2015. május 22., péntek



Jussi Adler-Olsen: Palackposta (A Q-ügyosztály esetei 3.)



„Ez a levél az volt, aminek látszott.
Egy kétségbeesett segélykiáltás.”


Fülszöveg:
2009-et írunk. Skóciában egy palackba zárt üzenetet sodor partra a tenger. A foszladozó papíron már alig olvashatók a vérrel írt sorok, amelyben egy testvérpár kér segítséget. A vizsgálódó helyi rendőrök kiderítik, hogy a palackot Dániában dobták vízbe, 1996-ban. Így kerül az ügy a koppenhágai rendőrség döglött aktákkal foglalkozó osztályára, azaz Carl Mørck nyomozó asztalára. Carl, valamint segítői, Assad és Rose gyorsan rájönnek arra, hogy a levelet egy bizonyos Poul Holt írta, akit öccsével együtt raboltak el tizenhárom évvel ezelőtt, ám az eltűnésüket annak idején nem jelentették. De élnek, élhetnek-e még, s ha igen, vajon hol?
Eredeti mű: Jussi Adler-Olsen: Flaskepost fra P
Eredeti megjelenés éve: 2009
Animus, Budapest, 2013
448 oldal · ISBN: 9789633241202 · Fordította: Torma Péter 

Szerintem:
Személyes problémáim

A történet Dániában játszódik… meg picit Skóciában, néha Svédországban, de a lényeg DÁNIA. AHOL NINCS TV2! Egyszerűen egy ennyire magyar dolog totálisan élvezhetetlenné teszi a sztorit, kizökkent a transzállapotból, amibe egyébként könnyű belezuhanni – ugyanis a könyv MARHAJÓ! Kedves Fordító! Megbirkózunk a valóssággal, hidd el. Nagyon vagyunk, krimit olvasunk – tudjuk, hogy ott nincs TV2. A történet másik nagy hibája, amit néha sikerült humorosnak találnom, néha nem: a segg-fixált humoros(nak szánt) bölcsességek és élettapasztalatok a könyvben.


– Mondd csak, Assad – menekült az általánosságokba –, neked minden mondásod a segglyukról szól?
Assad nevetett.
– Ismerek párat, amiben nincsen. Azok a legrosszabbak.


Értékelés

Ha a felsorolt hibáitól eltekintek – már pedig eltekintek, ugyanis annyira tetszett a történet -, akkor kapok egy több nézőpontban íródott, időben és térben ugráló isteni krimit. A kedvenceim nyilván a Q ügyosztályhoz tartozó emberek voltak (főleg Carl Mørck), de imádtam a gyilkos, az elraboltak és a többi szereplő részeit is! Kicsit tartok a különböző vallási szektáktól, ráadásul megdöbbentő hogy mennyiféle van (csak ebben a könyvben…) – nem igazán foglakoztat a téma, de még így is tetszett. EZ egy nagyon jól felépített és izgalmasan megírt regény, amit még azok is élveznek, akiknek a valóság néha hideg és jobb szeretik a fantasykat. Minden karakter különleges, mindenkinek van titkolnivalója, sötét múltja és valami aktuális stiklije. De tényleg! Még a relatíve jelentéktelen szereplőknek (pl.: Rakel) is érdekes a története és még a gyilkossal is szimpatizáltam néha (igen, a múltja miatt). 
Yrsa meg… haláli a csaj.

Tipikusan olyan történet, aminek az eleje nem tapaszt oda a sztorihoz, de aztán az ember képes éjszakába nyúlóan olvasni, mert képtelen abbahagyni. Nem hittem volna, hogy ennyire élvezetesek a Skandináv Krimik – örülök, hogy egy közös olvasással rávettek az elolvasására.

Értékelés: 5

Bővebben – mindenféle agymenés:
Miért is vágtam neki a Skandináv Krimiknek?

Ismét egy kihívás csavarta új könyvek felé a buksimat, ugyanis @Katie_Sue a molyon kitalálta a Páros könyv totót, aminek az a lényege, hogy valakivel párba állva elolvasunk több, előre megbeszélt műfajú / kitételű könyvet. Mi a Palackpostát (bár inkább az íróját) választottuk a következő kitételhez: 5. Egy könyv olyan írótól/írónőtől, akitől még nem olvastatok.

Az sem zavart meg minket, hogy egy sorozat 3. részére böktünk rá. Szerencsénkre a regény élvezetes és tökéletesen érthető az előzmények ismerete nélkül is. Az már kétséges, hogy kibírnánk a folytatás nélkül - igazán bejött ez az ügyosztályos sztori nekem.

Q ügyosztály

Bátor vezérük Carl Morcika Mørck egy elég furcsa figura, aki egy „remélem jó baráttal” törődik, az exnejének férfit szereztet a kölkével és képes eldirigálni olyan embereket, akiket különféle kínzásoknak vetnék alá, hogy bevallják a titkaikat. Igen, itt a beosztottjairól: Rose-ról és Assad-ról beszélek. Rose egy nagyon érdekes szála a történetnek, bár nagyon hamar kitaláltam, hogy mi is a baja. A kedvencem mégis Yrsa felbukkanása és allűrjei voltak, szóval én örültem, amikor a szintén morcos Rose eltűnt…
 
Carl (Nikolaj Lie Kaas) és Assad (Fares Fares)
A másik ügyosztályhoz tartozó jómadár, Carl Morcika helyettese, Assad… aki mikatt kifúrja az oldalamat a kíváncsiság! Ugyanis, amíg Rose difije kiderül, addig Assadé titok maradt a könyv végén… Mindazonáltal, hogy bírom ezt a titokzatos pasit, mert kifejezetten érdekes jelenség. Nem is igazán nyomozó, nem is rendőr, viszont a megfigyelési képessége csodálatos. Nagy türelem kell hozzá, ami szerencsére Carlnak van, de nekem nem lenne hozzá. A legviccesebb részeket a könyvben Assadnak köszönhettem (és nem a segg-fixált humorra gondolok). A kulturális tájékozatlansága, a szavak keverése (szaporodás-szaporázni) és a buta beszólásai jópofák!

Amúgy hiába van egy csomó legyük, nem érdekel az azbeszt sem a falban vagy az ablakhiány – én imádnék itt dolgozni ezekkel a fura népekkel, akik már-már családiasan belakták a rendőrségi pincét!


Érdekesség

Magyarul a Q ügyosztály sorozatból 5 db van, míg az eredeti dán kiadványok száma összesen 6. Ez az utolsó 2014 októberében jelent meg, szóval szépen haladunk a magyarra fordítással, mindjárt itt a vége. Kivéve, ha folytatja az író…

A sorozat első két részét már megfilmesítették, ezt pedig éppen forgatják (2016 - IMDb). Őszintén szólva szándékomban áll megnézni majd, bár előbb az előző részeket kéne. Ki tudja mennyi mindent változtattak meg a filmen?

Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul – Filmadatlap a Port.hu-n és az IMDB-n / (2013)
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok – Filmadatlap a Port.hu-n és az IMDB-n / (2014)

Idézetek:
– Nézz csak ide! – Assad letekerte a kék madzagot. Letépett egy darab ragasztószalagot, és a madzag egyik végét egy hatvanas évekbeli ügyhöz rögzítette. Keresztbe húzta a zsinórt egy halom másik ügy fölött, elvágta, majd a másik végét egy nyolcvanas években történt esethez ragasztotta. – Ugye, milyen jó?
Carl a fejét fogta.
– Ez egy fantasztikus remekmű, Assad, Andy Warhol elbújhat melletted.
– Andy kicsoda?

– Te tényleg hiszel Istenben? – kérdezte Isabel.
Egy darabig csend volt. Rakel biztosan be akarta fejezni az imáját, csak aztán nyitotta ki a szemét.
– Igen, hiszek. Hiszek a Szűzanyában és abban, hogy itt van, és védelmet nyújt az olyan boldogtalan anyáknak, mint én. Ezért imádkozom, és biztos vagyok benne, hogy meghallgat.
Isabel a homlokát ráncolta, de nem szólt semmit, csak bólogatott.
Minden más gonoszság lett volna.

– (…) Ismered a Kristushusetet?
Karl megrázta a fejét. Sejtelme sem volt, mi az.
– Egész különleges szekta. Abban hisznek, hogy Jézus űrhajóval érkezett a földre, és az összes többi világból hozott magával életet, amivel nekünk, embereknek szaporáznunk kell.
– Szaporodnunk. Arra gondolsz, hogy szaporodnunk kell.
Assad megvonta a vállát.

‡ ‡ ‡ ‡ ‡
A képek a Könyvek - Jussi Adler-Olsen  Pinterest táblámról származnak.
Egyéb borítók a GoodReads-en.
‡ ‡ ‡ ‡ ‡

1 megjegyzés:

  1. 10 kötetesre tervezte a szerző ahol a 10. könyv majd összefogja az előzőket és értelmet nyer a több különböző eset, mint egy nagy egység. Legalábbis ezt ő mondta. Én várom mindet. Könyvben és filmben is egyaránt.

    VálaszTörlés