2019. január 30., szerda



Januári megjelenések, amik megtetszettek és szívesen elolvasnám őket




Kiadó szerint:
(magyar) Álomgyár, Animus, Athenaeum, Főnix Astra, General Press, Menő Könyvek, Metropolis Media, Underground

(angol) Amulet Books, Balzer + Bray, Bloomsbury YA, DC Comics, Entangled, G.P. Putnam's Sons Books for Young Readers, Henry Holt, Imprint, Kindle, Magánkiadás, Mira, Page Street Kids, Penguin, Random House, Rick Riordan Presents, Scholastic, Sourcebooks Fire, Swoon, Viking


Sziasztok!
Januárban elég kevés ínyemre való könyv jelent meg, de még azokhoz is hozzácsaptam pár decemberben kihagyottat. Oké, ez gonoszan hangzott, de jóval több külföldi megjelenés ragadta meg a figyelmem, mint itthoni. Persze akadtak érdekes fülszövegű regények, és a kedvenc témámban is (ZOMBIIIIK) akadt új megjelenés, szóval nem panaszkodhatok. ;)

FIGYELEM!
A poszt nem az összes havi megjelenést tartalmazza, hanem ezek azok a könyvek, amik megtetszettek a friss megjelenések közül.
vvvvv

Magyar megjelenések
Álomgyár

(Címkéi: chick lit)
Fülszöveg: ~
Iris Massey elment.
Azonban maradt itt utána valami.
Iris Massey négy éven át dolgozott Smith Simonyival, a PR-mágussal: vállvetve tökéletesítették az ügyfeleik arculatát. De Iris meghalt, mindössze harminchárom évesen ragadta el a halálos betegség. A barátja és kollégája nélkül talajt vesztett Smith meglepődve értesül, hogy Iris élete utolsó hat hónapjában blogot írt, tele kemény és gyakran mulatságos elmélkedésekkel egy félbeszakadt élet utolsó szakaszáról. Ezzel kapcsolatos Iris utolsó kívánsága is: arra kéri Smith-t, hogy adassa ki könyvben a blogbejegyzéseket. Szeretnivalóan buzgó, bár némileg túl szókimondó új gyakornoka, Carl segítségével Smith nekilát a feladatnak, hogy teljesítse Iris végakaratát.
Ehhez azonban előbb Iris nővére, az elit séf, a gyásztól megrendült Jade beleegyezését kell kérnie. Miközben az életükben jelenlévő problémákkal birkóznak, Smith és Jade útjai keresztezik egymást, és végül mindkettőjüknek szembe kell néznie a saját feldolgozatlan múltjával is.
A történet e-mailekből, blogbejegyzésekből, online terápiás üzenetekből, sms-ekből, jogi levelezésből, ingatlan-bérbeadási tranzakciókból és virtuális életünk más darabjaiból bontakozik ki. Az Amikor ezt olvasod okos, lebilincselő romantikus komédia: vicces, tragikus, meghökkentő, édesbús – és kendőzetlenül megmutatja, milyen, amikor az ember végül újra nyit a gyász után.

Miért érdekel? Izgalmasnak tűnik, hogy a nő halála után megpróbálják kiadni a blogját. :D

Animus

(Címkéi: humoros)
Fülszöveg: ~
Jakob Jakobi pszichoterapeutát találkozóra hívja egy Anton Auerbach nevű ismeretlen, és rendkívül érdekes ajánlatot tesz neki: meg szeretné vásárolni a lelkét. Azóta ugyanis, hogy Jakob három évvel ezelőtt találkozott Istennel, a lelke különösen értékes. Hogy kinek? Természetesen az ördögnek, akinek a megbízásából felkereste. Jakob határozottan ideges lesz. Miért folyton őt találják meg a menny és a pokol küldöttei? Vagy legalábbis az olyan emberek, akik ezeknek képzelik magukat.
Természetesen nem veszi komolyan az ajánlatot, az állítólagos ördögnek azonban van néhány trükk a tarsolyában. Módszeresen igyekszik pokollá tenni Jakob életét, aki lassan rászorulna némi isteni segítségre…

Miért érdekel? Talán az ördögre kaptam fel a fejem, de végül a fülszövege miatt került fel a listámra. #komfortzónaelhagyós

Athenaeum

(Címkéi: disztópia, horror, kaland, London, zombi, YA)
Fülszöveg: ~
Charlie Higson regénye egy young adult disztópia első része. Az ismeretlen vírus pusztította London romjain gyerekek próbálnak egy új világot felépíteni.
A végzetes járványt követően ugyanis bomlásnak indult testű, vérszomjas lényekké változtak mindazok, akik életben maradtak és elmúltak tizennégy évesek. A kiskamaszok különböző épületekben barikádozták el magukat London-szerte, és csak akkor merészkednek ki az utcára, ha élelmet kell keresniük.
A bátor Arran és az érzékeny Maxie vezette gyerekcsapat a Waitrose szupermarketben él. Tartalékaik megfogyatkoztak. Ám felbukkan egy titokzatos fiú, Jester, aki azzal kecsegteti őket, hogy a Buckingham-palotában biztonságos menedékre lelhetnek, ételben, italban sem lesz hiány. Nekivágnak az útnak, miközben városszerte mindenütt (a sikátorokban, az elhagyatott házakban, a föld alatt) lesben állnak a felnőttek.
Vajon eljutnak a gyerekek a biztonságos helyre? A palotában tényleg boldog jövő vár rájuk, vagy a látszat csal?
A váratlan csavarokban bővelkedő The Enemy – Felnőttek nélkül megpróbál választ találni arra a kérdésre, hogyan élhetjük túl a rémálmainkat is messze meghaladó borzalmakat. Miközben az olvasó szembesül egy másik, filozofikusabb problémával is: mivé lesz a társadalom, ha a közösségek a gyerekek elképzelései szerint szerveződnek újra?

Miért érdekel? ZOMBIIIIIIIK! Amúgy emiatt figyeltem fel rá, plusz egészen szuperül hangzik, hogy csak az idősek változnak át valamiért. (Egyébként #éppenolvasom, és már a könyv vége felé járok; totál para!)

Főnix Astra

(Címkéi: Fantasy, időutazás)
Fülszöveg: ~
A tizenöt éves Tobias Doljant arra képezték ki, hogy az időben utazzon. Szolgálatra hívják a daerjeni uralkodó udvartartásába, ahol IV. Mearlan arra kéri, utazzon vissza tizennégy évet az időben, és akadályozza meg azt a régóta dúló háborút, ami romlást hozott egész Szigetvölgyre. Tobias elvállalja a feladatot, noha az utazás velejárója, hogy megkétszerezi az életkorát. Ám a fiú érkezésekor olyan eseményekkel szembesül, melyekre a legkevésbé sem számított – és ebben a múltban neki kell felépítenie a jövőt…

Miért érdekel? Időutazós. Imádom az ilyen témájú filmeket és könyveket, és ez is izgalmasnak tűnt a leírása alapján.

General Press

(Címkéi: fantasy, görög mitológia, istenek, ókor)
Fülszöveg: ~
A leghatalmasabb titán, a Napisten, Héliosz házában egy kislány születik. Kirké furcsa gyermek – nem rendelkezik hatalommal, mint az apja, sem azzal a rosszindulatú vonzerővel, mint az anyja. Ám amikor társaságért a halandók világa felé fordul, felfedezi, hogy mégiscsak van egy különleges tehetsége: a varázslás képessége, amelynek révén szörnyekké tudja változtatni a riválisait, ráadásul még az istenekre is veszélyt jelenthet.
Fenyegetettségében Zeusz száműzi őt egy lakatlan szigetre, ahol az istennő tökéletesíti titkos tudományát, vadállatokat szelídít, és a híres mitológiai alakok közül többel is találkozik: a vérszomjas Minótaurosszal, az ügyes kezű Daidalosszal, a gyilkos Médeiával és persze a fortélyos Odüsszeusszal is.
Ám egy nőnek veszélyes egyedül élni, Kirké pedig akaratlanul is magára vonja mind az emberek, mind az istenek haragját, és végül az egyik legrettegettebb olümposzi istennel találja szemközt magát. Hogy megvédje, amit a leginkább szeret, minden erejét össze kell szednie, és egyszer s mindenkorra választania kell az istenek és a halandók világa között.

Miért érdekel? Valahogy a csapból is ez folyik, ezért kíváncsi lettem rá. Meg odáig vagyok a görög mitológiáért is!

Menő Könyvek

(Címkéi: romantikus, YA)
Fülszöveg: ~
Két éve már, hogy a tizenhat éves Paige Hancock első szerelme vízbe fulladt. Paige végre készen áll, hogy egy második esélyt adjon a középiskolás éveinek, és van egy terve. Először is: randizni Ryan Chase-zel, a fiúval, akit már rég kiszúrt magának – ez a legjobb módszer arra, hogy végre újra normális életet éljen.
Második: belépni egy szakkörbe. Ám amikor Ryan kedves, fura unokatesója, Max a gimnáziumba érkezik, és Paige-et a kvízkupa-csapatba invitálja, a lány tökéletes terve összeomlik. Képes lesz szembenézni a félelmeivel, és nyitottan fogadni azt az életet, amilyet magának szánt?

Miért érdekel? Szerettem az író első regényét, és ez is bájosnak tűnik.

Metropolis Media

(Címkéi: disztópia, posztapokaliptikus, sci-fi, társadalomkritika)
Fülszöveg: ~
A Nagy Vágás utáni világ futurisztikus Japánjában Evan, a szlovén színházrendező egy elveszett szerelem emlékétől menekülve állít színpadra egy darabot. Szemünk előtt egy embertelen megapolisz pusztuló társadalmának képe rajzolódik ki, melynek tagjai a magány elől a drogokhoz menekülnek. A főhős otthontalanságát, számkivetettségét szinte kozmikus méretűvé növeli a külvilág káosza.
Eközben a szlovén vidék szívében az abszurdan diszfunkcionális Volk család feje, az egykori honvédelmi miniszter és politikus Kras születésnapi ünnepségébe csöppenünk, amely a régi sérelmek és viták fölhánytorgatásával, új konfliktusokkal is együtt jár.
Végül megismerkedhetünk a költőnő, Zoja üzenetével, miszerint csak a művészet mentheti meg a társadalmat, mely a Nagy Kakofóniát megszakító Nagy Vágás után széttagozódott, olyannyira, hogy lehetetlenné vált benne a kommunikáció.
Mindhárom főszereplő hozzájut egy repülőjegyhez Šivbe, az ütközőzónába, ahol a szálak összeérnek. Valamennyien a Nagy Vágás utáni világrendszer valósága elől menekülnek, amely az emberek számára az elveszettség és az egymástól való elidegenedettség világát hozta magával.

Miért érdekel? Csak és kizárólag a fülszöveg miatt figyeltem fel a könyvre. Érdekes, összetett, és komfortzónát elhagyós számomra.

Underground

(Címkéi: horror, kaland, thriller)
Fülszöveg: ~
Szakad a hó az isten háta mögött, a hazafelé igyekvő Ector atya alig lát ki a szélvédőn. Bár kocsija ide-oda csúszkál a szerpentinen, olyan nagyon azért nem zavarja a dolog. Elvégre szombat este van. Egy „olyan” szombat este. Az „olyan” szombat estéken pedig egész egyszerűen nem történhet baj. Vagy mégis? Az út szélén felbukkanó apró csillanás egy kissé megzavarja a férfit. Mi a fene volt az? És miért volt olyan pokolian ismerős? Az egyre többször és többször felbukkanó fény felpiszkálja a pap lelkének, múltjának sötét darabkáit. Őrült hajsza kezdődik az idővel és egy furcsa fenevaddal, miközben a háttérben lassan vörösbe borul a Monte Pedro délceg csúcsa.

Miért érdekel? Szerettem az író első könyvét. Tetszett, hogy van valami borzasztó beteg a történet meséli módjában, és kíváncsi vagyok arra, hogy milyen a második egyrészese. (Hahaha… a borítóra kaptam fel a fejem… :D)

Külföldi megjelenések

disztópia krimi sci-fi thriller

fantasy paranormális urban fantasy

retelling/átdolgozás fantasy romantikus ifjúsági/YA

sci-fi disztópia misztikus

fantasy mágia ifjúsági/YA

időutazás sci-fi

LMBT+ ifjúsági/YA

disztópia misztikus scifi YA

realista romantikus LMBT+ ifjúsági/YA

mitológia fantasy gyermek- és ifjúsági irodalom/MG

LMBT+ fantasy gyermek- és ifjúsági irodalom

pszicho-thriller thriller

szuperhősös képregény

átdolgozás fantasy hercegnő YA

romantikus mágia átdolgozás fantasy ifjúsági/YA

high fantasy sárkány YA

énregény pszichés betegség ifjúsági/YA

kaland gyermek- és ifjúsági irodalom/MG

realista romantikus ifjúsági/YA

fantasy ifjúsági/YA

vvvvv
Köszönöm a figyelmet! Jó olvasást!
A borítók a könyvek borítói. Az Érdekel és Megjelenik táblán gyűjtöm őket.
vvvvv


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése