2017. május 25., csütörtök



Győri Katalin: Kupak - Nyár



Valaki kopogott. Kupak hátrébb tolta az ágytól a székét, és az ajtó irányába nézett. Marika szeplős arca jelent meg az ajtó résében.
– Minden oké? – kérdezte Kupaktól, de a bácsi válaszolt:
– Minden oké. Mégsem késelt meg ez a huligán, akit a nyakamra küldtek, kedvesem.


Fülszöveg:
„Szia Timi. Köszi a meghívást, este jövök. És lécci állíts be egy emlékeztetőt a telódón a mai dátumra. Kupak”.
A mobilja fél perc múlva jelzett. „Oks, de miért? Timi”. Kupak szája furcsa kis mosolyra húzódott, amíg bepötyögte a választ.
Kérdéseket teszünk fel, és válaszokra várunk. Kapcsolatot keresünk, és kiakadunk, ha nincs térerő. Vagy wifi. Ha csak felszínes, de valójában nem működik a kommunikáció. Pedig ugyanarra van szüksége a tizenhatévesnek és a nyolcvanhatévesnek is. Kapcsolatra. Valódira. A Kupak-novellákban ez áll fő helyen, a kamaszfiú Kupak kapcsolatai és dilemmái. Mit kezdjen a „kötelező önkéntességgel” egy öregotthonban? Mitől lesz igazi az első szerelem? Miben különbözik a „csajozástól”? Hogyan beszéljen apa a fiával, fiú az apjával kényes kérdésekről? Külföldre menni az amerikai nagybácsi nyomán, vagy maradni itthon a szűkös lehetőségek között? Milyen jó, hogy nem kell mindenben azonnal dönteni. Elég kapcsolatban maradni. Tiniktől a nagyszülőkig minden korosztálynak jó szívvel ajánlhatjuk hát Győri Katalin novellafüzérét, amiből egy nyár regényszerűen összefűződő története bontakozik ki.

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2016

Parakletos Könyvesház, Kiskunfélegyháza, 2016
96 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9786155141836
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Ismét egy ifjúsági Merítés-díjra jelölt regény, amihez kedvet kaptam. Plusz megfogadtam magamnak, hogy átrágom magam annyi jelölt könyvön, amennyin csak tudom, hogy tudjam, mit alkottak a magyar írók 2016-ban, ifjúsági kategóriában! ;)

„Utálta a Balatont, és főleg azt, hogy NINCS WIFI!”

Ez a kötet öt, egymással lazán összefüggő történetet mesél el, ezért érdemes időrendi sorrendben olvasni a kötetet. (Csak azért emelem ki, mert én hajlamos vagyok össze-vissza olvasni a novellás köteteket, ami itt nem lett volna célszerű.) A főszereplőnk Kupak, akinek a becsületes neve nem derült ki a könyvből. 9. osztályos és imádja a történelmet meg a focit. A legaranyosabb és legőszintébb része a srác sztorijainak, amikor bevallja, hogy az Aranycsapat tagjainak a nevét hamarabb megtanulta, mint a hét vezér nevét!

A történetek sokfélék: az elsőben egy öregek otthonába látogatunk el, ahol Kupak közösségi munkát végez, aztán elkísérjük őt az első randijára, ami után egy kisebb csalódással felérő élményfürdőzés jön. Kirándulunk egyet a Balatonra, ahol vitorlázni megy az édesapjával, majd megismerkedünk az amerikai rokonokkal is. 5 különböző történet, de mindegyikben van egy kis őszinteség és becsületesség éljenzés-éltetés, ami miatt jó érzés volt olvasni. Kupak jó gyerek, nagyon fejlett igazságérzettel, ezért nem igazán bírja magában tartani a dolgokat, ami néha feszültséget szül a szembesített fél és ő közte.

Összességében

Néhol aranyos, néhol humoros, de itt-ott egész jó életbölcsességeket rejtő sztorikról van szó. Különösebb élményt nem okozott, de abszolút megérte átrágnom magam Kupak történetein. 
Kedvenc: Az apa-fia beszélgetés, amit Steve bácsival (az amcsi rokonnal) ejtett meg, de szerettem az első történetben az öregek otthonás részt is!

Értékelés: 4

Ajánlom, ha…
kedveled a fiatalos hangvételű novellákat / novellás köteteket, amikben kamaszok a főszereplők.
► szereted a rövid, humoros történeteket.

Nem ajánlom, ha nem szereted a fentieket, ha érzékenyen érint a szülők megcsalásának témaköre, vagy nem szeretsz olyan sztorikat olvasni, amiben fiatal srácok a főszereplők.

Kedvcsináló idézetek:
– Hát, a házasságon még nem gondolkodom… – röhögött kínosan Kupak, és próbálta elterelni a témát.
– Pedig sosem lehet elég korán kezdeni, én azt mondom. A társ nagyon fontos. Mint a fény és a táplálék.
– Na, ő lenne az! – állt meg Apa egy fehér testű vitorlás mellett, és büszkén kihúzta magát.
– A Kis hableány? Most ez komoly? – kerekedett el Kupak szeme, amint kibetűzte a cikornyás betűket a hajó testén, majd kiböffent belőle a röhögés.
– Jó, hát nem a legférfiasabb, tudom, de ez az egy volt szabad ma délután. Különben is, nem mindegy? Úgyis benne leszünk, és nem látjuk a feliratot. Vagy… vagy átnevezhetjük. Mondjuk mit szólnál a Darth Vaderhez?
– Apa, nem vagyok egy Csillagok háborúja fan.
– Akkor a… a Tenger farkasa? Vagy a Fenegyerek? Na, mit mondasz? Vagy válassz te valamit! Mi a menő manapság? Valami vámpíros? Azt reklámozzák mindenütt…
– Apa, nyugi már! Jó lesz a Kis hableány. Szerintem… olyan retrós. Jó lesz.

✖ ✖ ✖ ✖ ✖ 
A képek a Pinterest táblámról származnak:
✖ ✖ ✖ ✖ ✖ 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése