2018. december 13., csütörtök



Interjú Martin Kay [bekezdés]-díjas íróval | Blogturné Extra (Eastern)


A könyvekhez készített extra állomásaimat itt leled: BTKextra


A Twister Media kiadónál jelent meg Martin Kay Eastern című regénye. Yuko és Vajk különleges világban játszódó történetét egy hat állomásos, interjúval bővített blogturné keretében ismerhetitek meg. Kövessétek a játékunkat is, mert egy helyes megfejtő megnyerheti a Twister Media által felajánlott nyereménykönyvet!

Fülszöveg:
A Titánokkal vívott háborúban porrá lett földön Yuko hírhedt törvényen kívüli. Az elárvult lányt már csak szíve haragja élteti. Konok kitartással űzi Corbent, a gyűlölt zsoldosvezért, hogy elégtételt vegyen élete megnyomorítóján. Útja során nem várt társaságba botlik nővére egykori kedvese személyében. Vajk, az életunt kalandor egyetlen célja, hogy felderítse szerelme halálának körülményeit. Az elkövető nyomai a rettegett zsoldossereghez vezetnek.
Yuko és Vajk kényszerű szövetséget kötnek, hogy kézre kerítsék Corbent, a rájuk leselkedő veszélyek mellett azonban saját démonaikkal is meg kell küzdeniük. Hiába a kettejük között kibontakozó érzelmi kötelék, ha a zsoldosvezéren való elégtételt más módon képzelik el. Vajon sikerül felülkerekedniük önös érdekeiken egymás javára?
Martin Kay mesterien kombinálja a YA klasszikus elemeit a manga akció dús cselekményvezetésével egy fantasztikusan felépített poszt apokaliptikus western világban. Könnyed és humoros, letehetetlen olvasmány.

Kiadó: Twister Media
Oldalszám: 400 oldal
ISBN: 9786155631672
Illusztrálta: Megyeri Manó
Martin Kay FB oldala, instagramja, honlapja

<< Blogos értékelés hamarosan! >>

--- Olvassatok tovább! ---
vvvvv

 AniTiger: Kezdjük egy elég mainstream kérdéssel, ha nem gond. Milyen érzés volt megtudni, hogy ki fogják adni a könyved? Meg vagy elégedve a végeredménnyel? (Gondolok itt Megyeri Manó illusztrációira, a kiadvány kinézetére, satöbbi.)
Martin Kay: Nem számoltam vele, hogy jelentősebb eredményeket érek el a Twister pályázatán, hiszen még soha nem indultam hasonló megmérettetésen. Annál nagyobb volt a meglepetés, amikor kiderült, hogy beválogattak, majd hogy meg is nyertem a [bekezdés]-t. Habár az örömöm azóta is kitart, nem szeretek tétlenül üldögélni az eredményeimen, inkább arra ösztönöz, hogy az aktuális kihívásokra koncentráljak.
Manóval egy egész nyáron át dolgoztunk az illusztrációkkal, de még így is idő szűkében voltunk. Mindig csodálatos érzés látni, ahogy képről-képre megelevenednek a képzeletem hősei. A manga jellegű illusztrációk fontos jelzésértékkel bírnak a műben, és afféle úttörő, kísérleti jelleget kölcsönöznek neki, reflektálva a light novel zsánerére.
Amikor Christos, a kiadóvezető először beszélt a már végleges kiadvány nyomdai terveiről, érződött rajta, hogy nagyon büszke az eredményre. Amikor a kezembe vehettem a könyvet, erről én is meggyőződtem. Nagyon színvonalas lett az Eastern megjelenése.


AniTiger: Ezt csak megerősíteni tudom! Az Eastern két magányos törvényen kívüli egymásra találásáról mesél, de vajon melyikük áll hozzád közelebb? Vajk vagy Yuko karaktere volt előbb előtted, melyiküket szeretted jobban írni?
Martin Kay: A regényem két főhőse egyenrangú. Míg Vajk a cselekmény továbbgördítéséért felelős, addig Yuko a történet dramaturgiai központja. Mivel igen különböző személyiségek, másféle fejlődési utat is járnak be. Vajk a magabiztos védelmező szerepében tűnik fel, és emiatt csak később fognak meglátszani azok az attribútumai, amelyek kérdésekre késztetik az olvasót.
Vele szemben Yuko már a kezdetektől harsány jellemmel robban be a történetbe, és mivel mindent azonnal akar, a fejlődése is szembetűnőbb. Nem hiába tartják sokan Yukót a regény elsőszámú főhősének, és nekem is ő a kedvencem. Kezdetben még tartottam tőle, hogy nem mindenki lesz képes megfelelő empátiával kezelni a lányt, de mint kiderült, az olvasóimnak igencsak imponál a kompromisszummentes természete, amellyel az őrületbe képes kergetni a környezetét. Mivel érzelmileg különösen intenzív személyiség, a tetteit is az utóbbiak uralják. Élvezet megírni minden egyes rezdülését!

AniTiger: A sztori olyan lendületesre sikerült, hogy azt az érzést kelti az olvasóban, mintha egy izgalmas animét nézne. Mennyire hatott rád a japán manga / anime? Esetleg vannak kedvenceid? Vagy inkább a korábbi gamer életed utóhatásainak köszönhető ez a lendületesség a történetedben?
Martin Kay: A történet koncepciója a kezdetektől az volt, hogy legyen olyan pergő, eseménnyel teli, mintha egy mozifilmet néznénk. Ez a hozzáállásom végig megmaradt, így a jelenetek kezelése is filmes gondolkodást tükröz. Például nincsenek elnagyolt összefoglalók arról, hogy mit tett a hős aznap délután, a bemutatott események csak azzal foglalkoznak, amit érdemes képre vinni.

AniTiger: Gonosz dolog ilyet kérdezni, de van kedvenc részed a könyvedből?
Martin Kay: Persze; a Testvérek fejezete. Tele van érzelmekkel, melyek vadul cikáznak a szeret és gyűlölet mélységei között.


AniTiger: Van különösebb oka, hogy álnéven adattad ki a könyved?
Martin Kay: Ezzel szeretném eltávolítani a könyvíró énemet a magánembertől.

AniTiger: Elég sok stílust vegyít az Eastern, de hogyan jellemeznéd akár műfajilag, akár stílusilag, ha egyetlen mondatban kéne jellemezned?
Martin Kay: Amikor az Eastern cím még nem volt végleges, úgy jellemeztem a művet, mint „poszt-apokaliptikus eastern”-t. Csak később csaptam a homlokomhoz, hogy ez mennyire jó cím!
Azt szoktam mondani, ez egy keleti hatású, poszt-apokaliptikus western némi érzelmi krimivel, misztikummal, szamuráj romantikával és szovjet hatással nyakon öntve. :)

AniTiger: Bár ezt a könyved adták ki először, nem ma kezdtél írni. Mesélnél egy picit az írói előéletedről?
Martin Kay: Tizennégy éve munkálkodom az Easternen. Afféle tanulóregényként működött. Ha az első művedként egy teljes könyvet írsz, eléggé kiszúrsz magaddal, mert a hibáidat százszor több alkalommal ismételed meg, mintha novellázni kezdenél.
Sokkal gyorsabban is fejlődhettem volna, de a rövidlátásom mellett az is hátráltatott, hogy még nem voltak olyan kiterjedt írástechnikával foglalkozó fórumok, mint jelenleg.

AniTiger: Kaptál már visszajelzéseket az olvasóidtól? Milyen érzés, hogy autogramot kérnek tőled?
Martin Kay: Szerencsére az olvasóim véleményére nem panaszkodhatok. Tudatják velem, hogy jó irányba haladok. Annál nagyobb probléma, amikor dedikálni kell. Mindig kiderül, hogy úgy írok kézzel, mint egy óvodás.


AniTiger: Van-e bármi, amit még szeretnél megosztani velünk és az olvasóinkkal?
Martin Kay: Ajánlom, hogy minden érdeklődő tegyen egy próbát a könyvem első fejezetével, amelyet megtalálnak a kiadóm honlapján: twstr.hu/eastern -> „Olvass bele” menüpont. Köszönöm a lehetőséget!


Nyereményjáték:

A történet egy kitalált westernvilágban játszódik, így a mi játékunk is ehhez kapcsolódik. Minden blogon találtok egy képet egy olyan filmből, ami a western világában játszódik. A feladat, hogy ezeknek a filmeknek a címét kitaláljátok és a Rafflecopter megfelelő mezőjébe beírjátok.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
(Az egyik kedvenc filmem! :D ~Anita)


ÁLLOMÁSOK:

December 13 - Hagyjatok! Olvasok! (interjú)
December 15 - Nem félünk a könyvektől
December 17 - Ambivalentina
December 19 - Kelly & Lupi olvas
December 21 - Könyv és más
December 23 - Hagyjatok! Olvasok!

vvvvv
Remélem jól szórakoztatok, látogassatok el a többiekhez is!
Köszönöm a figyelmet!
vvvvv


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése