2018. december 9., vasárnap



Matt Haig: Karácsony ​apó és a csokitojás (A fiú, akit Karácsonynak hívnak 3.) | BTK értékelés



Immáron harmadik éve aranyozza be a Blogturné Klub bloggereinek karácsonyát Matt Haig meséje, ami ezúttal sem okozott csalódást. Ha te is izgatottan várod a karácsonyt, akkor tarts velünk a Karácsony apó és a csokitojás című turnén és nyerd meg a 2 Kolibri Kiadó által felajánlott könyv egyikét!


- Az emberek nem is olyan sokban különböznek a koboldoktól. Csak tudod, ha az ember életéből hiányzik a csoda, az elég szomorú dolog. És ha szomorú az ember, akkor olykor gonoszságra is képes.


Fülszöveg:
A fiú, akit Karácsonynak hívnak és A lány, aki megmenti a karácsonyt folytatása
Amelia vagyok, Karácsony apó és Karácsony anyó örökbefogadott gyermeke. Most biztos azt gondolod, könnyű embergyerekként Koboldfalván felnőni, de tévedsz.
Ott van például a koboldiskola: elég kiborító, hogy minden áldott nap karácsonyi dalokat kell énekelnünk – még júliusban is –, és a játékkészítést sem nekem találták ki. De ez még mind elviselhető lenne, ha nem irkálna folyton hazugságokat rólam Vodol apó az újságban.
Mindennek ellenére szeretem az új otthonomat. És amikor a féltékeny Húsvéti Nyúl és nyúlhadserege megtámadja Koboldfalvát, szemernyi kétség sincs bennem, hogy a karácsonyt csak a remény, a szeretet és a csoda mentheti meg. Persze az sem árt, ha a legnehezebb pillanatokban egy Igazmondó Glimpi is melléd áll…


Könyv információk:

Eredeti mű: 
Father Christmas and Me
Eredeti megjelenés éve: 2017
Kolibri, Budapest, 2018
312 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634371359 ·
Fordította: Magyari Andrea ·
Illusztrálta: Chris Mould
A sorozat:

(befejezett)


(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

Bár Karácsony apó végre elveszi élete szerelmét, aki ember létére mindenféle varázsleckékkel igyekszik beilleszkedni a koboldok közé, ez a történet mégsem róla szól, hanem a lányról, aki egyszer már megmentette a karácsonyt, és nem rest újra megmenteni. A gonoszunk változatlan módon Vodol apó (akit szerintem már az első rész végén száműzni kellett volna), ám most olyan szövetségesekre lel, akikben évszázados sértettség dúl, és rühellik a koboldokat… meg a Karácsonyt, ami immár az emberek fő ünnepévé nőtte ki magát!
Abszolút méltó és totál elborult folytatása, illetve lezárása a Karácsony apó szériának, amiben az ellenség a jócskán Napóleon-komplexusos Húsvéti Nyúl által vezetett nyúlsereg.


„Ahogy a nénikém mondta mindig, a könyv nem más, mint álmodó fa.”


Szerintem…

Ez a történet okos, nagyon részletgazdag és iszonyatosan jól ki van találva! Tetszettek a visszautalások az első és a második részre – spoiler / például hogy Durmit csak traumatizálta az emberek általi elrablása vagy hogy Igazmondó Glimpi milyen érzelmeket táplál Karácsony apó iránt / spoiler vége -, és az is, ahogyan ezeket az író beépítette a mostani regénybe. Érdekes volt, ahogyan a történet végére összeálltak az amúgy csupán érdekes adalék tűnő dolgok, úgymint Havasi Mari leckéi, a Képes Koboldhírek csökkenő keresletének problémája, a koboldsuli furcsa koboldtantárgyainak anyaga.
Persze odáig voltam a koboldesküvőért is, a szánvezetés órákért és Karácsony apó Csokoládébankos részeiért is, hiszen milyen aranyos, hogy a Főnöknek azért nincs pénze, mert épp annyit kap, mint az alkalmazottai, és abba még bele is zabál?! Abszolút kifeküdtem ezen a könyvön, de persze hozzá kell tennem, hogy a trilógiából a második rész a kedvencem.


Összességében

Jól felépített, érzelmekben és fordulatokban gazdag történet. Én személy szerint kihagyhatatlannak tartom Karácsony apó történeteit, mert bár tele vannak humoros részekkel, mégis akadnak bennük drámai szálak, amiket valami nagyon szívhez szóló gondolattal oldanak fel. Megszakadt a szívem Igazmondó Glimpi szerelmes szomorúságáért, de Amelia boldogtalanságáért is. Minden megvan benne, ami szuper karácsonyi történetté varázsolja. IMÁDOM!
A legnagyobb problémám az volt, hogy miért nem ássuk el végre Vodol apót?! Na jó, nem ez volt, hanem hogy… Miért hangzik el ennyiszer ebben a történetben, hogy képtelenség? Mind tudjuk, hogy ez egy rémes koboldkáromkodás! Még így sem szabadna használnom: képtelenség nem szeretnem Matt Haig karácsonyi meséit!

Értékelés: 5

Van hozzá ilyen borító is:
(...de szerintem a miénk a nyerő!)
Kedvcsináló idézetek:
- Akkor mennyi van?
- Pontosan 837 tallérod. Ami azért furcsa, mert tavaly novemberben még 23 729 volt a számládon.
Karácsony apó erre kicsit zavarba jött.
- Hát… Az az igazság, hogy a nagy részét megettem.
- Muszáj folyton ilyeneket mondani?!
- Igen, Mert ez az igazság.
- Jó, de akár csendben is maradhatnál, nem? Ha simán csak hallgatsz, az még nem hazugság.
- Ez igaz, de ha ideges vagyok, folyton jár a szám- Akkor legalább tudom, hogy még élek..
- Nézd csak! – biztattam a kabátom alól kukucskáló Kormos kapitányt, - Az ott már az emberek világa. Az otthonunk.
Kormos kapitány kissé kétkedve pislogott rám.
- Jó, tudom, hogy te nem ember vagy, de az emberek világa egyben a macskák világa is. Az emberek és a macskák ugyanis összetartoznak. Vagyishogy az emberek nem tudnak meglenni macskák nélkül, de persze lehet, hogy fordítva ez nem igaz.

☃ ☃ ☃ ☃ ☃
A képek a Pinterest táblámról származnak: Matt Haig - Karácsony apó sorozat
Father Christmas and Me borítók a GoodReadsen.
☃ ☃ ☃ ☃ ☃


Nyereményjáték:

Reményi Amélia kedvenc írója Charles Dickens, akit mi is nagyon szeretünk a Blogturné Klubban. Bár Amélia találkozott már az íróval, mi csak a regényei által ismerhetjük meg az angol írózsenit, akinek különleges történetei elvarázsolnak minket is.

A nyereményjátékban a Blogturné klub 8 bloggerénél elrejtettünk egy-egy Dickens regény borítót (a címet kitakarva) és egy kis leírást a könyvről. A te feladatod az lesz, hogy kitaláld, hogy melyik könyvről van szó, és beírd a címét a Rafflecopter dobozába. Hajrá! Könyvvadászatra fel!


Feladvány:

Ez a könyv kiadói ajánlásra jött létre, de alapvetően egy grafikus, Robert Seymour ötlete volt. Samuel P. úr, aki egy róla elnevezett klub díszelnöke, felkerekedik barátival, hogy tanulmányozza az emberi természetet. A jóságos, ám elég naiv P. úr, a szerelmi diadalokra vágyó és az első megsavanyodott vénkisasszonyba belehabarodó Tupman, Snodgrass, a lánglelkű fűzfapoéta és Winkle, a kétbalkezes álsportember roppant változatos és mulattató kalandokat élnek át kalandozásuk közben.

ÁLLOMÁSOK:

12.05. Könyvvilág
12.06. Dreamworld
12.08. KönyvParfé
12.10. Zakkant olvas
12.11. Olvasónapló
12.12. Deszy Könyvajánlója



1 megjegyzés:

  1. Jaj, az Igazmondó Glimpi eme szövege nekem is nagyon tetszett. Amúgy minden megszólalása arany volt, ezúttal.
    És hihihi...megszavazom: ássuk el Vodol apót :D

    VálaszTörlés