2015. március 30., hétfő



M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás (Hamish Macbeth 1.)




„– Maga szándékosan ilyen ostoba?
Hamish riadt képet vágott.
– Álmomban sem jutna eszembe többé, hogy készakarva ostoba legyek, kisasszony, már amennyiben ön is felhagy azzal, hogy készakarva kötekedik velem.”



Fülszöveg:
Amikor a legyezőhorgász-tanfolyamhoz csatlakozik egy munkáspárti főrend özvegye, Lady Jane Winters, aki mellesleg vitriolos tollú bulvárújságíró, rögtön felborzolódnak a kedélyek. Éles nyelve és nyers modora nem kíméli Hamish Macbethet, a helyi rendőrt sem, ám az még neki sem fordul meg a fejében, hogy valaki örökre el fogja hallgattatni a tolakodó hölgyet. Miután Lady Jane holttestét kihorgásszák a folyóból, Hamish a gyönyörű Priscilla Halburton-Smythe segítségével próbálja felkutatni a gyilkost. Ehhez először is az áldozat életét kell felgöngyölíteni. A rengeteg gyanúsítottat nem könnyű szóra bírni, a szószátyár áldozat viszont sajnos már nem beszél. Hamish tudja, hogy a titkok veszélyesek, a tudás hatalommal jár, és a gyilkosok rendszerint ismét lecsapnak… 

Az Agatha Raisin-könyvek népszerű írónőjének Hamish Macbeth-sorozata olyannyira sikeres, hogy turisták özönlenek Észak-Skóciába, ahogyan régen Sherlock Holmes „szülővárosába”. Eddig 28 kötet jelent meg, és a regényekből a BBC televíziós sorozatot készített, amelyben Robert Carlyle személyesítette meg Hamisht.
Eredeti mű: M. C. Beaton: Death of a Gossip
Eredeti megjelenés éve: 1985
Ulpius-ház, Budapest, 2013
254 oldal · ISBN: 9789632547961 · Fordította: Loósz Vera

Szerintem:
Nem túl fordulatos, nem túl izgalmas és még csak paródiának sem volt jó a sztori. Mégis megérdemli a 4 csillagot, mert anno Agatha R. első könyvére 3,5 csillagot adtam, pedig kifejezetten unalmas volt.

A könyv egyszerűen rossz paródiának is, rossz kriminek is, viszont fantasztikusak a karakterek. Hamish először egy reménytelen, együgyű balfék… tipikus kisvárosi rendőr a kisvárosi esetekhez is csekély értelmi képességekkel. Viszont ahogy teltek a napok – szó szerint, ugyanis 1 nap története volt 1 fejezet – mind jobban megszerettem ezt a nagyon élénk és nagyon friss skót rendőrt. Lochdubh és minden ott élő a szívembe lopta magát, sokkal inkább érdekelnek ők, mint Macbeth nyomoznivalói. Ez a Beaton sorozat is folytatásra érdemes.

A könyv hatására a szívem Skóciába húz egy ilyen legyezőhorgász tanfolyamra. Ez is egy újabb teljesíthetetlen bakancslista-tétel, ami a könyvek kapcsán jutott az eszembe.

Borzalom: ALICE… Akárcsak a Csodaországba látogató névrokona, ez az Alice is annyira kíméletlenül buta és tufa, hogy megpofoztam volna… Holott a sztori elején még picit kedveltem is.

Őszintén szólva én az M. C. Beaton sorozatok kiadásának megszakadása miatt sajnálom, hogy bedőlt az Ulpius kiadó…* (update, 2015. 04. 03.: A jó hír az, hogy az Erawan kiadó átveszi. Rossz hír pedig nincs. :))

Értékelés: 4

*(Sajnálom én J. R. Ward – Fekete Tőr Testvériségét is, 
de Phury könyvénél nem jutottam még úgysem tovább…)

Bővebben (spoiler):
Mi történik, ha nem olvasom el a fülszöveget?
  • Drukkoltam, hogy Lady Jane haljon meg!
  • Képkeresgéléskor tudtam meg, hogy van belőle sorozat (ráadásul egy ezerszer látott zombis filmem főszereplője játssza)!

Egyébként sokkal élvezetesebb volt végigizgulni, hogy ki hal meg, mi a munkája… mintsem, hogy egy ennyire durván spoileres fülszövegből tudjam meg, ami ezzel tuti elvette volna a könyv összes izgalmát.

A könyv felépítése és a kis hamis Hamish

A könyv amúgy egészen szélsőséges, mert az elején nem találtam benne a címszemélyt, hanem Alice és más tanfolyamra érkezők szemszögét és történetét ismerjük meg, aztán a tanfolyamot tartó házaspárral ismerkedik meg az olvasó és jó idő eltelik, mire egyáltalán felbukkan Hamish Macbeth!

Helyszín: Lochdubh
Ráadásul lelombozó élmény, mert egy tohonya, lusta és potyázó szutyokfalvi zsebzsarut ismerünk meg benne, aki köré egyáltalán nem érdemes sorozatot írni!

Jaj, de átvert ez a könyv!

A 4. nap végére megkedveltem ezt az önmagát együgyűnek tettető pasit, az 5. napon pedig élvezettel olvastam, ahogyan végre kibontakozik! Cseles kis dög, meg kell hagyni!

A könyv befejezése tetszett, habár a gyilkos kiléte meglepett. A történet lezárása kapcsán muszáj megemlítenem Alicet, akit nem csak felpofoztam volna, hanem a vége felé drukkoltam azért, hogy Jeremy legyen a gyilkos és eltegye ezt a buta csitrit is láb alól. Alice még így is megérdemelte, amit kapott.


A fejezetek tartalma

1. nap: megérkezés Lochdubh-ba, bemutatkoznak a tanfolyamra érkezők és egyből sor kerül az első elméleti, majd gyakorlati órára
2. nap: Senki se igazán szimpatikus, de mindenki gyanús.
3. nap: Nagyon jó nap volt, ugyanis végre kiosztották Lady Jane-t! Örült a szívem.
4. nap: Bekövetkezett, amire vártam: megölték végre a dögöt! Az igazi Macbeth kitekint az álca mögül.
5. nap: Macbeth igazán kibontakozik, én pedig azért drukkolok, hogy bár Jeremy lenne a gyilkos és megölné Alice-t is…
6. és 7. nap: TITOK! Itt történik minden, ami érdekes és vicces.
Epilógus: Végre kiderült, hogy miért mondja a kocsmáros mindenkinek, hogy HAF!

Az én Hamish Macbeth-em
Idézetek:
– Nekem megfordult a fejemben, hogy kinyírom – mondta váratlanul Alice. – Örülök, hogy meghalt, ugyanakkor bűntudatom is van. Úgy érzem, kívántam a halálát.
Döbbent csend lett.

– (…) Tényleg meg akarod találni a gyilkost? Szükséged van egy Watsonra? Majd a nyomodban járok, és azt mondogatom: Istenemre, ön egy géniusz! Hát erre meg hogy a csudába jött rá?

És nem tehettek semmit – törvényesen nem –, hogy megvédjék magukat Lady Jane-től. Választhattak: imádkoznak vagy megölik. John azonban nem hitt Istenben, és visszariadt az erőszaknak még a gondolatától is.

♧ ♧ ♧ ♧ ♧
A képek a „Könyvek - M. C. Beaton series” nevű Pinterest táblámról származnak.
További borítókat pedig a GoodReads-en találsz.

♧ ♧ ♧ ♧ ♧

3 megjegyzés:

  1. Na hát most ezzel összezavartál. :) Ezek szerint nem annyira tetszett neked, bár mégis 4 pontot adtál rá. Hmm. Nekem az első Agatha Raisin bejött, igaz, hogy ott is az elején kifejezetten ellenszenves volt a főszereplő! :) Úgy emlékszem, még gondolkodtam is rajta, hogy tovább olvassam-e, vagy hagyjam a csudába... aztán meg egyre jobban megkedveltem és jó volt a bűntény is. Ezek szerint itt is valami ilyesmi történik, ugye? Szerintem előbb-utóbb azért teszek majd vele egy próbát, ha nem is mostanában...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak a besorolása nem tetszik :D Kriminek se jó, paródiának se vicces...
      Agathát beletelt némi időbe, míg megkedveltem (első könyv), de aztán a Lacey-rajongása sokat rontott nálam rajta (második-harmadik könyv)... Viszont nekem annál a sorozatnál is tetszik a helyszín és a sokféle karakter.
      De Agatha történetét is folytatni fogom és Macbethét is, bár ez utóbbi szimpatikusabb most még. :D

      A bűntény jó volt, konkrétan drukkoltam azért, hogy AZT a szereplőt találják meg holtan.

      Törlés
    2. Na jól van, akkor ezek szerint alapvetően tetszett ez is. :) Ezek szerint kicsit félreértettem az értékelésed elejét.

      Törlés