2015. május 11., hétfő



Andy Weir: A marsi

Nyomokban káromkodást tartalmaz!

– Milyen érzés lehet? – tűnődött. – Ott ragadt, azt hiszi, teljesen egyedül van, és lemondtunk róla. Milyen hatással van ez egy ember lelkiállapotára?
Visszafordult Venkathoz.
– Vajon mire gondolhat éppen?

NAPLÓBEJEGYZÉS: 61. SOL
Hogy lehet, hogy Aquaman képes irányítani a bálnákat? Hiszen azok emlősök! Ennek semmi értelme.



Fülszöveg:
Hat nappal ezelőtt Mark Watney az elsők között érkezett a Marsra. Most úgy fest, hogy ő lesz az első ember, aki ott is hal meg.

Miután csaknem végez vele egy porvihar, ami evakuációra kényszeríti az őt halottnak gondoló társait, Mark teljesen egyedül a Marson ragad. Még arra is képtelen, hogy üzenetet küldjön a Földre, és tudassa a világgal, hogy életben van – de még ha üzenhetne is, a készletei elfogynának, mielőtt egy mentőakció a segítségére siethetne.

Bár valószínűleg úgysem lesz ideje éhen halni. Sokkal valószínűbb, hogy még azelőtt vesztét okozzák a sérült berendezések, a könyörtelen környezet vagy egyszerűen csak a jó öreg „emberi tényező”.

De Mark nem hajlandó feladni. Találékonyságát, mérnöki képességeit, és az élethez való hajthatatlan, makacs ragaszkodását latba vetve, rendíthetetlenül állja a sarat a látszólag leküzdhetetlen akadályok sorozatával szemben. Vajon elegendőnek bizonyul-e leleményessége a lehetetlen véghezviteléhez?
Eredeti mű: Andy Weir: The Martian
Fumax, Budapest, 2014
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639861831 · Fordította: Rusznyák Csaba

Szerintem:
Annyira érdekelt a történet vége, hogy kb. egy nap alatt befaltam. (Persze kb. az 5. fejezet magasságában már annyira megszerettem a főszereplőt, hogy a könyv végére lapozva meglestem mi lesz a vége... Égő? Ez van.) Bár tovább tartott volna a könyv, lassabban olvastam volna. Tényleg érdekes, izgalmas és lendületes. Egyszerűen szórakoztatott, pedig hatalmas mumus volt számomra a műfaját tekintve.


Nem tudom, mit írhatnék róla anélkül, hogy ne rajongjam szét a könyvet és ne bálványozzam túl Markot. A beteges rajongási lázamat a blogon élem ki… de az értékelés ettől még nehéz. Ez a könyv meglepett. Nem ilyen történetet vártam, nem ezt vártam. Zseniális, leköt és vicces. Egy csóri pacák a Marson ragad tök egyedül és az olvasó hangosan röhög a könyvön! Pedig nem ám csilivili NASA cuccokkal, hiper-szuper barkács megoldásokkal és problémamentesen oldja meg a főszereplő a dolgokat. A dolgok besülnek, amortizálódnak és a tervek megdőlnek, de Mark, a Mars királya csak megy előre kitartóan.


Kedvenc szereplő: MINDENKI. Ilyen is régen volt.

Értékelés: 5
Bővebben:
Mióta is…?

Tudjátok, hogy mióta nézegettem én ezt a könyvet? Hogy el kéne olvasni? Annak ellenére, hogy a science-fiction meg az űrhajók az űrben nem az én műfajom? Igen, pontosan: régóta. Már akkor megtetszett a borítója, amikor szavazni lehetett rá a GoodReads Choice 2014-re. (Amit egyébként meg is nyert. Valószínűleg nem az én +1 szavazatommal, de hozzátettem – ez a lényeg… Ráadásul utólag kiderült, hogy megérdemelte a szavazatomat! HippHippHurrá!)

Benyomásaim

Mivel nem értek a fizikához, matematikához, biológiához, űrkutatáshoz, kémiához, …stb-hez, így nem tudok arról nyilatkozni, hogy mennyire valósághű a történet. Csupán a benyomásaimat tudom elmondani. Először is el kell, hogy mondjam, ez rémes lehet hangoskönyvben! Nem tudnám követni, jobb leírva látni ezeket az eszmefuttatásokat, adatokat. A második benyomásom az volt, hogy imádom ezt a palit! Mark egy furcsa humorbomba és abszolút szerethető főszereplő.

Egy fantasztikus pasi (if you know what I mean)

Mark Watney!

Ez a férfi kőkemény! Iszonyatosan imádtam a beszólásait, a kicsit szarkasztikus, jócskán önironikus bejegyzéseit. Kitartó, cselekvő, okos és ravasz. Annak ellenére is szerettem, hogy elég sokat káromkodott. Nem tudom, hogyan néz ki és nem is igazán érdekel. Markot csakis szeretni lehet – fele ennyi élni akarással, kreativitással és tettvággyal már tényleg egy futurisztikus jövőképben üldögélne az emberiség, ahol robot hozza az újságot és felszállási manőverezést is tanulnánk a KRESZ vizsgához. Igazi MacGyver, ha kell! 

A könyv első mondataival megfogott magának mind a sztori, mind Mark. A könyv első sorai így hangzanak:


„Erre rábasztam.
Ez a jól megfontolt véleményem.
Rábasztam.”


Szóval elolvastam az első sort, aztán előjegyeztem a könyvtárban. Ismét egy jogosan szétimádott regény, amitől kár volt tartanom. Ezt a regény a legelvadultabb sci-fi ellenzőknek is tetszeni fog, ha van bennük egy parányi humorérzék.


A marsi - FILM:

Lesz film, bizony, hogy lesz film. Ráadásul Ridley Scott rendezi majd, szóval ki tudja… Őszintén szólva tartok tőle. Olyan átütő olvasási élményt kaptam a könyvtől, hogy a halovány árnyékát is megvalósítani jelenleg lehetetlen feladatnak tűnik.

Pláne, hogy totál nem vagyok megelégedve a castinggal. Gyerekek, én szeretem Matt Damont, de ő NEM MARK WATNEY számomra. Nem a kinézet a baj, bírom a kis hülyét, de a kisugárzást és a lelket nem lehet színjátszani…

Sőt a többi asztronautát se bírom, egynémely NASAsat se… OMG, mi lesz ebből?!

Hogy meg fogom-e nézni? Amint lehet. Amint csak lehet.

Filmen nagyon szeretem a sci-fiket, szóval amíg nincsen A marsi mozim, addig „muszáj” lesz beérnem a Csillagok között (Interstellar / port.hu, IMDb) és a Gravitáció (Gravity / port.hu, IMDb) című filmekkel mostanában. 

Idézetek:

[12:04] JPL: (…) Más: kérlek, vigyázz a szádra. Mindent, amit írsz, élőben sugározzák az egész világon.
[12:15] WATNEY: Odass! Cicik! –> (.Y.)

Igen, naná, hogy a ragasztószalag szinte teljes vákuumban is működik. A ragasztószalag bárhol működik. A ragasztószalag mágia, amit bálványozni kellene.

Alig várom, hogy unokáim legyenek. „Amikor még fiatal voltam, fel kellett másznom egy kráter peremére. Egy EVA-ruhában! A Marson, te kis szaros, érted? A Marson!"

A NASA-val folytatott beszélgetésem a vízvisszanyerőről unalmas volt, és tele technikai részletekkel, úgyhogy leegyszerűsítem neked:
Én: Ez nyilvánvalóan egy dugulás. Mi lenne, ha szétszedném, és ellenőrizném a csövek belsejét?
NASA: (ötórányi tanácskozás után): Nem. Elbaszod, és meghalsz.
Úgyhogy szétszedtem.
(…)
Megmondtam a NASA-nak, hogy mit csináltam. A beszélgetés (leegyszerűsítve)
így zajlott:
Én: Szétszedtem, megtaláltam a problémát, megjavítottam.
NASA: Pöcs.
☀ ☀ ☀ ☀ ☀
Képgyűjtemény a Pinteresten: A marsi.
Különböző kiadások borítói a GoodReads-en!

☀ ☀ ☀ ☀ ☀

13 megjegyzés:

  1. Nem gondoltam volna, hogy vicces. A fülszöveget elolvasva annyira lehangolónak tűnt, hogy emaitt nem akartam elolvasni. De most újragondolom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem egy vidám olvasmánynak gondoltam, de idézetet sem tudtam választani este - órákig bogarásztam, annyi jópofa van :))

      (Nem válaszként írtam be, hanem saját kommentbe, azt töröltem :D)

      Törlés
  2. Én még csak most tudtam elolvasni....hát valami eszméletlen jó volt! :D
    Egyetlen negatív dolgot tudnék felhozni: nagyon hamar vége lett. Olvastam volna még a hazaérkezésről, stb.

    VálaszTörlés
  3. Nem olvastam el előre a véleményeket, csak utólag, de IGEN, én is féltem, én is Mark rajongó lettem, el fogom cipelni a férjemet moziba, és hümmögök Matt Damonon :)) bár a trailerek jók - viszont minden akciót lelőnek.
    (ésss annyira jó kis poénokat választottál Te is :D a cicis is klassz, de a vízvisszanyerős volt az egyik kedvencem. Az nagyon Mark.)

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Csapnivaló fordítás. De ez nem (csak) a fordító, hanem inkább a lektor (lektorok) bűne.

    VálaszTörlés
  6. "Mivel nem értek a fizikához, matematikához, biológiához, űrkutatáshoz, kémiához, …stb-hez, így nem tudok arról nyilatkozni, hogy mennyire valósághű a történet."

    ABSZOLÚTE! Még az időnként tényleg mesterkélt fordítás ellenére is átjön.
    Chris Hadfield parancsnok, a Nemzetközi Űrállomás egykori parancsnoka, aki egy Balatonról lőtt űrfotóval köszöntötte Magyaroszág ESA csatlakozását, azt írta róla, hogy a "Rejtelmes sziget" találkozása a "Mc Gyver"-rel..
    Én nem tudok ilyen színesen fogalmazni, szerintem ez egy XXI. századi robinzonád, _SCIENCE_ fiction, a szó legeredetibb, Jules Verne-i értelmében véve.

    Nekem gyerekkori haverom nyomta a kezembe, és azzal fenyegetett, hogy nem fogom tudni letenni.. Spojleres, ha leírom, hogy igaza lett? Muszáj volt megvegyem, azóta vagy hússzor olvastam VÉGIG, az imitt-amott beleolvasást már nem számolom, kiműtöttem az OST-ből a hexadecimális jelenet hangjából 30 sec-et, és az a csengőhangom.. Keresem a srác (A. W.) eredeti magánkiadásának a pdf-jét, és fel kell políroznom az angolomat a readme.txt-et értő szintről arra, hogy össze tudjam hasonlítani a hivatalos printtel..

    az idézeteitek a kedvenceim, én is ezeket szoktam szórni, de lelőttétek őket előlem, úgyhogy jöjjön valami más:

    "Vogel:
    ...
    Azzal kezdted a képzésemet, hogy fizettél nekem egy sört. Reggelire. Fantasztikus emberek a németek.
    ...
    Az életem egy kétségbeesett küzdelem a túlélésért... Időnkénti titrálással.
    Őszintén szólva erős a gyanúm, hogy te egy szupergonosz vagy. Kémikus vagy német akcentussal, és volt egy bázisod a Marson... Mi más kell még?"

    A könyv HIBÁTLAN, a film sajnos el lett showzva.. Fólia LAK-ponyva helyett?! Teszkós gumipókkal rögzített ejtőernyőselyem? És amikor megérkezik az AresIV-hez, a nyitott roverajtó ellenére felfújva marad az - a filben nem megindokolt - lufi a tetjén..

    A gravity-ből reciklált, a könyvet követő dialógus ellenére mégismegcsinált vasemberes-kesztyűs repülés is nagyon bosszantó.

    Ami nagyon kár, mert a többi látványvilág lenyűgöző. Ha arra volt kapacitás, hogy a párásodó sisakplexi helyett nyitott sisakot viselő szinészek arca elé a plexit a tükröződő környezettel együtt utómunkázták oda, akkor még védhetetlenebb az a gumipók, meg nájlon, meg spanifer..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A filmet az általad felsorolt hibák ellenére is szerettem, de eléggé szemet szúrtak azok a dolgok, amiket említettél. Ez Hollywood... de legalább felhívták a könyvre a figyelmet.

      A könyvet megvenni nagyon jó ötlet! Pláne, ha képtelen vagy megunni és még bele is olvasgatsz alkalomadtán. Én a beleolvasgatásra esküszöm, imádom azt a részt (is), amit te idéztél. Vogel (is) egy haláli karakter lett, szerencsére őt a filmben is sikerült elkapniuk.

      Törlés
    2. Én is szeretem a filmet is, csak úgy szoktam promózni, hogy aki nem akarja tönkretenni az élményt, az nem nézi meg a könyv ELŐTT.. Mert aki látta a filmet, annak a könyv már spoileres, és oda az a feszültség, ami miatt a könyv elsőre letehetetlen.
      Nyilván a filmmel igazodni kellett a multiplex vetítési ciklushoz, meg a szélesebb közönségigényhez, úgyhogy baromira kiváncsi vagyok, lesz-e rendezői változat. Azt valószinű meg fogom venni, de csak azután, hogy előtte megnéztem..
      A film látványvilága tényleg lélegzetelállító, és itt, Európa ezen fertályában nekünk tele van "mazsolával".. (MüPA-szerű kínai űrügynökség, háttérben a csepeli HÉV-vel, a NASA houstoni campusa, az épületek között diszkréten megbúvó Bálnával, előtte az etyeki Korda Stúdió főportája, a budaörsi önkori tanácsterme, mint egyetemi előadó, ahol Mark oktat, mielőtt a Margitszigeten kávézgatott a padon, a Hungexpo, mint JPL, csak. hogy leltárba vegyem..)
      És a stáblista! Blockbuster végén ennyi magyar nevet látni! De ott sem értem, hogy a Bee Gees-t miért kellett Gloria Glaynor-ra cserélni.. Mark egyértelműen választott magának főcímzenét! :D

      PS:
      (szerintem a Damon srác elég jó Watney lett végül.)

      és egy kis bónusz, a hexadecimális csengőhang:
      https://soundcloud.com/n-ndor-m-zes/hexadecimal

      Törlés
  7. remélem, átmegy a kép, Andy profiljában találtam, rímel a cikk tetején a keretesre.. :D

    https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/12938160_893246910774602_7130273777649496668_n.jpg?oh=9f06d149f79e9dca32e95c0175e2fef0&oe=57A6E487

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hexadecimális csengőhang? Ezen most nagyot nevettem. :)) És ez a kép is zseniális! :D Még nem láttam eddig. Nekem ez a kedvencem: http://www.astronomy.com/bonus/~/media/images/bonus/martian/martianScript.jpg

      Ridley Scott rajzolta forgatás közben. :)
      Annyit beszéltünk róla, hogy érzem, újra meg kéne már néznem (megint) ezt a Mentőexpedíciónak elnevezett filmet.

      Törlés
    2. Köszi a képet, bookmarked! :D

      https://youtu.be/d6lYeTWdYLw

      Törlés
    3. Óriási az a "Yeeeeeeaaaah" kép a cikk elején! Amit a filmben csinált a Pathfinder, azt azóta sem értem..


      Egyébként megunhatatlan. Az a rész, ahol mindig kiújul a pollenallergiám:


      "Össze​gyűl​tek.

      Min​den​hol a Föl​dön, össze​gyűl​tek.
      A Tra​fal​gar Squa​re-en, a Ti​a​nan​men Squa​re-en és a Ti​mes Squa​re​en az óri​á​si ki​ve​tí​tő​ket néz​ték. Az iro​dák​ban szá​mí​tó​gép-mo​ni​to​rok köré kuporodtak, a bá​rok​ban csen​de​sen bá​mul​ták a sa​rok​ban lévő té​vét, az
      ott​ho​nok​ban lé​leg​zet-vissza​fojt​va ül​tek a ka​na​pé​kon, sze​mük az előt​tük
      le​ját​szó​dó drá​má​ra ta​padt.
      Chi​ca​gó​ban egy kö​zép​ko​rú pár egy​más ke​zét fog​va fi​gyel​te az ese​mé​nye​ket. A fér​fi gyen​gé​den tar​tot​ta fe​le​sé​gét, ahogy az ret​teg​ve hin​tá​zott
      elő​re-hát​ra. A NASA kép​vi​se​lő​je tud​ta, hogy jobb, ha nem za​var​ja őket, de
      ké​szen állt, hogy vá​la​szol​jon bár​mi​lyen kér​dés​re, amit fel​ten​né​nek neki.

      – Üzem​anyag​nyo​más zöld – hal​lat​szott Jo​hans​sen hang​ja egy​mil​li​árd té​vé​ből. – A haj​tó​mű​cso​port tö​ké​le​tes. Kom​mu​ni​ká​ció tisz​ta és vi​lá​gos. Ké​szen
      ál​lunk a re​pü​lés előt​ti el​len​őr​zés​re, pa​rancs​nok.
      – Vet​tem – jött Le​wis hang​ja.
      – CAP​COM.
      – Me​het – re​a​gált Jo​hans​sen.
      – Irá​nyí​tás.
      – Me​het – is​mét Jo​hans​sen.
      – táv​irá​nyí​tás.
      – Me​het – nyug​táz​ta Mar​ti​nez.
      – Pi​ló​ta.
      – Me​het – mond​ta Wat​ney az MFE-ből.
      Vi​lág​szer​te eny​he él​jen​zés fu​tott át a tö​me​ge​ken.
      ...

      Lewis hang​ja az egész vi​lá​gon vissz​hang​zott.
      – Hous​ton, itt a Her​mes. Hat fő biz​ton​ság​ban a fe​dél​ze​ten.

      Az Irá​nyí​tó​köz​pont​ban üdv​ri​val​gás rob​bant, az irá​nyí​tók fel​ug​rál​tak a szé​kük​ből, uj​jong​tak, ölel​kez​tek és sír​tak. Ugyan​ez a je​le​net
      ját​szó​dott le min​den​hol a vi​lá​gon, par​kok​ban, bá​rok​ban, köz​igaz​ga​tá​si épü​le​tek​ben, há​ló​szo​bák​ban, osz​tály​ter​mek​ben és iro​dák​ban.

      A chi​ca​gói pár tel​jes meg​könnyeb​bü​lés​ben ra​gad​ta meg egy​mást, majd be​húz​ták a NASA kép​vi​se​lő​jét egy cso​por​tos öle​lés​be.

      Mitch las​san le​vet​te a fej​hall​ga​tó​ját, és a VIP szo​ba felé for​dult. Az üveg túl​ol​da​lán min​den​fé​le jól öl​tö​zött fér​fi​ak és nők ün​ne​pel​tek va​dul.
      Ven​kat​ra né​zett, és ki​eresz​tett egy hosszú, sú​lyos, meg​könnyeb​bült só​hajt.
      Ven​kat a ke​zé​be te​met​te az ar​cát, és azt sut​tog​ta:
      – Hála az is​te​nek​nek.
      Teddy ki​hú​zott az ak​ta​tás​ká​já​ból egy kék dosszi​ét, és fel​állt.
      – An​nie vár rám a saj​tó​szo​bá​ban.
      – Ma nem lesz szük​sé​ged a vö​rös dosszi​é​ra – mond​ta Ven​kat.
      – Őszin​tén szól​va nem is hoz​tam olyat.
      Ahogy ki​sé​tált, hoz​zá​tet​te: – Szép mun​ka, Venk. És most hozd haza őket."

      Törlés