2014. december 9., kedd



Mozizó 2. - 4 film, amit a könyv óta megnéztem...


Szeretek adaptációkat megnézni és rommá elemezgetni. Ki nem? Persze nem feltétlenül kritizálni, dicsérni is szoktam, ha van mit! Jobb, amikor egyből a könyv elolvasása után meg tudom nézi a belőle készült filmet, de utálok moziba járni.

Igen, én az otthon mozizó típus vagyok. Kettesben a kutyussal. Azt nasizva, amit akarok. Akkor állítva meg a filmet, amikor kedvem tartja. Olyan hangosan, ahogy nekem tetszik. ÉS minden esetben a bővített verziót (a director’s cut-ot) megvárva. ÍGY TÖKÉLETES!

Az értékeléseknél gyakran szóvá teszem, hogy de megnézném valamely filmet, az esetek 80 %-ában meg is teszem, és erről szól ez a poszt.


Vámpírakadémia

Nemrég néztem meg a filmet. Kicsit vegyesek az érzések, mert nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy lesz. Aztán utáltam mindent és mindenkit, amikor megláttam a castingot. (Abszolút nem bírtam elképzelni egyiküket sem, illetve előtte senkit sem úgy képzeltem el, ahogy… remélem érthető vagyok, tényleg ambivalensek az érzéseim.) Ambivalensek, mert megnéztem ÉS NAGYON tetszett.


Persze komolytalan, elhumorizált, de jó hangulatban kapott el és totál feldobtak a kretén poénok („édes mézes krémes”, „ateista pisztollyal” – és hasonló gyöngyszemek). Nagyokat röhögtem, mire odaragadt öcsém is a tévé elé és kezdtük elölről az egészet, mert érdekelni kezdte (ami nagy szó… utálja, amit én szeretek, ha nem zombis…) – sőt, a végére pedig még anyu is leült röhögni.


Hasonlóság… hűű… a sztori nagyban. Eltérések: több, főleg komolyságbeli eltérések. Ahogy írtam is, elpoénkodták. Viszont mégis meglepően jók voltak és jól alakítottak a színészek. (Még ha Dmitrij drága nem is a magas, nyurga, izmos, szexi dög, akit elképzeltem a karakternek.)

Adaptáció: 5/2 ☆☆

Komfortos mennyország


Tetszett a könyv elbeszélése, a mondanivalója és a konklúziói. Sajnos ezekből SEMMI nem maradt meg az adaptációban! Semmi, de semmi. A történet nagyban az, a szereplők elfogadhatóak (mondjuk…).

Ugyanakkor nagyon tetszett a képi megvalósítás. Szépséges lett a mennyország, borzalmas lett a gyilkos (George) bemutatása. Borzongató, tetszetős és ízléses. A végéig, ami maga a borzalom! Sajnálom, egyszerűen gusztustalannak éreztem a víznyelős-hűtös-szerelmes jeleneteket…

Casting

Stanley Tucci-t nem tudtam elképzelni és mégis ő vitte el nálam a filmet! Lehet utálni, undorodni tőle és masszívan gyűlölni minden egyes képkockát, amin szerepel – mert nagyon jól alakítja a pedofil gyilkost!


A filmben képtelen voltam megszeretni Susie édesapját – holott a könyvben imádtam-, mert Mark Wahlbergre nem illet ez a szerep. Marhuljon TEDdel, legyen Max Payne vagy a bolond zsaru a Pancser Police-ból… az neki való. Bár nem annyira vagyok oda a színészért… Rachel Weisz ugyanez pepitában, bár őt előtte nagyon szerettem, viszont ez a karakter hozzá sem illet.

A másik színész, akit szintén jól válogattak be az a nagymama szerepében Susan Sarandon. Kaphatott volna nagyobb teret a filmben, mert eléggé feldobta a film hangulatát.


Szóval két jó színész, csodás képi és technikai megvalósítások, de a filmből hiányzik a sztori lelke… Meg lehet nézni, ha valaki szomorú filmet nézne kikapcsolódásként, de ne várjon nagy durranást!

Adaptáció: 5/2 ☆☆

Az útvesztő / The Maze Runner

Ez mi?!

Nagyon nem azt kaptam, amit a könyv kapcsán vártam. A könyv sokkal összetettebb, jobban felépített és IJESZTŐBB! Láttam a Siratókat és nem féltem! Olvastam róluk és rettegtem! Azért ez általában fordítva szokott történni – a látványtól jobban félünk, nem? 


Megmondjam mitől féltem? Mikor izgultam? Amikor féltem, hogy szétlapulnak a falak között vagy elkapják a pengék a szereplőket. Torokszorító érzés látni is, ahogy szűkülnek a falak – hiába tudom, hogy túléli X karakter és hiába tudom, hogy Y színész biztonságban van a színfalak között. Rémisztő…

PRO: Élvezetes lett a film, de csak nagyvonalakban és szereplőileg hasonlít a filmhez. Gyorsabb, akciódúsabb, izgalmasabb lett, mint a leírt verzió.

A színészekkel, a szinkronnal, az útvesztővel meg voltam elégedve. Jól összeszedett csapat, jó rendezés és egy izgalmas filmecske lett a munkájuk eredménye. Persze más, más – adaptáció szempontjából elég halovány mása a könyvnek, de szerethető. Többször megnézhető és végigizgulható. Imádtam a zenéjét, illett a film hangulatához.


IMÁDTAM AZ ÚTVESZTŐT. Más ugyan, de nekem bejött. 

KONTRA: Az éjszakai jelenetek talán túl sötétek. A Siratók túl gyorsak és tök mások.

Adaptáció: 5/2 ☆☆

Csillagainkban a hiba / The Fault in Our Stars

Tipikusan egyedül és otthonnézős történet, ajánlott a meleg paplan alatt kuksolva, valami csokis dolgot nassolva és jó meleg teát iddogálva. Miközben a kutyus halkan horkol az ember lába mellett és rettenet hideg van odakint, hogy jól be lehessen kucorodni a melegbe.

Szereplőgárda: egész jó.

Igazából tetszett, ha azt nézem, hogy jobbat nem tudnék összeállítani. (Amíg nem tudom azt mondani, hogy XY színész vagy színésznő jobban el tudná játszani, addig rendben.) Amennyire nem illett Tris és Caleb szerepe kettejükre, annyira voltak ők Hazel Grace és Gus. Egyedül Peter Van Houten nem tetszett… nem hozta a várt pofába robbanó elkeseredettséget…

A legjobban egyértelműen Gus alakított! Utána Isaac játéka tetszett és utána sorrendben Hazel, majd a szülei…

Borzalom-szekció

Hangulatromboló volt, amikor megnyikkant a csajszi… komolyan?! A max. 10 éves kislány szinkronhang fájt, de ha mindenkit figyelembe veszek SE tetszett a szinkronválasztás, csak Gus és Isaac magyar hangja és beszédstílusa tetszett.

A „Hát Jó” az OKÉ helyett már sokszor elhangzott már, tudtam róla, de mégis mindannyiszor felkészületlenül ért.

Szerettem dolgok

Nagyon tetszettek a szövegbuborékok is! Haláli volt anyu durva lelkesedése, azonnali odaugrása minden nyaffanására a leányzónak és az édesapa humor, kedvessége. Igazán szépek az igazi mosolyok! Nem azok a tipikus hállivúdi műmosolyok csillogtak –villogtak a filmben szerencsére, amiket már megszokhattunk. 

A zeneválasztások is jók voltak, illettek a filmhez, de azért nem állítom be egyiket se csengőhangnak. 

Ajánlom a bővített verziót, amiben az író (John Green) is szerepel! Ezért nem szeretek moziba menni – utálom, ha utólag derül ki, hogy ezt vagy azt a jelenetet kivágták a mozis verzióból.

Adaptáció: 5/5 ☆☆☆☆☆

❋❋❋❋❋
GIFek a tumblr-ről és a giphy.com-ról turkálva…
❋❋❋❋❋

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése