2016. július 14., csütörtök



Veronica Rossi: Végtelen ég alatt (Végtelen ég alatt 1.)

 Mini-könyvklub 4. felvonás: sci-fi, disztópia
A témához tartozó bejegyzések a „mini-könyvklub” címke alatt elérhetőek.
  

Mert valami egész másra vágyom, ha kettesben vagyok veled.
Itt az idő, hogy lelépjünk a szakadékba.


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​​bioszféra falain túli világot Halálzónának hívják. Odakint millió arca van a halálnak. Aria soha nem hitte volna, hogy egyszer ilyen közel kerül hozzá.
Aria egészen eddig a külvilágtól elszigetelt, biztonságot jelentő Reverie-ben élt. Elképzelni sem tudta, mi lehet a város határain túl. Amikor azonban édesanyja eltűnik, tudja, hogy meg kell találnia. Még akkor is, ha ehhez át kell hágnia a szabályokat.
A vad Perry a külső világból való, nem ismeri a kupolák nyújtotta biztonságot, s nap mint nap meg kell harcolnia az életben maradásért. Ariához hasonlóan ő is kitaszított, és talán ő az egyetlen, aki segíthet a lánynak… a lány pedig neki.
Az éterviharok által sújtott Halálzónában Aria és Perry csak egymásra számíthatnak. Minden ellenszenvük ellenére együtt kell működniük, ha le akarják győzni a rájuk leselkedő ezernyi veszélyt, és válaszokat akarnak kapni a kérdéseikre.
  
Könyv információk:

Eredeti mű: Under the Never Sky
Eredeti megjelenés éve: 2011

Alexandra, Pécs, 2013
328 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789633571538 ·
Fordította: Bujdosó István
A sorozat részei:

0,5. Roar and Liv
2. Through the Ever Night
2,5. Brooke
3. Into the Still Blue

(befejezett)
(magyarul elkaszált sorozat)

(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

A Mini-Könyvklub e havi közös olvasmányának választottuk ezt a regényt, de már régóta birizgálta a fantáziámat. Egy TEO-val (Tömeges Együtt Olvasás) bírtuk rá magunkat a mihamarabbi kezdésre és mivel a módszer bevált, valószínűleg bevett gyakorlattá fog válni. Ha van rá igény, persze. :) 
Peregrine ~ Karl Martens
Szerintem

A történet elég zavarosan kezdődik, eltelik pár fejezet, míg felépül az olvasóban a regény háttere. Röviden megtudjuk, hogy az éterviharok ellehetetlenítik az életet a Föld felszínén, így az emberek beássák magukat a föld alá és a szemükre tapasztható e-szemekkel különféle virtuális világok között vándorolhatnak. A Világokat a valóságról mintáztak ugyan, de nagyon széles a Világok skálája: a teljesen átlagostól egészen a víz alatti világokig, ahol halfarka lehet az embereknek, mindenféle világ van. Egy ilyen bent élő, virtuálisan élő leányt kiraknak a külvilágba és igyekszik túlélni... Aztán jön a szokásos: kavarás, kavarodás, tini románc, nyűglődés, kalandos utazás, titokzatos gyerekszereplő, szép áriák, férfi-női ellentét, titkok és harcok. 


PRO – a regény mellett

Az a része kifejezetten feldobta a sztorit, hogy a kintieknek valami genetikai mutáció során némely érzékszerve felerősödött, persze ez relatíve ritka és van egy még ritkább verziója: amikor két érzékszerve is felerősödik egy embernek!
Tetszettek a tetkók, szalagtetkók és a jelentéseik: a nevekhez és az érzékszervi képességekhez kapcsolódásuk.
Bírtam Ariá-t, Perry-t és Roar-t - igazából elég jó kis szereplőket kaptam elég jó háttértörténetekkel.
Izgalmas volt Marron erődítménye és a varjak felbukkanása - kicsit baljóslatúvá tette mind a titokzatos menedék, mind a kannibálok jelenléte a sztori ezen részét!
IMÁDTAM a 44. Fejezet sokkoló fordulatát! Abszolút nem vártam: meglepett, de jól esett, mert a végére picit feljebb hozta a sztorit a szívemben. (Spoiler: Perry bátyjának, Vale-nek az árulását a saját törzse ellen (ő a törzsfőnök) – hatalmas csavar volt! Spoiler vége.)
Értékeltem, hogy megvan benne a disztópiák és egyéb kalandregények "Keressük meg..." Vonulata. (Tudjátok: Keressük meg Atlantiszt /  Kánaánt / Eldorádót / Kék Csendet, mert ott minden szép és minden jó!) Bírom, amikor nem létező, mitikus helyek nyomát kutatják a könyvekben vagy a filmekben.


KONTRA – ami nem jött be

Az a bajom, hogy az egész alapgondolata egy az egyben a Gombnyomásra 1.-re emlékeztetett! Élesen szembeállított Külső és Belső élet, amiben a nőnemű "benti, elzártan élő" emberkét kipaterolják a "falakon túlra", ahol a hímnemű "kinti, vad" emberkétől függ az élete, aki megtanítja túlélni a vadonban. 
Az a rettenetes ibolya illat és az, hogy mi is illatozik ibolyaként... KOMOLYAN, muszáj belekeverni a menstruációt bármibe is? Hát nincs a nőnek elég baja vele?! Nekem ez az egyik agybajom: ne legyen már benne az olvasmányomban!
Nyáladzás meg a láv... nem hiányzott valami ennyire tini-tapis dolog.
A vége is elég bajos szerintem, mert ugye egy elkaszált sorozatról van szó, de nem a szépen lezárt fajtából, hanem abból, aminek a végén érzi az olvasó, hogy kéne az a következő rész!

Értékelés: 4

Összességében

Laza kis ifjúsági disztópia, a jobbik, de az egyszer olvasós fajtából. Én mindenesetre javaslom, hogy akiknek nem elég a "Kinti/Benti élet éles szembenállását feldolgozó" sztori gyerekcipős ifiváltozata bátran próbáljon rá a Gombnyomás-trilógiára. (Sokkal jobb, durvább, élvezetesebben felépített!)
Nem hiszem, hogy folytatni fogom, mert nem szeretnék nekiülni angolul befejezni a sorozatot – ennyire azért nem volt érdekes! Sajnálom, hogy nem volt rá igény Magyarországon, mert ha lenne rá lehetőségem, akkor magyarul folytatnám a szériát… nem nagy durranás, de azért nem volt végtelenül rossz se. So-so.

Ajánlom, hát persze, hogy ajánlom: azoknak, akik szeretik az ifjúsági (jócskán „romcsi”) disztópiákat.
A nyomába se ér a Részlegesek-trilógiának, a Razorland-trilógiának vagy Holdbéli krónikáknak, amik műfaliag hasonlók ugyan a regényhez, de nagyságrendekkel TÖBB és JOBB a sztorijuk. Mondjuk olyan „laza” Éhezők viadala vagy A beavatott kategóriában mozog ez a regény, szóval ajánlom azoknak, akik ez utóbbiakat szerették.

Kedvcsináló idézetek:
– Azért nem beszél sokat, mert inkább a szaglásának hisz. A szavakat nem tartja sokra. Többször említette már, hogy elképesztő, hogy az emberek milyen gyakran hazudnak. Akkor meg minek hallgassa a hamis szavakat, ha egyetlen lélegzetvétellel ki tudja deríteni az igazságot?
– Azért, mert az ember nem csak az érzelmeiből áll. Az embereknek vannak gondolataik is, és indítékaik, hogy mit miért csinálnak.

– Olyan a hangod, mint az éjféli tűz. Melegség árad belőle, és csupa arany. Elhallgatnálak így az idők végezetéig.

Aria nem ismert magára. Olyan érzés volt, mintha valamelyik Világban magára öltött volna egy virtuális testet, amit most képtelen lerázni magáról.
A gondolatai körben forogtak. Vérzett. Mint egy állat. A belsősök nem menstruáltak. Az utódok létrehozása genetikai úton történt, majd egy speciális hormonkezelés után került beültetésre az embrió. A fogamzást kizárólag ott engedélyezték, ahol szükség volt rá. Micsoda rettenetes gondolat, hogy ezután teljesen véletlenszerűen is megfoganhat.

✖ ✖ ✖ ✖ ✖ 
A képek a Pinterest táblámról származnak: Végtelen ég alatt
Egyéb Under The Never Sky kiadások a GoodReads-en.
✖ ✖ ✖ ✖ ✖ 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése