2019. január 29., kedd



TOP 5 | Elolvasandó egyrészesek


Amióta beköszöntött az újév, azóta csak bővül és bővül a várólistám… Ennek egyrészt az az oka, hogy rengeteg várólista csökkentő kihívásra jelentkeztem fel év végén (erről már meséltem itt), másrészt rengeteg friss megjelenésről kapok hírt. (Ha nagyon szőrszálhasogató szeretnék lenni, akkor be kéne vallanom, hogy magamtól kutatom a friss megjelenéseket, de szerencsére nem vagyok az! ;)) Mivel kezelhetetlen hosszúságúra nőtt a tervezett elolvasandók száma – hogy a tervezett 2019-es blogturnékról ne is beszéljek -, úgy döntöttem, hogy első körben összeszedem melyik 5 önálló regényt szeretném nagyon elolvasni a közeljövőben, aztán egy későbbi TOP5 posztban áttérek a várólista élére került trilógiákra/sorozatokra is.

A mostani TOP 5 válogatásban olyan könyvek vannak, amiket már régebben kinéztem magamnak, csak félek, hogy elnyomja őket a friss megjelenések áradata... 


Jó olvasást!

--- Olvassatok tovább! ---

vvvvv
< Moly: ~96% >

Már akkor kinéztem magamnak ezt a gyönyörűséges, nagy alapú, felnőtteknek szóló mesekönyvet, amikor megpillantottam az INSTAGRAM oldalát! Elképesztő, hogy micsoda őrült és kedves bejegyzései vannak a fiókot vezető írónak, abszolút szimpatikusak a megnyilvánulásai, szóval csak még jobban rákattantam miatta a könyvre.

FÜLSZÖVEG: „Az elveszett boszorkány történetére kíváncsi az olvasó? Ha a juhászokat kérdezzük, csak a szemükre húzzák a kalapjukat és morognak a bajszuk alatt vagy nagyokat köpnek kelet felé, nehogy valamilyen varázslat megrontsa a jószágot. A mosolygós pap arca elkomorul, a bika akkorát prüszköl, hogy köd támad és az összes gulyás elszelel. A kovács szitkozódik, a komédiás a markát tartja, de meggondolja magát és inkább ő is csendben marad. Az asszonyok persze beszédesebbek: mekkora tragédia, óbégat az egyik. Dehogyis: kész komédia, veti ellen a másik. A fiatalabb lányok mindent tudóan összenéznek: micsoda szerelem, sóhajtják csendben és a kút felé kémlelnek, ahol az előbb még egy gulyáslegény csillapította a szomját. A legfiatalabbak szavát alig érteni: kaland, csata, a hős Pista (a hős Erzsi, mondják a lányok), az átokkal kezdődött minden, meg a tűz, meg a víz, meg a sok varázslat. A tanító csitítja őket, majd ennyit mond: fogalmam sincs. Ez a könyv az elveszett boszorkány igaz története. Aki nem hiszi, járjon utána.”

< Moly: 93% / GoodReads: 4,35 >

Egyből a megjelenésekor felfigyeltem a könyvre, ugyanis szinte vadászom a bájos LMBT+ ifjúsági/YA-regényeket akár magyarul, akár idegen nyelven jelennek meg! (BÓNUSZ infó: január 11-én a Könyvmolyképző kiadó Molyon bejelentette, hogy fordításra vár, de érkezik náluk a könyv. #sohappyAniTiger)

FÜLSZÖVEG:
„Three years ago, Tanner Scott’s family relocated from California to Utah, a move that nudged the bisexual teen temporarily back into the closet. Now, with one semester of high school to go, and no obstacles between him and out-of-state college freedom, Tanner plans to coast through his remaining classes and clear out of Utah.
But when his best friend Autumn dares him to take Provo High’s prestigious Seminar—where honor roll students diligently toil to draft a book in a semester—Tanner can’t resist going against his better judgment and having a go, if only to prove to Autumn how silly the whole thing is. Writing a book in four months sounds simple. Four months is an eternity.”

< Moly: ~100% / GoodReads: 4,38 >

Bár kifejezetten az erőszak / nemi erőszak központú történeteket nem kedvelem, mégis szeretem az erős drámai vonaló ifjúsági/YA-történeteket, és ez is az. Három lány történetét meséli, mindhárman eltérnek az átlagostól - pl.: az egyikük autista, a másik leszbikus -, szóval egészen izgalmas szemszögekkel dolgozott az író, és emiatt figyeltem fel rá. (BÓNUSZ INFÓ: A Molyon lévő eladott jogokkal foglalkozó polcban eddig még nem csalódtam. Amiről azt írták, hogy érkezik majd magyaruk, még mindig érkezett, és ott szerepel az az infó is, hogy a Könyvmolyképző leszerződött erre a könyvre is.)

FÜLSZÖVEG:
„Three misfits come together to avenge the rape of a fellow classmate and in the process trigger a change in the misogynist culture at their high school transforming the lives of everyone around them in this searing and timely story.
Who are the Nowhere Girls?
They’re everygirl. But they start with just three: Grace Salter is the new girl in town, whose family was run out of their former community after her southern Baptist preacher mom turned into a radical liberal after falling off a horse and bumping her head. Rosina Suarez is the queer punk girl in a conservative Mexican immigrant family, who dreams of a life playing music instead of babysitting her gaggle of cousins and waitressing at her uncle’s restaurant. Erin Delillo is obsessed with two things: marine biology and Star Trek: The Next Generation, but they aren’t enough to distract her from her suspicion that she may in fact be an android.
When Grace learns that Lucy Moynihan, the former occupant of her new home, was run out of town for having accused the popular guys at school of gang rape, she’s incensed that Lucy never had justice. For their own personal reasons, Rosina and Erin feel equally deeply about Lucy’s tragedy, so they form an anonymous group of girls at Prescott High to resist the sexist culture at their school, which includes boycotting sex of any kind with the male students.”

< Moly: 82% / GoodReads: 3,88 >

Ez az a könyv, aminek már a fülszövege meggyőzött arról, hogy lököttség. Meg aztán ki ne akarna időutazó lenni? Én tuti kipróbálnám, ha csak olvasóként is. Szóval így esett az eset, hogy felkerült a polcomra és a listámra. :)

FÜLSZÖVEG:
„Lélegzetelállító kaland, mely dacol térrel és idővel.
Farway Gaius McCarthy az időn kívül született egy XXIV. századi időutazó anyától és egy ókori gladiátor apától, így egész léte dacol a természet törvényeivel. Álma, hogy ő is időutazó lehessen, de megbukik a záróvizsgán, így be kell érnie a kapitánysággal egy kalózhajón, amellyel a feketepiacra szánt kincseket rabolja össze a múltból. Vele tart legjobb barátja, a zseni és kocka mérnök, Gram, a színes hajú történész, Imogen – akik titkon szerelmesek egymásba –, és az orvos Priya, akitől pedig Farway lélegzete akad el minden pillanatban. Egyik bevetésükön, a süllyedő Titanicon találkoznak egy Eliot nevű titokzatos lánnyal, aki mintha mindig előttük járna egy lépéssel, és drámai titkokat őriz, amelyek az első perctől meghatározzák Far életét. Eliot, aki pontosan tudja azt, hogy a történelem nem olyan megváltoztathatatlan, mint amilyennek látszik, őrült vágtába kezd Farwayjel és legénységével az időn át, hogy helyrehozzanak bizonyos dolgokat, amíg még van rá lehetőség.”

< Moly: 84% / GoodReads: 3,42 >

Nos, úgy alakult, hogy időről-időre megakad a szemem olyan könyveken vagy filmeken, amiknek a központi témája az öngyilkosság. Ebben az esetben előbb a filmbe futottam bele, el is kezdtem volna nézni, de aztán úgy döntöttem, hogy előbb inkább elolvasnám. (Mert csak jót olvastam a szerző könyveiről Molyon.) Másnap pedig kaptam egy sok százalékos , ingyen szállítós kupont az egyik antikvár webshoptól... #égijelek

FÜLSZÖVEG:
„Londonban, szilveszter éjszakáján, egy toronyház tetején négy öngyilkosjelölt tapasztalja meglepetten, hogy az élet nyűgeitől való magányos búcsú helyett valóságos partiba csöppent.
Ők négyen némi udvariaskodás után – hogy ki ugorjon elsőnek – akarva-akaratlan megmentik egymás életét: legalábbis egyelőre.
Nick Hornby a rá jellemző humorral s ugyanakkor mély empátiával meséli el a négy egészen különböző ember halálugrás helyetti bukdácsolását az életben.”

vvvvv
Köszönöm a figyelmet! Jó olvasást!
vvvvv


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése