2019. január 15., kedd



Connie Glynn: Beépített ​hercegnő (Rosewoodi Krónikák 1.) | BTK értékelés



Lottie Pumpkin egy átlagos lány, akinek minden álma, hogy hercegnő legyen. Nem is sejti, hogy ha ez valóra válik, mennyi bonyodalommal jár mindez...
A vicces YA kötetet a híres Youtube-sztár, Nooderella jegyzi, a Blogturné Klub pedig három állomáson meséli el a könyvélményeit. A turné végén a kötet egy példányát is megnyerheted. 



– A világ néha nagyon hangos tud lenni, és az emberek, miközben igyekeznek a saját hangjukat hallatni, végül némaságra ítélhetnek olyanokat, akiknek tényleg szükségük lenne arra, hogy beszéljenek.


Fülszöveg:
Lottie Pumpkin egy átlagos lány, akinek minden vágya, hogy hercegnő lehessen – jelenleg ösztöndíjjal tanul a Rosewood Hall nevű előkelő bentlakásos iskolában. Ellie Wolf egy hercegnő, aki másra sem vágyik, minthogy átlagos lehessen – ő azért jár Rosewood Hallba, hogy elodázhassa királyi kötelességeit, melyek Maradova trónörököseként várnak rá. Amikor a sors szeszélye folytán szobatársak lesznek, szinte kínálja magát a lehetőség és személyiséget cserélnek – ám valaki tudja a titkukat, és Rosewoodban többé semmi sem az, aminek látszik…
A Nooderellaként is ismert Connie Glynn Youtube-sztár ezúttal regényíróként debütál – a Beépített hercegnő a Rosewood-krónikák című sorozatának első darabja. Merülj alá Lottie, Ellie, valamint a rejtélyes és mágikus Rosewood Hall világában!

Könyv információk:

Eredeti mű: Undercover Princess
Eredeti megjelenés éve: 2017
384 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634035732 ·
Fordította: Ruff Orsolya
A sorozat:
2. Princess in Practice
3. folytatása várható…
(nem befejezett)

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?
Ez most nagyon szörnyű lesz, de amint megláttam a borítót, azonnal beleszerettem! Csak jóval később jutott el az  agyamig, hogy ráadásul egy hercegnős YA-regényről van szó, és csak még jobban felkeltette a kíváncsiságomat. 


Szerintem…

Ez egy Koldus és királyfi történetbe oltott Hamupipőke sztori, amit egy igazi Disney hercegnő írt az álmai alapján. Connie Glynn debütáló regénye kicsit olyan, mint egy klasszikus hercegnős mese: tele van túlreagált helyzetekkel, figyelemért versengésért és szomorú háttértörténetekkel. Azt mondanám, hogy nem túl eredeti a könyv története, és mégis megvan benne az a „valami”, ami miatt érdeklődve várom azt, hogy mi lesz ezzel a szeretetre méltó trióval a következő részben! 

Hadd meséljek a főszereplőinkről! Lottie Pumpkin egy szegény árva, aki rettentően teper azért, hogy bekerüljön az angliai Rosewood Hallba ösztöndíjas diákként. Lottie egy kicsit naiv, odáig van a hercegnőkért és a mesékért… ezek miatt egy kicsit bugyutának tűnik elsőre, de elég hamar kiderül róla, hogy egy csupa szív tünemény. Új szobatársa egy rendetlen punk csajszi, aki majdnem tönkreteszi álmai iskolájában töltött első napját, amit Lottie jócskán kiborulva fogad. Túlságosan gyorsan alakul ki köztük egy Best Friends Forever kötelék – totál instabarátság, amitől majdnem falnak mentem… -, és így Lottie barátra lel a felnyírt fekete hajú Ellie Wolfban. Már a neveik is elég meseszerűen hatnak, és akkor még nem beszéltem a Lottie léte körül kialakult félreértésről, ami szintén elég légből kapottnak tűnt nekem… Ugyanis egy csapat kitalálja, hogy Lottie a maradovai beépített hercegnő, aki szeretne átlag tiniként elvegyülni az iskolában.


Jó, elég érdekes a regény kezdése, elég nehezen haladtam vele, de aztán felbukkant Jamie, a titokzatos Partizán, és elsodort a beépített hercegnősdi meg az iskolai mindennapjaik! Jamie-Lottie-Ellie triója rettentően ütősre sikerült szerintem, bár néha elég nehéz volt kilogikázni, hogy most ki kihez vonzódik, vagy kiért van jobban oda, mert a lányok között is izzott néha a levegő, máskor meg Lottie Jamie figyelméért és elismeréséért élt-halt. Fura volt ez a vonulata a történetnek…


A történet egyszerre volt izgalmas és nem túl eredeti, mert nagyon érdekesnek tartom azt a felvetést, hogy mi van, ha egy hercegnő nem akar hercegnő lenni, míg egy átlagos lány minden vágya, hogy bálokba járjon szép ruhakölteményekben és igazi hercegekkel táncoljon. Ugyanakkor hallottunk már hasonló történetekről. (Mondom én, hogy Koldus és királyfi lányverzió!) Tényleg csak azt tudom mondani, hogy kellett Jamie a történetbe ahhoz, hogy elinduljunk valamerre, a megjelenése egyrészt megkavarta egy kicsit a dolgokat, másrészt nagyon is kíváncsi vagyok arra, hogy mi ez a Partizán dolog, mi baja van a fiúnak, és hogy lesz képes kontrollálni a két lányt! (A Partizánok egyébként azok a gyermekkoruktól edzett emberek, akiket egy adott személy védelmére „neveltek”, és akivel körülbelül egykorúak, hogy ne legyen feltűnő a kilétük…) Nekem személy szerint nagyon bejött ez a Partizán-téma is, meg a hercegnő-imitátorság is!

Összességében

Eléggé úgy éreztem olvasás közben, hogy Connie Glynn az élete álmát írta le a meseimádó Lottie Pumpkin bőrébe bújva, aztán kicsit utána néztem a leánynak, és rájöttem, hogy így van. Mindazonáltal igazán szép vágyálom az övé: egy hercegnő életét élheti egy „egyszerű”, kötelességtudó árva lány, aki véletlenül egy igazi hercegnő szobatársa lesz.   
A történet számomra lassan lendült be, de amint túltettem magam Lottie és Ellie instabarátságán meg egy-két zavaróan egyértelmű, mégis titokzatosnak feltüntetett fordulaton, totál belevesztem a történetbe. Gyönyörűek a leírások, nagyon izgalmasra sikerült Rosewood Hall is (picit húz is a szívem oda), és tűkön ülve várom, hogy mi sül ki az alakmásos-partizános szálakból meg mi derül ki William Tuftyról, az alapító igazgatóról! (OFF: Hozzá kell tennem, hogy nem értem, miért is kapott fantasy címkét a könyv, mit nem vettem észre?! )

Értékelés: 4

EXTRA - Az írónőről:

1994-es születésű vlogger, író, énekes, cosplayer leányzó, aki egy elég népszerű Youtube csatornát vezet ma már a saját neve alatt, de korábban Noodlerella néven futott. Igazi Disney hercegnő, Pixar hősnő, anime és mese fanatikus, az első YT videói között több olyan is van, amelyekben őket utánozza vagy az ismertebb zenéiket énekli. Én pl szeretem a Jégvarázs feldolgozását: KATT. Ahogy nőtt a nézettsége, egyre több témát kezdett feszegetni, például egészen lazán kezeli a szexualitását. Az egyik videójában elmondja, hogy nem szereti felcímkézni magát: legyen akár biszexuális, akár pánszexuális - ezt sosem kezelte úgy, hogy coming outolnia kéne vele, mert alapból eléggé nyitott karakternek tartja magát. Később készített egy videót arról, hogy milyen benyomásai vannak az aromantikusságával kapcsolatban. (Őszintén szólva én ekkor hallottam róla először, csak később tudtam meg, hogy írói babérokra is tör.)
Izgalmas életet él, folyamatosan aktív a közösségi médiákon, ráadásul nagyon belevaló csajszi a maga hercegnői „bájosságával” együtt, szóval érdemes néha meglesni, éppen mit művel. (Honlap / Youtube / Twitter / Instagram)

Ajánlás: szerintem a regény mindenkinek tetszeni fog, aki kedveli a hercegnős történeteket - akár könyveket, akár meséket / filmeket -, szóval hajrá!

Kedvcsináló idézetek:
– Annyira vicces ez az egész. Bármit megadnék azért, hogy a helyedben lehessek, Lottie. Egész életemben mást sem akartam, mint hogy ne legyek hercegnő… Majd egy olyan lánnyal kerültem egy szobába, aki megszállottja a hercegnőknek. – Hosszan kifújta a levegőt. – Tudod, hogy mielőtt a Rosewoodba jöttem volna, egész addigi életemben csak húsz emberrel találkoztam? Hússzal!
Erre a bejelentésre Lottie-nak szó szerint leesett az álla.
– (…) Azokat, akik újak nálunk, külön üdvözlöm, és arra kérlek benneteket, szánjátok ezt a pillanatot arra, hogy végignézzetek diáktársaitokon. – Lottie engedelmeskedett, Lola és Micky felé fordult, aki visszavigyorgott, és békejelet mutatott fel. – Társaitokban végeláthatatlan a lehetőségek forrása. Egyikőtök talán egy ország vezetője lesz, egy olimpiai aranyérmes, egy Nobel-békedíjas. – Raphael ennek említésekor enyhén meghajolt Binah felé, a lány pedig úgy tett, mintha szerényen fogadná a meghajlást, amitől Lottie-t és a többieket a nevetés fojtogatta. – Ne hagyjátok kiaknázatlanul a bennetek rejlő lehetőségeket! Ez az iskola alig várja, hogy felfedezzétek, milyen kivételesek vagytok: használjátok ki bölcsen az itt töltendő időt, használjátok arra, hogy nyomot hagyjatok magatok után és, mindenek felett, soha ne adjátok fel, és soha ne mondjatok le egymásról sem!
Megállíthatatlan.
– Köszönöm mindannyiótoknak, és jó tanévet kívánok a Rosewoodban!

✿ ✿ ✿ ✿ ✿
A képek a Pinterest táblámról származnak: Rosewoodi Krónikák
Undercover Princess kiadások a GoodReads-en.
✿ ✿ ✿ ✿ ✿


Nyereményjáték:

Lottie imádja a meséket, hiszen az édesanyjára emlékezteti őket. Így a mostani játékunk kicsit talán egyszerűbb lesz: ismerd fel az adott blogon látható hercegnőt, és írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy ki is ő.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
(A kedvencem!)

ÁLLOMÁSOK:

01.17. - Sorok Között
01.19. - Deszy könyvajánlója



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése