2015. december 29., kedd



Alan Alexander Milne: Micimackó / Micimackó kuckója



– Felfedezzük az Északi-sarkot.
– Nagyszerű! – vigyorgott Mackó. – Régi tervem! Izé – mi az, hogy Északi-sark?
– Északi-sark? Na hallod, ezt se tudod? Hát az a dolog, amit fel szoktak fedezni – tette hozzá Róbert Gida gyorsan és könnyedén, maga se lévén egészen bizonyos a dolgában.


Fülszöveg:
Réges-régen valamikor az ősidőkben, de legalábbis múlt péntek előtt, Micimackó az erdőben élt, saját kunyhójában. S ugyanebben az erdőben lakott a fontoskodó Nyuszi, a tudálékos Bagoly, a félénk Malacka, a sértődős Füles, Kanga, a kengurumama kicsinyével, Zsebibabával, no meg a vidám, ugrálós Tigris és persze mindnyájuk szeretett gazdája, Micimackó legjobb barátja: Róbert Gida. Ebben a mesebeli erdőben mindennap történik valami mulatságos vagy izgalmas esemény. Micimackó háborúságba keveredik a méhekkel, elefántfogásra indul barátjával, Malackával, s hőstetteiket szépen zengő versekben énekli meg. Sokszor bajba is keveredik, lévén ő egy Csekélyértelmű Medvebocs, de Róbert Gida, aki már nagy és okos – majdnem hatéves –, mindig mindent rendbe hoz. A hazánkban is hallatlanul népszerű két meseregény Karinthy Frigyes ragyogó fordításában, E. H. Shepard rajzaival jelenik meg újra.

A Móra kiadásai a Micimackó kuckóját is tartalmazzák.

Könyv információk:

Eredeti címek: Winnie-the-Pooh és The House at Pooh Corner       
Eredeti megjelenés évei: 1926 és 1928

Móra, Budapest, 1996
294 oldal ·
ISBN: 9631173321 ·
Fordította: Karinthy Frigyes ·            
Illusztrálta: E. H. Shepard

Összes Micimackó sorrendben:

3. Amikor még kicsik voltunk
4. Hatévesek lettünk


(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Szerintem:
Nagyon aranyos mese, kifejezetten gyerekbarát, ráadásul a túlhypeolás se tett neki rosszat! Micimackóék élete igazi klasszikus, de én még sosem olvastam – kisebb koromban anyum olvasott fel a jelölt kiadásból (szóval van egy enyhén romos példányom és azt olvastam most el :)).

Sok-sok pár oldalas történet, amik nem vesznek igénybe sok időt. Lehet olvasni, amíg lefő a kávé, felforr a teavíz, de tökéletes olvasmány sorban álláshoz, várakozáshoz. (Nyilván lehet kicsiknek olvasni esti mesének, bár ezt éppen nem próbáltam. ;))

A társaság sokféle: okosnak beállított Bagoly, sietős Nyuszi, magányos és peches szamár (Füles), bolondos Tigris, csak a gyermekével törődő anyuka (Kanga) és a tágra nyílt szemmel csodálkozó szemefénye (Zsebibaba), oktondi medvebocs (Micimackó), félős kisállat (Malacka) és az összes porblémát megoldó kisfiú (Róbert Gida). Mindenkit lehet szeretni, mindenkinek megvan a maga szerepe könyvben és bár Micimackó van a legtöbb történet középpontjában (mint Róbert Gida kedvenc Mackója!), mindenkinek jut saját történet, saját nagy pillanat. EZ tetszett.

Kedvenc szereplők: Füles. Tigris. Nyuszi. Micimackó.

Illusztráció: Én egészen odáig vagyok E. H. Shepard rajzaiért! Bájosak és egyszerűek. Sokkal jobban kedvelem és kedveltem mindig, mint a Disney-féle Micimackó-rajzokat.

Igazából az egész úgy aranyos, ahogy van. Rengeteg szerethető fricskából, egymás kiosztásából, bájos átverésekből, kalandos felfedezésekből és humoros történetek sokaságából áll össze a Micimackó és a körülötte élők fandomja.

Pl.:
„– Te a legédesebb és legjobb Mackó vagy a világon – mondta Róbert Gida vigasztalóan.
– Ugye? – mondta Mackó reménykedve.”

Én kifejezetten ajánlom kisgyermekes családoknak, ajánlott olvasmánynak, esti mesének, de akár felnőtteknek is.

Értékelés: 5
OFF-zóna

Mivel a nicknevemen is látszik, hogy a kedvenc állatom a TIGRIS, mindig mindenki azt hiszi, hogy a kedvenc karakterem a Micimackóból is az ugri-bugri Tigris (Tigger). Pedig nem. Az én kedvencem a méla, búbánatos beállítottságú, egyszerre naiv és elégedetlenkedő, ám cseppet sem proaktív FÜLES!

Nagyon szeretem Tigrist is, sőt Nyuszit is a maga morózus, kissé elutasító magatartásával, de mindenek előtt Füles bájos antiszociális lényével tudok azonosulni, aki mégis csak vágyik a többiek bolondos társaságára. :)

FÜLES FOR PRESIDENT!

MICIMACKÓ (1977)

Persze attól eltekintve, hogy a rajzokban szerintem az eredeti illusztrációk a jobbak, még nagyon szerethető a klasszikus mese! Persze rengeteg feldolgozása található meg a Snitten és az IMDb-n is, szóval ha valakinek megtetszik Mile Micimackó világa, akkor rengeteg időt tölthet el vele (vagy benne). 


Kedvcsináló idézetek:
- Micimackó - mondta Nyuszi szívélyesen -, te tökéletesen hülye vagy.
- Tudom - mondta Micimackó gyorsan és szerényen, de még hozzátette: - Kicsit meg vagyok hűlve.

– Nyuszi csöppet se buta – mondta Micimackó elmélyedve.
– Úgy van. Okos – vélte Malacka.
– Esze, az van neki.
– Van neki – vélte Malacka. – Esze, az van neki.
Mire hosszú hallgatás következett.
– Úgy vélem – mondta Micimackó –, ez az oka annak, hogy soha semmit meg nem ért.

– Hé, Nyuszi! – kiáltotta. – Te vagy az?
– Tegyük fel, hogy nem – mondta Nyuszi. – Ez nagyon érdekes lenne.

A képek a könyvhöz tartozó tábláról származnak: MICIMACKÓ
A könyv a Goodreadsen: Winnie-the-Pooh és The House at Pooh Corner
Micimackó onlány: Micimackó / Micimackó kuckója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése