2019. január 11., péntek



Könyves legek 2018 a'la AniTiger



Mindig is lusta voltam átnézni az olvasmánylistámat a legek végett, mert azért 100+ könyvet átnézni, aztán kiemelni közülük a legjobbakat, hát az nem piskóta... :)) Eddig az év közben feljegyzett, emiatt vagy amiatt tetsző könyveket emeltem ki év végén az összesítő posztomban. (Pl.: mely könyveket sajnálom, hogy nem sikerült elolvasnom az adott évben a tervezettek közül.) 
Viszont nemrég úgy döntöttem*, hogy idén végre összerakok egy normális listát az előző évem alapján: LEGenként szigorúan EGY könyvvel. (Merész vállalkozás tőlem, de - Spoiler! - sikerült! ) Beletelt pár napba, és pofára esésbe (hiszen rá kellett döbbennem, hogy alig olvastam pl.: klasszikusokat, illetve az összes bepótolt kötelező rettenetes élmény volt számomra...), de íme... 

*Az ötlet onnan jött, hogy Vegazus blogját (Könyvsarok blog) olvasgattam, és megtetszett a Legek 2018 című bejegyzése. (Plusz azt írta, hogy szívesen látna tőlem egy hasonló listát, szóval magára vessen. :D)
--- OLVASS TOVÁBB ---

❖❖❖❖❖
Legjobb átdolgozás / retelling

Ha valaki egy igazán ötletes retellinget (újramesélést) szeretne olvasni, akkor el kell olvasnia ezt a könyvet. A kis herceg című klasszikus romantikus YA-regénnyé átírása éppen azt a hatást hozta, amit vártam: feldobott és szórakoztatott.

Legnagyobb csalódás


Nekem kifejezetten tetszett ez a borítója, egészen érdekesnek is tűnt, ezért hatalmas csalódás volt, hogy mennyire unalmas, logikátlan volt a történet. A főszereplő ráadásul egy nagyon so-so karakter volt számomra, mert butuskának és bénának tartottam, elég kevés szimpatikus megmozdulása vagy megszólalása volt…

Legszebb borító

Nálam tarolt Japánnal, a rókákkal (akiket éppen a kicunék miatt imádok), és azzal, hogy egy kliséktől hemzsegő világban, ahol azt gondolnám, hogy már mindent megírtak, amit lehetett, sikerült valami egyedit alkotnia az írónőnek. (Oké, utána kell hozzá nézni a kicunéknak előtte, hogy az alap dolgok velük kapcsolatban - pl. a csillaglabda - érthetőek legyenek.) 

Legrondább borító

Annyira ronda, hogy inkább egy másik kiadásét szúrtam be a blogon a fülszövegnél. :D Főleg azok után borzasztó ennek a kiadásnak a borítója, hogy körbenéztem mennyi érdekes és kreatív borítót készítettek hozzá felkapott könyv lévén világszerte...

Legérdekesebb disztópia

Elég érdekes ez a történet, hiszen egy olyan helyen játszódik, ahol az emberek a testükre tetoválják az életüket, és én még nem találkoztam hasonlóval eddig. Születésükkor a tetoválók rájuk tetoválják a nevüket, a hátukon egy gyönyörű fa meséli el a családjuk történetét, a korukat pöttyök jelzik, kisebb és nagyobb bűneinket a bal felkarjukra, elért sikereiket a jobb felkarjukra tetoválják a tetoválók. Az elfeledéstől az óvja meg őket, hogy a haláluk után a nyúzók lenyúzzák a bőrüket, könyvbe szerkesztik a tetoválásaikat, majd a lélekbíráló ceremónia után a család könyvtárába kerül a könyv. (Persze NEM élnék itt a tűfóbiámmal...)

Legjobb életmóddal foglalkozó könyv

"Az ikigai japán szó, nincs pontos fordítása. Az ikigai az élet értelme, vagy az, ami miatt minden reggel örömmel kelünk fel.
A szó az "élet" vagy "életben lenni" jelentésű iki és "ami megéri a farádtságot, és aminek értéke van" jelentéső gai szavak összekapcsolásával jön létre. Szó szerint lefordítva azt jelenti: "az, amiért megéri élni".
A japánok elgondolása szerint mindannyiunkban ott él az ikigai, akár még több is, még ha nem is tudunk róla."

Legjobb erotikus regény

Oké, LMBT new adult romantikus erotikus regény, de a 2018-ban olvasott erotikus regények közül messze  ez volt a legjobb szerintem. Egyszerűen nem bírtam abbahagyni, imádtam olvasni a fiúk barátságáról és szerelméről. Szerintem ez egy nagyon jól megírt és kitalált romantikus LMBT regény.

Legjobb LMBTQ+ regény

Eléggé felkavaró a történet, hiszen lássuk be, hogy egy ötvenes férfiról, egy tisztességben megőszült férjről, apáról, nagyapáról beszélünk, aki úgy dönt, hogy nőként fogja leélni a maradék életét! Konkrétan sokkot kaptam, amikor megértettem, hogy Luke 55 éve nőként gondol magára, 55 éve nyomja el a benne élő Luciát!

Legjobb fantasy (gyerek/ifjúsági)

Nálam ez a könyv elég sok mindent vitt... IMÁDTAM! A Harry Potter, az Eragon, a Percy Jackson vagy a Magisztérium könyvsorozatokon nevelkedett emberek, illetve akik ezek miatt a könyvek miatt szerették meg az olvasást, folyton a kedvencükhöz mérik az ilyen történeteket. Nálam ez is felkerült a varázslatos kedvencek közé!

Legjobb fantasy (young adult ~ YA)

A ​Beauregard testvérek Madame Du Barry képzett Belle-lányai. Ők azok, akik „színekkel” születtek, vagyis ők nem szürke, ráncos bőrrel, cseresznyepiros szemmel és szalmaszínű hajjal születtek, mint a „Gris”. Arra születtek, hogy a szürke embereket kiszínezzék, hajuknak textúrát, bőrüknek színt, szemüknek fényt adjanak, és mindezekre képesek az arcanájuk segítségével. Mivel a szürkék pénztől függően annyiszor változtatják a kinézetüket és az alakjukat (!), ahányszor akarják, a szépség a legkelendőbb árúcikk a világukban, és az igazi Belle-lányok hatalmas megbecsülésnek örvendenek.

Legjobb fantasy (felnőtt)

IMÁDTAM ezt a fogcsikorgató hidegben játszódó, orosz/szláv tündérmesei elemekkel megtűzdelt, varázslatban és fordulatokban bővelkedő könyvet olvasni! Érdekes volt, hogy szembeállította a kereszténységet a pogány hittel, hogy ráerősített a gonosz mostoha vonalra, és az is, hogy mennyire furcsán kezelték akkoriban az eljegyzéseket és a házasságokat!

Legjobb filmadaptáció

Most kivételesen nem azt értékeltem, hogy mennyire volt a LEGTÖRTÉNETHŰBB a film, ugyanis ez a film a könyv után borzalmas élmény volt. Ugyanakkor önmagában tetszett, és szinte azonnal újra is néztem, mert iszonyat jók a színészek! A könyv is újraolvasós számomra.

Legaranyosabb gyerekkönyv

Bájos, jól kitalált és megalkotott történet, amit abszolút feldobtak a sztorihoz passzoló cuki illusztrációk, és a szójátékok, amikért különösen odáig voltam!

Legjobb realista YA-regény

Ötletes, üde, tele van poénokkal és az egész jó hangulatú. Szerintem ez Laura eddigi legjobb könyve akkor is, ha nem bír elszakadni a „szuper pasi rácuppan az átlagos csajra”-fétisétől.

Legszebb illusztráció / legjobb illusztrátor
Kicsit timbörtönösek, kicsit furcsa stílusúak, de alavetően imádni valóak a férfi rajzai, és totál passzolnak a történethez. Egy teljes oldalas képen annyiféle apróság van, hogy tök sokáig el lehet nézegetni.

Legjobb krimi

Nem túl gyakran olvasok krimit, viszont kedvelem a véres, ijesztő skandináv krimiket. Ez egy sokrétű, nagyon összetett és borzongatóan jól felépített történet, aminek a központi figurája nem tökéletes, de szerethető. (A film miatt olvastam el, amit aztán meg is néztem, mert nagyon szeretem azt a színészt, aki Harry Holet alakítja.)

Legmeghatóbb történet

Szerettem, hogy Lilla, az oszteoszarkómás főszereplőnk úgy dönt, hogy ad egy évet magának a gyógyulásra, ami alatt minden kezelésbe belemegy, mindent megpróbál, de ha ez nem jön be - és nem jön be, hiszen itt kezdődik ez a történet... -, akkor bizony elkezdi szedni a Fortepex nevű - de igazából nem létező - gyógyszert. A gyógyszert, amitől talpra áll pár hétre, és amibe mielőbb bele fog halni...

Legnépszerűbb könyvértékelésem

Imádom Holly Blacket meg a fantasykat, amiket ír, és a szívem szakad meg, hogy nincs a kezemben a folytatása. Annyira jó az egész felépítése, annyira ki van találva minden Mabtól kezdve a Smilax nemzetség koronázási szertartásain át a Tündérföldi sulirendszerig, hogy hihetetlen. Ráadásul a főszereplő se piskóta, hanem egy kemény, rafinált csaj, aki ügyesen bánik a karddal, és nem átall ugyanolyan kegyetlenül visszavágni a tündéreknek, amennyire ők voltak kegyetlenek vele.

Legfurcsább élmény

Antropomorfizált (két lábon járó, emberi tulajdonságokkal felruházott) állatok rosszalkodnak az ötvenes évek Amerikájának noir világában. Szóval igen, elég fura...

Egyébként < ITT > már írtam a egy rövid Best Of-ot! ;)

vvvvv
Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!
vvvvv


1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lett, szuper, hogy megírtad! :) Valóban időigényes az ilyen, és minél több könyvet olvastál, annál tovább tart, de annál nagyobb élmény is (szerintem)! :)
    A legnagyobb csalódáshoz: *pacsi*!
    A kegyetlen herceghez pedig: https://www.goodreads.com/blog/show/1474

    VálaszTörlés