2014. október 8., szerda



Veronica Roth: Four / Négyes (Divergent 0,1-0,4.)

Fülszövegek:

♪ MAGYAR - Veronica Roth: Négyes

EGYETLEN DÖNTÉS
amely megszabadít a múltadtól
EGYETLEN DÖNTÉS
amely meghatározza a jövődet
EGYETLEN DÖNTÉS
amely végérvényesen megváltoztat
EGYETLEN DÖNTÉS
és szabad lehetsz.

A New York Times sikerszerzője, Veronica Roth könyve kiegészíti a világszerte kedvelt Beavatott-trilógia történeteit, és nem csak azért, mert a sokak által megkedvelt Tobias szemszögéből meséli el a márt ismert eseményeket. A négy novellából és három rövidebb jelenetből álló kötet bepillantást nyújt a Tobias múltjába és lelkivilágába, így szerves részét képezi a trilógiának.

♪ ANGOL - Veronica Roth: Four ♪

More Four!
Fans of the Divergent series by #1 New York Times bestselling author Veronica Roth will be thrilled by Four: A Divergent Story Collection, five short stories told from Four's perspective. Each brief story—"The Transfer," „The Initiate,” "The Son," „The Traitor,” and "Free Four"—explores the world of the Divergent series through the eyes of the mysterious but charismatic Tobias Eaton, revealing previously unknown facets of his personality, backstory, and relationships.

Eredeti megjelenés éve: 2014
Angol kiadás: Katherine Tegen Books, 2014 / 208 oldal · ISBN: 9780062285683
Magyar kiadás (HAMAROSAN): Ciceró, 2014 / 300 oldal · ISBN: 9789635399109 · Fordította: Logos
Szerintem:

Először is: eredeti nyelven olvastam. (Néha nem jutott eszembe magyarul írás közben a megfelelő szó.)

Másodszor: Akkor álltam neki, amikor még szóba se került, hogy a Ciceró kiadja magyarul Tobias novelláit.

Harmadszor: NOVEMBERRE várható a magyar novellás kötet!

A kötetben 4 darab novella található, amelyek Négyes különböző viszontagságait és döntéseit mutatják be. Összességében érdekesek a sztorik, bár én bevallottan jobban szeretem a férfi szemszögeket, mert könnyebb azonosulni a bunkó / hideg /zárkózott külső mögötti „cukorfalattal”. Ezeket a röpke semmiségeket öröm olvasni, tökéletes kiegészítői a trilógiának!

Zed (Lélektársak), Travis (Gyönyörű sorscsapás), Tobias – pasik, akiknek a szemszögéből sokkal élvezetesebb egy-egy korábban olvasott, női főszereplős történet. Valahogy férfi szemszögből jobban értem, érzem a történteket…

A beavatott nem győzött meg arról, hogy Four szeretetre méltó, mélyen érző és okos srác, most odáig vagyok érte.

Kinek ajánlom: Bárkinek, akit a trilógia köteteiben Négyes (Four) nem győzött meg arról, hogy fantasztikus és azoknak is, akik eddig is odáig voltak érte! Ha másért nem, akkor a fantasztikus első randija miatt érdemes elolvasni. Azon besírtam, annyira fájt!

Értékelés: 5

Spoileresen az egyes novellákról:

Milyen érzés maradt meg bennem leginkább a novella kapcsán? DÖGÖLJ MEG, MARCUS! – ez… marhára gyűlölöm Négyes faterját.

Egyébként röviden arról szól, hogy miként éli meg Tobias a tesztet (ugyanúgy Torival, mint később Tris), hogyan dönt a választási ceremónián, hogyan kerül kapcsolatba Eric-kel, Amarral és miként választja ki az új nevét.
Tetszetős, érdekes kiegészítő novella.

Értékelés: 5 ✰✰✰✰✰


Nagyon tetszett, de ez a négy kiegészítő sztori közül a leggyengébb az én szememben! Aki mer, az nyer. Tetoválás. Félelmek. Fiatal, antiszoc Négyes. Harcolós, véres kezű Négyes. Továbbra is sokkal, sokkal szimpatikusabb így, mint A beavatottban… meg feltűnik Tori is, akit imádok. :) Új kedvenc: Amar. Ki más? :/

Négyes és a tetoválás: „(…) sure I wasn’t going to find a reason to attack my own body with needles.” és „That is what this tattoo will be, for me: a scar.”

Ericet meg tipikusan addig verném, amíg…. khm. Hű, de utálom a pofáját…

A sztori röviden arról szól, hogy egy Önfeláldozó, akit távolságtartásra neveltek hogyan képes barátokat szerezni egy új csoportban.

Értékelés: 4 ✰✰✰✰


Meglepő rész. Elég spoileres, 2. rész után olvasandó? (Az eddigieket az 1. könyv után kéne, hogy ne fussunk bele érdekes dolgokba.)


Tulajdonképpen a 0,2-es rész folytatása a ~16 éves Négyessel. Igazából eléggé szembe ment a Négyesről már tudott dolgokkal a sztori elején, szóval elég döbbenten-kíváncsian olvastam. Viszont rádöbbentem arra is, hogy mennyire rosszul oldották meg a srác tetkóit a filmben… Roth kisasszony igazán felskiccelhette volna az elképzelését. Persze nem a látványért csinálta, no.

Utolsó mondatra meg csak annyit tudok mondani, hogy „Ha! Még jó!”

A sztori röviden: Négyes már egész jó kapcsolatban van a barátaival, most pedig „munkát” választ. Persze jönnek a bonyodalmak az Erudite vezető által, a Factionless vezető által, de még a saját csoportjának a vezetője által is.

Értékelés: 5 ✰✰✰✰✰

 
Szimulációs Szoba. Látogatási Nap más szemszögből. Megint Tris idejében vagyunk. Miről szól? A beavatottból ismert néhány kedvenc részem Négyes szemszögéből.

Szerintem ez a legjobb a 4 novella közül, amik a Négyes-gyűjteményben vannak. Komolyan imádom!

Röviden: Négyes figyel: Trisre, Ericre, mindenkire, aki gyanúsnak tűnik számára. Az ő szemszögéből éljük át Tris találkozását az édesanyjával, megmenti a lányt a támadástól és megmutatja a lánynak a félelmeit.

Értékelés: 5 ✰✰✰✰✰

Idézetek:

You're the one who has to live with your choice. Everyone else will get over it, move on, no matter what you decide. But you never will.
Veronica Roth: The Transfer

“He beat me,” Shauna says. “But I got a good shot in, for once. I keep losing.”
“It doesn’t bother you that he hit you?” I say.
“Why would it?” she says.
“I don’t know,” I say. “Because . . . you’re a girl?”
She raises her eyebrows. “What, you think I can’t take it just like every other initiate, just because I have girl parts?” She gestures to her chest, and I catch myself staring, just for a second, before I remember to look away, my face flushing.
Veronica Roth: The Initiate

She sorts through the pages until she finds a drawing like the one I was talking about, the Dauntless flames being cupped by Abnegation hands, the Amity tree roots growing beneath an Erudite eye, which is balanced under the Candor scales. All the faction symbols stacked on top of each other. She holds it up, and I nod.
Veronica Roth: The Son

She’s talking about how to get out. Fear-landscape strategy. I am trying to focus on breathing.
Veronica Roth: The Traitor

♪ ♪ ♪ ♪ ♪
A képek a „Könyv – Divergent series” nevű Pinterest táblámról származnak és a „Divergent - Books+Movies” nevű WeHeartIt kollekciómból.

♪ ♪ ♪ ♪ ♪

2 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon tetszett a bejegyzésed. Imádok olvasni és nagyon szeretem az olyan könyveket, amelyek a férfi/fiú szemszögéből írják le a történetet. Tudnál nekem ilyen könyveket ajánlani? Előre is köszönöm :)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :) Örülök, hogy tetszett. Tudok párat mondani, ami fiú/férfi szemszögből van:
      E/3 -
      Christopher Moore: Biff evangéliuma, Mocskos Meló, Prérifarkas Blues
      Joe Hill: A szív alakú doboz, Szarvak
      James Dashner: Az útvesztő
      J. R. R. Tolkien: A hobbit, A Gyűrűk ura
      Charles Dickens: Karácsonyi ének
      Neil Gaiman: A temető könyve, Csillagpor, Sosehol

      E/1 -
      Rick Riordan: A villámtolvaj (és a többi része),
      Darren Shan: Rémségek cirkusza (és a többi része),
      Alex Flinn: Beastly – A szörnyszívű,
      John Green: Alaska nyomában,
      Ernest Cline: Ready Player One,
      Vladimir Nabokov: Lolita,
      Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története (Watson szemszöge),
      Rob Thurman: Éjvilág,
      Glen Duncan: Az utolsó vérfarkas,
      Neil Gaiman: Óceán az út végén

      Remélem találsz kedvedre valót köztük :) Igyekeztem sokfélét ajánlani és nem a Harry Pottert :))


      Törlés