2023. szeptember 26., kedd



Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

A világnak az a rendje, hogy bármilyen elkeserítő dolog is
történik benne, attól még megy minden tovább.

 




Akik azt hiszik, hogy a halálnál nincsen borzalmasabb, semmit sem tudnak az életről.

 

A méhek titkos élete az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb könyvsikere: több mint száz héten át szerepelt a New York Times bestsellerlistáján, több mint hatmillió példányban kelt el az Egyesült Államokban, díjnyertes mozifilm és musical is készült belőle, és harminchat nyelvre fordították le.

 

1964, Dél-Karolina. Lily Owens tizennégy éves, édesanyját kiskorában vesztette el. Dajkája Rosaleen, aki nagyon szereti Lilyt. Rosaleen harcos kiállással védelmezi a feketék jogait, ezáltal összetűzésbe kerül a városban élő elvakult rasszistákkal. Lily kezdeményezésére elszöknek Tiburonba, a kisvárosba, amely anyja emlékét őrzi. Lilyt három lánytestvér fogadja be, akik méhészkednek, és beavatják a lányt a fekete Mária-kép történetébe.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Secret Life of Bees

Eredeti megjelenés éve: 2002

XXI. Század, Budapest, 2023

318 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635684113 · Fordította: Barta Judit

WEBÁRUHÁZ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

 

1960-as évek, Amerika. Egy elszökött félárva lány,  szeretet nélküli édesapa, lágyan csendülő cselló, forró dél-karolinai nyár, papírokkal teletűzdelt siratófal, fiatalkori traumáktól terhes rémálmok, tiltott vonzalom, egy fekete Mária szobor, rasszizmus és feketék ellen elkövetett erőszak… Ez a történet sok mindenről szól, de a leginkább a 14 éves Lilyről, aki megszökteti a fehér férfiak által megvert és megfenyegetett fekete dadusát. A kislány és Rosaleen elindulnak egy távoli hely – Tiburon, Dél-Karolina - felé, ahol még egyikük sem járt, és ahol senkit nem ismernek. Követik Lily édesanyjának egy hátrahagyott emlékét, míg el nem érnek a Boatwright-nővérekhez, és szerencséjükre a legidősebb, August úgy dönt, hogy befogadja őket.

 


Igazából nagyon lassan épül fel a történet, előbb az 1960-as évek Amerikájában akkori politikai helyzetbe, majd a mindennapi valóságba nyerünk betekintést, ahol a feketék látványosan meg vannak különböztetve és el vannak szeparálva a fehérektől. Amikor Rosaleen szavazójegyzékbe akarja vetetni magát, akkor találkozunk először azzal, hogy micsoda gyűlölet él az ottani férfiakban, milyen erőszakosak tudnak lenni egy más bőrszínű emberrel... Ahogy Lily és Rosaleen elérnek Tiburonba, és megkezdődnek a mindennapjaik a méhészettel és mindenfélével foglalkozó intelligens, művelt fekete nők között, akkor egy éles váltással a béke szigetén vagyunk.

August, June és May Boatwright otthona igazi menedék a szökevényeknek – főleg az anyja után kutató Lilynek. Bár a kislány elfogadásra lel, nyomja a lelkét a hazugság, felverik a rémálmok, retteg a felbukkanó apjától, T. Raytől és újra meg újra elhatalmasodik rajta az otthonról magával hozott magány és szomorúság is. Ugyanakkor letaglózza a máshoz szokott érzékeit az ottani összetartás, az egymás iránti és kimutatott szeretet, a hűség, így lassan változni, alakulni kezd kívül-belül. Lily fejlődése rendkívül látványos, jót tesz neki a méz, a méhészkedés, a Leláncolt Miasszonyunk története, a fekete Mária szobor és a nővérek.

 

 

Ha belepusztulok sem tudom megérteni, miért alakult ez ki, miért a színes bőrű nők kerültek a legalacsonyabbra a ranglétrán. Csak rájuk kell kellett nézni, hogy az ember lássa, mennyire különlegesek: mintha álruhás királynők járnának közöttünk.

 

 

Szerintem ez egy abszolút a komfortzónámon túli történet volt, ugyanakkor sajnáltam volna, ha kihagyom. Sajnáltam, hogy csupán a szépséges külsejű új kiadás miatt figyeltem fel a regényre, de jobb később, mint soha – most kellett nekem az, hogy igazán szíven üssön Lily és új anyukáinak a története.

Giccsesen fog hangzani, de tényleg magával ragadott ez az édes-keserű, lassan előre haladó történet, amiben nem csak a korról tudtam meg sokat, de a méhekről és a méhészkedésről is. Nagyon szerettem a fejezetek eleji röpke idézeteket/okosságokat, amik a méhekkel kapcsolatosak, sokat tanultam én is, nem csak Lily.

 


Összességében

 

Szerettem a regény különleges hangulatát, az érzelmi gazdagságát, a csodálatos metaforáit és hasonlatait, szóval nagyon szerettem a nyelvezetét – a fordítás is gyönyörű lett! Nem mondom, hogy Lily magánya és szomorúsága nem volt nyomasztó, de tetszett ahogy a szeretet nélküli közegből egy olyanba kerül, ahol kiállnak érte, segítenek a fejlődésében és igyekeznek feloldani a traumáit.

 

Értékelés: 4

 

FILMADAPTÁCIÓ: A méhek titkos élete (2008)

 

Régóta szemeztem ezzel a filmmel, mert elég parádés a szereplőgárda: Dakota Fanning mint Lily Owens, Queen Latifah mint August Boatwright, Alicia Keys mint June Boatwright, Sophie Okonedo mint May Boatwright és Paul Bettany mint T. Ray Owens. De visszatartott, hogy jobban szeretem előbb elolvasni az adaptációk alapjául szolgáló regényeket… ami ebben az esetben eléggé a komfortzónámon kívül esett.

 

Adaptáció: 5/5 «««««

 

Kellemes csalódás volt ez a történet, mert egy-két alig számító apróságot leszámítva tökéletesen vitték filmre a regényt. Őszintén nem vártam ezt, de épp olyan szívhez szóló volt, épp annyira ütős, mint a regény. Tartották a cselekményeket, nem változtattak semmin. (Vagyis alig valamin, de azok talán még jobbak is voltak a filmen. Ha ezt szóvá teszitek letagadom, de nekem tetszett, hogy T. Ray a térkép alapján jött rá arra, amire, illetve azt is szerettem, hogy Lily mást kérdezett az apjától a végén…)

 


Kedvcsináló idézetek:

A méz volt az életünk. Reggel ettünk egy kanállal, hogy felébredjünk, este meg hogy elaludjunk. És minden étkezésnél egy kicsit, hogy szellemünket megnyugtassuk, erőnlétünket karbantartsuk és a gyógyíthatatlan betegségeket elkerüljük. Mézet kentünk a sebekre, hogy fertőtlenítsük őket, vagy a kicserepesedett ajkunkra. Mézet tettünk a fürdővizünkbe, az arckrémünkbe, az eperteánkba és a süteménybe. Méz került mindenbe. Vézna karom és lábam egy hét alatt kitelt, bodros hajam selymesen hullámos lett. August azt mondta, hogy a méz az istenek eledele és az istennők samponja.

… ha eljön az idő, hogy az ember meghaljon, akkor ne késlekedjen, hanem tegye meg. Ha pedig eljön az idő, hogy éljen, akkor éljen! De nem tessék-lássék módon, hanem teljes erőbedobással, mint akinek nincs vesztenivalója.

Az emberek általában inkább meghalnak, mint hogy megbocsássanak. Megbocsátani annyira nehéz. Ha Isten így szólna: „Választhattok: vagy megbocsátotok, vagy meghaltok”, sokan egyből rohannának koporsót rendelni.

Az ember azt hiszi, tudni akar valamit, de amikor megtudja, már csak azon jár az esze, miképp törölhetné ki az emlékezetéből. Ezentúl, ha megkérdezik tőlem, mi akarok lenni, ha nagy leszek, azt mondom majd: amnéziás.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: A méhek titkos élete / The Secret Life of Bees

The Secret Life of Bees a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


A méhek titkos élete az Amerikai Egyesült Államokba kalauzolja az olvasót, s Lily történetével egészen az 1960-as évekig utazunk vissza az időben. Sue Monk Kidd regénye, amellett, hogy komolyan foglalkozik a rasszizmus kérdésével,  arra is rávilágít, hogy a családi összetartásnak egyetlen meghatározója: a szeretet. A Blogturné Klub nyolc bloggere indul turnéra a könyvvel, hogy bemutassa ezt a magával ragadó történetet, melyet a 21. Század Kiadó csodálatos, új kiadásában olvashatunk. A turnéval tartva, ahogy lenni szokott, most is lehetőségetek van megnyerni a könyv egy példányát a Kiadó felajánlásában.

 

 

 

Nyereményjáték:

 

A regény nem csupán a New York Times bestsellerlistáján szerepelt több, mint száz hétig, de 2008-ban filmet is forgattak a történetből. A turné nyereményjátékában tehát könnyedebb vizekre evezünk, és olyan regények nyomába eredünk, melyek adaptációval is rendelkeznek. A feladatotok egyszerű, a rövid leírásokból találjátok ki, mely könyvadaptációról van szó az adott állomáson, és a film/sorozat címét írjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

 

 

A Julia Quinn sikerregényein alapuló sorozatban megelevenedik az 1820-as évek pajzán, tékozló és feltörekvő londoni úri társadalma.

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

09.18 Szembetűnő

09.20. Csak olvass!

09.22. KönyvParfé

09.24. Zakkant olvas

09.26. Hagyjatok! Olvasok!

09.28. Utószó

09.30. Readinspo

10.02. Spirit Bliss Sárga könyves út

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése