2018. december 21., péntek



Dhonielle Clayton: The ​Belles - A szépség ára (A Belles lányok 1.) | BTK értékelés



Camellia Beauregard világában az emberek szürkének születnek, csúnyának, átkozottnak, és csak egy Belle-lány tehetsége, segítsége révén képesek megszépülni. Camellia Belle-lány, de minden vágya a királyi család palotájában élni, ahova csak a legbefolyásosabb Belle-lányok kerülhetnek. Kövessétek Camellia útját az Udvarba bloggereinkkel, hogy megismerhessétek a Belle-lányok képességeit és Camellia életét a királyi palotában, a turné végén pedig hárman a könyvet is megnyerhetik a Maxim Kiadó jóvoltából!



A kegyelt mutatja meg a világnak, mi a szép. 

Arra emlékezteti őket, hogy mi a legfontosabb.


Fülszöveg:
Camellia Beauregard különleges lány: Belle. Orléans fényűző világában a Belle-lányokat köztisztelet övezi, mert ők irányítják a Szépséget, a Szépség pedig olyan érték, amit mindenki a legjobban kíván. Orléans-ban az emberek szürkének születnek, csúnyának, átkozottnak, és csak egy Belle-lány tehetsége, segítsége révén képesek megszépülni. Camellia számára azonban nem elég csak Belle-nek lenni. Arra vágyik, hogy ő legyen a kegyelt, akit Orléans királynője kiválaszt, hogy velük éljen a királyi palotában, és a királyi család és az udvar legmagasabb rangú személyeinek szépségéről gondoskodjon, ezzel elismerést nyerjen, hogy ő a legtehetségesebb Belle-lány az országban. Ám amint Camellia és Belle nővérei megérkeznek az Udvarba, nyilvánvalóvá válik, hogy kegyeltnek lenni nem mindig olyan, amilyennek képzelte. A palota aranyozott falai között sötét titkok rejtőznek, és Camellia hamar megtanulja, hogy puszta léte hazugság, sokkal nagyobb az ereje, mint gondolta, és sokkal veszélyesebb is lehet, mint valaha feltételezte volna. Amikor a királynő arra kéri Camelliát, hogy saját életét kockáztatva, Belle-erejének nem rendeltetésszerű felhasználásával segítsen a beteg trónörökös hercegnőn, Camellia lehetetlen döntéssel kénytelen szembenézni. Orléans és lakóinak jövője a tét. Camellia döntés előtt áll: magát és nővéreit, a Belle lányok életmódját és hagyományait mentse, vagy saját élete kockáztatásával állítsa talpra a hecegnőt, amivel örökre megváltoztatja a világot.

Könyv információk:

Eredeti mű: The Belles
Eredeti megjelenés éve: 2018

Maxim, 2018
464 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632619682 ·
Fordította: Bozai Ágota
A sorozat:
2. The Everlasting Rose
3. folytatása várható…
(nem befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!       )
A történetről…

A ​Beauregard testvérek Madame Du Barry képzett Belle-lányai. Ők azok, akik „színekkel” születtek, vagyis ők nem szürke, ráncos bőrrel, cseresznyepiros szemmel és szalmaszínű hajjal születtek, mint a Gris”. Arra születtek, hogy a szürke embereket kiszínezzék, hajuknak textúrát, bőrüknek színt, szemüknek fényt adjanak, és mindezekre képesek az arcanájuk segítségével. Mivel a szürkék pénztől függően annyiszor változtatják a kinézetüket és az alakjukat (!), ahányszor akarják, a szépség a legkelendőbb árúcikk a világukban, és az igazi Belle-lányok hatalmas megbecsülésnek örvendenek. Három évente egy Szépségkarnevál keretei között lecserélődnek a teaházak és a királyi ház Belle-lányai, és most a ​Beauregardokon a sor. Amber és Camellia is a királyi család személyes Belle-lánya - vagyis a kegyelt - szeretne lenni, így egy extra adalékot ad a történetnek az ő versengésük.


„Az ég és felhői olvadó cseresznye, lángoló narancs és égett grapefruit színekben pompáznak, ahogy a nap a tengerbe süllyed.”


Szerintem…

Elképesztő, hogy mennyire szépen megfogalmazott, csodásan fordított, színes és élénk az egész regény! Vibrálnak a színek, tele van leírással, teljesen magával ragadja olvasás közben az ember képzeletét a sztori, szinte ott voltam a palotában, a teaházban, a kertben, a fürdőben, a vacsoránál, a bálon - mindenhol! Már az első oldalaknál beszippantott a rengeteg leírás és hasonlat! Imádtam a könyv hangvételét és stílusát!


Maga a történet egészen eredetinek tűnik, hiszen bár olvastunk már különleges mágiával bírókról, olvastunk már olyat is, ahol a szépség mindennél fontosabb, olyat még nem, ahol a kiválasztottak képesek mások kinézetét teljesen átformálni, és akik elé emiatt leborul egy királyság! (Észrevétel: érdekes lett volna  többet megtudni a világ többi részéről, hogy legyen összehasonlítási alapom Orléans vs többi királyság vonalon.) Elképesztő, hogy mennyire a szépségre van kiélezve ez a világ! Vannak saját isten sztorijak a világ kezdetéről, ahol az Ég Istene beleszeretett a Szépség Istennőjébe (ld.: itt), van saját Szépségügyi Miniszterük és királyi Divatminiszterük is, sőt szépségtörvényeket is hoznak, amik például tiltják az extrém vékony derekat meg a normálistól eltérő színű bőrt.

Ahogy szép lassan megismerkedünk Camellia és Ivy (a korábbi kegyelt) által a hellyel, a politikai helyzetekkel és a körülöttük élőkkel, úgy derülnek ki a gazdagok és szépek disznóságai is! (Sajnos ez nem vicc!) Ebben a világban a legtöbben szépek külsőre, de belül rohadnak... és emiatt a belső rohadás, a rengeteg bajkeverés, álszenteskedés és gonoszság miatt az elsőre izgalmas, színes sztori átfordul valami rémisztőbe! Egy idő után az őrült hercegnőnek már az említésétől rosszul voltam, pedig irtó érdekes volt, ahogy folyamatosan meg-meglepett azzal, hogy mennyire beteg szörnyeteg! (Mondjuk, az egész világgal van egy kicsi baj, hiszen élő állatokból - például pillangókból - is készülnek ruhakollekciók!)


Igazából két dolog verte ki a biztosítákot nálam: a teáscsészényi állatok (~ teacups animals, amik lényegében miniatürizált, tenyérbe fogható háziállatok - pl.: zsiráf, elefánt, sárkány, cica, kutya, majom), illetve az arcanát helyreállító és egyensúlyba hozó vérszipolyok (piócák...). Miközben  totál eredetinek tartottam az ötleteket, folyamatosan borzongtam, ahányszor csak szóba kerültek (túl gyakran)!

Összességében

Nagyon imádtam a regényt, abszolút imádtam a Belle-lányok történetét, és kíváncsian várom a folytatást. (Hátha a többiekről is kiderül végre pár dolog.) Annyira jól megírt, érdekes, színes és élénk a sztori, hogy totál magával ragadott, bár a végén már néha bezsibbadt a szívem a pszichopata fenség felbukkanásaitól...! 
Érdekes elképzelni, hogy milyen lehet ebben a világban szürkeként élni - abba bele sem akarok gondolni, hogy Belle-lány lennék. Borzasztónak tűnik az életük a rengeteg macaron meg mindenféle egyéb finomság ellenére is. Csavaros? Totálisan. Eredeti? Naná! Problem? Van... Még angolul sincs meg a folytatása...

Értékelés: 5*
*Ajánlom!
Készültek hozzá extrák:

Kedvcsináló idézetek:
     Elképzelem, hogy a palotában élek, a királyi család személyes Belle-lányaként, én vagyok a Szépségügyi Miniszter balkeze, segítek neki szépségtörvényeket alkotni, élvezhetem Trianon, a Birodalmi Város csodáit és minden városnegyedét, úszhatok a Mer du Roi vizében, hajózhatok a királyi hajókon, felkereshetek minden szigetet, barangolhatok minden városban, megízlelhetek mindent, amit a világ kínál.
     – Ez nem válasz a kérdésemre, ugye? 
     – A kérdésed nem érdemelt választ. 
     – Ez így nem valami kedves. 
     – Nem mondtam, hogy kedves. 
     – A nőknek kedvesnek kéne lenniük. Különösen a Belle-lányoknak. 
     Arcom grimaszba rándul. 
     Felnevet. 
     – Legalábbis anyám ezt mondogatta nekem. 
     – És mit tudsz a Belle-lányokról? 
     – Azt, hogy varázslatosak.
     – Ügyeljetek arra, hogy jól kipihenjétek magatokat! A mai este volt az első alkalom, hogy ilyen sok inger ért benneteket. Meg kell szabadulnotok ettől az izgalomtól, vissza kell nyernetek egyensúlyotokat. Ne feledjétek, hogy az érzelmek a vérben vannak és a tehetségetek is a vérben van! A túlzott izgalom szennyezést és túl nagy nyomást okozhat. Ez pedig károsíthatja az arcanát. Ezt nem tudom eléggé és elégszer hangsúlyozni. 
     A születésnapunk és a Szépségkarnevál estéje előtti hetekben ezt nagyon sokszor hallottam ugyanígy; mintha tű akadt volna meg egy fonográflemezen. Anyáink, ápolónőink és különösen Du Barry mondta, mintha elfelejtettünk volna, mit tanultunk az arcanáról egész addigi életünkben. 
Vérben a szépség.
✿ ✿ ✿ ✿ 
A képek a Pinterest táblámról származnak: A Belles lányok / The Belles by Dhonielle Clayton
THE BELLES borítók a GoodReadsen.
  ✿ ✿ ✿ 


Nyereményjáték:

A Belles lányok világában minden a szépségről és a fényűzésről szól, ahogy ez már a borítón is látszik, amin főszereplőnket láthatjuk egy gyönyörű ruhába öltöztetve. A mostani feladatunk is a csodás ruhakölteményekhez kapcsolódik: a blogokon található képrészletek alapján ki kell találnotok, hogy melyik magyarul is megjelent könyv borítójára gondoltunk. A rafflecopter megfelelő sorába a könyv címét várjuk!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Feladvány:

ÁLLOMÁSOK:

12.05. Hagyjatok! Olvasok! (extra)
12.11. Hagyjatok! Olvasok! (extra)
12.14. Deszy könyvajánlója




2 megjegyzés:

  1. Érdekesnek hangzik, nem gondolnám a borítóról, hogy ez van benne. :)
    Tudod, a réges-régen ajánlott Csúfok trilógiában is a szépség van a központban. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én se gondoltam... Azt hittem, hogy valami Az ékkő vagy Párválasztó klón lesz. Kicsit Ékkő, kicsit Csúfok (igazad van, abban is a szépség a fontos), illetve egy kis extra - de jó elegy mindenképpen. Megnéztem, hol lehet megvenni a folytatást. :'D

      Törlés