2018. december 11., kedd



Jay Asher: What Light - Micsoda fény! | BTK értékelés




A Tizenhárom okom volt sikerszerzője egy új, karácsonyi-romantikus regénnyel jelentkezett, ami többek között az első szerelemről, a megbocsátásról és a második esélyről szól. A különleges történetről a Blogturné Klub bloggerei extra állomásokkal tarkítva mesélnek. Játssz velünk, és nyerd meg a 3 ajándék könyv egyikét!


– Ha le akartok lépni, most azonnal induljatok – sürget minket. – Úgy tűnik, anyád be szeretne nevezni az idei csúnyapulcsi-versenyre. Szerintem meg is nyeri.
– Mennyire gázos? – kérdezem.
Heather az orrát vakargatja. 
– Hát figyelj: ha nem ő nyer, a zsűrinek semmi érzéke a ronda dolgokhoz.


Fülszöveg:
A szerelem mindent legyőz?
Sierra szeretné megérteni. Caleb szeretné jóvátenni.
Együtt rátalálhatnának az igaz szerelemre – ha elég bátrak ahhoz, hogy elfogadják, ami történt.
Keserédes történet az első szerelemről, a megbocsátás erejéről és a második esélyekről. Arról, hogyan lásd meg a másik valódi személyiségét. Sierra csak átmenetileg lakik a városban: a családjával minden évben eltöltenek itt egy rövid időszakot. Ez idő alatt a lány megpróbál érzelmileg távol maradni a fiúktól – Caleb pedig épp azon dolgozik, hogy megbocsásson önmagának, miután egy szörnyű tettet vitt véghez. A fiú szerint: mindenkinek lehet néha rossz napja. De csak akkor kezd el hinni ebben igazán, miután megismerte Sierrát.

Könyv információk:

Eredeti mű: What Light
Eredeti megjelenés éve: 2016
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
264 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634575061 ·
Fordította: Nagy Boldizsár
Országos megjelenés:
2018.12.07.
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem...

A karácsonyi szerelmes regényekben nehéz újat mutatni, hiszen az összes arra épít, hogy tél van, esik a hó, milyen szép a karácsonyfa, forró csoki és csókolózás hóesésben. Egyébként ez mind-mind megvan ebben a történetben is, szóval ha ilyesmit keresel, akkor szuper! 
Viszont ebben a főszereplő (Sierra) családja minden télen elmegy a családi farmra, ahol egy ezüst színű lakókocsiban lakva fenyőfákat ad el. (Sierrának egyébként van egy saját kis facsordája a Cardinals Peak tetején is, ami elég jelentős szerepet játszik a történetben, ezért bővebben nem emlegetném, de el kell, hogy mondjam, ez iszonyatosan bejött, ahogy a családi karácsonyfa-farm is!)



Milyen is ez a regény? Alapvetően egy bájos, ám részleteiben gazdag humorú sztoriról van szó: például amíg Sierra pici volt, addig nem volt gond a sok kisegítő munkás srác, ám,idén alig győzi elhessegetni a Sierra körül legyeskedő fiúkat wc-t pucolni! Őszintén szólva tök jól elnevetgéltem azokon a részeken, amikor felbukkant a fiúkat budisuvickolásra elzavaró apu!


A domb teteje felé mutatok: 
– Szerintem még nem tudod, de képzeld, azon a dombon hat fenyőfát nevelek.
Gyorsan rám pillant, majd a sötétségben derengő domb felé néz. 
– Van egy karácsonyfafarmod a Cardinals Peaken? – kérdezi.
– Nem éppen farm – felelem –, de minden egyes évben ültetek egy új fát.



A romantikus rész jócskán fel van gyorsítva, hiszen elég kevés idő áll a fiatalok rendelkezésére, így nehéz rendesen kibontakoznia Sierra és Caleb szerelmének. Szerintem nem is sikerült... Túl hamar dobják be a fiú sokkoló múltját, túl hamar melegednek össze, túl hamar... Amennyire szerettem a fákról, a mentás moccacinózásokról, Devon és Heather kapcsolatáról, Sierra mások által ritkán használt szavairól, és Caleb jótékonykodásáról olvasni, annyira zavart a rohanás a szerelmi szálon. A legjobban azokat a pillanatokat szerettem, amikor el voltunk varázsolva a téllel és a közelgő Karácsonnyal! Érdekes volt ugyan Sierra kétlakisága és Heather meg Devon bonyolult kapcsolata is, de az, hogy mindenki beledumált a másik kapcsolatába, döntésébe, és mindenki próbálta a saját jótanácsait lenyomkodni mások torkán, attól gutaütést kaptam...

Összességében

Minden vágyam egy igazi karácsonyi öntött gyertya (megtetszett a „Nagyon különleges karácsony” fantázianevű a könyvben), egy gyönyörűen feldíszített, igazi fenyőillatú karácsonyfa, és egy uborkás medvecukor illatú testápoló! (Ez utóbbi főleg azért, mert el sem tudom képzelni, milyen lehet, de állati jó ajándéknak tartom!)
Oké, beszéljünk egy kicsit a könyvről is! Jól szórakoztam olvasás közben, mert egy könnyed hangvételű, humoros, nagyon karácsonyi érzést okozó történet, ami tele van szerethető karakterekkel. Az már más, hogy a felgyorsított románcok nem a kedvenceim, de szerintem Caleb és Sierra nagyon jó páros. Igazából a < Spoiler - vége - Spoiler > kicsit kiakasztott, mert < Spoiler - ez milyen lezárás már? - Spoiler > De mintha anno ez lett volna a bajom az író másik történetével is, szóval valószínűleg ez van... Mindenesetre szeretem Jay Ashert, mert nagyon jó történet-, és karakter ötletei vannak! (Imádtam Sierra faterját!)

Értékelés: 4

Kinek ajánlom? ◦ Mindenkinek, aki imádja a karácsonyi YA-regényeket, és bárkinek, aki szereti a rövid idő miatt felgyorsított románcokat.

Kedvcsináló idézetek:
– Caleb, te egy nagyon enigmatikus személyiség vagy – közlöm vele.
Anélkül, hogy levenné a szemét a rajzról, így szól: 
– Muszáj felhívnom rá a figyelmed, hogy épp az előbb használtad az enigmatikus szót.
– Nem először használja – jegyzi meg Heather.
Caleb ránéz. 
– Akkor azt hiszem, ő az egyetlen ember ezen a helyen, aki valaha használta ezt a szót.
– Jaj, olyan nevetségesek vagytok – közlöm velük. – Heather, mondd meg neki, hogy már te is használtad a kumulál szót korábban. Csak három szótagból áll.
– Persze, hogy használtam, amikor… – Calebre néz, és nem fejezi be a mondatot. – Nem, igazából sosem használtam.
Látom, hogy a háta mögött két baseballos srác a fák ágai közül leskelődik. 
Caleb mellém áll, feléjük néz, mire a fiúk azonnal eltűnnek. 
– Az apád tényleg arra kényszeríti őket, hogy kipucolják a budit, ha hozzád szólnak?
– Már akkor is, ha csak úgy sejti, hogy hozzám szóltak.
– Akkor biztos nagyon tiszták azok a vécék – állapítja meg. Azt hiszem, még életemben nem hallottam ennél furcsább csajozós szöveget, már ha annak szánta.
– Kitalálom: a szüleid nem voltak otthon, amikor Devon beugrott érted – jegyzem meg. Úgy tűnik, nem érti, mire célzok, úgyhogy a frizurájára mutatok. – Hátul kicsit kócosabb a kelleténél.
Elpirul és zavartan a hajába túr. 
– Ja, hát izé…
– Szóval minden rendbe jött közted és Mr. Egyhangú közt?
– Milyen jó név! – nevet. – Hát figyelj: ha választani lehet, hogy mire használja a száját, akkor inkább a csókolózást választom, minthogy dumáljon.
Kitör belőlem a röhögés.


☃ ☃ ☃ ☃ ☃
A képek a Pinterest táblámról származnak: Micsoda fény! / What light
A könyv kiadásai a GoodReads-en: What Light
☃ ☃ ☃ ☃ ☃



Nyereményjáték:

A kötet hősnője, Sierra gyakran használ a beszédében kevésbé ismert, idegen szavakat, és ezzel sokszor viccelődnek is.
A mostani játékunk során pár idegen szó jelentését találod meg, a feladatod, hogy írd be a megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: „durvább szavak helyettesítése kevésbé bántó szavakkal”

ÁLLOMÁSOK:
12.01. - Dreamworld (extra állomás)
12.03. - Sorok Között Könyves Blog (extra állomás)
12.07. - Hagyjatok! Olvasok! (extra állomás)
12.09. - Deszy könyvajánlója
12.13. - CB Olvas
12.15. - Dreamworld
12.17. - Kelly & Lupi olvas


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése