2015. április 13., hétfő



Alex Flinn: A Kiss in Time - Csók, pont jókor (és Demóna)



„FELÉBREDT! Ez tényleg olyan, mint a Hófehérke! Szent ég! De én nem vagyok herceg. Én csak egy egyszerű srác vagyok Amerikából – egy totál hercegmentes országból –, és mégis felébredt.”


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Taliát egy átok sújtja… Jack megtöri az átkot.
Mondták nekem, hogy óvakodjak attól az átkozott orsótól, de ez annyira elbűvölő volt, annyira hipnotikus… 
Aznap csak egy kis kalandra vágytam, ezért léptem meg a turistacsoporttól. De találni egy kómában lévő várost, benne egy állati dögösen kinéző, alvó kiscsajjal, na ez nem éppen az volt, amire számítottam.
Ugyanott ébredtem, de egy egészen más időben – egy vadidegen csókja ébresztett fel.
Én nem azért csókoltam meg, hogy segítsek rajta. Néha csak úgy csókolózik az ember.
Nem tudtam, hogy aztán ez fog történni. Most aztán alaposan benne vagyok a pácban, mivel az apám, a király engem okol, hogy romlásba döntöttem az országunkat. Nincs más választásom, mint elszökni innen, méghozzá ezzel a közemberrel!
Most aztán jól megszívtam: itt van a nyakamon ez a gügye királykisasszony, plusz a bőröndje, tele az ékszereivel… Az egyetlen jó hír: a szüleim totál ki lesznek kattanva!

Képzeld el, hogy párkapcsolati gondjaid vannak. Aztán zárd az ajkad egy kábultan szunyókáló egyénéhez, akiről aztán kiderül, hogy idestova 316 éves az illető. Vajon egy csók átsegíthet mindenen – akár az időn is?
Eredeti mű: Alex Flinn: A Kiss in Time
Eredeti megjelenés éve: 2009
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632454627 · Fordította: Balogh Eszter

Szerintem:
Eeeeeeeeeez nagyooooooooon nehezen csúszott nekem. 
A szörnyszívűt imádtam, miatta lelkesen nekifogtam ennek a Flinn könyvnek is, aztán nagyon hamar kiábrándultam. Ez a királykisasszony egyszerűen megérdemelné az örök álmot. Rémes, unszimpatikus, nyafka karakter, akit el is ástam volna, hogy véletlenül se leljen rá senki és csókolja életre!

A könyv alapötlete bejött és egész kíváncsi voltam rá, mert több molyos ismerősöm is imádja a könyvet. Nekem az egész eleje lassú és unalmas volt, csak a végére fogott meg magának a történet! A 30. fejezet utántól vált számomra izgalmassá a sztori és kezdtem drukkolni a nagyszabású, cukormázas happy endért!

A könyvben voltak humoros dolgok és jól kitalált helyzetek, amik hébe-hóba feldobták Jack és Talia történetét. Még ezt az akaratos, kis dögöt is megkedveltem a végére, de a könyvben egyértelműen Jack családját bírtam a legjobban. Meg Travist. Meg Malvoliát. Bárkit, csak a főszereplőket nem…. meg a királyt. Ő is rémes karakter.

Kedvenc rész: Malvolia próbái!

Értékelés: 3,5


Bővebben:
Az olvasás margójára

Érdemes szóvá tennem, hogy január 20-tól április 11-ig olvastam a könyvet, többször kézbe vettem ugyan, de pár oldal után letettem. Pedig imádom a tündérmeséket és a tündérmese feldolgozásokat! Hozzá kell tennem, hogy egyébként sem Csipkerózsika a kedvenc királykisasszonyom, mert jobb szeretem a tetterős hősnőket, akiket nem kell megmenteni.

Talia az elején borzalmas jelenség, de Jack se jobb, mert egy mindenre tojós, bulizni vágyó kamasz srác. Az elején (és egyébként a végén is) Travis jelenléte és beszólásai dobták fel kicsit a hangulatomat! Jack akkor várt kedvelhetővé, amikor előjött nála a kertészkedés szál, Talia pedig Jack húga megjelenésekor KEZDETT emberivé válni.

Utána még eltartott egy darabig, amíg dűlőre jutottam vele, ráadásul voltak később is mélypontjai, de legalább már megütötte a „szimpatikus ember” elégséges, azaz kettes szintjét – a könyv végére pedig már alulról nyaldosta a közepest (közepesen szerethető karakter, vagyis so-so, de inkább legyen happy endje).

Ajánlás:
  • Akinek a Beastly nem jött be és Csipkerózsikát jobban szereti, mint a Szépség és Szörnyeteget.
  • Azoknak az olvasóknak is ajánlom, akik szeretik a nagy volumenű karakterfejlődéseket.
  • Akik kedvelik a váltott szemszögű romantikus történeteket.

…mindenki más nézze meg a Demónát!

DEMÓNA - Csipkerózsika filmadaptáció:
(Film a Port.hu-n és az IMDb-n)

Az olvasás félidejében megnéztem az egyik újabb feldolgozását, a Demónát, ami elég túlhypeolt, túlimádott dolognak tűnt, de aztán rá kellett jönnöm, hogy jobban jártam azzal a sötét mesével, mint ezzel a könyvvel. Kompakt, szerethető főszereplő, szerethető (ál)gonosz, utálható király. 

És a kedvencem: a Holló! Imádtam! Ide nekem azt a srácot!

5 ☆☆☆☆☆ -os

Csipkerózsika sztorinak borzalom, mert köze nincs az alap tündérmeséhez, de egyedi, sötét, humoros és nagyon szerethető történet! Talia után boldog voltam, hogy más a film szemszöge, mint a könyvé… egyszerűen rosszul viseltem volna a királykisasszonyt a főszerepben. Ellenben a megszokott feldolgozásokkal kaptunk egy új főszereplőt: a GONOSZ tündért, a borzalmas BOSZORKÁNYT, aki megátkozza a szegény, ártatlan babát, mert az édesapja ártott neki. De Demóna nem gonosz. Demóna csak bosszút akar állni, amiért lehetne gyűlölni, de kb. 10 perc és a néző beleszeret és az ő pártjára áll. Túlcsicsázott, túlgondolt, de gyönyörű képi világú film, jó színészekkel és zseniális alakítással.

Idézetek:
A királykisasszony rám mutat.
– Ő nem mehet el.
– Miért nem?
– Mert megcsókolt!
A szobában az összes szempár rám szegeződik. Az őrök újra észreveszik Travist, de most mindkettőnket megragadnak.
– Megbecstelenítetted a királykisasszonyt? – kérdezi az egyik őr, és közelebb nyomul a kardjával.
– Nem… Azazhogy… Nem hinném.

– Egy úriember nem tenne ilyet.
– Egy úriember a te idődből, az talán nem. Eléggé balfácánok lehettek. Az én időmben már nem gondoljuk úgy, hogy a lányok törékeny kis virágszálak. Hanem hogy vállalniuk kéne a felelősséget, ha elszúrtak valamit. Pont ugyanúgy, mint a pasiknak.

– (…) És én egy kicsit be vagyok rezelve, hogy ezek azt fogják hinni, elraboltalak téged.
– De te nem tettél ilyet. El fogom mondani nekik, hogy semmi ilyesmit nem tettél.
– De nem biztos, hogy hinni fognak neked. Azt fogják hinni, hogy te… – Próbálom felidézni azt a kifejezést, azt, amit a tévében hallottam, amikor az áldozatok ragaszkodnak a fogva tartóikhoz. – Stockholm-szindróma.
– Lehetetlen. Soha életemben nem jártam Svédországban.

✿❀✿❀✿
Képgyűjtemény a Pinteresten: Theme – Fairy Tales.
Különböző A Kiss in Time kiadások borítói a GoodReads-en!

✿❀✿❀✿

1 megjegyzés:

  1. Nem olvastam még se ezt, se a Beastly-t, de utóbbira lehet rálesek ezek után. Igazából amikor párszor szembe jöttek velem a borítók, eszembe se jutott, hogy ezek tündérmese feldolgozások lennének, utána meg nem néztem, szóval hasznos volt ez a poszt. :D (Imádom azt a Demónás fanartot)

    VálaszTörlés