2017. július 5., szerda



Cinda Williams Chima: Lángvető (Megrendült királyságok 1.)


 Köszönet a recenziós példányért az Agave Könyvek kiadónak!


– Mondta, hogy miért kell engem megölnötök? – vetette be Ád ismét a varázserejét.
– Mert Hán sarja Adrián vagy, egy hatalmas mágus, Algír sarja Hán és az északi boszorkánykirálynő szentségtelen nászának fattya.


Fülszöveg:
Hán sarja Adrián, röviden Ád, Zordonföld uralkodóházának sarja, a Szürke Farkas vérvonalának őrzője. Gyógyításra képezték, nagy varázserővel rendelkezik és bosszúra szomjas. Sokáig bujkálnia kellett, mivel egy gyilkosságsorozat veszélybe sodorta az egész birodalmat, most azonban kevés választja el attól, hogy végezzen az öldöklések felelősével, Elán kegyetlen királyával. Hamarosan gyötrő kérdéssel kell szembenéznie: képes-e az erejét a gyógyítás mellett pusztításra is használni?
Lángszín Szonja egy delphi kocsmáros lánya, a tarkóján különös mágusjellel, amiért egyesek képesek tűvé tenni érte a Hét Királyságot, sőt talán az egész világot is. Amikor hajtóvadászat indul ellene, Szonja úgy véli, hogy a dolognak több köze van a szabotőr tevékenységéhez, semmint a születéskor kapott átkához. Szonja ugyanis robbantó a bányában, aki lelkében sárkányokkal társalog. Nem kaphatják el, ezért kénytelen menekülni.
Ád és Szonja útja a hatalmas birodalom különböző szegleteiből indul, de miután Elánban összetalálkoznak, minden megváltozik. Nem csak egymást menthetik meg oly módon, ahogy soha nem gondolták volna, de talán még a reményt is felébreszthetik a kietlen vidéken.

Könyv információk:

Eredeti mű: Flamecaster
Eredeti megjelenés éve: 2016

Agave Könyvek, Budapest, 2017
410 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634192350 ·
Fordította: Török Krisztina
A sorozat részei:

2. Shadowcaster (angol)
3. Stormcaster (angol, 2018)
 (nem befejezett)

Megvásárolható:

(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Elképesztően szép a borító, vonzza a szememet az első pillanattól fogva, plusz amúgy is imádom a YA fantasy regényeket! Bár high fantasyt ritkán olvasok, mert ezeknél épül fel igazán egy teljes világ! Egyébként a könyvben megtalálható térképet megtaláljátok az író weboldalán: ITT!

Röviden a főszereplőkről és a történetről!

A történet eleje... furcsa volt. 
Igazából nagyon meglepődtem, hogy bár young adult könyvnek ígérték, kapok egy 13 éves lovakat gyógyító srácot Zordonföldén, akinek az apja a Legmagasabb Varázsló, az anyja a királyné! Lépésről lépésre összeáll, hogy mi a helyzet Hán sarja Adriánnal és az ő különleges helyzetével, aztán „meghal”, megpattan otthonról, és máris egy másik helyen vagyok, ahol felbukkan a 12 éves Szonja. Szonja fiatal kora ellenére a bányában dolgozik az eláni Delphiben. És éppen látogatást tesz feléjük Elán király, Hőnsóvár Gerhárd, majd egy kis csetepatéval később a lány „halott”, és hogy szabadon élhesse, illegalitásba kell vonulnia.

(Szép kis kezdetek, ugye? Engemet itt fogott meg magának a történet!)

Majd hirtelen 4 évvel később járunk és a 16 éves Lángszín Szonja éldegél, akárcsak a 17 éves Adrián (Ád). Kettejük története nem fonódik (még) össze, viszont kapunk még két érdekes, saját nézőponttal rendelkező szereplőt: Sors Rendelt, aki az eláni király egyik testőre / beosztottja és fel kell kutatnia Szonját, illetve Lillát, aki viszont Ád közelében sertepertél.

Szerintem…

Egy meghökkentő és fordulatos fantasy történetet kaptam, ami kicsit el is bolondított, hiszen nem nagyon tudtam eldönteni egyes szereplőkről, hogy jók vagy rosszak? Jót akarnak Ádnak / Szonjának, vagy sem? Egyáltalán mit akarnak?! 
A legtöbb személy terveire, céljaira jó sokáig nem derült fény. Azon kaptam magam, hogy munka közben azon kattogok, hogy miért kellhet Szonja Elán királyának? Miért segít Lilla? Jó vagy rossz ember Sors Rendel? Lekötött, hogy az indítékaikat kutattam, nem unatkoztam egy pillanatig se.

A furcsa nevekről

Amíg a valóságban nagyot nézek, amikor betoppan hozzám egy Erdei Málna nevű illető, addig a high fantasykhoz valamilyen hozzátartozónak tartom a valamit mondó, tulajdonságra utaló, beszélő neveket! Lángszín Szonja, Sors Rendel, Hőnsóvár király, Csatamén fővarázsló, Semmiszív, Acélmarok Angel és Jövőlátó Levendula nevei számomra különlegesek voltak, tetszettek. Egy idő után már kifejezetten vártam, hogy mikor bukkan végre fel egy újabb furcsa nevű szereplő.

Szerettem, mert nem egy sima YA high fantasy, hanem egy összetett, jól felépített, bonyolult cselekményű történet. Jóval több, mint egy átlagos, szerelmen csámcsogó YA-regény. Abszolút karakter- és nem érzelemközpontú. Igazi csemege, ha valaki belekóstolna ebbe a műfajba!

Összességében

Tetszett, hogy négy, egymástól teljesen eltérő személyiségű és helyzetű szereplő is önálló nézőpontot kapott (Rendel, Lilla, Ád, Szonja), mert így nagyobb rálátást kaptunk az eláni helyzetre és a királyi udvarban felbukkanó emberekre! A legizgalmasabb részek azok voltak, amikor azon kellett elgondolkodni, hogy vajon hova húz a szívük, kihez hűségesek, illetve azt is imádtam, amikor képtelen voltam elképzelni, hogy egy adott helyzetből hogyan kerülhetnek ki a kedvenceim győztesen. (Izgultam ám rendesen Szonja és Ád miatt!) 

Furcsa volt, hogy a Jónak kitalált - vagy általam annak képzelt / gondolt -, pozitív hősök is hazudnak, öngyilkosságot kísérelnek meg, mérgeznek, gyilkolásznak, kémkednek és bujkálnak... De akik igazán kiakasztottak, azok az eláni papok / hívők voltak, akik megisszák a mágusok a megtisztításuk előtt. Kirázott tőlük a hideg!

Egyetlen mondatban a lényeg:

Általánosan elismert igazság, hogy egy szimplán jó high fantasy akkor válik még jobbá, ha felbukkan benne legalább egy SÁRKÁNY! ;)

Értékelés: 4,5


Folytatás?
Naná, hogy tervben van! Elolvastam a fülszöveget, de igazából a könyv lezárása miatt is nagyon érdekel. (Nem függővég, de finoman szólva: igénylem a következő részt.)

Kinek ajánlom?
® A mágikus fantasy világokban játszódó YA-regények rajongóinak.
® Ellentétes stílusú, személyiségű főbb szereplőket kedvelő olvasóknak!
® Mindenkinek, aki szereti a komolyabb, sodró lendületű, összetett sztorikat, főleg azokat, amikben egy gonosz király terrorizál mindenkit!
® E/3-ban elmesélt, váltott szemszögű sztorik kedvelőinek.

ÉRDEKESSÉG:

A sorozatnak van egy előzmény sorozata (Seven Realms), ami 4 részes és Hán sarja Adrián szüleinek a történetét meséli el. Ugye a történet kezdetén az édesapja a fővarázsló, az édesanyja a pedig a királynő; az előzmény széria pedig azt meséli el, hogyan szerettek egymásba, miken mentek keresztül, hogyan végezték el a tanulmányaikat és bizony elregéli azt is, amire ez a kötet visszautalt: hogyan utasította el Elán királyát anno a Szürke Farkasok következő királynője…


Kedvcsináló idézetek:
– Közöd? Nem tartozom neked számadással.
– Akkor kinek tartozol?
– Magamnak.
– Lehet, hogy te adtál fel a dáriaknak még a kollégiumban.
– Persze – forgatta Lilla a szemét. – Aztán rájöttem, hogy mégis inkább megmentelek. A nők már csak ilyenek, szeszélyesek, mint az áprilisi szél. Van, hogy egyszerűen képtelenek vagyunk eldönteni, hogy mit is szeretnénk.
Ád visszafordult a kiálynéhoz.
– Kortyolna még egy keveset, felség? – simogatta ki nedves homlokából csapzott haját.
A nő kinyitotta sötét szemét, és úgy mosolygott fel rá, mint aki mostantól bárhol és bármikor ráismer már, mintha régi barátok lennének.
– Csodás álmot láttam – suttogta. – Azt álmodtam, hogy meghaltam.
– Ne is próbálj a közelébe férkőzni, világos?
Lilla elképedten meredt rá.
– A szentségit, ezt hogy nézhettem be ennyire!? Te nem ostoba vagy, hanem szerelmes!
– Csak mert nem megyek bele gondolkodás nélkül az első tervbe, amivel elém állsz, még nem jelenti azt, hogy…
– Ezt nem hiszem el! – huhogott Lilla. – Mégiscsak van szíved!

◈◈◈◈◈
A képek a Pinterest táblámról származnak:
Flamecaster (Shattered Realms #1) borítók a GoodReadsen.
◈◈◈◈◈


4 megjegyzés:

  1. Hmm, érdekesnek tűnik... de ezek szerint erősen folytatásért kiált?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem erősen, mert végülis az egyik szál elvarródik, a másik is kb, de azért a továbbiak érdekelnének. (Nincs cliffhanger.)

      Törlés
  2. Épp most írtam meg az értékelést a könyvről és mondom elolvasom azokét, akik már írtak róla :D hát...megmondom őszintén, ha nem olvastam volna, akkor most lenne kedvem :D de nem amiatt írok, hanem az egyik sárkányos képen Drogon van *-* :D

    VálaszTörlés