2018. december 14., péntek



Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl | BTK értékelés




A Kossuth Kiadó jóvoltából a Blogturné Klub hat bloggere kávézik együtt a japán Kavagucsi Tosikadzu könyvének szereplőivel, akiknek egy apró, de annál különlegesebb kávézó körül forog az életük. Nem akármilyen kávét szolgálnak ám itt fel! Ha betartod és elfogadod a szabályokat, akkor visszatérhetsz a múlt egy vágyott pontjára, pont úgy, ahogy a történetben többen is megteszik. Ha szeretnétek ti is a részesei lenni ennek a furcsa időutazásnak, akkor tartsatok velünk és játsszatok a könyvért!



A múltba való visszatérés nincs kihatással a jelenre. A jövőbe menni pedig egyszerűen elfecsérelt idő. Értem már miért nevezte „értelmetlennek” az a cikk az itteni időutazást.


Fülszöveg:
Különös városi legenda terjed egy bizonyos Funiculi Funicula nevű kávézóról. Azt beszélik, ennek a kávézónak az egyik széke sokkal több, mint ülőalkalmatosság. Ha ráülsz, időutazásban lehet részed. Kívánságod szerint repíthet a jövőbe vagy a múltba. Te döntöd el, melyik irányt választod, de van néhány szigorú szabály, amit be kell tartanod.
1. Az időutazás során csak azokkal az emberekkel találkozhatsz, akik már jártak a kávézóban.
2. Bármit is csinálsz míg „odaát” vagy, a jelent nem változtathatod meg.
3. A kérdéses széken ül valaki. Mindenképpen meg kell várnod, amíg ő elhagyja a széket.
4. Nem ülhetsz át máshova, nem cserélhetsz széket.
5. Az utazás akkor kezdődik, amikor kitöltik a kávédat, és akkor végződik, amikor kihűl.
Ez még közel sem az összes szabály. Az emberek mégis késztetést éreznek rá, hogy ellátogassanak a Funiculi Funiculába, és kikérjék a hétköznapinak cseppet sem mondható feketéjüket. Ha tudnád, hol van ez a hely, te is betérnél? Sokan megtették, közülük most négy ismeretlen szívmelengető történetét ismerheted meg.
Tosikadzu Kavagucsi 1971-ben született Oszakában, Japánban. Szerzőként a Mielőtt kihűl a kávé című könyvével debütált. A könyv egy nagysikerű színdarab alapján íródott, mely elnyerte a 10. Szuginami Drámafesztivál nagydíját.

Könyv információk:

Eredeti mű: Coffee ga Samenai Uchini
Eredeti megjelenés éve: 2015
Kossuth, Budapest, 2018
250 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789630993791 ·
Fordította: Béresi Csilla
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

Erre a könyvre azóta fájt a fogam, mióta hírét vettem annak, hogy meg fog jelenni magyarul… Már jó egy éve csücsült a kívánságlistámon, amikor kiderült, hogy nem fog megjelenni mégsem – mondanom se kell, borzalmasan fájt a szívem a hír hallatán… -, ám pár napra rá kiderült, hogy érkezik mégis. Boldogság! Tűkön ülve vártam a megjelenést!

(Még én is milyen szép képeket tudok róla csinálni! Annyira gyönyörű a kiadvány!)

Szerintem...

Amondó vagyok, hogy a Funiculi Funicula nevű kávézóba betérni nem egy szívderítő élmény – hiszen egy ablak nélküli pincehelyiségről van szó -, ám a hely hangulata mégis elég sok törzsvendéget generált az évek alatt. Jó pár éve megjelent egy cikk arról, hogy a kávézó egyik székével vissza lehet utazni az időben, és bár kezdetben hosszú sorokban álltak az emberek a székre várva, szinte mindenkit eltántorított, hogy mennyi szabályt kötődik az időutazáshoz. A könyvben négy különálló, mégis összefüggő történet szerepel, amik hangulatukban is, mondanivalójukban is eltérnek egymástól, ám a stílusuk ugyanolyan. És természetesen a főszereplőjük célja is ugyanaz: elintéznivalója van valakivel, így utazni szeretne az időben! Tipikus lassú felvezetésű, aprólékosan felépülő történet mindegyik. Nagyon japán*, nagyon ráérős, de nem szájba rágós, hanem hagyja az olvasót rádöbbenni dolgokra. *(A nevek is japán nevek a könyvben, amiket szokni kell, ha az ember járatlan az ilyesmiben!) 

A könyv négy kisebb története…

A SZERELMESEK című sztori főszereplője Fumikó, akit elhagy a kedvese, hogy Amerikában próbáljon szerencsét, és ezt éppen a kávézóban beszélik meg. A nőnek később beugrik, hogy olvasott egy cikket a helyről, amiben kitérnek arra, hogy van egy szék, amin visszautazhat az időben, és az olvasók Fumikóval karöltve tudják meg, hogy ennek bizony elég érdekes szabályai vannak! Az egyik például az, hogy nem tudod megváltoztatni a múltat. Ha visszamenve az időben szíven is lőnénk valakit, akkor hatalmas orvosi csoda lenne ugyan, de túlélné, ha él még a jelenben, ahonnan elindultunk.

A második történetnél – A HÁZASPÁR - már potyogtak a könnyeim, ugyanis ez egy fantasztikus tájkertész-nővér házaspárról szól, ahol az egyik fél Alzheimer-kóros... A feleségét elfelejtő férj napközben a kávézóban üldögél, mert át szeretne adni a múltban egy levelet a feleségének. Érdemes tudni az úrról, hogy nem emlékszik a nejére, és nem nagy levélíró. De a cselekmény csak még meghatóbbá-megrázóbbá válik a harmadik - A NŐVÉREK - és a negyedik – ANYA ÉS GYERMEKE – történetre, viszont mindegyiknek megvan a maga mondandója, bölcsessége. Rávilágítanak arra, hogy addig kell kiélveznünk a szeretteinkkel töltött időt, amíg ők is tisztában vannak azzal, hogy kik vagyunk nekik. Felráz minket a rokonainkkal kapcsolatban, és rámutat arra a tényre, hogy menekülhetünk egy kellemetlen találkozástól, de irtó mód bánni fogjuk ezt, ha a családtagunkkal történik valami.

(Részlet a filmből.)

Különösen tetszett, hogy egy kerek egész regényt kaptam akkor is, ha látszólag négy eltérő sztoriról volt szó. Olyan szinten eltörpült az időutazás ténye az emberek közötti kapcsolatokhoz képest, hogy simán realista műnek éreztem! Pedig ott ül a fehér ruhás női szellem azon a bizonyos széken, és megátkozza azt, aki meg meri zavarni őt olvasás közben. És amikor elmegy mosdóba, akkor bizony a széket elfoglaló simán visszautazhat a múltba, és társaloghat egy korábban a kávézóba látogató emberrel! Annyira ötletes és meghökkentő az egész könyv, hogy szinte észre sem vettem az idő múlását olvasás közben!

Összességében

Nem egyszerű dolog erről a kisregényről írni, mert nagyon tetszettek külön-külön is és nagy egészként is a benne szereplő sztorik - sőt, totál elképesztőnek tartom, hogy valaki ennyire jól össze tudja fűzni a szálakat -, mégis úgy érzem, hogy a szívembe taposott az író a történeteivel....  A második történet  konkrétan sokkoló volt a cuki módon tanulságos szerelmeses kezdés után, aztán mind jobban potyogtak a könnyeim, ahogy haladtam a könyv vége felé. Nem voltam felkészülve arra, hogy ez az időutazásnak helyet adó kávézó ennyire közel kerül hozzám az ott dolgozó és kávézó emberkékkel együtt. Érdekes és megható kirándulás volt… csak fájt.
Bónusz pont a kiadónak, amiért ennyire szép kívül-belül a kiadvány! Öröm kézbe fogni is, forgatni is!

Értékelés: 4,5


Kinek ajánlom?
◦ A lassabb hangvételű, de mély sztorik rajongóknak ajánlom főleg. Továbbá bárkinek, aki szereti a japán és/vagy elgondolkodtató és/vagy megható regényeket!

Érdekesség – van filmadaptációja!
Kohi ga Samenai Uchi Ni (2018): Kattints a watch trailer feliratra.

Kedvcsináló idézetek:
- Mindez nem változtatja meg a jelent, ugye?
- Ahogy mondja.
- Mi van azonban a későbbiekkel?
- Nem értem, mire akar kilyukadni.
- Úgy értem... úgy értem... mi a helyzet a jövővel? - tette föl a kérdést Fumiko.
Kadzu egyenesen a szeme közé nézett.
- Nos, az még előttünk van. Szerintem csak magán múlik... - Ezt mondván most először mosolyodott el.
A víz a magas helyekről az alacsonyabbak felé folyik, a gravitáció törvényének engedelmeskedve. Az érzelmeknek is van súlyuk, rájuk is hat egyfajta nehézségi erő. Például nehéz hazudnunk annak, akivel szoros érzelmi kötelék fűz össze bennünket. Ilyenkor mindig kilóg a lóláb. Kivált azokra az esetekre áll ez, amikor bánatunkat vagy sebeinket igyekszünk elrejteni. Ismeretlen előtt, vagy akivel nem állunk bizalmas viszonyban, sokkal könnyebb elleplezni a bánatot.

A képek a Pinterest táblámról származnak:


Nyereményjáték:

Az időutazás gondolata igazán izgalmas, talán ezért is nyúl sok szerző műfajtól függetlenül a témához. A játékban ezúttal időutazásról szóló, vagy ahhoz kapcsolódó könyvek címére és szerzőjére vagyunk kíváncsiak. Minden állomáson találtok fülszövegekből kiragadott kulcsszavakat, ezek alapján kell kitalálnotok az adott állomás megfejtését.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: „tökéletes gyilkos, bűnügyi újságíró, Chicago, időn átívelő, gazdasági világválság”

ÁLLOMÁSOK:
12. 12. - Deszy könyvajánlója
12. 16. - Nem félünk a könyvektől
12. 18. - Könyv és más
12. 20. - Ambivalentina


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése