2014. december 21., vasárnap



Anitiger – 2014-es éves kihívásaim és terveim a 2015-ös évre


Eljött az évnek az a pontja, amikor lezárja az ember az előző év várólistáit és elkezd újakat tervezni 2015-re. A Molyon sok lehetőség adódik arra, hogy mindenféle listákat rakjunk össze olyan könyvekből, amiket a következő 1 évben szeretnék elolvasni. Illetve ott a második lehetőség – BINGÓ szerű szempontok alapján akármilyen odaillő könyvet felkutatni és elolvasni.

Ebben a bejegyzésben a 2014-es évben eltervezett várólistáimról, bingó részvételeimről regélek. Nem volt túl sok, de nehéz előretervezni, betartani – némelyiket sikerült korábban befejeznem, de van olyan is… Olyan is, amelyiknél befordultam már az utolsó sarkon, hunyorogva látom messze az utca végén a FINISH szalagot feszülni, ahogy tépi ez a decemberi szél, de már nem nagyon bírom.

MÚLT ÉVI TELJESÍTÉSEIM

VÁRÓLISTA csökkentés 2014

Tavaly év végén futottam bele ebbe a kihívásba, amely évről-évre gyűjti a résztvevőket, akiknek létre kell hozniuk 2 db listát! 1 db 12 könyves alaplistát és mellé 1 db 12 könyves alternatív listát – Szóval 24 könyvből kell 12 darabot elolvasni a következő 1 évben.

Szóval, íme a két listám, amelyről csupán 4 könyvet nem sikerült elolvasnom (Liane Moriarty: Add vissza az életem!, Ben Elton: Vakvilág, Stephen King: A búra alatt, Rebecca James: Gyönyörű bajkeverő), szóval 24-ből 20-at igen, miáltal ez a kihívás teljesítettnek minősül!


A 2015-ös forduló linkjei: Moly / Honlap, ha kedvet kapott volna valaki hozzá. A trükk az, hogy ne szeszélyből válogasson az ember, hanem olyat pakoljon a listára, ami igazán és régóta érdekli. Még tervezgetem a saját listámat, de mindenképpen jelentkezem a következő fordulóra is.


Jelentkezési és listaállítási határidő: 2014. december 31. éjfél!

GoodReads 2014 reading challenge

Ez igazából egy vicc… Ha befejezted, akkor lehet emelni a számot, de épp ennyi erővel csökkenteni is lehetne. (Bár ez utóbbit nem próbáltam ki, szóval lehet mégsem?) Mindenesetre egy idő után unalmas volt mindig emelgetni a limitet, így hagytam a mákospitébe az egészet… Jövőre egyből 50-el fogok kezdeni és nem 25-ösével emelgetni időnként, hanem duplázok.


A lényeg – ez is sikerült, jövőre is beállítok egy számot, de nem érzem kihívásnak.

Minek az éve lesz 2014?

Valami kategóriát kell választani, aztán abból a kategóriában elolvasni 10 könyvet. Én SHERLOCK HOLMES évet tartok idén, szóval beterveztem az Összes 1-2. köteteket, amelyek az összes (8 db) Sherlock kötetet tartalmazzák és mellé még két Andrew Lane Ifjú S. Holmes könyvet.


Eléggé elbambultam az időt az első könyvvel – későn is álltam neki és el is kényelmeskedtem az olvasást, szóval ezzel a kihívással még küzdök. Az Összes 2. utolsó novellagyűjteményét (Sherlock Holmes esetnaplója) olvasom – 8 novella még hátra van… Ami ~100 oldal, de december 24-ére egyébként is el kéne olvasnom az Összeseket más kihíváshoz, szóval hajrá-hajrá nekem.

Jövőre indul ez a tematikaválasztós dolog megint? Nem, még nem hirdette meg az ötletgazda.
Bingó és Ifjúsági (YA) Bingó

A Molyon mi úgy játsszuk ezt, hogy minden kockához kellett könyvet olvasni, szóval mégsem igazán bingó. Az ifjúsági verziót én indítottam a normális könyves mintájára, de kiderült, hogy elég nehéz teljesíteni, szóval várható jövőre könnyített és nehezített változat is.
Egyébként akárki végigjátszhatja ezeket is, mert ugyan a Molyos kihívása 2014-hez volt kötve, de egyébként időtlen a kihívás! A bingó táblák itt:


KEDVCSINÁLÓ
2015-ben induló MOLYOS kihívások!

1) 2015 a magánkönyvtár éve (molyos link)

24 olyan könyvet kell összegyűjtened, ami a tied, azaz otthon kéznél van. Ezekből kell egy 12 könyves alap listát és egy 12 könyves alternatív listát készítened.


2) Csökkentsük olvasatlan idegen nyelvű könyveink számát – 2015 (molyos link)


Max. 24 idegen nyelvű könyvet számláló listát kell létrehozni, amelyről 12 darabot kell 2015-ben elolvasni a kihívás teljesítéséhez.

Elég vegyes listát állítottam össze - mind angol ugyan, de változatos hosszúságú, nyelvi szintű könyveket gyűjtöttem össze. (Imádok előzmény novellákat és kiegészítő köteteket olvasni!)

– Íme, az én listám – (link) – de még nem végleges és nem adtam le.

3) Fejlesszük az általános műveltséget 2015-ben! (molyos link)

 A kihívás lényege hogy fejlesszük az általános műveltséget 12 előre meghatározott szépirodalmi művel. 12 hónap alatt kell 12 könyvet elolvasni, tetszőleges sorrendben és ha akarod egy hónap alatt is elolvashatod az összeset.

- Itt az én listám (LINK). Vegyes, de főleg Jean Austen, bár Anyum Agathe Christiet ajánlgatta nagyon.

4) Bingó típusú - Könyvbingó 2015 (K) (molyos link)

Ez egy könnyített verzió, csak 5 mezőhöz kell olvasni. (Elméletileg lesz egy nehezített verziója is!) Még nincs tervem, de majd alakul.


5) Bingó típusú - 2015 – Reading Challenge (molyos link)

(credit)
Ez kicsit zavaros. Minimum 15 könyvvel kell végigjátszani a kihívást, de a lényeg, hogy végül mind az 50 szemponthoz legyen könyv. Legalábbis én így értelmeztem a szöveget. Szép komótosan 1 év alatt meg lehet csinálni szerintem. Még ide sincs tervem.

6) Csökkents a várólistád – másokkal! – 2015 (molyos link)

Saját 12 könyves alaplista mellé véletlenszerűen kisorsol a kihívás gazdája valakit, akinek a 12 könyves polca lesz a mi alternatív listánk! Kicsit ijesztő, de tervben van. Még tippem sincs, miket kéne tervezni…

7) Újévi (könyv)fogadalom (molyos link)

Könnyebb verziós kihívás – minimum 10 könyv előre eltervezése és egy fogadalom, miszerint X könyvet fogok elolvasni 2015-ben. Év végén pedig belinkelni a listát/polcot, hogy sikerült-e.

8) 25 + 25 2015-ben (molyos link)

Január 1. és december 31. között 50 db könyv elolvasása, de ebből 25 könyvet előre meg kell határozni!


✿✿✿✿✿
Ennyi lettem volna mára…
Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!
✿✿✿✿✿

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése