2014. december 3., szerda



Leiner Laura: Együtt (SzJG 2.)



„Minek olvasol este is? Állandóan olvasol! Lemaradsz a sorozatokról!”
- Ricsi


Előző rész: SZJG1
Fülszöveg:

Kilencedik második félévében az iskolai élet ezerrel pezseg: farsangi bál, Valentin-hét, Valentin-napi bál, tavaszköszöntő buli, osztálykirándulás és még sok minden más… Az osztályközösség eközben egyre jobban összekovácsolódik.

Reni érdeklődése Cortez iránt szerelemmé változik; vágyakozás, reménykedés, féltékenység, csalódás, aztán ismét reménykedés között őrlődik, mert a fiú viselkedése egyáltalán nem egyértelmű…

Eredeti megjelenés éve: 2010
Ciceró, Budapest, 2010
392 oldal · ISBN: 9789635397013


Szerintem:
Borító: 5/5
Sztori: 5/4
Vámpírok! (King, Rice, Hamilton): 5/5
Cortez: 5/2
(A borulás feldobta az estémet, az 5/4 volt! :D)
Farsang & jelmezek, Valentin-nap & karkötők: 5/5
Könyv a könyvben: 5/5 - még mindig tetszik
Az osztályközösség: 5/4 – vidám, összetartó skacok, bírom a társaságot

Az eddig legrealisztikusabban ábrázolt kamaszlány karakter Leiner Laura SZJG sorozatában van (Reni), bár igazából az összes kamasz durván igazi magatartást, önmérsékletet, viselkedést mutat. (Ez dicséret, bár kamasz koromban sem toleráltam a buta csivitelést.) Ugyanakkor jó kis sztorit kerekít köréjük, így érdekessé téve a történetet és kíváncsivá az Olvasót.

Egyébként a végén már nagyokat röhögtem a kretén poénokon és ez kerekítette fel 4 csillagosra az értékelést.

Nem tetszett: 
Én annyira szeretném végigolvasni ezt a sorozatot 2015-ben, de már az első 20 oldalon habzott a szám (megint) Corteztől. Aztán felváltva habzott Corteztől és az Alkonyattól (Robert Pattinsontól).

Kedvenc: 
Farsang – Dr. House sántikál egyik oldalán Buffyval, a vámpírok rémével, a másik Kennyvel a South Parkból! Nagyon tetszett! (Ahogy a rajz korrep is egyébként.)

P.S.: Ajánlom minden morbid jó humorú embernek, aki újra és újra elmosolyodna a következőn: „délután megsétáltattuk Robert Pattinsont”. Best line ever!

Értékelés: 4
Bővebben spoileresen:
Valentin-karkötő

A Valentin-heti karkötő gyűjtögetés elégé hasonlított a Mielőtt elmegyek (Lauren Oliver) című könyvbeli rózsagyűjtésre. Ugyanaz a népszerűségi szint-mérés, csak az eszköz volt más.

Mondjuk nekem lényegesen jobban tetszett ez a verzió, mert bírom az ilyen kis idióta kiegészítőket. Reni elhatározása a karkötőkkel kapcsolatban volt az, ami miatt arra jutottam, hogy ez a csaj imádnivaló. Nem akarom magam hozzá hasonlítgatni, de ez egy tökéletes megoldás, én is így tettem volna. 
Reni Szülei

Az első részben még csak egész finoman jelent meg a szülők kézikönyves kamasznevelő gyakorlata, de mostanra már egész jó poénokat írt bele az író ezzel kapcsolatban. Mármint elvigyorodik rajtuk vagy megmosolyogja őket az Olvasó (és örül, hogy nála nincs vagy nem volt így)! A szülők ajtócsapkodós, zenére szomorkodós, lélek kiteregetős szövege nekem abszolút bejön. Jóféleképpen dobja fel a könyvet, pedig roppant ciki a hozzáállásuk. Illetve ciki is, vagány is. Az Olvasó szemszögéből bejön, de mázlimra az enyémek nem így álltak hozzám!

„Ha szeretnéd dühösen becsapni a szobaajtód, akkor nyugodtan. Nem szólok érte, ígérem – mondta.
Értetlenül néztem rá, mire megmagyarázta. – A kamaszok szoktak ilyesmit csinálni.
– Ó! Oké. Én nem akarom.”

Arnold olvas és Reni személyiséget növeszt(ene/-get)

Tudom, hogy nem vagyok túl népszerű az Arnold-mániámmal (Lehet hülyén nézni rám, csak nem érdemes, mert már megszoktam. SZJGer barátnőim sem értik, hogy miért nem Corteztől vagy Ricsitől ájuldozom.), de imádom ezt a könyvmolyt! Igazából az az ember, aki motelbe vagy ifjúsági szállóba megy (osztálykirándulás) és Kingtől A ragyogást viszi magával olvasnivalónak…! Azta…! Az az ember nem normális, nem egyszerű, viszont imádni kell!

Életem szerelméről szeretnék majd úgy nyilatkozni, ahogy Reni a legjobb barátjáról, Arnoldról:

„Az a jó Arnoldban, hogy nem kell mindig feleslegesen beszélgetnünk, akkor is jól elvagyunk, ha mindketten csendben olvasunk.”

Egyébként meg bírom Arnoldot, bár Virág butasága is ismerős – ilyen sulitársam / barátnőm is volt. Sajnos csendben olvasós még nem. Mindig kifogtam a csacsogókat.


Renit fejlődőképesnek érzem, keresi a helyét. Néha kiborít, néha bírom – összességében aranyos kis könyvmolynak tartom hatalmas megfeleléskényszerrel. Egy mondatban összefoglalva főszereplőnk ilyen:

„A szekrényajtóm kezdi tükrözni a személyiségemet, ami jó, mert ez azt is jelenti, hogy van személyiségem.”

Belegondolva, az én drága legjobb barátnőm nyávogott ennyit az Ő Corteze miatt gimiben. Őt nagyon szerettem, ezért elviseltem, Renivel még nem olyan mély a kapcsolatunk. *kacsint* (Lehet, hogy már írtam előző bejegyzésben ezt… hmmm…)
Kicsit kiborított, hogy mennyire érdekli Kinga irigysége… Szerintem sokkal jobban tette volna, ha ünnepel a novellája miatt.

Reni kapcsán felmerült bennem a kérdés, hogy HOGYAN MEGY ÁT RAJZBÓL A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN? Meghal vagy iskolát vált a tanár? Mást nem tudok elképzelni…

Idézetek:
– Rendben. A mai alkalommal Passuth Esőisten siratja Mexikót című művéről beszélünk – csapta össze a tenyerét Kardos, mire az olvasókörösök felcsillanó szemmel figyelni kezdtek.
Aztán egy koppanás hallatszott, és mindenki hátrafordult. Cortez lefejelte a padot.
– Antai-Kelemen, ha egy kis kultúrától sokkot kapsz, nehéz hetek várnak rád – jegyezte meg Kardos élesen, a többiek pedig a fejüket rázva fejezték ki nemtetszésüket.

– Csak iszonyú volt látni. És az a csók…
– Az a csók béna volt! – szólt Kinga határozottan, kizökkentve a bambulásból.
– Nekem nem úgy tűnt. Tök romantikus volt az egész! – mondtam szomorúan.
– Hát, nemtom – vonogatta a vállát Virág. – Távozó tömegben, lovak közt, esőben és trágyaszagban… Nekem nem tűnik romantikusnak.

Ezt már Zsolti sem hagyhatta ki, előrejött a helyéről, felkapta az ajándékot, és a füléhez közel téve megrázta.
– Ne már! Mi van, ha egy hal van benne? – riadt meg Virág.
– Hal? Emó, olyan sötét vagy, mint az éjszaka – fakadt ki Ricsi. – Ki ajándékoz halat becsomagolva?
– Hát, csak gondoltam, mi van, ha egy hal! Vagy – kapott Virág riadtan a fejéhez – ha egy mókus?


☆☆☆☆☆
A képek a „Könyvek - Leiner Laura” Pinterest táblámról és az „SZJG by Leiner Laura” we<3it kollekciómból származnak.

☆☆☆☆☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése