2015. december 5., szombat



Dave Eggers: Ahol a vadak várnak / Maurice Sendak: Where the Wild Things Are



– Ugyan már, hát nem jó móka ez? Ki tart velem az őrjöngésben?


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A nyolcéves Max izgő-mozgó, nyughatatlan gyerek. Úgy érzi, senki sem törődik vele, ezért egyre meredekebb csínyekkel hívja fel magára a figyelmet. Egyik este, büntetésből, vacsora nélkül a szobájába küldik. Max elkeseredésében magára ölti hófehér farkasjelmezét, és kirohan az éjszakába. A közeli tó partján elköt egy csónakot, amellyel egy különös szigetre jut, ahol gigászi méretű állatok élnek. Maxot a királyukká választják, és közösen elhatározzák: olyan világot építenek, ahol minden úgy történik, ahogyan ők akarják. De még maguk sem sejtik, hogy ez milyen borzalmakhoz vezet… Dave Eggers különös világú fantasy regénye Spike Jonze (A John Malkovich menet) azonos című filmjében elevenedik meg.

Könyv információk:

Eredeti mű: The Wild Things
Eredeti megjelenés éve: 2009

Park, Budapest, 2010
202 oldal ·
ISBN: 9789635308729
Fordította: Lukács Laura      

Képgyűjtemény
témához.
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Shadows by Cory Godbey
from Terrible Yellow Eyes
Történet egy elvadult kisfiúról…

A történet szépen ábrázolja egy magányos, problémás gyerek elhanyagoltságát, szeretetéhségét és azt a vágyat, hogy odafigyeljenek rá, kitöltsék az űrt benne, ami a felsoroltak miatt alakult ki benne. Minden vadállat egy kicsit Max és Max küzd az ellen, hogy ezek a vadállatok ne falják fel. Például azt hiszi, hogy a romboló és dervis módra tomboló vadállat (Carol) áll hozzá lelkileg a legközelebb, aztán a történet végére már fél tőle… Az ellenszenves Judith a kétely önmagában, a fellobbanó ötletek eleinte ugye tetszenek neki, de amint komplikálódnak a dolgok – elveszti a lendületét, az önbizalmát és kételkedni kezd… Judith megint fenyegetővé válik. Bár Katherine inkább Max édesanyja szerintem, a saját kis szigetrésszel – Max szívében - és a két bagollyal.

Értem és mind ezzel együtt SEM tetszett. Olvasás közben untatott, utáltam Maxet, ezt a kis vadállatot, a rossz gyereket, aki nem cselekszik meggondoltan. Persze sajnáltam is, de manapság mondhatni átlagos az elhanyagolt gyerek élethelyzet (akármilyen szomorú is ez). Haragszom a testvérére, de haragszom mindenkire, aki hagyta idáig fajulni a dolgokat Max körül és nem tett semmit. Ha Max tényleg olyan, amilyennek ábrázolva van, akkor kezelni kell és kell neki egy (vagy több) orvos, aki feldolgozza vele a vadállatait. (Az meg a másik, hogy az elején a mellette futó anyuka totál creepy volt. :D)

Attól, hogy nekem nem jött be, még nem egy rossz sztori – van egy furry életstílust imádó barátom, ő totál odavan érte és teljesen azonosulni tud Maxszel. Rengeteg mindent bele lehet magyarázni és ez jó! Mindenkinek mást mond és erre nem sok könyv képes.
(Persze soha senki sehol nem olvassa ugyanazt a könyvet, mert minden mindenkinek mást mond, de nem így értettem!)

Csak a leülepedés után merült fel bennem, hogy a vadállatok esetleg mások, mint egy szigetnyi állat, akiknek királyra van szüksége. Előtte csak egy mese volt, amit nem szerettem olvasni, amit már a filmje miatt előre utáltam.

Értékelés: 2,5

(Viszont akárcsak a film/könyv előtt is imádtam a tematikáját, a fan artokat, a cosplayeket… és továbbra is szeretem őket, csak már ismerem a sztorijukat. :) Ezt az eredendő szeretetet a Vadak iránt, nem lehetett beárnyékolni. Ugyanígy vagyok Alice Csodaországával: a móveket nem annyira, de a hype-ját nagyon szeretem.)

Én az eredeti történetet ajánlanám mégis!

Maurice Sendak: Where the Wild Things Are


Random House, London, 1993
40 oldal · ISBN: 0060254920 · Illusztrálta: Maurice Sendak

„Majd megeszlek, úgy szeretlek!”

Az Ahol a vadak várnak című könyv Köszönetnyilvánításában olvastam, hogy:
„A gyerekkönyv Maxe végül is Maurice Maxének egyik variációja, a filmbéli Max pedig Spike Maxe. Az én [Dave Eggers] könyvemben szereplő Max tehát valami módon Maurice Maxét, Spike Maxét és saját gyermekkorom Maxét ötvözi.”

Nos, a film megnézésekor egy kezelendő, vadállat Max (Spike Maxe) rajzolódott ki előttem, de a forgatókönyv alapján megírt könyv után se voltam meggyőződve arról, hogy Maxet (Dave Eggers Maxét) nem kéne-e megnevelni, pszichiáterhez járatni, hogy feldolgozhassa a saját kis ürességének, éhségének, magányosságának vadállatait… hogy aztán értékes emberré szocializálódhasson. Szóval kíváncsi lettem arra, hogy vajon milyen az eredeti Max, Maurice Sendak Maxe…

Az eredeti történet nagyon rövid, a rajzok kicsit kezdetlegesek, de bájosak és nem éreztem úgy, hogy Max sosem lesz egészséges felnőtt. Kellett nekem ez a kis mesekönyv, hogy ne nehéz szívvel emlékezzek erre az elvadult kissrácra, akivé a filmesek és a (forgató)könyvírók változtatták. A mesében a kisfiú csak rosszalkodik, megbüntetik, kitombolja magát, aztán elcsitul, és nem érződik végzetesen rossznak, javíthatatlannak. Valahogy tetszett.

Értékelés: 4,5

Ahol a vadak várnak (2009) - a film!
A gyereket az első másfél percben megutáltam, amikor ijesztgette, bántotta a kutyát, aztán végül ráugrott játékból. Innentől nehéz győzni nálam. Maradjunk a pozitívumoknál: nagyon szép helyeken játszódik és tök jó volt az, amit építettek. És pont. Ennyi jó volt a filmben. :D 2 csillag nekik meg 1 nekem, hogy végignéztem - szóval 10/3 csillagos nálam az egész. DE adaptációnak jó:

Adaptáció: 5/5 ☆☆☆☆☆

Végül is a film forgatókönyvét dolgozták át könyvvé, szóval várható volt, hogy nagyon közel állnak egymáshoz. Maximum néhány aprócska változtatás van benne, néhány extra történéssel több a könyv.

A film VADABB. Szerintem sokkal, de sokkal borzalmasabb látni Max állatiasságát, mint olvasni róla. Azzal együtt, hogy a könyvben a gondolatait is megismerjük – azt mondanám, hogy a filmbéli egy szörnyeteg, míg a könyvben azért kiderül, hogy a tetteivel az állatok megsegítésére igyekszik, az ő űrjüket igyekszik kitölteni, a gondjaikat megoldani… persze elérve, hogy ne egyék meg.

Se a könyvet, se a filmet nem adnám gyerek kezébe! 
Kivéve az eredeti művet.

Kedvcsináló idézetek:
A kívánság legyen pozitív. A kívánság feladata, hogy jobbá tegye az életünket, és a világot, még akkor is, ha csak egészen kicsit.
    Max tehát újra nekirugaszkodott:
     Ki AKAROK jutni innen.
     El AKAROK menni a holdra, vagy egy másik bolygóra.
   Meg AKAROM találni az egyszarvú DNS-ét, hogy tenyésszek belőle egy csomót, aztán megtanítsam őket, hogyan ökleljék föl a szarvukkal Claire barátait.

Max azon töprengett, mondja-e, hogy sajnálja a történteket, ugyanis sajnálta. De sehogy sem találta a Sajnálom szót. Csak olyanokat talált, mint Az ágyam alatt akarok lakni, és Kérlek, vegyél vissza, és Segítség.

– Én. Én vagyok a király.
Alexander röhögött.
– Még hogy király? Te csak egy kisfiú vagy, aki megjátssza a királyt játszó farkast.

◈ ◈ ◈ ◈ ◈
A képek a könyvhöz tartozó tábláról származnak: Where The Vadak Várnak
A könyv a Goodreadsen: The Wild Things
◈ ◈ ◈ ◈ ◈


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése