2024. június 5., szerda



Katherine Rundell: Hihetetlen teremtmények | Blogturné Klub könyvajánló

 

 

Némely mondatnak olyan ereje van, hogy mindent meg tud változtatni. Ezeket mindenki ismeri: „Szeretlek”, „Gyűlöllek”, „Várandós vagyok”, „Haldoklom”, „Sajnálattal kell közölnöm önökkel, hogy országunk háborúban áll”. Ámde azok a szavak, amelyek egyszerre képesek a legnagyobb felfordulást és a legtöbb csodát okozni, így hangzanak:

- Szükségem van a segítségedre.

 




Katherine Rundell nagysikerű regénye egy csodálatos utazás történetét meséli el. A két főhős – egy fiú, akit nagyon kedvelnek az állatok, és egy különleges, röpkabátos lány – elhatározza, hogy együtt vág neki a nagy útnak. Ki kell deríteniük, hogy miféle veszély fenyegeti Archipelago varázslatos lényeit. Titkokat őrző szfinxekkel, veszedelmes kentaurokkal, tengeri szörnyetegekkel és szokatlan megjelenésű sárkányokkal is találkoznak egy olyan világban, amely a legvadabb képzeletet is felülmúlja!

 

Könyv információk:

 

Eredeti cím: Impossible Creatures

Eredeti megjelenés éve: 2023

Manó Könyvek, Budapest, 2024

368 oldal · keménytáblás

ISBN: 9789635844906

Fordította: Bartók Imre

Illusztrálta: Tomislav Tomić, Virginia Allyn

WEBÁRUHÁZ

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Ez a regény pontosan olyan, amilyen kalandra egész gyermekkoromban vágytam! Bárcsak kiderült volna a családomról, hogy van valami titokzatos a vérvonalunkban, hogy aztán egy rejtélyes átjárón át egy mágiával átitatott világba juthassak, ahol legalább annyi csoda, mint amennyi veszély vár.

Mázlista főszereplőnk, Christopher épp ilyen izgalmas vérvonallal rendelkezik, ugyanis anyai ágon az Őrzőkhöz tartozik, azokhoz, akik az utolsó mágiával rendelkező sziget-csoportot, Archipelagot őrzik. Vagyis a két világ közti átjárókat vigyázzák, mint Christopher nagyapja. 

 


Csalódott lettem volna, ha főszereplőnk nem kalandozik el a tiltott dombra, amely mögött egy tóban ott az átjáró Archipelagoba. Persze nem ment volna át, ha másik főszereplőnk, egy Mal nevű árva, ne hívta volna, mert szüksége van a segítségére.  Mal Avoriant egyébként nem kell félteni, nagyon talpraesett lány, de a rá vadászó „gyilkos” még neki is sok. A fiatalok együtt igyekeznek elszökni a lányra vadászó férfi elől, miközben több talányba, pár fura csempész kalózba és még furább tengerbiológusba nem botlanak. Ahogy várható, a fiatalok a kalózokhoz csapódnak és körbejárjuk velük a varázslatos lényektől hemzsegő szigeteket, miközben kisebb-nagyobb kalamajkába keverednek.

 

 

(…) néha, ha szerencsésnek születünk, a megértés villámként ragyoghat fel két ember között. Olyan, mintha defibrillátorral rúgnák be az ember szívét. És hozzá még meg is erősít. Táplál. A szó, amivel leírjuk, a barátság, még akkor is, ha egyetlen szó úgysem fejezheti ki, hogy mi mindent foglal magába.

 

 

Már fiatalon is vonzottak az ehhez hasonló történeteket, mert nem csupán kalandosak, de szinte minden fejezetben új irányt vesz a sztori! Az egyik pillanatban még a furcsa apró sárkány haragját igyekeznek elkerülni, majd véletlenül megszöktetnek egy gyilkos kentaurt egy olyan szigetről, ahonnan elméletileg lehetetlenség lelépni! Először próbálják megtalálni az égen vándorló bíróságot, majd elmenekülni a lecsukás elől. Beleszaladnak egy krakenbe, néhány szfinxbe, több néreidákba- és mindvégig a varázslatot magába foglaló glímurfát kutatják, illetve azt, hogyan tudják megóvni a világ varázslatát. Meg persze túlélni egy nagyszabású, végeláthatatlan kalandot.

 


Szerettem a kalandregény karaktereit, mert mindegyiküknek megvan a maguk története, egyikük sem random egydimenziós jó vagy gonosz karakter. De nagyon szerettem a világ nagy része elől elrejtett, csodás és veszélyes lényekkel teli Archipelagot is, ahova tényleg izgalmas lett volna fiatalon elkirándulni még akkor is, ha sosem tudhatja az ember, hogy vajon megeszi-e egy tüzes fülű óriás kutya, ketté roppantja-e a kraken a hajót, amin épp utazik vagy belehal a karkadann mérgezett szarvának a szúrásába. (A könyv egy bestiáriummal kezdődik, ahol megismerkedhetünk Archipelago teremtményeivel, ezekből ki is fotóztam párat a bejegyzéshez.)

 


Összességében

 

Csodálatos volt ez a kaland minden veszélyével, szomorúságával, magvas gondolatával és fura ratatoszk humorával együtt. Remélem, hogy lesz még lehetőségem az írótól olvasni, ugyanis csodásan szövi bele a saját fantáziájába a mindenféle mitikus lényeket, és alkot valami egészen újat belőlük. Azt se bánnám, ha egyszer visszatérhetnénk Archipelagoba egy másik történet erejéig.

 

Értékelés: 5

 

Azoknak ajánlom, akik szeretnének egy hosszú kalandra indulni egy varázslattal átitatott helyre, ahol mindig történik valami.

 


Kedvcsináló idézetek:

- Vegyük például mind közül a legnagyobb fejtörőt: mihez kezdj az életeddel, ha már úgyis olyan rettentően rövid? Nincs egyértelmű válasz, noha sokan megpróbálkoztak vele. Nincs válasz arra, hogy miért élünk. Esetleg jó tanácsokat lehet adni.

- Mint például? – kérdezte Iiran. Bizonyára mindannyiunknak érdemes volna hallani egy szfinx tanácsát.

Naravirala végignézett rajtuk.

- Például – a pillantása Christopherre és Malra tévedt – nem érdemes arra várni, hogy az élet könnyebb lesz. Sosem lesz könnyebb.  Vagy – Iiranra és Nightlandre nézett -, ne várd, hogy a másik hibátlan legyen, mielőtt megengeded magamnak, hogy kedveld. Kedvelheted anélkül is. Az ilyesmi többet ér bármelyik fejtörőnél.

- De… Egyáltalán nem készültem az útra! Nincsen csomagom, nincs nálam semmi.

- Egyikünknél sincs. Egyikünk sem erre készült. A kalandok már csak ilyenek. A kalandozók sokszor büdösek. A legnagyszerűbb történetekben mindenki mosatlan, még akkor is, ha erről az elbeszélők hajlamosak megfeledkezni.

- (…) Hajókon vagy könyvtárakban érzem magam a leginkább otthon.

Warren tiszteletteljesen figyelte rövidlátó szemével.

- És akkor hol nem érzed magad otthon?

(…)

- A bulikon – mondta, és elmosolyodott. – Négy nyelven beszélek tűrhetően, de ha ismeretlenek között vagyok, semmi értelmes nem jut az eszembe. – Fordított egyet a kormánykeréken. – Egyszer annyira zavarba jöttem egy férfi mellett, hogy megkérdeztem tőle, melyik a kedvenc hódfajtája.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Saját képek és képek a könyvből.

Pinterest tábla: Hihetetlen teremtmények by Katherine Rundell

Impossible Creatures GoodReads

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

 


Tartsatok velünk és Christopherrel Archipelagoba, a varázserejű birodalomba, ahol a fiú új barátra lel a varázslatos Mal személyében. Kettejük feladata lesz kideríteni, hogy miféle veszély fenyegeti az ottani varázslatos lényeket.

A blogturné végén egy szerencsés olvasónk a Manó Könyvek kiadónak hála meg is nyerheti a Hihetetlen teremtményeket!

 

 

Nyereményjáték:

 

Olvassatok bele a Hihetetlen teremtmények című történetbe, hogy válaszolni tudjatok az állomásokon feltett kérdésekre! A helyes válaszaitokat írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

Mi harapta meg Malt, aminek a sebe el is fertőződött?

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

05/27 - Hagyjatok! Olvasok! extra

05/29 - Olvasónapló

05/31 - Könyv és más

06/02 - Hagyjatok! Olvasok!

06/03 - Dreamworld 

06/06 - Spirit Bliss Sárga könyves út

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése