2023. szeptember 15., péntek



Születésnapi Turné | avagy 10. éves a Blogturné Klub!

  


Fennállásának tizedik évfordulójához érkezett a Blogturné Klub, amit természetesen szerettünk volna Veletek együtt megünnepelni - hiszen Ti is részesei vagytok ennek az élménynek. Szülinapi turnénk során betekintést engedünk az elmúlt tíz esztendőnkbe, mesélünk nektek személyes élményeinkről, arról, mi miként éltük meg életünk ezen időszakát, és hogy mennyit változtunk az elmúlt évek alatt.

Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, kik rejtőznek a blogok mögött, netán szeretnétek bekukkantani a kulisszák mögé, és megismerni pikáns-belsős élményeinket! És ahogy azt már megszokhattátok, ezúttal sem hagyunk Titeket nyeremény nélkül. 

 

⇩⇩⇩   A bejegyzésemhez olvass tovább...    ⇩⇩⇩ 

 

Én és a Blogturné Klub

 

2018 augusztusa óta vagyok tag, szóval 5 éve erősítem a csapatot. Emlékszem, hogy az esélytelenek nyugalmával jelentkeztem az akkori toborzó posztjukra, miután az egyik barátnőm, Dorka (az Anya olvas bloggere) jó ideig rágta a fülemet emiatt, ugyanis tudta, hogy hatalmas rajongójuk vagyok és évek óta követem a turnéikat. Persze féltem, mert számomra ők a nagybetűs KÖNYVES BLOGGEREK (voltak és azóta is azok), illetve féltem, mert az egyik kedvenc magyar lmbt+ íróm* is a csapat tagja… Gondolom, mondanom se kell, hogy alig tértem magamhoz, amikor megkaptam az üdvözlő levelet, amiből kiderült, hogy felvettek!

*Fun fuct: a legelső igazi könyves turném velük éppen az említett magyar szerző legújabb könyvével volt! (Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!) Ne tudjátok meg, hogy mennyire paráztam az első ajánlóm külső és belső fogadtatásától… Igazából máig hajlamos vagyok totál kitörölni a posztom, ha nem tetszik, amit írtam, és van, hogy publikálás előtt nulláról íróm újra.


 

Visszatekintve 2018-ra: A vicces az, hogy az első turnés posztom éppen az 5 éves különleges születésnapi turnéjukhoz kapcsolódott. Irtó kedvesek és segítőkészek velem az első pillanattól kezdve, de a legjobb szívvel arra emlékszem, hogy egyből hívtak, hogy legyek benne valamiben, amihez éppen csak közöm lett. De igazából az egész BTKs dolog miatt rendkívül kiváltságosnak érzem magam. Nagyon megbecsülöm a többiekkel töltött online időt, imádok velük turnézni és elképesztőnek tartom a kiadók belénk vetett bizalmát.

 

Egy kis statisztika: Évi 100-170 könyvvel turnézom, havi 10-20 bejegyzést írok, és mostanság a posztjaim 98%-a turnéval kapcsolatos. A blogon 602 blogturnés bejegyzésem van, ez a 603. Az esetek 95%-ában e-könyvet olvasok, éppen a Blogturné Klub miatt vettem meg az első (és azóta egyetlen) Kindle-m, ami miatt teljesen rácsavarodtam az e-bookokra. Nem a könyvekért csinálom (bár örülök a sok-sok szép, teli könyvespolcomnak), sokszor elajándékozom a könyveimet, vagy beadom a helyi könyvtárba, de könyvelhagyó programokban is részt veszek minden évben.

Még egy adag szám: A Blogturné Klub 10 év alatt több mint 2200 könyvvel turnézott, és én ezek közül minimum 600-at olvastam is. Velük is, miattuk is. Még manapság is szoktam úgy járni, hogy olvasom az ajánlóikat, és kedvet kapok valamihez, aminek a blogturnéjába nem szálltam be (időhiány miatt, vagy mert nem volt szimpatikus a sztori, vagy simán elsiklottam felette - bármi lehet az ok), de tetszett, amit írtak róla.

 

KÉRDEZZ-FELELEK RÉSZ

 

- Számodra mi a legmotiválóbb a blogturnézásban?

 

A csapat! Ezek az emberek aranyat érnek! Okosak, humorosak, segítőkészek, támogatók, szerethetően szarkasztikusak és végtelenül elhivatottak abban, hogy minél szélesebb körben terjesszék az olvasás és a jó könyvek igéjét.  

 

- Sikerült eljutnod Blogturnézásból a Bahamákra?

 

Sajnálom, de nem. Igazából nem is tudtam, hogy lehetne… de lehet, hogy ez az apróbetűs részben volt?!

 

- Ha nem, akkor inkább mesélj arról, hogy mi alapján döntöd el melyik könyvvel turnézol, melyikkel nem vagy inkább egyénileg olvasod el?

 

Van az úgy, hogy megtetszik a borító… vagy a cím… de többnyire a borító. Máskor elég, ha szeretem az írót. A legritkábban a fülszöveggel és a címkékkel lehet megfogni. (Egyénileg ritkán olvasok el valamit, ha nem akartam turnézni vele. Motivál a csapattal való együtt olvasás.)

 


- Amikor nem megy az olvasás, mert épp olvasási válságban vagy, mivel töltődsz fel?

 

Igazából mindig mással. Néha valami cuki dél-koreai romkommal, máskor biciklizéssel, kirakózással vagy utazgatással. Legtöbbször a barátaimmal.

 

- Mi az a hobbid blogturné mellett, amivel szívesen foglalkozol?

 

Biciklizem, sorozatozom, kirakózom, sütögetek, bullet journalozom, számmal festőzöm, utazgatok. Egyébként akár fura, akár nem, kifejezetten szeretek itthon pakolászni és takarítgatni. :D

 

- Egy könyv választásánál mennyire befolyásol az, hogy milyen a megítélése a Molyon/Goodreads-en?

 

Őszintén? Rá szoktam nézni a GoodReads csillagok számára, de ha valami nagyon érdekel, akkor csak 3,2 körül elriasztani.

 


- Melyik az a zsáner, amit soha nem olvasnál? (akkor sem, ha beígérnék a Bahamákat)

 

Történelmi regények és biográfiák. Bár akad 1-2 ember, akinek az életrajza akár érdekelhet, de nincs az a történelmi kor, amiről csak úgy olvasgatnék.   

 

-  Volt olyan könyv, amit a blogturné során ismertél meg, és bekerült az életed top 5 legjobb könyvébe?

 

Neee… Csalni fogok! :D Holly Black tündéres sorozata, Sarah MacLean történelmi romantikusai, Chris Carter krimi-thrillerjei, Ali Hazelwood romkomjai, Sarina Bowen és Elle Kennedy közös romantikus-erotikusai.  

 


- Olvasnál-e ennyit a BTK nélkül?

 

Igen, hiszen a turnézás előtt volt, hogy évi 250-360 könyvet is elolvastam (persze voltak benne mangák is). A BTK nélkül talán több régi kiadású könyvet olvasnék, mert mi többnyire az új megjelenésekre hívjuk fel a figyelmet.

 

- A csapat tagjaként nyitottál olyan zsánerek felé, amikről korábban hallani sem akartál?

 

Igen! :D Sosem gondoltam, hogy klasszikus krimit vagy pszicho-thrillereket fogok olvasni. A BTKnak hála elég sok életmóddal foglalkozó önsegítőt és ismeretterjesztőt is olvasok, ami nagyon jót tesz a mentális egészségemnek.

 

- Melyik volt a legelső blogturnés olvasmányod és melyik az eddigi legutolsó?

 

ELSŐK: Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok! +  Holly Black: The ​Cruel Prince - A kegyetlen herceg.

UTOLSÓK: Aaron Alexander: Az összehangolás módszere + Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete (hamarosan).

Mivel párhuzamosan szoktam olvasni több könyvet egyszerre, nem nagyon tudom, melyik számított igazán az elsőnek és akkor már az utolsó is lehet két könyv, nem? :D

 

- Beszéljünk az árnyoldalról is. Mi volt a legnagyobb blogturnés mélypontod - legyen szó akár könyvről, élményről, érzésről, bármiről?

 

A mélypontjaim általában azok a betelítődésekkel kapcsolatosak, amikor túlvállalom magam - akár melóban, akár azzal, hogy hirtelen túl sok turnéba ugrom bele -, aztán meg beüt egy olyan breakdown, ami miatt képtelen vagyok olvasni, létezni…

Nagyon megérintett, hogy az egyik társunk, Sára, aki a Readinspo bloggere mennyire nyíltan írt a depressziójáról. Én nem tudok ennyire nyílt lenni a szorongásommal és a stresszkezelési gondjaimmal… de vannak sajnos. Egyszerűen hajlamos vagyok eltűnni, és olvasás helyett bekuckózni egy takaró alá, és ki se dugni az orrom. Ilyenkor nem akarok gép elé ülni se… Besokallok az élettől, szorongok mindenfélétől, és ilyenkor van az, hogy csökken a posztok száma a blogon.

Szerencsére nagyon támogató és jó humorú a társaság, sokszor az is feldob és visszaadja az életkedvem, ha felnézek a csoportba és beleolvasok a beszélgetéseikbe (könyvpornózások, nyálcsorgatós pasis képek, vicces könyvborítók, saját mémek – van ott minden). Igazából semmiért nem adnám az elmúlt 5 évet velük, pedig akadtak/akadnak olvasási válságaim és hullámvölgyeim, amikor szégyelltem megírni nekik, hogy csúszik az állomásom vagy egyből ki is szállok egy-egy turnéból.

 

- Mi alapján választod ki, hogy részt szeretnél-e venni egy kötet turnéján vagy sem?

 

Már írtam, hogy a szép borítókat szeretem, de persze kell hozzá egy hangzatos / ötletes cím vagy akár egy érdekes téma is. Ritkán pedig csak beugrom 3. főnek, ha látom, hogy két társamat nagyon izgatja az adott könyv. Sok új kedvencre bukkantam így, hirtelen döntéstől vezérelve.

 


- Volt olyan, hogy mellényúltál és egy turnés olvasmányod nem jött be? Hogyan élted meg?

 

Persze. Van úgy, hogy az író stílusa nem klappol azzal, ami nekem még belefér, vagy a történetet totál zagyvaságnak tartom. Ilyenkor vagy megíróm a többieknek, hogy azzal a történettel mégsem szeretnék turnézni (ha például végig se bírom olvasni), vagy összeszedem magam, elolvasom és írok egy őszinte, de nem bántó recenziót róla. Kiemelve a jót is és bizony a rosszat is. Mindig arról írók, hogy nekem mi tetszett vagy nem tetszett egy könyvben, és ezt kivitelezhetőnek érzem a mellényúlásokkal is.  

 

- Hogyan viszonyul a családod a blogturnézáshoz?

 

Mióta elköltöztem sehogy. Előtte is maximum a rengeteg könyvekkel érkező futár, a szobámban burjánzó könyves dobozok és a könyv stócok zavarták őket – a turnézás nem.

Anyumnak, aki nagyon szeretett játszani a turnékon (ahogy én is, amikor még nem voltam tag), az nem tetszett, amikor megkértem, hogy hagyja abba a blogturnés nyereményjátékozást, mert tag lettem. Egyszer kisorsoltam, aztán miután diszkvalifikáltam, felhívtam, és mondtam neki, hogy épp ezt kellene abbahagynia, maradjon csak az olvasásnál, a könyveket meg majd kölcsönadom maximum. :D Nem rakta össze szerintem…

 

- Az elmúlt évek alatt sikerült baráti viszonyba kerülnöd valamelyik futárral? Komolyabbra fordítva a szót, van bármilyen vicces futáros sztorid, ami a turnés könyvek érkezéséhez kötődik?

 

Épp a minap történt, hogy véletlenül az otthoni címemre ment egy turnés könyv. Ami fura, mert mindig a munkahelyemre kérek mindent, hiszen szinte folyton ott vagyok (vagy átveszik a kedvenc portásaim), de a futár a nevem láttán felhívta a színházat, rákérdezett, hogy én vagyok-e az az Anita, és csak úgy elhozta a munkahelyemre a csomagom! :D IMÁDJUK A FUTÁRAINKAT!

 

- Mi volt a legkedvesebb blogturnés projekted?

 

Nagyon szeretem ezeket a különleges, ünnepi turnékat! Ha nem speciális, időszakos dologról van szó, akkor be kell vallanom, hogy imádok kampányfőnökösködni. Bannert csinálni, bevezetőt írni, játékot kitalálni az adott turnéhoz… (Oké, bevallom, hogy sorsolni nem mindig szeretek, boldog vagyok, amikor valaki bevállalja helyettem.)

 


Kérdés csak nekem,
avagy a Szembetűnő bloggere, Patrícia arra kíváncsi, hogy:

 

Ha kikérnék a véleményed, hogy mely 3 könyvet kellene színpadra vinni, melyeket javasolnád? És - természetesen - miért pont azokat? :)

 

Nos, ez a kérdés cseppet se hozott zavarba… :D Cirka két napja töprengem ezen a felvetésen, és legalább 10 variációm volt, de úgy döntöttem, hogy mit nekünk realitás! Mit nekünk pénz! Mit nekünk gravitáció és társai! Elmondom, hogy melyik az a három könyv, amit bármilyen drágán is kell létrehozni és akármennyire is lehetetlen lenne megvalósítani, de vigyék nekem színre!

 

Virág Emília: Sárkánycsalogató – ez egy kortárs urban fantasy, amit egy magyar író követett el. Szerintem ez a sztori tarolna minden korosztály körében, ugyanis sokkolóan marhaság és „nagyon magyar”. Kotyogós kávéfőzővel portált nyitni a térben és az időben – ilyet csak a magyarok tudnának! Tuti!

 

Vavyan Fable: Mennyből a csontváz – Karácsonyi vígjáték címszó alatt futtatnám, hogy bejöjjön rá a sok gyanútlan néző, aki nem tudja, hogy egy hamisítatlan Fable-élmény várja őket egy rakat lökött balfékkel, félreértésekkel és némi szellemjárással.

 

Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi – érzékenyítő ifjúsági előadásnak gondolnám, de igazából csak önzőség részemről, hogy szeretném színpadon látni, mert a könyvet és többször olvastam, de a filmet is rengetegszer láttam már... Szerintem szép lenne, és talán ezt lehetne a legkönnyebben megvalósítani az óriáskerekes jelenet ellenére is.

 

 

Nyereményjáték:

 

Jubileumi blogturnénk során ki másokról is lehetne szó, mint rólunk? Minden állomáson találtok egy rövid leírást, ami valamelyik, ebben a turnéban is résztvevő blogra utal. Nektek nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik lehet az a blog, majd a címét beírni a rafflecopter megfelelő sorába. Ha minden feladvánnyal megpróbálkoztok, esélyetek nyílik megnyerni valamely, bloggereink által felajánlott nyereménykönyvet.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

 

 

Bloggerünk szerint a könyves világ nem annyira kemény, mint a neve, ha hozzá betérsz, szuper felnőtt regényekről olvashatsz.

a Rafflecopter giveaway

 

 

vvvvv

Köszönjük, hogy velünk tartotok!

vvvvv





 


A képek az említett írók könyveinek a turnéihoz tartoznak!

Hasonló bejegyzések: ünnepi poszt, blogturneklub, BTKextra


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése