2023. szeptember 2., szombat



Emily Nagoski, Amelia Nagoski: Elég ​vagy - A legjobb gyakorlatok és tippek a hatékony stresszkezeléshez | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Ami erősebbé tesz téged, az a pihenés.

 




Ha ​ezt a munkafüzeted tartod a kezedben, valószínűleg hiszel abban, hogy jobban is tudnád érezni magad. És milyen igazad van! A népszerű szerzőpáros, Emily és Amelia Nagoski jól tudják, milyen kihívásokkal kell szembenéznünk nekünk, nőknek, és ebben a gyakorlati feladatokban gazdag kötetben megmutatják, hogyan győzd le a kimerültséget, a túlterheltséget és a kiégést.

Emily és Amelia közös munkásságának egyik legfontosabb gondolata, hogy a „jóllét” akkor következik be, ha szabadon tudunk mozogni az emberi lét különféle tapasztalatai – a munka és a pihenés, az alvás és az ébrenlét, a kapcsolódás és az önállóság – között. Ha azonban ez a szabad mozgás nem lehetséges és elakadunk valahol, óhatatlanul is bekövetkezik a kiégés, ami rendkívül káros az egészségünkre, a mindennapi életünkre és a kapcsolatainkra.

Az Elég vagy segít, hogy felfedezd, ha elakadtál, és megtanít arra, hogyan boldogulj az igazán stresszes helyzetekben. A munkafüzetben

– elgondolkodtató kérdések

– izgalmas gyakorlatok

– szemléletes ábrák

– és hasznos tippek

vezetnek majd az önmagad megismerése felé vezető úton. Akár olvastad a szerzők előző kötetét, az Érzelmi kiégést, akár nem, ez a munkafüzet nélkülözhetetlen segítőtársad lesz a stressz csökkentésében, az érzelmek kezelésében és abban, hogy megtapasztald a valódi jóllétet.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Burnout Workbook:

Advice and Exercises to Help You

Unlock the Stress Cycle

Eredeti megjelenés éve: 2023

Libri, 2023

176 oldal puhatáblás

ISBN: 9789636042028

Fordította: Sóskuthy György

WEBÁRUHÁZ

MOLY

GOODREADS

 (Az értékeléshez olvass tovább!       )

A kiadványról…

 

A munkafüzet három részre oszlik. Az első részben a stresszel, a különféle stresszorokkal, a stresszválaszciklussal, és annak a lezárásával foglalkoznak az írók. Többféle példát hoznak fel, de kitérnek az akadályokra is, amelyek a stresszválaszciklus lezárásnak a gátját állják. Szóba kerül a feladás (avagy mikor kell feladnunk egy munkát vagy egy kapcsolatot), az érzelmek és a Valami Nagyobbunk feltárása.

 


A második részben a patriarchátus témája kerül terítékre, ami őszintén szólva engem nem igazán izgatott fel. Ellenben az ebből is eredeztethető „Emberi Adakozó Szindróma” és „együttérzés-kimerültség” már igencsak felkeltette a figyelmemet. Szóba kerül a testpozitivitás, az elfogadás, az evéssel érzéstelenítés és a testünkre hallgatás fontossága (gyakorlatokkal és példákkal segítve).    

 

 

A kiégés seb. A sebeket ki kell tisztítani és be kell kötözni, hogy szépen begyógyulhassanak. De a seb fájdalma gyakran stresszt okoz, ami lassítja a gyógyulást, tehát legelőször el kell zsibbasztanunk a fájdalmat. A kiégés fájdalma az elménk elkalandozásával zsibbasztható el: többek közt könyvekkel, tévéműsorokkal, filmekkel, játékokkal – és sokunk számára ételekkel. Utóbbit „evéssel érzéstelenítésnek” nevezzük.

 

 

A harmadik rész volt a kedvencem, mert ebben találtam meg a leginkább hozzám szóló témákat és megoldásokat. Érdekes volt arról olvasni, hogy a társas kapcsolatok mennyire képesek táplálni minket, hogy miért hasznos másokkal kapcsolódni. Jó volt átvenni, hogy kik azok, akik az én Szeretetbuborékomban „élnek”, akiknek „elég” vagyok, akikben bízom. Tetszett az is, hogy a pihenést alapvető szükségletnek írják le, ami képes minket erősebbé tenni. Legyen akár alvás, vagy más típusú (akár aktívabb) pihenés, a mindennapjaink 42 %-át kell kitennie pihenésnek ahhoz, hogy jól legyünk. Ez a 42% kb. napi tíz óra, amibe beletartozik az alvás, az olvasás, a beszélgetés másokkal, a testmozgás, de még a bevásárlás is.

 


Amellett, hogy törekedni fogok a 6-8 óra alvásra és a kb. 10 órányi pihenésre naponta, még egy dolgot megfogadtam: mindennap kigondolom, hogy mi volt az az esemény vagy valami, ami miatt hálás lehetek. A hálát gyakorolni kell, az örömre és a jó érzésekre kell fókuszálni. Ha csak annyi lesz, hogy „Büszke vagyok magamra, amiért bőgés nélkül kibírtam ezt vagy azt” vagy „Hálás vagyok, amiért nem vertem ma pofán senkit”, akkor annyi, de nyilván igyekszem pozitívabban venni ezt a gyakorlatot. :))

 


Összességében

 

Nem mondom, hogy nem élveztem a munkafüzet gyakorlatait, de javaslom, hogy az írók másik könyvét - Érzelmi kiégés – is olvassátok el mellé, ugyanis szerintem a kettő együtt lesz igazán hatásos! Ez a kiadvány rendkívül összeszedett és tetszett a színvilága, a dizánja. Akadtak benne fölöslegesnek tűnő oldalak (vagy témák, pl. számomra a patriarchátus témaköre eléggé kirítt), de összességében értékes olvasmány. Nagyon sok jó gondolat szerepelt benne és érdekesek a gyakorlatok is!  

 

Ajánlom? So-so.

 

Kedvcsináló idézetek:

Az értelmet nem a szörnyűség teremti, amelyet átéltél, hanem az, ahogyan túlélted.

Ha a könyv elolvasása után csak egyetlen dolgot változtatsz meg az életedben, akkor az a több alvás legyen!

De végül is mennyi az „elegendő” pihenés?

A tudomány szerint az időd 42%-a.

A szervezetednek ennyi pihenésre van szüksége, az alvást is beleszámítva. Ez körülbelül tíz óra minden huszonnégy órából.

Minden Disney-hősnőnek van egy dala, amelyben kifejti, mi hiányzik az életéből. Vaianát egy másik út hívja, Tiana saját étteremre vágyik, Belle a nagy kalandról álmodik. A hagyomány egészen Hófehérkéig nyúlik vissza, aki az Eljő majd a királyfi című dalt énekli. Az amerikai nők helyzetének fejlődését szépen nyomon lehetne követni a Disney-hősnők e dalai alapján. Bár az változik, miről énekelnek, egyvalami állandó: a hősnő úgy érzi, hogy valami hívja.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

A képek a könyvből származnak.

The Burnout Workbook a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


A népszerű szerzőpáros, Emily és Amelia Nagoski új könyve egy munkafüzet, mely segít a nőknek legyőzni a kimerültséget, a túlterheltséget és a kiégést. Tartsatok bloggereinkkel az Elég vagy munkafüzet turnéján, és ne felejtsetek el játszani se, mert a Libri kiadónak köszönhetően a blogturné végén nyerhettek egy példányt a könyvből!

  


 

Nyereményjáték:

 

Emily Nagoski és Amelia Nagoski néha ismert popkulturális példákat hoz fel az Elég ​vagy! munkafüzetben a különféle feladatoknál, mi pedig úgy gondoltuk, hogy ezek közül szemezgetünk. Minden állomáson találtok egy könyvre/filmre/videojátékra utaló képet, melyből rá kell jönnötök a címükre.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

  

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

08.26. - Könyv és más

08.28. - Csak olvass!

08.29. - Utószó

08.30. - Szembetűnő

09.01. 09.03. - Spirit Bliss Sárga könyves út *csúszás*

09.02. - Hagyjatok! Olvasok!

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése