2014. december 25., csütörtök



Neil Gaiman: Az álmok fejedelme - Prelűdök és noktürnök (Sandman 1.)



„Az emberek azt hiszik, az álmok nem valóságosak, mert nem anyagból, nem részecskékből vannak. Pedig azok. Nézőpontok, képek, emlékek, szójátékok és elveszett remények alkotják őket…”


Fülszöveg:
A mágus és okkultista Roderick Burgess 1916-ban, Angliában, különös szertartásra készül. Célja, hogy megidézze és csapdába ejtse a halált…
Ám a kísérlet balul üt ki, és Halál helyett testvére, az Álmok Fejedelme, Sandman esik a mágus fogságába; így indul az utóbbi idők legnépszerűbb, többszörösen díjnyertes képregénysorozata. A SANDMAN borongós hangulatú, zseniális eposz, Neil Gaiman választékos prózájában és a képregényszakma legkeresettebb rajzolóinak értő tolmácsolásában tálalva, a modern mítoszok és a baljós hangulatú fantasy keveréke, amelyben a kortárs irodalom, a történelmi dráma és az ősi legendák szinte észrevétlenül fonódnak össze.

A PRELŰDÖK ÉS NOKTÜRNÖK a mítosz, a varázslat és a fekete humor páratlan elegyével mutatja be a főbb szereplőket, és indítja útjára ezt az egyedülálló, a képregények világában semmihez sem hasonlítható történetfolyamot, amelyet sosem fog elfelejteni az, aki egyszer olvasta.

Eredeti mű: Neil Gaiman – Sam Kieth: The Sandman 1. – Preludes & Nocturnes
Eredeti megjelenés éve: 1989
Cartaphilus, Budapest, 2009
240 oldal · ISBN: 9789632661162 · Fordította: Totth Benedek · Illusztrálta: Sam Kieth, Mike Dringenberg, Malcolm Jones III



Szerintem:



Azt kell, hogy mondjam, kedves The Walking Dead – szeretlek, mindig is szeretni foglak, de mostantól csak a második kedvenc képregényem vagy.


Vannak könyvek, képek, filmek és persze képregények, amikor egyszer csak rádöbben az ember, hogy ezt neki írták… ekkora arcom nincsen, szóval én csak abban vagyok biztos, hogy egy vagyok azok közül, akiknek ezt szánták.


Oda vagyok Álomért, imádtam ezt a szürreális, beteg, morbid és rémséges képregényt. Bizarr, furcsa, de érdekes karakterekkel fűszerezett lendületes történetekből áll ez az első kötet. Valahol ott szerettem bele Gaiman Sandman képregényébe, amikor Káin és Ábel gargoyle-ja megmenti Sandmant… (Botcsinálta házigazdák című rész) A Pokol és a játék belevaló és ötletes volt, de az abszolút kedvencem a kötet vége, amikor feltűnik Halál és közös portyára indulnak.


A könyv letétele után döbbentem rá igazán arra, amit @Jeffi mondott a könyvtárban, amikor kikölcsönöztem holmi szeszélyből a Sandmant: csak az első két része van meg a könyvtárnak! Annyira bőghetnékem van most...


Értékelés: 5


Sandman:


Rabságba ejtik, elveszik tőle a holmijait és hosszú éveken át vár, csak vár némán. Így találkozunk az Álmok fejedelmével…

Ez a kötet jó néhány képregényt magába foglal, végigkövethetjük az elkapását, a kiszabadulását és a hajtóvadászatát a tulajdona után. Egyszerűen hangzik, de nagyon összetett és izgalmas történetet mesélnek el nekünk a készítők.


1989-ben adták ki, szóval röpke 25 évvel ezelőtt. Az a Neil Gaiman, akit ma ismerek, NAGYON hasonlít Sandmanre… nem úgy, mint a kölyök a borító hátoldalán! Szóval nehezen tudtam elvonatkoztatni a gondolattól, hogy mennyire Sandman Gaiman – erre azt kell olvasnom az Utószban, hogy a karaktere öltözködési stílusát önmagáról koppintotta.


Képregények:


Ugyan 26 éves vagyok és nőnemű létforma, de oda meg vissza vagyok a képregényekért. Persze főleg az adaptációkért, vagyis a mozifilmekért. Meg lehet dobálni, de ez van. Láttam minden Supermant, Batmant, Maszkot, Pókembert, Thort, Avengers és még sok-sok feldolgozást, de valahogy a képregények fizikai formája nem kötött le egészen a The Walking Dead-ig.


Mikor álltam neki The Walking Dead-et olvasni? A harmadik évadra várva kb. Sajnos a film verzió jóval szimpatikusabb, mert az egyik kedvenc karakterem (Carol) valami förmedvény, gerinctelen szörnyűség a képregényben, míg a másik kedvencem (Daryl) egyáltalán nem is létezik benne.


(Ne spoilerezzetek, még csupán az első 5 kötetet sikerült beszereznem és elolvasnom a TWDből. Ha mégis van a későbbiekben egy Daryl karakter vagy Carol normálissá válik, akkor PSZT!)

Szóval nem az a típus vagyok, aki jobban szereti rajzolva, mint mozgóképen – kivéve a Sandman esetében. Engemet ez nem érdekel sehogy máshogy, mert valami csodaszép a rajzolás, a történet és az egész hangulata. Tisztában vagyok azzal, hogy ez némileg elvakult nézet, de előfordul az ilyesmi, ha valami nagyon megragadja az embert.


Ezt a képregényt bátran ajánlom a képregényekért nem rajongó, de goth/horror hangulatot kedvelő, sötétebb történeteket szerető embereknek. Van valami a karakterekben, a történeteikben, ami a maga beteges, komor módján megkedvelteti magát az olvasóval.


Igazán nem bánom, hogy a 2014-es karácsonyt nem Scrooge úrral töltöttem, hanem Álommal.

Idézetek:




– Jó estét. Asszonyom, innék egy kávét, amíg várok.
– Egy pillanat. Ötven cent lesz. Ööö… Elárulja, hogy mire vár?
– Ó, tudja, csak a szokásos. A világ végére.



– Sisakkal vagy anélkül, itt semmi erőd. Az álmoknak a pokolban nincs hatalmuk.
– Azt mondod nincs erőm? Talán igazat szólsz… De hogy az ÁLMOKNAK ne volna hatalmuk itt? Mondd, Lucifer Hajnalcsillag… És mondjátok, démonok… Mekkora hatalma lenne a POKOLNAK, ha az itt raboskodók nem álmodhatnának a MENNYRŐL?
A néma tömeg szétnyílik előttem. Nem néznek a szemembe. Sisakomat oldalamhoz szorítva, határozott léptekkel elhagyom a poklot. Reményeim teljesülnek.








Képgyűjtemény a Pinteresten: Sandman by Neil Gaiman.
Különböző kiadások borítói a GoodReads-en!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése