2022. augusztus 6., szombat



Rosaria Munda: A ​tűz szülötte (A tűz szülötte 1.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Mióta az eszemet tudom, mindig is Éllovas akartam lenni, mint minden sárkányúr fia, hiszen nekem ez veleszületett kiváltságom. Oly könnyű belecsúszni ebbe a gondolkodásmódba.

Oly könnyű bosszúszomjas gondolatok után sóvárogni.

Mi erre születtünk!

 




Annie és Lee még kisgyerekek voltak, amikor egy brutális felkelés megváltoztatta addigi életüket, felforgatta a világukat, és ezzel mindenkinek – még az alacsony származásúaknak is – lehetőséget adott arra, hogy egy próbát kiállva a sárkánylovasok uralkodó osztályába kerüljenek. Mindketten az új rend feltörekvő csillagai lettek annak ellenére, hogy származásuk eltérőbb nem is lehetne. Annie szegény sorsú gazdálkodó családjával sárkánytűz végzett, míg Lee arisztokrata családját forradalmárok irtották ki. Ugyanabban az árvaházban nőttek fel, és szoros barátságot kötöttek. A hét év képzés alatt azonban riválisokká váltak, mindketten a sárkánylovas flotta parancsnoki tisztére pályáztak.

 

Amikor váratlanul felbukkannak a régi hatalom túlélői, és visszakövetelik a városukat, az új rend meginog. Az Annie-vel való kapcsolatának gyors változása és a küszöbön álló háború miatt Leenek döntenie kell: vagy megöli egyetlen megmaradt rokonát, vagy elárul mindent, amiben eddig hitt. Annie-nek pedig arról kell döntenie, hogy a szeretett fiút menti meg, vagy városa érdekeit tartja szem előtt.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Fireborne

Eredeti megjelenés éve: 2019

Maxim, Szeged, 2022

448 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634992882 ·

Fordította: Abrudán Katalin

The Aurelian Cycle Trilógia:

 

1. Fireborne – A tűz szülötte

2. Flamefall

3. Furysong

(befejezett)


WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS


(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

 

Az Első Oltalmazónak hála megdőlt a sárkányurak elnyomása, a jobbágyok felszabadulnak és mindenki lehetőséget kap a megfelelő oktatásra hála az új rendszernek. Mikor a forradalmárok épp kivégzik az uralkodó, Leon, a Viharkorbács családját, az Oltalmazó, Atreus megkíméli a legfiatalabb gyermek, Leo életét… A kisfiú árvaházba kerül, majd egy sikeres vizsgát követően, megkezdi a sárkánylovasok kiképzését barátjával, Annie-vel, akinek a családjával éppen sárkányok végeztek.

Nyolc évvel később Lee egy Fakó nevű aurelián sárkány lovasa, míg Annie sárkánytársa Aela. Ők az új rezsim, Kallipolisz sárkánylovasai, akiket Őrzőknek neveznek, és hat társukkal megkezdik a versenyt az Éllovas cím megszerzéséért!

 


Szerintem…

 

Nem fog csalódni, aki az Így neveld a sárkányodat idősebbeknek szóló verzióját szeretné olvasni, az biztos! Igazi sárkány-rajongóként totál odáig voltam a történetért, hiszen szinte az egész regény az Éllovasválasztó-bajnokság és a fiatalok sárkányokkal való kapcsolata körül forog. A történetet Lee és Annie váltakozó elbeszélései alapján ismerjük meg, akik annak ellenére jó barátok az árvaház óta, hogy mennyire különböznek.

Lee igazi vezéregyéniség, nem véletlenül ő az osztaga parancsnoka is egyben. Hűvös, intelligens, titokzatos múlttal rendelkező fiú, aki mintha sárkányhátra született volna. Annie sárkánylovas tudása ösztönös, ám a lány a korábbi rezsimben aligha lehetett volna lovas, hiszen jobbágy család sarja! Félénk, háttérbe húzódó lány, aki igyekszik kitörni és felvenni a versenyt legjobb barátjával, Lee-vel. Annie-ben az egyik legvonzóbb a hűsége Lee iránt, ami nem gátolja meg abban, hogy ellenfélként is komolyan vegye a bajnokságon. Nálam ez is erény!

 


Mindkettejüket nagyon szerettem, igazán izgalmas háttérsztorit kaptak, de szerencsére az egész világfelépítés, az összes mellékszereplő és a sárkányos dolgok is jól kitaláltak. Élvezet volt olvasni a regényt, bár néha bizony elég váratlan fordulatokat vettek az események. A levelek a minisztériumból, az önmagát felsőbbrendűnek tartó diákok szövegelése, a lelkesítő körutak, a semmiből felbukkanó régi kékvérűek háborús tervei, az oktatók és magasabb beosztású alakok cselekedetei... Nem unalmas regény, ráadásul a hatalmi harcok mellé ott a fő szál: a bajnokság, amin a fiatalok a sárkányaik hátán könyörtelenül harcolnak a többi Örzővel.

 

 

Van egy pillanat, valahol a sárkány hívása és a felszállás között, amikor megtörténik, amikor Annie átlényegül, és földi emberből a levegő emberévé válik. Eltűnik a tétovasága, lehullik róla a feszengés és az gátlásosság, és hirtelen önfeledtté válik. Felszabadulttá.

Nagyon sokszor tanúja voltam már ennek az átváltozásnak, de ma mégis mellbe vág, mintha először látnám.

 

 

A regény legérdekesebb alakja számomra Lee volt, aki ugye titkolja a származását, hiszen a forradalom után az uralkodó-házakba tartozók nem szívesen látott vendégek. (Ki tudja? Talán megölnék, ha kiderülne, hogy a Viharkorbács-ház sarja?) Kíváncsi voltam, hogy Annie mikor árulja el, hogy Lee kékvérűségére gyanakszik? Hogy Lee mikor bukik le a tudásával, a nyelvtudásával vagy szólja el magát csak úgy? Hogy Atreus Athanatos, az Első Oltalmazó vajon felismeri-e a fiút, akinek megkímélte az életét? Vajon tényleg élnek még a régi rezsim sárkánylovasai egy távoli szigeten, Új Pithoszon? Hogy dönt Lee, ha felbukkannak a még élő rokonai? Ha kiderül, hogy nem csak Kallipolisznak vannak sárkányai és lovasai?

Persze Annie is izgalmas alak, aki párszor bizony a Propagandaminisztérium javaslatai ellen dönt, és olyan meccseket nyer meg, amiket nem javasolnak neki. Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen olvasó, aki annak drukkol, hogy Annie és Lee összejöjjenek! Szerencsére még van két rész a trilógiából, ha csak az ő történetszáluk miatt is, de alig várom a folytatásokat!

 


Becsapós történet, ami a kiváló elbeszélésnek hála jó ideig elhitette velem, hogy az Oltalmazó által fellobbantott forradalomra – és a Palotanapi mészárlásra - szükség volt, hogy a régi sárkányurak zsarnokságát el kellett tiporni, hogy szükség van az új rendszerre, amiben mindenki a képességeinek és a tudásának megfelelő kasztba tartozhat. Aztán Lee-nek és Annie-nek hála mindenben elbizonytalanodtam, hiszen megvannak a maguk nehézségei Kallipoliszban.

Talán csak az okozott nehézséget a regény elején, hogy képbe kerüljek ezzel az új világgal, ahol nem csak azt kellett összeraknom, hogy miben tér el az új rendszer a régi rezsimtől, de azt is, hogy milyen volt a sárkányurak idejében a világ. Ezt a kezdeti kirakózást leszámítva képtelen voltam letenni a könyvet.

 


Összességében

 

Letehetetlen, izgalmas, fordulatos regény, ami telis-tele van sárkányokkal! Amióta találkoztam az Így neveld a sárkányodat című mesével, azóta vágytam arra, hogy találjak egy YA vagy Adult sorozatot, amiben sárkánylovasok szerepelnek, és aminek a története is e körül forog.

Persze a Fireborne-trilógia nem csupán egymással versengő sárkánylovasokról szól, hanem politikai színezetet is kapott, és tele van hatalmi harcokkal, árulásokkal. Igazából ezek csak még izgalmasabbá tették az amúgy is érdekes sztorit. Tetszett a regény, és remélem, hogy valamelyik folytatásban Új Pithoszra is eljutunk, de ha nem, akkor sem dőlök a kardomba, amíg Lee és Annie ilyen szerethető, menő karakterek maradnak.

 

Értékelés: 4,5



Kinek ajánlom a regényt?

 

Bárkinek, aki szereti a sárkányos, sárkánylovaglós történeteket. Izgalmas high fantasy YA-regény.

 

Kedvcsináló idézetek:

– A szürke aureliánon?

Ez Fakó színmutációjának hagyományos megnevezése, amely ezüstös színére utal, szemben a legtöbb aurelián borostyánsárga vagy arany színével.

– Igen.

– Lee a neve. Fakó lovasa Lee.

– Lee – ismétli meg a lány elmélázva. – És ő honnan való?

Szinte perzsel a tekintete, ahogy fürkészve néz. Hevesebben kezd verni a szívem, és hirtelen nehezemre esik kimondani a szükséges választ.

– A Csórészélről. Árva a nyomornegyedből.

– Kallipoliszt választom.

Én is sárkánynyelvre váltottam. Végül is zárt ajtók mögött vagyunk, és hirtelen szükségét érzem, hogy az anyanyelvemen beszéljek. Boldogító érzés, hogy megint használhatom, ilyen sok-sok év után. És mintha nagyobb súlyt is adna a szavaimnak.

– Hiszek Atreusban. Hiszek abban, amit csinál. Még akkor is, mindez vérben fogant.

Tyndale arcán a kétkedést felváltja a szánalom.

– Nem volt semmiféle Éhínség! – csattant fel a fiú.

A lány meglepve pislogott.

– Tessék?

– Egy nagy rakás hazugság az egész. Ezt mindenki tudja. Csak eltúlozták, hogy az emberek meglógjanak a tartozásuk megfizetése elől…

– Az anyám az Éhínség alatt halt éhen. És az újszülött kisöcsém is. Mert nem volt elég ennivalónk. Pedig tanyán éltünk.

További idézetek…

☆☆☆
Nem saját képek! Pinterest tábla: The Aurelian Cycle by Rosaria Munda

The Aurelian Cycle #1 a GoodReads-en.

☆☆☆

 

A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Rosaria Munda Fireborne sorozatának első részét A tűz szülötte címmel. A történetben Annie és Lee a két legjobb sárkánylovas vetélkedik egymással az Éllovas címért, miközben országukat háború fenyegeti. A  Blogturné Klub három bloggere izgalmas utazásra visz benneteket Kallipoliszba, ahol sárkányháton repülhettek a főhősökkel! Tartsatok velünk és egy szerencsés játékos megnyerheti a könyvet a kiadó felajánlásában.

  


 

Nyereményjáték:

 

Kedvelitek a sárkányokat? A játékunkban filmekben szereplő sárkányokat kell felismernetek egy-egy kép alapján. Minden állomáson írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába a felismert sárkány nevét vagy a film címét, amiben szerepelt. Sok sikert a játékhoz!

 

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben újra sorsolunk!

 

  


a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

07.29 Kelly és Lupi olvas
07.31 Könyvvilág
08.02 Hagyjatok! Olvasok! extra
08.04 Hagyjatok! Olvasok!

 


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése