2024. június 10., hétfő



Gareth Brown: Az ajtók könyve | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

A boldogság nem olyasmi, amit az ember ölbe tett kézzel vár. Neked kell a boldogság mellett döntened, és mindennek dacára üldözőbe kell venned. Senki sem fogja tálcán felszolgálni.

 




Vannak ​ajtók amelyeket sosem lenne szabad kinyitni…

 

Cassie Andrews teljesen átlagos életet él. A napjait szeretett könyvei között tölti, egy New York-i könyvesboltban, ahol segít a betérő vásárlóknak, rendszerezi a polcokon a regényeket, és kávét készít az olvasósarokban üldögélőknek. Egészen addig, amíg egy havas, téli estén az egyik törzsvásárló egy különleges kötetet nem hagy rá. Az asztalon heverő apró könyv barna bőrfedele olyan kopott és repedezett, mint az ajtóról pattogzó régi festék, és úgy néz ki, mint valami napló, amelybe valaki hosszú éveken át gyűjtötte a gondolatait.

Ám ez nem egy átlagos könyv. Hanem Az ajtók könyve.

A megfejthetetlen szavakat és rejtélyes rajzokat tartalmazó kötet csupán egy dolgot ígér: a segítségével a tulajdonosa átléphet bármelyik ajtón, és máris a világ másik pontján találhatja magát. Csakhogy van, aki egy ilyen hatalommal bíró könyvért bármit megtenne. Mert bár nem csupán egyetlen különleges kötet létezik a világon, mégis ez a könyvgyűjtők által leginkább vágyott példány – és van, aki a gyilkosságtól sem riad vissza, hogy megszerezze. Cassie régi és új barátok segítségével menekülőre fogja, a célja pedig, hogy eljusson a különleges könyveket rejtő Könyvtárba…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Book of Doors

Eredeti megjelenés éve: 2024

General Press, Budapest, 2024

464 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634528586 · Fordította: Fügedi Tímea

 

Műfaj/zsáner: időutazás, mágikus realizmus, urban fantasy

WEBÁRUHÁZ

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

Nem tudok visszaemlékezni arra, hogy vajon mivel keltette fel a figyelmem ez a kötet, de sok minden szól mellette: egy könyv, ami könyvekről szól – ráadásul önálló regény – a főszereplő könyvesboltban dolgozik – gyönyörűséges az élfestett kiadás. 

 

Szerintem…

 

Ez a regény idén nálam a leg-leg-legnagyobb kedvenc! Nagy ritka tünemény az, amikor egy regényben minden egyes szálat elvarrnak, amikor minden egyes dolgot megmagyaráznak, amikor nem marad az olvasóban egyetlen kérdés sem, mert annyira tökéletes egészet alkot a történet! Ez a kötet TÖKÉLETES. Gyönyörűen van megírva – csodás a fordítása is -, ráadásul nincsenek benne logikátlanságok, a karakterek egyike sem sikkad el a háttérben, mindenkinek megvan a maga sztorija és minden eseménynek megvan a magyarázata.

Na, de a tömjénezés után lássuk a történetet…

 


Főszereplőnket a nagyapja nevelte fel, aki nagyon csúnya betegségben halálozott el, és Cassienek nem állt módjában elbúcsúzni tőle. A nőnek egyetlen barátja van, Izzy, akivel a munkahelyükön barátkoztak össze, de a barátságuk nem szakadt meg azután se, hogy Izzy otthagyta a könyvesboltot. Nem csak barátok és lakótársak, de olyanok, mintha testvérek lennének! Amikor egy idős vásárlója meghal a boltban, Cassie talál egy könyvet a pulton, amit a férfi hagyott hátra ajándékkánt… ráadásul nem semmi ajándék ez a könyv! Az Ajtók Könyve képes a „használóját” bárhova eljuttatni, ha tudja, milyen ajtón szeretne átlépni.

Bár Izzy aggódik, Cassie sorra járja éjszakánként a távoli országokat Az Ajtók Könyvének a segítségével – de melyikünk ne használná ki a lehetőségét annak, hogy kedve szerint elugorhat Velencébe, Kairóba, Párizsba, Tokióba, Prágába, Pekingbe vagy bárhová? Nekem konkrétan minden vágyam lenne egy ilyen csodakönyv!

 

Természetesen a varázskönyvek hátránya az, hogy sosincsenek egyedül a világban. Léteznek más könyvek és léteznek olyanok is, akik használják őket, ráadásul Az Ajtók Könyve olyasmi, amit sokan meg akarnak kaparintani – úgy a jók, mint a rosszak, akik csalárd módon használnák fel. A nők szinte egyszerre találkoznak a kedves, kedélyes Drummond Foxszal, aki a varázskönyveket gyűjtő, ám eltűnt Fox könyvtár egykori Könyvtárosa és a kegyetlen dr. Hugo Barbaryval, aki zokszó nélkül bánt és öl meg másokat. Izzy és Cassie Drummonddal együtt elmenekül, de kiderül, hogy sokan vannak és még többen lesznek a könyv nyomában, így az övékében is.

 

 

– Nem igazán szeretem a whiskyt – ismert be Cassie, és kételkedve pillantott a pohárba.

– Én imádom – felelte Drummond. – A három legnagyobb kedvencem a whisky, a pék- és cukrászsütemények, valamint a könyvek.

Cassie-ből akarata ellenére is kiszökött egy kurta nevetés.

– Pék- és cukrászsütemények?

Drummond komolyan bólintott.

– Én ezt nem érzem kínosnak. Mi lehetne jobb, mint egy jó könyv és egy szelet torta?

 

 

Bár mindenestül imádtam a könyvet, muszáj kiemelnem két nagyon kreatív és ötletes elemét: a sokféle varázskönyvet és az időutazásos mókát. Érdekes volt, hogy ahogy megy a sztori, úgy találkozunk többféle könyvvel, melyeket a nevük alapján ki lehet találni, hogy mire jók: Az árnyak könyv, Az illúziók könyve, A szerencse könyv, A biztonság könyve, Az egészség könyve, Az öröm könyve, A reménytelenség könyve. Bónusz pontot érdemelt részemről az író, amiért nem csak bemutatta a használatukat, de a létrejöttüket is elmesélte.

Az időutazásos mókáról nem szeretnék sokat beszélni, mert nagyon meghatározó részét adja a történetnek, ugyanakkor nagyon spoileres is lenne mindenre, de azt hiszem, hogy tetszett ez a „zárt időutazásos” modell. Valahogy izgalmas volt tudni, hogy a múltat nem lehet megváltoztatni, viszont ha történt valami „kirívó”, akkor annak nagy valószínűséggel az az oka, hogy a jövőbeli éned belekotnyeleskedett a múltadba.    

 

 

FŐGONOSZ? Van… De micsoda szörnyeteg! Engem a hideg kirázott, amikor szóba került a szimplán a „Nő”-nek nevezett alak, aki szépséges, de halálos jelenség. A Nő élvezi, ha szenvedést okoz másoknak, ha elveszi az emberek jókedvét és a helyére reménytelenséget tölt... Kegyetlen és a könyvünk írója sajnos nagyon érzékletesen és kreatívan írt a különféle varázskönyvekkel való emberkínzásokról. A Nő kapcsán még nagyon érdekes volt, hogy mitől válthatott egyszer csak ilyenné, hiszen volt rá utalás, hogy normális kislány volt. (És a regény végén egyébként erre is megkapjuk a választ, amitől nekem le is esett az állam.)   

 

Összességében

 

Ahogy már burkoltan utaltam rá, ez a regény az a ritka tünemény, amiben minden stimmel, amiben minden szálat elvarrnak, és ahol tökéletesen elegyedik a kaland, a mágikus realizmus meg a misztikum. Nagyon tetszettek a regény karakterei (a gonoszak is), a cselekmény és az a sok varázskönyv… Ha csak egyet választhatnék, akkor biztosan Az Ajtók könyvét választanám, teljesen beleszerettem a gondolatába!

Részemről elképesztőnek tartom, hogy ennyire patent debütáló könyvet alkotott az író, az biztos, hogy mostantól figyelni fogom, mivel rukkol elő a jövőben.   

 

Értékelés: 5*


*BestOf2024 listás

 

Kiknek ajánlom?

 

Mindenkinek, aki szeret varázslatos könyvekről, nagyívű időutazásokról, egymásba csavarodó történésekről, egyszeri emberek életének varázslatossá válásáról olvasni. Ha egy feledhetetlen, kalandos, izgalmas történetre vágysz, amivel bekucorodhatsz a foteledbe / kanapéd csücskébe, akkor ez a te könyved.

FIGYELMEZTETÉS: gyenge gyomrúaknak nem ajánlom, mert a „főgonosz” imád másokat kínozni/szadizni, az író pedig egész jól szemléltette az eseteket…


 

Kedvcsináló idézetek:

– Én boldog akarok lenni – szólalt meg újra Izzy. – Tudom, hogy ez gyerekes. Ha öt évvel ezelőtt kérdezte volna, azt feleltem volna, hogy mozisztár akarok lenni. De most azt hiszem, csak boldog akarok lenni. Valakivel, akit szeretek, meg gyerekekkel, egy szép helyen. Istenem, miket mondok! Tiszta unalmas lettem!

    – A fiatalok álmai a leghangosabbak – mormolta Drummond inkább magának. – Még nem köti őket béklyóba az élet meg a valóság.

– A világ borzalmas és aljas, utálom… de a könyvek mindig menekülést jelentettek a számomra. Amikor fiatal voltam, és amikor a nagyapám haldoklott. Jobban szeretem a könyveket a való világnál.

– A viharos éjszakát a legjobb egy meleg szobából élvezni, egy könyvvel az ölünkben – mondta félhangosan Cassie.

– Fontos, hogy az ember realista legyen. Az élet olyan, mint egy vonat, ami egyre jobban felgyorsul, és minél hamarabb rájön az ember, annál jobb. A végső megálló felé száguldok, és ezt én is tudom. De leéltem az életemet, és nem panaszkodhatom. Az olyan fiatalok viszont, mint maga, Cassie… Ki kell mozdulnia, hogy lássa a világot, amíg lehet. Túl sok látnivaló van a négy falon túl. Ne hagyja, hogy a világ elsüvítsen maga mellett!

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek! Pinterest tábla: Az ajtók könyve

The Book of Doors a GoodReadsen

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

 


Történetünk főszereplője a békés, átlagos életet élő Cassie, aki egy könyvesboltban dolgozik, de a mindennapjait felborítja egy titokzatos bőrfedeles kötet, Az ajtók könyve! A könyv segítségével egyik pillanatról a másikra akár a világ másik felére is juthatunk - természetesen elég sokan vágynak erre a ritka kötetre…

Tartsatok velünk ezen az izgalmas blogturnén, de ne felejtsetek el játszani se, hiszen a General Press Kiadónak hála egy szerencsés olvasónk meg is nyeri a kötetet!

  

 

Nyereményjáték:

 

A kiadónak hála bele is tudtok olvasni Az ajtók könyvébe, és azt javasoljuk, hogy tegyétek is meg, ugyanis az egyes állomásokon feltett kérdésekre megtaláljátok benne a válaszokat! A helyes választ szokás szerint a rafflecopter megfelelő rubrikájába várjuk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

Miről álmodozik Izzy, hova szeretne elutazni egyszer?

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

05/31 - Utószó

06/04 - Könyv és más

06/10 - Hagyjatok! Olvasok!

 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése