2024. június 12., szerda



R. L. Stine: Kísértet-part (Libabőr 1.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

– Hogy hiszünk-e a szellemekben? Dehogy! – válaszolta Terri.

Én azonban meg sem mukkantam. Tudtam, hogy szellemek elvileg nem léteznek. De mi van, ha az összes tudós téved?

Annyi kísértettörténet kering a világban, akkor mégis hogyan ne léteznének?

Talán ezért ijedek meg, amikor furcsa helyeken járok. Szerintem én hiszek a szellemekben. Terrinek ezt persze sosem vallanám be. Ő mindig olyan tudományos próbál lenni. Életünk végéig nevetne rajtam.

 




Hiszel a kísértetekben?

 

Jerry alig várja, hogy végre bevehesse magát a régi, sötét és kísérteties barlangba, amit a vízparton talált.

A többi gyerek azonban elmesél neki egy történetet. Egy kísértetrôl szóló történetet, aki vagy háromszáz éves.

Egy kísértetről, aki csak teliholdkor bújik elő… aki a barlang mélyén lakik.

Jerry persze tudja, hogy ez nem több bugyuta, légből kapott kísértethistóriánál… ugye?

 

A gyerekirodalom Stephen Kingjeként ismert R. L. Stine nemzetközileg is elsöprő sikert arató, ifjúsági horrorkönyvsorozatának első része.

 

Olvasó, vigyázz – nehogy kitörjön a frász!

Borzongj vele!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Ghost Beach

Eredeti megjelenés éve: 1994

Könyvmolyképző, Szeged, 2023

136 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635973026 ·

Fordította: Sárai Vanda

Libabőr a blogon:

 

Kísértet-part

Váljunk ​láthatatlanná! / A Láz-mocsár vérfarkasa

 

(Sorozat részei a Molyon)

 

KMK WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Mivel az öcsémmel régen, fiatalkorunknam odáig voltunk a Libabőr-könyvekért, egyből felcsillant a szemem, amikor kiderült, hogy akár turnézhatnánk is a Könyvmolyképző kiadónál újonnan kiadottakkal. Érdemes tudni, hogy a Libabőr-sorozat elsősorban fiatalabbaknak szóló horror sztorikból áll, de a félősebb felnőtteknek is jó szívvel ajánlom, mert kb. annyira parák, mint egy lazább horror vígjáték!

 


A Kísértet-part című történet főszereplői Jerry (12) és a húga, Terri (11) Sadler, akik a rokonaikhoz utaznak New Englandba, hogy az ottani tengerparton töltsenek egy hónapot. Brad és Agatha Sadler egy kedves, idős házaspár, akik egyből kaland- és felfedező túrára küldik a megérkező gyerekeket. A gyerekek természetesen elnéznek a tengerpartra, ahol egyből kiszúrják a rejtélyes barlangot, de Terri furcsa sírsatírozós hobbija miatt a temetőbe is elnéznek. Miután összefutnak három szintén Sadler vezetéknevű gyerekkel (akik nagy valószínűséggel szintén a távoli unokatestvéreik), szóba kerül a barlang és szóba kerülnek a szellemek is. Vagyis a helyiek szerint a barlangban élő szellem kerül szóba…

Történetünk innen válik izgalmassá, hiszen a regény elbeszélője Jerry (E/1), aki szereti a tudományt, ami lássuk be nem tér ki szigorúan a szellemek és kísértetek nem-létére... ellenben a húga nem hisz a természetfeletti dolgokban, és szeretné bebizonyítani, hogy a barlang ártalmatlan.

 

 

– Az a tippem, hogy egy kutya – jelentettem ki.

– Egy kutya? – kérdezett vissza Terri. – Jaj, szegény kis kutyuli! – Hosszan meredt a csontvázra. – Szerinted hogyan halt meg?

– Talán megtámadta egy másik állat.

Terri letérdelt mellém.

– Miért akarna bárki megenni egy kutyát?

– Magas a fehérjetartalmuk – viccelődtem.

 

 

Nem mondom, hogy nem sejtettem a történetvégi csavart, de mindenestül tetszett ez a történet. Jerry szimpatikus és szerethető elbeszélő, akin keresztül megszerethetjük a húgát, a különös hobbikkal rendelkező Territ is. Sam, Louisa és Nat Sadler felbukkanása, a temetőbéli névegyezések, a rejtélyes fények a barlangból, a torokszorító kutyacsontváz az erdőben – mind izgalmasabbá és érdekesebbé tették a cselekményt.

 


Összességében

 

Sokféle ez a lightos para sztori. Van benne nyomozás, van benne összeesküvés, de váratlan csavarok és ijesztő fordulatok is akadnak. Néha jókat mosolyogtam a fiatalokon, máskor a szemem forgattam, amikor bedőltek valami látványos kamunak. Szerettem olvasni, teljesen nosztalgikus állapotba kerültem, bár ha jól emlékszem ezt a részt nem olvastam korábban gyerekként.

 

Értékelés: 4,5


 

BÓNUSZ:

A könyv végén van egy „Kérdezz-felelek R. L. Stine-nal” rész, ami azért tetszett, mert kiderült számomra, hogy nem csak jól ír, de zseniálisan fekete és száraz a humora is. A kedvenc Kérdés-Válaszom:

 

 

Terrinek rengeteg hobbija van. Te mit szeretsz csinálni, amikor épp nem írsz?

RLS: Szeretek csontokat rágcsálni, és kutyákat meg mókusokat kergetni a parkban. Sok időt töltök azzal, hogy a sörényemet meg a szőrős karomat és lábamat fésülgessem. Szeretek vérfarkas lenni, de azért kemény munka így a tisztálkodás.

 

 

Új adaptáció a láthatáron:  Libabőr (2023–)

 

Szóval a Disney+ streaming platformon megjelent egy évadnyi – pontosan 10 résznyi –Libabőr, amit most vette csak észre, amikor a blogposzt írásakor rákerestem a tévés adaptációkra! Sajnos a mostani turnéban szereplő történetek egyike sincs a feldolgozottak között, de igyekszem rálesni, és beszámolni az élményről a továbbiakban. ;)

EGYÉB ADAPTÁCIÓK: Próbáltam fellelni a régi sorozatot (Libabőr (1995–1998)), de se híre, se hamva. Viszont a Jack Blackes feldolgozások egyikét (Libabőr (2015)) láttam, de mivel emlékeik szerint nem voltam tőle elragadtatva, így a második részig végül nem jutottam el.

 


Kedvcsináló idézetek:

– Figyelj csak, menjünk vissza, és nézzük meg rendesen azt a kis temetőt! – javasolta lelkesen.

– Nem is tudom… – Még túl élénken élt bennem a rémisztő álmom.

– Jaj, ne már! Nem lesznek zöld kezek. Ígérem. És le merem fogadni, hogy találok pár menő sírkövet, amit átsatírozhatok.

Terri imád régi temetőket felfedezni. Úgy általában véve imádja a félelmetes dolgokat. Tucatjával olvassa a rémisztő krimiket. És a legfurább az egészben, hogy mindig az utolsó fejezettel kezdi.

Terrinek folyton muszáj rejtélyeket megoldania. Ezért nem bírja elviselni, ha valamire nem tudja a választ.

– Csst! Elijeszted őket – súgta oda Terri.

A kora reggeli nap még csak egy vörös gömb volt, alacsonyan az égen, amikor megközelítettük a sirályfészket, amit Terri előző nap szúrt ki.

A madárles volt Terri Sadler Hármas Számú Hobbija. A sírkősatírozással és a vadvirággyűjtéssel ellentétben ezt otthon is tudta művelni, egyenesen a lakásunk ablakából.

Lekuporodtunk, hogy jól lássunk. Úgy négy és fél métere tőlünk a sirály mama próbálta visszaterelni három fiókáját a fészekbe. Hangosan vijjogott, és egyik irányból a másikba hajkurászta őket.

– Hát nem cukik a fiókák? – suttogta Terri. – Úgy néznek ki, mintha bolyhos, szürke plüssállatok lennének, nem?

– Őszintén szólva engem inkább patkányokra emlékeztetnek – feleltem.

 

☆☆☆
Nem saját képek. HANGULAT TÁBLA: Libabőr / Goosebumps

Goosebumps #22 - Kísértet-part / Goosebumps #6 - Váljunk ​láthatatlanná! / Goosebumps #14 - A Láz-mocsár vérfarkasa a GoodReads-en.

☆☆☆


Bloggereink ezúttal R. L. Stine igazi klasszikusait veszik górcső alá!

Legújabb blogturnénkban a Könyvmolyképző Kiadó által újonnan kiadott két részről olvashattok - tartsatok velünk a turnén és játsszatok a kiadó által felajánlott Kísértet-part (1.) és Váljunk ​láthatatlanná! / A Láz-mocsár vérfarkasa (2-3.) kötetekért.

 

 

Nyereményjáték:

 

Vessetek árgus pillantásokat a Libabőr-sorozat borítóira, ugyanis a feladatotok nem más, mint az állomásokon található borító részletekből a könyvek címeinek a kitalálása! Jó kutatást kívánunk!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 



a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSLISTA:

[Blogturné Klub]

 

06/03 - Könyv és más (1. könyv)

06/06 - Zakkant olvas (1. és 2. könyv)

06/09 - Spirit Bliss Sárga könyves út ~ extra

06/12 - Hagyjatok! Olvasok! (1. könyv)

06/15 - Hagyjatok! Olvasok! ~ extra

06/18 - Spirit Bliss Sárga könyves út (1. könyv)

06/21 - Könyv és más (2. könyv)

06/24 - Spirit Bliss Sárga könyves út  (2. könyv)

06/27 - Hagyjatok! Olvasok! (2. könyv)

 

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése