2017. április 12., szerda



Matthew Quick: Forgive ​Me, Leonard Peacock - Bocsáss meg, Leonard Peacock!



– Egy kissé őrült vagyok. De leginkább magányos –


Fülszöveg:
Valami olyat kell véghezvinni, ami egyszer és mindenkorra beleég a szürke átlagemberek agyába. Valami olyat, ami számít.
Hogyan töltenéd a születésnapodat, ha tudnád, hogy az utolsó?
A tizennyolc éves Leonard Peacock pontosan megtervezte az övét: búcsúzkodni fog.
Nem az anyjától, aki másik városba költözött és magára hagyta minden problémájával. Nem is az egykori legjobb barátjától, aki elviselhetetlenül nagy fájdalmat okozott neki. Csak négy barátjától: a Humphrey Bogart-rajongó szomszédtól, egy fiatal hegedűvirtuóztól, egy lelkész lányától és egy tanárától.
Miközben az idő fogy és az igazság pillanata vészesen közelít, sorra fény derül Leonard titkaira.
Talán egy nap elhiszi, hogy nem baj, ha valaki másmilyen, mint a többiek.
Sőt, néha még jó is.

Könyv információk:

Eredeti mű: Forgive Me, Leonard Peacock
Eredeti megjelenés éve: 2013

Könyvmolyképző, Szeged, 2014
268 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789633990582 ·
Fordította: Stern Gábor
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Kb. 2014-ben nyertük a Blogturné Klub játékán, körülbelül azóta terveztem elolvasni, mert nagyon megtetszett a kritikák alapján. Mégis mindig tologattam, mert nyomasztónak tűnt és tartottam tőle.

Szerintem

Ez a történet egy gyilkos-öngyilkosságra készülő fiú gondolatairól és a kapcsolatairól szól. Sokáig olvastam, mert rengeteg dolgon elgondolkodtam olvasás közben / után. Tele volt gondolatébresztő témákkal. Igazából tetszett, bár kell hozzá egy bizonyos merengő, befogadó hangulat! Szerettem, hogy Leonard Peacockon keresztül több különleges ember igazán egyedi történetét megismertem. Tetszett, hogy milyen erős az a kölyök a vele történtek ellenére is!

Megdöbbentett, elszomorított és megérintett ez a könyv és a főszereplője. Habár nem értek egyet azzal, hogy így akar bosszút állni a srácon (le akarja lőni), aztán végezni akar önmagával. Ronda dolgok történet vele, az anyja is faképnél hagyta, de ez nem megoldás. (Mondom ezt a magas lovamról…) Ugyanakkor elképesztő, milyen elszántan menetel a CÉL felé a fiú!

Megmondjam, hogy mit nem bírtam a könyvben? Leonard édesanyját, aki magasról tett a fiú fejére, a lelkiállapotára vagy az iskolai dolgaira. Nem mindenki édesanya, aki szült egy gyereket…

A történet szemszögéről

Talán nem is az édesanya cserbenhagyása a legrémesebb a regényben, hanem az, ahogy elmesélik LP történetét. Minden a fiú szemszögéből van leírva. Ő szenved, ő küzd, az ő érzéseit kapjuk telibe. És ebből a szemszögből megértettem, hogy miért akar megölni egy másik embert, aztán végezni magával is. Szinte drukkoltam, hogy sikerüljön neki, hogy végre meg- és felszabaduljon, hogy sikerrel járjon. Nagyon durva rádöbbenni erre…


Tudom, hogy azt szeretnéd, ha mindennek egy csapásra vége szakadna. Hogy szerinted semmi jót nem tartogat a jövő, hogy a világ sötét és rémes helynek tűnik, és talán igazad is van – a világ szörnyű egy hely tud lenni.


Összességében

Összetett, jól megírt, izgalmasan felépített történet. A főszereplő egy Hamlet-imádó srác, akivel csúnyán elbánt az élet, ezért be akarja fejezni a történetét, de a mellékszereplők is fantasztikusak! Imádtam a fiú kapcsolatát a hegedűssel, a karjait takargató tanárával, a szomszéd Bogart-rajongóval, de még Lindával is.

Megrázó, hogy miért akarja megölni a régi legjobb barátját, de egy idő után sejtettem, hogy ez lesz. Sejtettem, mégis megdöbbentett és pofán csapott, ahogy leírta kerek perec. Teljesen megértem a srácot, mindenki kiakadt volna a helyzetében.

Leonard Peacocknak csak annyi kell, hogy valaki azt mondja neki: Nem vagy értéktelen… Valakit, akit csak pár jó szóra vágyik, nem lehet nem szeretni. Imádtam a gyereket.

Kedvencek: a levelek a jövőből, Herr Silverman.

A vége miatt nem 5*. Nekem nagyon nem jött be, túl realisztikus volt.

Értékelés: 4,5


Filmek a könyvben: Humphrey Bogart filmjei (Pl. A Sierra Madre kincse)
Könyv a könyvben: William Shakespeare: Hamlet

Kinek ajánlom?

A picit komolyabb korosztálynak, ugyanis érdekes, de megrázó történetről van szó. (Vagyis a komoly tizenévesektől a lassan megkomolyodó harmincasokon túlívelően mindenkinek.)
® Bárkinek, aki vevő egy egyedi történetre.
® Mindenkinek, akit érdekelnek azok a történetek, amikben halálra vágyó, illetve bosszút állni akaró fiatal a főszereplő.

Külföldi borítók

Röviden csak annyit tennék hozzá az egészhez, hogy ABSZOLÚT a magyar a nyerő nálam! Linkek: angolnémetvietnámspanyololaszlengyelhollandtörök 


Kedvcsináló idézetek:
Nem igazán figyelek az órán, ahol végig egy festményről van szó, ami egyre csúnyább és csúnyább lesz, ahogy az idő múlik, és a kép alanya egyre becstelenebbé válik, de közben varázslatos módon ő semmit sem öregszik. Érdekes könyv lehet, és talán el is olvastam volna, ha nem lennék annyira rákattanva a Hamletre, amit újra és újra el kell olvasnom.
Hogy feldobjam egy kicsit a templomlátogatást, azt játszottam, hogy antropológus vagyok a jövőből, akit azért küldtek vissza, hogy megfigyelje, milyen volt a vallási élet a múltban.
– Úgy érzem, mintha apró darabokra törtem volna, és engem már nem lehetne újra összerakni. Mintha már nem lenne hely számomra a világon, vagy valami ilyesmi. Mintha már így is visszaéltem volna a Föld vendégszeretetével, és erre lépten-nyomon fel is hívják a figyelmemet. Mintha ideje lenne kicsekkolnom.
– Úgy érzem, mintha apró darabokra törtem volna, és engem már nem lehetne újra összerakni. Mintha már nem lenne hely számomra a világon, vagy valami ilyesmi. Mintha már így is visszaéltem volna a Föld vendégszeretetével, és erre lépten-nyomon fel is hívják a figyelmemet. Mintha ideje lenne kicsekkolnom – mondom, és szeretnék Herr Silvermanre nézni, de nem tudom levenni a szemem a város vízben tükröződő fényeiről. – És szerintem anyám is ezért hagyott itt, és ment New Yorkba, és ezért nem akar velem soha senki se beszélni. Mert elbaszottul értéktelen vagyok.
– Nem vagy az.
◈◈◈◈◈
A képek a Pinterest táblámról származnak: Matthew Quick
Forgive Me, Leonard Peacock borítók a GoodReadsen.
◈◈◈◈◈


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése