2018. december 28., péntek



Martin Kay: Eastern | BTK értékelés




A Twister Media kiadónál jelent meg Martin Kay Eastern című regénye. Yuko és Vajk különleges világban játszódó történetét egy hat állomásos, interjúval bővített blogturné keretében ismerhetitek meg. Kövessétek a játékunkat is, mert egy helyes megfejtő megnyerheti a Twister Media által felajánlott nyereménykönyvet!


- Jegyezd meg, ha csak egy ujjal is hozzám érsz, halott ember vagy!
Vajk kisvártatva felkelt a gyékényről, és a lámpásért ment.
- Jól van, majd horkolással jelzem, ha elhagyott minden aljas szándék.



Fülszöveg:
A Titánokkal vívott háborúban porrá lett földön Yuko hírhedt törvényen kívüli. Az elárvult lányt már csak szíve haragja élteti. Konok kitartással űzi Corbent, a gyűlölt zsoldosvezért, hogy elégtételt vegyen élete megnyomorítóján. Útja során nem várt társaságba botlik nővére egykori kedvese személyében. Vajk, az életunt kalandor egyetlen célja, hogy felderítse szerelme halálának körülményeit. Az elkövető nyomai a rettegett zsoldossereghez vezetnek.
Yuko és Vajk kényszerű szövetséget kötnek, hogy kézre kerítsék Corbent, a rájuk leselkedő veszélyek mellett azonban saját démonaikkal is meg kell küzdeniük. Hiába a kettejük között kibontakozó érzelmi kötelék, ha a zsoldosvezéren való elégtételt más módon képzelik el. Vajon sikerül felülkerekedniük önös érdekeiken egymás javára?
Martin Kay mesterien kombinálja a YA klasszikus elemeit a manga akció dús cselekményvezetésével egy fantasztikusan felépített poszt apokaliptikus western világban. Könnyed és humoros, letehetetlen olvasmány.

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2018
Twister Media, Budapest, 2018
400 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9786155631672 ·
Illusztrálta: Megyeri Manó
A sorozat:
1. Eastern
2. folytatása várható…
(nem befejezett)

(Az értékeléshez olvass tovább!       )
Szerintem…

Bár bekavart a karácsonyi sürgés-forgás, számomra a könyv nem hazudtolta meg a fülszöveg utolsó mondatát, miszerint: Könnyed és humoros, letehetetlen olvasmány. Abszolút így van! A két főszereplő, Vajk és Yuko elképesztő szöveget és stílust kapott az írótól, imádtam a szópárbajaikat, a bénázásaikat, a tétova barátkozásukat, az összecsiszolódásukat, ahogy ő magukat is. Yukoért egyszerűen odáig voltam, mert nagyon kis pukkancs a csaj!  

Persze nincs elviccelve a regény, ami jó hír, hiszen a történet központi témája a bosszú. Mindkét főhős bosszút akar állni, ám mivel mindketten Corbenre pályáznak, de másképp képzelik el a férfival való „találkozást”, emiatt akadnak problémák köztük. Muszáj kiemelnem azt is, hogy irtó jó a regény ritmusa; tele van humorral, titkokkal, harcokkal, misztikummal, meneküléssel, néha kapunk pár oldalnyi háttérsztorit vagy múltidézést. Minden jól van adagolva, egyik rész sincs elnyújtva. Nekem tetszett, mert tényleg pörgős volt a sztori és a mellékszereplők (pl.: Altair, Vega Kákabélű) is egészen érdekesek.



„– Vigyorogj, tökfej! – rikkantotta a fülébe Yuko, mialatt könyökhajlatával megkapaszkodott a férfi gigájában. Még mielőtt Vajk bármit tehetett volna, a kamera pittyent egyet, és a lencse túloldalán örök mozdulatlanságba dermedt a kínos jelenet.


Nálam két dolog miatt nem lett kedvenc a regény. Az egyik a szerelmi szál, ami számomra fura és gyors volt, tulajdonképpen egyik pillanatról a másikra kezdenek el vonzódni egymáshoz, nem éreztem azt a pillanatot, amikor kialakult köztük a kötődés. Igen, összekovácsolja őket, hogy ugyanazt az embert keresik, de nem éreztem a szikrát Yuko és Vajk között. (Persze nagyon aranyos páros, és tényleg belevaló beszólásaik vannak a másik irányába!) A másik gondom az volt, hogy itt ez a jól kitalált posztapokaliptikus western-világ, amiben van Zippo gyújtó, repülnek a helikopterek, a gonoszok jeeppel süvítenek a sivatagban, és nincs megmagyarázva, hogy ezt hogy? Mennyire sodródtunk a kihalás végére? Mitől sivatagosodtunk el? Honnan van üzemanyag? Nem elég, hogy pörög az agyam ezeken, akkor még bedob az író egy totál izgalmas TITÁNOS (!) szálat, ám Spoiler! nem tudjuk meg, hogy hogyan okozták a titánok a „majdnem világvégét”! Spoiler vége. Borzalmasan kíváncsi vagyok, remélem, hogy a folytatásban kitérünk ezekre a dolgokra!


Tele vagyok kérdésekkel – Mi ez a lezárás? Miért segít Altair? Milyen betegségre keresnek gyógymódot? Mi van a Parányokkal meg a Titánokkal? Mi van a furcsa varázslócsajjal? -, ami szerintem jó, hiszen ez azt jelenti, hogy foglalkoztat a történet, és érdekel a folytatás. Túl hamar elröppent ez a párszáz oldalacska…

Összességében

Tulajdonképpen ez egy eléggé összetett, néhol megrázó, másutt szórakoztató történet, ami végig lekötötte a figyelmemet. Szerintem példás első kötet lett, és azt kell hogy mondjam, nagyon jól áll neki a rengeteg manga hatású illusztráció! Nagyon illett a történethez, bárki találta is ki, jár neki a piros pont tőlem. Talán az illusztrációk miatt, de befészkelte a fejembe magát az a gondolat, hogy olyan pörgős, lendületes a regény, mint egy manga vagy anime. Tetszett ez az írásmód, és szerintem emiatt szerettem olvasni.

A főszereplőket nagyon bírtam, bár Yuko emlékszilánkjai és az erőszakra tett utalások eléggé a falhoz csaptak. Jól megírt karakter, akárcsak Vajk, akiről azért jó lett volna többet megtudni! Persze ezt a legtöbb karakterről elmondhatom, mert Vega, Altair, Miu és a többiek is mind elég érdekes figurák ahhoz képest, hogy nem feltétlenül a jókkal vannak. (Oké, fura Yukora jóként hivatkozni, hiszen az egész könyv arról szól, hogy le akar gyilkolni egy pasit, de ez van. Számomra ő egy JÓ karakter így is, úgy is.) Zavart picit, hogy vannak benne (még?) meg nem magyarázott dolgok – főleg a jelenlegi világ kialakulása érdekelne -, de eléggé titokzatosan zárul ahhoz, hogy érdekel a folytatása. Sőt!

Értékelés: 4,5

Extra: Interjú az íróval + könyvtrailer < KATT IDE! >

Kedvcsináló idézetek:
- A vég kapujában a hűség marad az egyetlen vagyonunk -
– Yuko ott van? – zengett a férfi öblös hangja.
A lány önkéntelenül felkiáltott.
– Vajk!
Ideges fészkelődésétől a szék lábai kopogni kezdtek alatta.
– Mi közöd hozzá, köcsög? – érdeklődött a Kákabélű. – Talán a csajod?
A kérdés korántsem tűnt bonyolultnak, Vajk mégis tétovázott. Mindenki pisszenés nélkül figyelt, amíg a válasz beérett.
– És ha az?
– Egyáltalán nem vagyok a csaja! – csattant fel Yuko.
– Ezt hallottam ám!
– Mit gondolsz, minek kiabálok?!
A bandafőnök rosszalló ábrázattal meredt a lányra.
– Megtennéd, hogy elkussolsz?!
– És ha megölted?! Azután mi lesz?
Yuko feldúlt arccal meredt rá.
– Hogyhogy mi lesz?! Ki lesz csinálva, AZ lesz!
– És ugyan, mi változik attól, ha meghal?
– Boldog leszek tőle, bazmeg! – vágta rá a lány, Vajk pedig feladta a reményt, hogy társa józan belátására apelláljon.

★ ★ ★ ★ ★
A képek a Pinterest táblámról származnak: Eastern / Martin Kay
Martin Kay FB oldalainstagramjahonlapja
★ ★ ★ ★ ★


Nyereményjáték:

A történet egy kitalált westernvilágban játszódik, így a mi játékunk is ehhez kapcsolódik. Minden blogon találtok egy képet egy olyan filmből, ami a western világában játszódik. A feladat, hogy ezeknek a filmeknek a címét kitaláljátok és a Rafflecopter megfelelő mezőjébe beírjátok.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
(Ez is kedvenc.)

ÁLLOMÁSOK:

December 13 - Hagyjatok! Olvasok! (interjú)
December 17 - Ambivalentina
December 19 - Kelly & Lupi olvas
December 21 - Könyv és más
December 23 - Hagyjatok! Olvasok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése