2022. augusztus 30., kedd



Lana Millan: Egy ​angyal az élet küszöbén (Raziel 1.) | Mini-könyvklub

   

MÁR LEHET JELENTKEZNI AZ ONLINE KÖNYVKLUBUNK KÖVETKEZŐ FORDULÓJÁRA! 

 

Mini-könyvklub 22. felvonás

A témához tartozó bejegyzések a „mini-könyvklub” címke alatt elérhetőek.

A többiek értékelését itt olvashatjátok el.

 

 

– Sajnálom, hogy ennyi gondot okozok. Rossz angyalt választottatok.

Megrázza a fejét.

– Hát pont ez az, nem mi választottunk, hanem az Úr, azzal, hogy rád bízta a Tudás Könyvét. Ezért láthatod csakis te a térképet. Elhamarkodott lépés volt, de most már nincs mit tenni. Újabb és újabb esélyt kapsz, de te csak romantikázol, az élet értelmén merengsz, és közben mind a hét főbűnt kipróbálod.

 




Ismered a viccet, amiben a bukott angyal, a KitKat-mániás démon és egy hősszerelmes bolti eladó a Tudás Könyvének keresésére indul? Nem? Nem csoda, hiszen ez nem vicc. Raziel a Tudás Könyvének őrzője, a legfelsőbb misztériumok és titkok angyala. Vagyis csak volt. Valami történt. Lélegzik és ver a szíve, miközben Nevada tűzforró sziklái között kinyitja a szemét. Emberré vált. Lehetne még ennél is rosszabb a helyzete? Lehet, és lesz is. Amikor eltűnik a Tudás Könyve üzletet ajánlanak neki: ha segít megtalálni, visszakaphatja a szárnyát. Segítőként egy pimasz démont varrnak a nyakába, hogy aztán együtt vágjanak neki Amerika vadregényes tájainak. Kalandos útjuk során Raziel felfedezi magában az elszánt harcost, a féltő barátot, és az esendő embert. Lana Millan második regénye egy izgalmas mese, ami akár igaz is lehetne.

 

 

Könyv információk:

 

Athenaeum, Budapest, 2018

296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632936727

Műfaj: Angyalos/Démonos, Urban fantasy, Romantikus, Kaland, Vallás

 

Sorozat:

1. Raziel 1. - Egy ​angyal az élet küszöbén

2. Raziel 2. - Egy ​angyal a szerelem küszöbén

Raziel 21 - Egy angyal és egy démon karanténmeséi

 

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Igazából nagyon eredetinek tartom a regény sztoriját, miszerint a szárnyai nélkül Földre ejtett Raziel egy emberi testbe van zárva, és nem emlékszik az elmúlt évszázadokra, ahogy arra sem igazán, miért került ebbe a helyzetbe. Talán összevitatkozott egy másik angyallal, aki szeretné kiirtani az emberiséget? Valami ilyesmi mintha rémlene neki… Vicces volt Uriel felbukkanása is, aki közli a titkos misztériumok (egykori) arkangyalával, hogy eltűnt a Tudás Könyve, és nagyon kevés ideje van, hogy megtalálja, de HOPP, itt egy DÉMON, aki segít! Így aztán megkezdődik a fogalmasincs, kiszolgáltatott angyal utazása, akinek már a halandók mindennapjainak a kilátástalanságával kell megküzdenie, hanem valami nagyobbal.

Az említett démon, Belader egyszerre volt gonosz karakter meg gonoszkodó, szurkálódó karakter, akinek csak a szája nagy, de helyén van a szíve... Simán legyilkolt embereket, aztán meg vett egy cuki pólót Razielnek. Nagyon sokáig nem tudtam őt hova tenni, de a történet végére megszerettem. Ugyanakkor Raziel sztorija eleinte fájdalmas volt, mert iszonyat, hogy milyen nehézkes a beilleszkedése az emberek közé, még a hűséges és végtelenségig segítőkész Kendrával is az oldalán. Hirtelen fájdalmat, éhséget érez, fantomfájnak az eltűnt szárnyai, teljesen ki van szolgáltatva egy nagyon kedves, ám vadidegen nőnek. Csíptem a karakterét, de eléggé fogalmatlan főszereplő volt, inkább csak történtek vele a dolgok, nem éreztem, hogy ő irányított volna.  

 

 

Csak tudnám, mi a bűnöm, amiért ebbe az erőtlen, mulandó testbe kényszerítettek, aztán a Földre toloncoltak! Egy angyal számára ez a létező legnagyobb büntetés, a lehető legrosszabb, ami történhet.

 

 

A legviccesebb az egészben, hogy bár kötött a cél - a FŐ QUEST -, hogy MIELŐBB meg kell találni a Tudás Könyvét, különben Mihály kiírtja az emberiséget, főszereplőink mégis minden alkalommal elkóborolnak más irányba, más szálakat, más SIDE QUESTeket követve... Esküszöm, hogy fogtam a fejem. Ó, vajon kié volt a test, amiben élek? Ne mentsük meg a túrázó lányokat? Oh, igaz, hogy börtönbe van és lenne gyorsabb megoldás, de mentsük meg tök lassan, ugye? Juj, el kéne menni ide... oda... amoda... És most mondok magamnak ellent: ezek a side storyk brutál feldobták, érdekessé tették a történetet, tehát kellettek, akár fogtam a fejem, akár nem. Meg nem is Raziel lett volna, ha nem veszi le a szemét célról, durcázik be és száll fel a hisztivonatra, hogy az ő akarata teljesüljön. 

Uriel és Lucifer felbukkanása, Kendra totál inkompetens exének a betoppanása, az alkuk, a KitKat vadászat, a túrázó mellékszál Travisszel vagy Raziel lelombozó elbeszélgetése az Összegzővel (ld. Halál) mind kalandosabbá, komorabbá vagy viccesebbé tették az alaptörténetet. Az én egyetlen nagy bajom, hogy totál lezáratlan és óriási függővéggel ért véget a végére kicsit talán túl romantikussá váló regény.

 


Összességében…

 

Mivel éppen Odaát lázban égek, így jól esett ez az angyalos, démonos, kicsit kalandos, jócskán humoros, végletekig fordulatokban gazdag, mégis egyedi történet Razielről, a titkos misztériumok Földre dobott, szárnyaszegett angyaláról...  

Meseszerű? Persze, ugyanakkor akadnak benne brutális részek, amikor levegőt se mertem venni, nehogy valami rossz történjen a kedvenc karaktereimmel. Tetszett, élveztem olvasni, de nagyon sajnálom, hogy nem lehetett egy könyvben kiadni a Tudás Könyve utáni kutatás teljes történetét. Annyira utálom a függővégeket...

 

Értékelés: 4

 

Tervezek még olvasni az írótól? Igen, egyrészt a folytatást (Raziel 2. - Egy angyal a szerelem küszöbén), másrészt a Vegazus által is ajánlott Átkozott Hannah Brown-t.

 


Kedvcsináló idézetek:

v

Ha ilyen földi szépség van, mire számíthatnék angyalként? Az örökkévalóság szürke és egyhangú síksága nem vonz többé.

Őszinte leszek, hiszen most már megtehetem. Legbelül sosem értettem Istent. Itt ez a bolygó, oké, ez a mindene, szíve joga. Nem számított, de aztán megismertem őket. Itt ez a sok kerge halandó, akik nem csupán túlélik a mindennapokat, de remekül feltalálják magukat. Alkotnak, minden áldott nap csodákat visznek végbe. Szembenéznek a saját korlátaikkal, de az a legelképesztőbb bennük, hogy nagy ívben tesznek rá.

v

Angyalként sosem hittem volna, hogy egyszer majd mazsolát eszem, ahogy azt sem, hogy alkalmam lesz megérezni a virágok illatát. Ezek számomra olyan felfoghatatlan dolgok, amiket nincs mihez hasonlítani.

v

– Csak azt ne mondd, hogy maradjunk barátok, mert bármennyire is megkedveltelek, kénytelen leszek kitekerni a nyakad. Mostanában az átlagosnál többször akad a torkomon a szó.

– Kedvelsz? Ez mégis mit jelent? – nyögöm ki végül.

– Kedvellek. Ez azt jelenti, hogy a kezdeti tízből tíz helyett csak hétszer szeretném kitekerni a nyakad. Ebből egyszer most. – A hajamba túr. – Mondták már, hogy gyönyörű vagy dühösen?

 

v

– Őszinte leszek. Amióta a könyvnek nyoma veszett, az emberiség túl nagy léptekkel halad, nagyon gyorsan fejlődik. Próbálkoztunk lassítani, háborúkkal, betegségekkel, természeti katasztrófákkal, a szokásos dolgokkal. Nem lehet már őket megállítani. A mennybe alig érkeznek lelkek. Tudod te, mit jelent ez?

– Talán mindenki a pokolra kerül? – fogalmazom meg a nyilvánvalót.

– Nem, a helyzet még ennél is súlyosabb. A pokol üresen tátong. Az emberek megváltoztak, nem fogadják el Istent, de nem félik a poklot sem. Közömbösek lettek mindenre. Sokan csak a földi létben hisznek, az itt és most erejében. Gőgösen, türelmetlenül élnek, nem akarják elfogadni az élet természetes rendjét. Ki akarnak törni.


 

vvvvv

Nem saját képek. Pinterest tábla: Raziel

RAZIEL #1 a GoodReadsen

vvvvv

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése