van jó neved, akkor ki vele. Valami egzotikus tetszene nekünk, mondjuk, olyan, mint a Julio.

Összepasszoltunk, mint két legó. Nem azért, mert van valamim, ami beleillik a valamijébe. Hanem, mert a szavaink passzoltak, összeálltak mondatokká, és a mondataink is összeálltak párbeszéddé, és a párbeszédből egy filmjelenet lett, ami még próba nélkül is igen kellemesnek bizonyult.

A képek a Pinterest táblámról származnak: Nick és Norah
Egyéb Nick & Norah's Infinite Playlist kiadások a GoodReadsen.

4 megjegyzés:

  1. Nem hallottam még a könyvről (se a filmről), de akkor most el is dőlt, hogy se a könyvre, se a filmre nem fogom pazaroni az időmet. Köszi! :)

    VálaszTörlés
  2. Csak a filmet láttam, de elvoltam vele. Behaltam, hogy az a rágógumi mennyi mindenen (és hány szájba) átment. :D

    VálaszTörlés