2022. augusztus 23., kedd



Amie Kaufman, Jay Kristoff: Aurora ​Rising - Aurora felemelkedése (Aurora-ciklus 1.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

– Nem szereted a csillagokat? – kérdezem.

– Nem – feleli halkan. Ezúttal nincs gúnyos vigyor az arcán, ahogy a padlót bámulja. – Egy csomó azok közül a csillagok közül már több millió éve halott, csak olyan távol vannak tőlünk, hogy kihunytak, mielőtt a fényük elért volna hozzánk. – Ismét legyint az üveg mögött feltáruló galaxis felé. – Gyakorlatilag egy kísértetekkel teli égboltot bámulunk.

– Hát ez elég… lehangoló.

– Az én népem a föld alatt él – vonja meg a vállát. – Nem rajongunk a nagy, nyílt terekért.

 




SEMMI ​PÁNIK!

 

2380-at írunk, az Aurora Akadémia frissen végzett kadétjai megkapják első küldetésüket. Tyler Jones az akadémia sztárja, és alig várja, hogy összeállítsa álmai osztagát, de makacs hősiessége miatt végül azok kerülnek a csapatába, akiket senki más nem akart kiválasztani…

 

Egy beképzelt diplomata, fekete öves szarkazmussal.

Egy szociopata tudós, aki előszeretettel lő a szobatársaira.

Egy nagyszájú techmágus a galaxis legfejlettebb egójával.

Egy indulatkezelési problémákkal küzdő földönkívüli harcos.

Egy vagány pilóta, aki kicsit sincs oda Tylerért, ha valakit érdekelne.

 

De Ty legnagyobb problémáját még csak nem is az új osztaga jelenti, hanem Aurora Jie-Lin O’Malley. A lány, akit kimentett az interdimenzionális űrből – ahol két évszázadot töltött kriogén fagyasztásban. Aurinak, az időn kívüli lánynak fogalma sincs róla, mihez kezdjen, mégis ő lehet a kirobbantója egy több millió éve érlelődő háborúnak, és Tyler lúzerekből, bajkeverőkből és forrófejű kívülállókból verbuválódott csapata lehet a galaxis utolsó reménysége.

Klasszikus galaktikus mentőakció, a Galaxis útikalauz stopposoknak humorával, szerethető karakterekkel és izgalmasan bonyolódó magánéleti szálakkal.

Merülj el a történetben!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Aurora Rising

Eredeti megjelenés éve: 2019

Könyvmolyképző, Szeged, 2022

400 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635970070 ·

Fordította: Sereg Judit

The Aurora Cycle:

 

1. Aurora ​Rising – Aurora felemelkedése

2. Aurora Burning

3. Aurora's End

 

(befejezett)

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miről szól…?

 

Adott egy lány, aki 220 év múltán egy réges-régi telepeshajó egyetlen túlélője, és aki valamiért különös dolgokra képes. Adott egy űrben cirkáló ENSZ-forma szervezet, ami 18 év körüli fiatalokat indít el egy monokróm féreglyukon keresztül az űrbe, hogy jót cselekedjen. Adott egy újonnan alakult osztag, ahol 3 különféle faj keveredik és eléggé rájuk férne, hogy összeszokjanak. Tegyük fel, hogy az osztagvezető a lehető legtörvénymániásabb és szabálykövetőbb, józan alak az űrben… és arra kényszerül, hogy az általa megmentett lányt bármi áron elmenekítse a sajátja, a terraiak elől!

 

Szerintem…

 

Frenetikus történet, ami lényegében egy űrben cirkáló osztag összeállásáról, majd árulásáról szól. A történet szerintem zseniális, ugyanis az utolsó pillanatig akadtak benne meglepő fordulatok, olyan titkok, amik kiderülése elakasztotta a lélegzetem, de a legjobb az egészben az volt, hogy a két író összesen HÉT karakter szemszögét variálta úgy, hogy mindegyikük élt, lélegzett és totál egyedi volt.

 

A KARAKTEREK:

Auri (AURORA JIE-LING O’Malley), aki 220 évig sodródik lefagyasztva egy telepeshajóban, majd egy kimenti egy Tyler nevű fiatal osztagvezető, mint egyedüli túlélőt. Auri terrai (Földi) félig kínai, félig ír és 237 éves.

 


Ty (TYLER JONES, aka. Alfa, Szupersztár) az Aurora Akadémia sztárja és a legszabálykövetőbb alak valaha. Szőke, kék szemű és természetesen gödröcskés a mosolya. Ő vezeti a frissen megalakult 312-es osztagot. 18 éves, terrai.

Scar (SCARLETT JONES) Ty ikertestvére és csodás diplomata. Több nyelven beszél, ismeri a különböző népek protokolljait, szokásait. Szarkasztikus, badass, 18 éves terrai.

 


Cat (CATHERINE BRANNOCK aka Zéró) Scar és Ty legjobb barátja óvoda óta. Szét van tetoválva, taréjba rendezett fekete haja van, és ő a legzseniálisabb pilóta. 19 éves terrai.

Zila (ZILA MANDRA aka Agy) különc, félénk, zárkózott, mindent tudó, de másokkal nem igazán találja meg a hangot. 18 éves, terrai és imád lövöldözni – kicsit őrült, kicsit pszichopata, ő képviseli a tudományos hadosztályt.

 


Fin (FINIAN DE KARRAN DE SEEL aka Gépfej, Girnyófiú) egy 19 éves betraskai, akinek van valami betegsége, ami miatt exovázat visel. Nemtől függetlenül mindenkivel flörtöl és rendkívül humoros figura. A kinézete is izgalmas, ugyanis mindene fehér, bár a szemét fekete védőréteg óvja. Ő a csapat gépésze, aki igazi számítógépbubus is. 

Kal (KALIIS IDRABAN GILWRAETH aka Tündefiú) egy 18 éves syldrathi TANK, vagyis ő az osztag kétméteres, hegyesfülű, lila szemű, ezüsthajú, szuper erős harcosa és védelmezője. Pechjére éppen abba a nemzetségbe - a Vérharcos nemzetségbe - tartozik, amibe a hírhedt Csillaggyilkos, akitől mindenki tart.  

 


 

– Talán a holdak választják meg, hogy melyik bolygó körül keringjenek? A bolygók választják ki a napjukat? Ki vagyok én, hogy elutasítsam a gravitációt, Aurora, amikor te fényesebben ragyogsz, mint bármelyik csillag az égen?

 

 

Amennyi szereplőnk van, annyiukat szerettem! A legnehezebben Catet kedveltem meg, aki egy rendkívül nehéz figura amúgy, de totál levett a lábamról a Jones-ikrek iránti lojalitásával! Zila agya elképesztő gyorsan pörög, majdnem olyan gyorsan, mint az ujja a ravaszon, ha valakit be kell altatni. Finiannek a szövegeit szerettem, ugyanis nem csak egy vicces alak, hanem mélyérzésű is, bár ezt elég jól leplezi a seggfejkedésével és a beszólásaival… Tyler sem volt elsőre szimpatikus, de tetszett, ahogy igyekszik mindenből a lehető legjobbat kihozni és felnőni az édesapja hírnevéhez. Meg amúgy is nehéz valakit nem szeretni, aki kezét és lábát töri, hogy másoknak jó legyen… Ilyen a testvére, Scar is, akiben a tudásvágy és a másokkal való törődés volt a legvonzóbb. 

Talán említenem se kell tennem, hogy a titokzatos, mindent felfeldezni vágyó, mindenre nyitott és kíváncsi, ám ugyanakkor elveszett Aurit leszámítva KAL VOLT A KEDVENCEM. Komolyan, hogy ne lehetne szeretni egy tagbaszakadt, ám mélyen sebzettnek tűnő, kétméteres, izmos óriást, akinek tündefüle és haja van, illetve lilák a szemei? Gyönyörűek, bár elég szomorkásak voltak a fejezetei, amennyire tagbaszakadt harcos, annyira szép és költői a lelke.

 


Szóval a regény karakterei szerethetőek, de hogy milyen a sztori? Bonyolult, jól megcsavart és az utolsó oldalakig élvezetes. Ritkán olvasok űrben játszódó YA sci-fiket, de ez most nálam telitalálat volt. Nagyon szerettem, ahogy a fejezetek előtt különböző szócikkekből megtudunk valami új, izgalmas információt erről a jövőbeli életről. Fajokról, kasztokról, űrpartikról, legendákról, beosztásokról – bármiről, ami érdekes lehet a történet szempontjából.

Izgalmas volt az is, hogy 7 különböző karakter életét, gyengeségét, erősségét, jó és rossz döntéseit elbeszélve halad előre a sztori, és bár mindegyikük más, lassan kezdik megtalálni a helyüket ebben az új felállásban. Szerettem Fin kapcsán a betraskai családokról tanulni vagy Kal fajának a gilfeiről. Részletgazdag, jól felépített és jól megírt történet, ami szerencsére épp annyi humort tartalmaz, amitől csak még szerethetőbbé válnak a főszereplői. (Főleg Fin.)

 

(link)

Összességében

 

„A 312-es osztag mindörökké”! IMÁDTAM!

Kalandokban és őrült döntésekben gazdag történet, amiben hatalmas szerepet kap a lojalitás egymáshoz. Egy frissen alakult csapat története, akiknek az lenne az elsődleges feladatuk, hogy összeszokjanak, de a nyakukba szakad egy 220 éve eltűnt hajó egyetlen túlélője, akin van mit megmenteni…

Zabáltam a sztorit, szuper érzés volt egy kicsit bepillantani a jövőbe, ahol többféle nép keveredik egymással - és velünk terraiakkal -, és ahol létezhet egy olyan törvényen kívüli űrkalóz-zug, ami összekapcsolódó hajókból áll. (A kedvenc részem nyilván Tyler és Kal figyelemelterelő hadművelete volt.)

 

Értékelés: 5*

*Best of 2022

 

Kinek ajánlom a regényt? Bárkinek, aki szeretne egy fantasztikus YA űroperát / űrben játszódó sci-fit olvasni! Mindenkinek, aki kedveli a több szereplős elbeszélésű regényeket.

 

Squad 312 by JemlinCreations.jpg

Kedvcsináló idézetek:

– Zila? – kérdezi Scar.

– Azok a helyek, ahol nekem helyem van, azok csak a fejemben léteznek – folytatja Zila. – Ahogy mondta a parancsnok. Nem értem az embereket – körbenéz a hídon –, de az összes hely közül, ahová nem illek, ide nem illek a legkevésbé.

Scar elmosolyodik.

– Ki akar normális lenni, ha lehet helyette érdekes?

Zila Scarra néz, és bólint.

– Finian!

– Igen?

– Eszedbe jutott már, hogy talán nem a váz miatt választottak ki utoljára? – A tekintete a székemhez szegez. – Nem azt mondom, hogy nem tűnik fel az embereknek. Csak azt mondom, hogy talán… talán azért választottak ki utolsónak, mert minden idődet azzal töltöd, hogy megpróbálod meggyőzni az egész galaxist arról, hogy egy kibírhatatlan seggfej vagy.

– Az univerzum minden egyes részecskéje egy csillag része volt egykor – mondja halkan. – A testünk minden egyes atomja. A fém a székekben, az oxigén a tüdőnkben, a szén a csontjainkban. És ez a rengeteg atom mind egy millió kilométer széles, milliárd fényévre lévő kozmikus kohóban kovácsolódott. Az események sorozata, ami ehhez a pillanathoz vezetett, olyan kicsi eséllyel következhetett volna be, hogy az már szinte lehetetlen. – Kezét a vállamra teszi, bár kissé esetlenül, mintha nem igazán tudná, hogyan is kell az ilyet csinálni. De gyengéden megszorít. – Már a létezésünk maga egy csoda.


További izgalmas idézetek…

☆☆☆
Nem saját képek! The Aurora Cycle Pinterest tábla

The Aurora Cycle #1 a GoodReads-en.

☆☆☆


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Amie Kaufman és Jay Kristoff szerzőpáros új sorozatának első részét Aurora Rising - Aurora felemelkedése címmel. Aki szeret a jövőben kalandozni egy különleges küldetést teljesítő fiatal csapattal, feltétlenül tartson velünk a regény blogturnéján, őrületes élményben részesítünk! Kövesd az állomásokat, és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Mi mással játszhatnánk, mint űrben játszódó filmek felismerésével? Nem a legkönnyebbeket választottuk! Ismerd fel minden állomáson a filmet, és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. A filmek címét írhatjátok a magyar vagy az eredeti címmel is.

 

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

 

 

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

08.15 Kelly és Lupi olvas
08.17 Fanni’s Library
08.19 Fanni’s Library
08.21 Hagyjatok! Olvasok! extra
08.23 Hagyjatok! Olvasok!

 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése