2015. április 28., kedd



Kevin Hearne: Hexed - Megátkozva (A Vasdruida Krónikái 2.)



„Druidaemlékeztető: A vonzó tanítványnak sürgősen valami alaktalan, ronda zsákruhát venni, de legjobb lenne meggyőzni arról, hogy borotválja le a haját. Hivatkozz arra, hogy az igazi druidatanítványok így tesznek!”


Fülszöveg:
Atticus O’Sullivant nem izgatják túlságosan a boszorkányok. Most mégis arra készül, hogy egy mindkét fél számára előnyős, kölcsönös megnemtámadási egyezményt írjon alá velük, amikor napjaink arizónai Tempéjének boszorkánynépessége hirtelen megnégyszereződik. Ám az új lányok nem csak gonoszak, de a második világháború alatt meglehetősen sötét szerepet töltöttek be a németek oldalán. 
Miközben egy bukott angyal a helyi középiskola diákjaira vadászik, és a bakkhánsnők vegasi hordája a városba özönlik, hogy ott terjessze az őket jellemző halálos romlást, és egy veszélyesen szexi, kelta tűzistennő Atticus kegyeit keresi, hősünknek ki kell vennie részét a boszorkányüldözésből. De varázskardja, a szomszédjától kölcsönzött gránátvető, valamint vámpír ügyvédje segítségével Atticus készen áll rá, hogy megtisztítsa a várost, és megmutassa a boszorkányos fehérnépeknek, hogy rossz druidával kukoricáztak.
Eredeti mű: Kevin Hearne: Hexed
Eredeti megjelenés éve: 2011
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633734094 · Fordította: Acsai Roland

Szerintem:
Sokkal jobban kezdődik, mint az első rész és a folytatás is jobb: elég sokat fejlődött a történetmesélési képessége az írónak! Ez a kötet démon-dús, akarom mondani akció dús – imádtam, hogy egyből belecsap a lecsóba és mind izgalmasabb, érdekesebb csatajelenetek következtek. Persze továbbra is vannak humoros jelenetek és ismét felbukkan a rendőrség is. Nehéz elszakadni a történettől, mert több fronton zajlik és nagyon kíváncsi voltam a végére.

Szeretem a történetbeli mitológiai-vallási dolgokat. Vadásszunk a Prérifarkassal, csacsogjunk Szűz Máriával, figyeljen be egy kicsit Asgard, de legyen benne bukott angyal, bacchánsnő, több istennő is. A vámpír, a vérfarkas és a boszorkány már csak hab a tortán, hogy egyéb nyalánkságokról ne beszéljek – egy ilyen urban fantasyt csak szeretni lehet.


Kedvenc szereplők: 

Oberon, Atticus, Leif Helgarson! (Továbbra is, de egyre inkább imádom az özvegyet és a tanoncot is.)

Értékelés: 4,5


OFF – Ha leesik és nagyot koppan…

Egyébként eltelt egy kis idő, amíg leesett, de a főszál után van elnevezve a könyv: üldöztetve – és lám, a rész az Atticus utáni hajszát helyezi a középpontba; megátkozva – és nicsak, a boszorkányok próbálják kinyuvasztani ezt az ír dögöt.

Légyszi, légyszi Thor kalapálja el a 3. részben! (És derüljön végre ki, mi a bajuk csórikámmal… Az extra-Lokinak meg örülnék, ha lehetne róla szó…)

Idézetek:
- Szia, Oberon! Ez aztán a tiri-tarka öltözet! – vakarta meg a fültövét, és Oberon csapdosni kezdte farkával a korlátot. – Jó kutya vagy, ugye?
„Mondd neki, hogy békekutya lettem, de azt hiszem, sajnos a macskái a Hatalom oldalán állnak. Megyek és megküzdök velük.”

 (Oberon telepatikusan beszél, ez dőlt betű a könyvben is.)
– Hajlandó lennél erre megesküdni is? – kérdezte Leif.
– Haver, tőlem még a kisujjunkat is összefűzhetjük!
– Tessék?
– Esküszöm. Csak gyere el értem a denevérmobiloddal!
Leif tiltakozva a telefonba fújt:
– Soha nem változom denevérré, ahogy egyik vámpír sem. Mr. Stoker agymenése néha határozottan fárasztóvá kezd válni.
– Ha ezt túléljük, Leif, esküszöm, kapsz tőlem néhány rohadt képregényt!

Csörömpölést hallottam a nappaliból, és bementem megnézni, mit történt. Az egyik rendőrnő véletlenül leverte a DVD-gyűjteményemet, melynek darabjai a padlóra potyogtak…
– Te jó ég! – mondtam elkerekedett szemmel, aztán a cipőmet nézve zsebre dugtam a kezem. – Ha pornófilmeket talál…nem az enyémek! – Felém vetett pillantása három rész utálkozásból, két rész megvetésből állt. – Esküszöm! – kezdtem kifelé settenkedni a nappaliból, és ügyeltem rá, hogy a konyháig tartogassam a mosolyomat. Hal halkan kuncogott.
– Hogy maga mekkora bohóc! – suttogta.

− Nyitva van! Bevonszolhatod a pucér valagad! − Berontottam, és a fürdőszobában lekaptam egy törülközőt a tartóról, amit a derekam köré csavarhattam.
− Most mit takargatod a virslidet?! Azt hittem, olyant mutatsz nekem, amit vasárnap meggyónhatok!


☯☯☯☯☯
Képgyűjteményem a Pinteresten - Vasdruida (Kevin Hearne)
☯☯☯☯☯

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése