2018. december 22., szombat



Alice Broadway: Ink (Ink-trilógia 1.) | BTK értékelés




A Maxim kiadó jóvoltából Magyarországon is olvasható Alice Broadway különleges története, ami egy olyan világban játszódik, ahol az emberek életének minden fontos pillanatát megörökítik a bőrükön már a születésüktől fogva. Leora édesapja halála után egy olyan jelet talál a férfi bőrén, ami a legnagyobb bűnt szimbolizálja, ezért a lány kutatni kezd apja múltja után... Tarts a Blogturné Klub tagjaival, és a turné végén pedig hárman a könyvet is megnyerhetik a Maxim Kiadó jóvoltából!


– És ha tested minden négyzetcentiméterét tetoválások borítanák, és minden szó, amit kimondtál, a testedre lenne írva, az elég lenne ahhoz, hogy leírjon téged? Elég lenne arra, hogy valaki megismerje, milyen is vagy valójában?


Fülszöveg:
Képzelj el egy világot, ahol minden tettedet és életed minden jelentősebb eseményét a bőrödre tetoválják!
Saintstone-ban nincsenek titkok: születésed pillanatától kezdve megörökítik a bőrödön az elért eredményeidet, kudarcaidat és életed minden fontos pillanatát. Vannak megbecsült jelek, amelyek azt üzenik a külvilág felé, hogy jó ember vagy. És vannak szégyenletes jelek, amelyek árulóként megbélyegeznek. Leora az apja halála után abban talál megnyugvást, hogy az apja bőre gyönyörű történeteket mesél. Ez egészen addig tart, amíg Leora föl nem fedez az apja tarkóján egy jelet… a jel a Saintstone-ban elkövethető legnagyobb bűnt szimbolizálja. Leora rádöbben, hogy nem ismerte a saját édesapját. Miközben próbálja az igazságot kideríteni, megismerkedik Oscarral, aki egy bűnöző fia. Ahogy a fiatalok lassan közelebb kerülnek egymáshoz, Leorában úgy erősödik a kérdés: a fiú jelenti majd számára a megoldást, vagy csak bajt hoz a fejére?

Könyv információk:

Eredeti mű: Ink
Eredeti megjelenés éve: 2017
Maxim, 2018
336 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632619675 ·
Fordította: Beck Anita
A trilógia:
1. Ink
2. Spark
3. Scar
(befejezett)

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

Elég érdekes ez a történet, hiszen egy olyan helyen játszódik, ahol az emberek a testükre tetoválják az életüket, és én még nem találkoztam hasonlóval eddig. Születésükkor a tetoválók rájuk tetoválják a nevüket, a hátukon egy gyönyörű fa meséli el a családjuk történetét, a korukat pöttyök jelzik, kisebb és nagyobb bűneinket a bal felkarjukra, elért sikereiket a jobb felkarjukra tetoválják a tetoválók. Az elfeledéstől az óvja meg őket, hogy a haláluk után a nyúzók lenyúzzák a bőrüket, könyvbe szerkesztik a tetoválásaikat, majd a lélekbíráló ceremónia után a család könyvtárába kerül a könyv.

Leora éppen a vizsgái előtt áll, édesapja nemrég elhunyt, így egyszerre nyomasztja őt, hogy sikeres vizsgát téve tetováló lehessen, és a lélekbíráló ceremónia után visszakapja az édesapját (vagyis a történetét, a könyvét). Mindeközben az új polgármester kissé talán elvakultan vadítja a népet az üresemberek (=a nem tetovált bőrű emberek) ellen, így a lány belefut egy nyilvános jelölésbe is, aminek van némi francia nyilvános akasztás-feelingje szerintem, ám itt a bűnösnek a nyakára rávarrnak egy varjú tetkót, és nem ölik meg. Viszont a varjú az elfeledettek jele, és a halála után az ilyen tetkóval rendelkezők könyvét a lélekbírálási ceremónián elégetik, nem emlékezhetnek meg róla.

Ebben a világban az emlékezésnek és a történeteknek hatalmas szerepe van. Van egy kiemelt szakma is ehhez kapcsolódva: a mesemondó. Mel, Leora mentora is mesemondó, nincs saját története, családfája, az ő bőrére a közösség történetét, a meséiket varrják fel a tetoválók. Egyébként a regénybe több komplett mesét is beleírtak, némelyik új - és a tetováltak meg az üresek eredetét regéli és a Fehér Boszorkánnyal meg a testvérével, Moriahval a főszerepben -, míg némelyek létező mesék újragondolásai. (Például imádtam a Csipkerózsika alternatív befejezését. Ld.: ITT) Nagyon feldobták a könyvet!


„Aznap éjjel arról álmodom, hogy lenyúzzák a bőrömet.
A bőrömet felszeletelik. Csakhogy nem őrzik meg a jeleket raja, hanem mindegyiket kettőbe, háromba vagy négybe vágják. Minden jelentéssel bíró emléket felszabdalnak. Mintha egy puzzle lennék, amit soha nem lehet összerakni.”


Összességében

Elképesztő módon összetett történet, bár a Belle-lányok regénye után olvasva… Hááát… Nos, azt tartom egyedibbnek, kidolgozottabbnak, és emiatt ezt nem éreztem kiemelkedő alkotásnak. Abszolút jól van felépítve, nagyon jól csűrték-csavarták a lány és a titokzatos varjú tetoválás utáni nyomozás történetét – a befejezése egészen megdöbbentőre sikerült!
Szuper volt az is, hogy Leora teljesen váratlan döntéseket hozott, és sosem tudtam kitalálni, hogy mit fog lépni adott helyzetben. Kicsit talán instabil karakternek tűnt, de lehet, hogy emiatt bírtam annyira. A történet talán kicsit hasonlított A Vétkesre, de ez jobban tetszett, mert gyönyörűnek tartom a halottakról való megemlékezést és a hátra tetovált családfákat, vagyis az izgalmas apróságokat! (Elképesztő, hogy a lány és Sophie képes olvasni a jelekben. Kíváncsi lennék arra a szerkesztői dologra is.)

Értékelés: 4,5


Bakancslista-tétel: tetováltatni! (Még nem tudom, melyik tervezett mintával kéne kezdeni… Ugyanis ezer tervem van, mivel régóta tervezem. De most iszonyatosan rám jött az inger. A könyvben néhányan tematikus tetoválásokat csináltatnak maguknak. Pl. Leora édesanyja mindent virágokkal mond el magáról. Ez borzasztóan tetszik, de tuti, hogy képtelen lennék egy tematikánál maradni.)

Készült hozzá extra: Best of Instagram

Kedvcsináló idézetek:
– Mindannyian rosszak vagyunk egy kicsit. Mindenkinek az életében van olyan, amit szégyell vagy amit megbán. Olyan dolgok, amikkel megbántottuk a lelkünket vagy azokat az embereket, akiket szeretünk. De eközben mindenkiben van valami jó is. És merem állítani, hogy a legtöbben inkább jók, mint rosszak. Az élet arról szól, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, és kijelöljük helyünket a kontinuumban. Egy kicsit jók vagyunk és egy kicsit rosszak, de az nem egyenlő a szürkével.
Életemben először kérdőjelezem meg a hitemet, és ez rettentően megrémít.
Életemben először meg akarom változtatni a szabályokat.
Életemben először felteszem a kérdést: mit számít, hogy mi van a bőrünkön, amikor a lelkünk örökkévalósága a tét?
– Mindenki ismeri a történetet, Obel. Azt a nőt elátkozták, mert egy különc, és örökre el fogják felejteni. Azt akarod mondani, hogy én is olyan vagyok, mint ő?
– Tényleg elfelejtették, Leora? – Obel úgy néz rám, mintha az arcomból akarná kiolvasni a következő mondatát. – Valóban elfeledett? Nekem nagyon úgy tűnik, hogy sokat tudsz róla, és lefogadom, hogy a barátaid is. – Vonakodva bólogatok. – Sőt, úgy tűnik, hogy a történelem során ő az egyik legemlékezetesebb nőalak.

✿✿✿✿✿
A képek a Pinterest táblámról származnak: Ink-trilógia by Alice Broadway
INK #1 borítók a GoodReadsen.
✿✿✿✿✿


Nyereményjáték:

Leora világában az emberek szó szerint a bőrükön viselik az élettörténetüket, ezért mostani játékunk is a testet díszítő mintákhoz fog kapcsolódni! Olyan könyv borítókat keresünk, amin tetovált / testfestett alakok szerepelnek, ám a csavar a dologban, hogy nem képről, hanem idézetről kell felismernetek azt! Egy kis segítség: ha nincs a borítón tetoválás, nem jó könyvet találtál meg! Megoldásként a könyvek címét várjuk a dobozba!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“– Te is félsz tőlem, Tobias?
– Rettegek – feleli mosolyogva.”

ÁLLOMÁSOK:

12.16. Hagyjatok! Olvasok! (extra)
12.19. CBooks




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése